Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lygiosios – graikų smūgių atakuota lietuvių gynyba atsilaikė Atėnuose

Edgaro Jankausko treniruojama Lietuvos futbolo rinktinė pateikė staigmeną – sužaidė lygiosiomis su aiškia favorite Graikija – 0:0.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Imago / Scanpix nuotr.

Graikai dominavo rungtynėse ir susikūrė gerokai daugiau progų, tačiau lietuviai pasiaukojamai gynėsi. Svečiai blokavo net 15 varžovų smūgių.

Vien pirmajame kėlinyje svečiai pagal smūgius į vartus pirmavo 20:0. Galutinė jų persvara pagal šią statistiką – 31:3, tačiau pralaužti Emilijaus Zubo gynybos graikams taip ir nepavyko.

Kartais lietuviams šypsojosi ir sėkmė, kartais svečius gelbėjo E.Zubo meistriškumas, o kartais – pasiaukojama gynyba ir netikslūs pačių graikų bandymai.

Šeimininkai graikai ne sykį griebėsi už galvų. Jie ilgiau kontroliavo kamuolį (64:36), dažniau smūgiavo į vartus (31:3), pataikė į vartų plotą (5:2) ir susikūrė daugiau pavojingų atakų (111:39).

Tačiau fantastiškas rungtynes sužaidė po pertraukos į rinktinę grįžęs vartininkas E.Zubas, demonstravęs aukščiausią klasę, o pirmojo kėlinio pabaigoje, po graikų kampinio, sugebėjęs atmušti ir neįtikėtinai pavojingą varžovų smūgį, skriejusį į vartus.

Tai tik antrosios lygiosios Lietuvos futbolo rinktinei per paskutines 11 rungtynių – įskaičiuojant ir oficialius, ir draugiškus mačus.

Antras kėlinys

90+3 min. Rungtynės baigiasi lygiosiomis 0:0. Graikai negali patikėti, kad jiems taip ir nepavyko įmušti, o lietuviams šios rungtynės turėjo palikti dvejopą įspūdį – žaidimas su Serbija buvo geresnis, bet ten buvo patirtas pralaimėjimas (0:2), o šįkart, varžovams dominuojant, pavyko sužaisti lygiosiomis (0:0).

Imago / Scanpix nuotr./Rungtynių akimirka
Imago / Scanpix nuotr./Rungtynių akimirka

90 min. Rungtynių pabaigoje lietuviai turi dvi standartines situacijas, bet atlikti smūgio nepavyksta. Teisėjas prideda 3 minutes.

83 min. Dar vienas neįtikėtinas momentas prie Lietuvos rinktinės vartų. K.Kažukolovas blokuoja dar vieną graikų smūgį būdamas ant vartų linijos. Rezultatas lieka 0:0.

78 min. Paskutinis E.Jankausko keitimas – D.Šimkus vietoje V.Slivkos.

74 min. Graikai ir vėl prispaudžia lietuvius prie mūsų vartų, tačiau svečiai ir toliau pasiaukojamai ginasi. Mūsiškiai blokavo jau 11 varžovų smūgių.

72 min. Pirmoji geltona kortelė rungtynėse – Klaudijui Upstui.

63 min. Šansas A.Novikovui – smūgis iš gana aštraus kampo, bet graikų vartininkas Odysseas Vlachodimos iš Lisabonos „Benfica“ ekipos priverstas pademonstruoti savo meistriškumą.

60 min. Dar vienas E.Jankausko keitimas – vietoje kapitono F.Černycho į aikštę žengia K.Upstas.

57 min. G.Sirgėdas gražiai suklaidina varžovą ir susikuria progą smūgiui iš maždaug 20 metrų. Kamuolys skrieja tiesiai į graikų vartininką, bet tai pirmasis lietuvių smūgis šiose rungtynėse.

Imago / Scanpix nuotr./Rungtynių akimirka
Imago / Scanpix nuotr./Rungtynių akimirka

55 min. Rungtynės ir toliau vyksta viena kryptimi. Skirtingai nei rungtynėse su Serbija, lietuviams nepavyksta ilgiau išlaikyti kamuolio, jie priversti nuolat gintis ir atsimušinėti nuo graikų atakų. Laimei, pastariesiems trūksta aštrumo galutinėse atakų stadijose.

50 min. Dar vienas graikų smūgis ir dar vienas nuostabus E.Zubo šuolis. Šįkart iš nusivylimo už veido griebiasi A.Bakasetas.

46 min. E.Jankauskas iš karto atlieka net keturis keitimus – į aikštę žengia G.Sirgėdas, K.Laukžemis, V.Armalas ir R.Baravykas. Ant suolo sėda G.Paulauskas, D.Romanovskis, E.Girdvainis ir M.Beneta.

Pirmas kėlinys

45+4 min. Pirmasis kėlinys baigiasi. Didžiausias pozityvas – kol kas lygus rezultatas. Pagal kamuolio kontrolę graikai priekyje 63:37, smūgius į vartus – net 20:0, pavojingas atakas – 57:14.

45+2 min. Dar vienas itin pavojingas graikų kampinis. Šįkart kamuolį ant vartų linijos blokuoja G.Gineitis. Kėlinio pabaigoje graikai gerokai padidina spaudimą.

45 min. E.Zubas! Lietuvių vartininkas demonstruoja aukščiausią klasę ir gelbėja rinktinės vartus nuo itin pavojingo Konstantino Mavropano smūgio po kampinio. Varžovai negali patikėti, kad kamuolys neatsidūrė vartuose, ir griebiasi už galvų.

41 min. Graikų ataka po tolimo vartininko perdavimo baigiasi dar vienu perdavimu iš krašto, kur pavojų nugesina vienas su dviem varžovais kovojęs J.Lasickas. Deja, bet lietuvis ir varžovas susiduria galvomis ir prireikia medikų pagalbos. Labiausiai nukenčia J.Lasickas, kuriam prakertama galva. G.Masourui – nosis. Abu futbolininkai po medikų pagalbos ir sustabdžius kraujavimą tęsia rungtynes.

Imago / Scanpix nuotr./Giorgos Masouras
Imago / Scanpix nuotr./Giorgos Masouras

31 min. Pavojingiausia graikų ataka kol kas. Georgios Masouras meistriškai nusimeta kamuolį krūtine ir šauna į artimąjį vartų kampą, bet lietuvius išgelbėja E.Zubo reakcija.

27 min. Graži lietuvių ataka tiksliais perdavimais nuo pat gynybos baigiasi tuo, kad F.Černychas atsiduria varžovų baudos aikštelėje. Kapitonas gali smūgiuoti kaire koja, bet renkasi klaidinantį judesį ir stengiasi pasiristi kamuolį prie dešinės, bet graikų gynėjas paskutinę akimirką apsigina.

22 min. Vienas varžovų lyderių K.Tsimikas prisėda ant vejos. Kairiojo krašto gynėjas iš „Liverpool“ klubo signalizuoja, kad nebegali tęsti rungtynių. Susiėmęs už šono jis palieka aikštę, o jį keičia antroje Anglijos lygoje žaidžiantis Dimitrios Giannoulis.

Imago / Scanpix nuotr./Konstantinos Tsimikas
Imago / Scanpix nuotr./Konstantinos Tsimikas

15 min. Trys iš eilės itin pavojingos graikų atakos, tačiau lietuvius kol kas gelbėja pasiaukojamas gynėjų žaidimas ir patikimas E.Zubas.

6 min. Kaip ir rungtynėse su serbais, lietuviai neužsidaro gynyboje ir patys bando žaisti futbolą. Tiesa, nieko pavojingesnio susikurti nepavyksta, o graikai jau atliko 3 smūgius.

3 min. Nors rungtynės draugiškos, kietos kovos netrūksta. A.Novikovas kovoje dėl kamuolio alkūne užvožia graikų ir „Liverpool“ žvaigždei K.Tsimikui, o varžovai užgauna M.Benetą.

2 min. D.Romanovskis krenta varžovų baudos aikštelėje ir lietuviai prašo 11 m baudinio, tačiau teisėjo švilpukas tyli.

Prieš rungtynes

2004-aisiais vieną didžiausių sporto sensacijų sukūrę graikai – tapę Europos futbolo karaliais – pastaruoju metu išgyveną didžiųjų turnyrų badą. Žemyno čempionate paskutinį sykį žaidė 2002-aisiais.

Atranką į kitų metų Europos pirmenybes stratego Guso Poyeto iš Urugvajaus treniruojami graikai pradėjo pergale 3:0 prieš Gibraltarą.

Lietuviai tą pačią dieną 0:2 Belgrade nusileido Serbijos rinktinei.

„Aikštėje draugiškumų negali būti, tai dviejų komandų dvikova, kur privalai laimėti. Atstovaujant šaliai, tai yra nekvestionuojami dalykai. Mums jokio skirtumo – oficialios, draugiškos, atrankos rungtynės... Mes žaidžiame dėl pergalės visada ir kitaip būti negali“, – prieš rungtynes kalbėjo E.Jankauskas.

Graikai ir lietuviai futbolo aikštėje iki šiol buvo susitikę 3 kartus. Vieną – taip pat draugišką mačą – 1995-aisiais 2:1 laimėjo mūsiškiai. Įvarčius mušė Darius Maciulevičius ir Aidas Preikšaitis.

Vėliau – oficialiuose susitikimuose – graikai buvo pranašesni ir 2012-aisiais namuose (0:2), ir 2013-aisiais Vilniuje (0:1).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas