Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolo rinktinės pristatyme graudinęsis V.Ivanauskas kirto Rusijai: „Jų sporto niekada nebebus“

Lietuvos futbolo rinktinė pradeda naujus metus. Į komandos sudėties pristatymą žurnalistus sukvietęs Valdas Ivanauskas pirmiausia kalbėjo ne apie futbolą. Legendinio puolėjo, o dabar – nacionalinės komandos trenerio, akyse kaupėsi ašaros.

„Tai, kas vyksta Ukrainoje – tai yra tragedija. Ta vasario 24-oji pakeitė visų mūsų gyvenimus. Jau kitą dieną skambinau visiems draugams ir Baltarusijoje, ir Ukrainoje. Sakiau, sėskitės į automobilius, atvykite, ištrūkite iš to pragaro, mes tikrai priimsime. Situacija ten tragiška. Skaudi...“ – pasakojo V.Ivanauskas, o jo balsas vis labiau trūkinėjo.

Tvirtu, griežtu charakteriu ir žaidimo stiliumi garsėjęs puolėjas, pramintas net „Ivanu Rūsčiuoju“, minutei visai nutilo. Lietuvos futbolo legenda vis labiau graudinosi. Jis nusiėmė akinius ir įsipylė vandens.

„Kai tu asmeniškai... Turi... Pažįsti... – bandė mintį tęsti V.Ivanauskas, karjeros pradžioje žaidęs ir Maskvos CSKA klube, ir Tarybų Sąjungos rinktinėje. – Aš pats vos kelios dienos prieš karą lankiausi Kijevo „Dynamo“ U19 ir pagrindinės komandos rungtynėse. Bendravau su treneriais, draugais, su kuriais kartu žaidėme. Jie jau jautė situaciją, bet niekas negalvojo, kad bus taip baisu... Tai yra tragedija.

Kalbant apie sportą – tikiu, kad Ukrainoje jis atgims, bet Rusijoje, Baltarusijoje jis yra nužudytas. Jis niekada neatsistatys. Netikiu. Manau, kad FIFA ir UEFA pritaikytos sankcijos jiems yra teisingos.“

„Su kuo teko bendrauti Rusijoje – jie bijo kalbėti, bet jie supranta situaciją. Aišku, informacinė propaganda viską kreipia visiškai kita linkme. Bet tie, kas supranta ir nori suprasti – jie bėga iš šalies“, – jautrią kalbą tęsė 55-erių Lietuvos futbolo rinktinės vyr. treneris.

Rinktinėje – nauji veidai

Į šalies nacionalinę komandą V.Ivanauskas pasikvietė 25 futbolininkus. Iš jų trys – krašto gynėjas Pijus Širvys, krašto saugas Titas Milašius ir puolėjas Augustinas Klimavičius – tokio įvertinimo sulaukė pirmą kartą.

Dar mažiausiai metams prie rinktinės vairo likęs V.Ivanauskas naują ciklą pradės jau kitą savaitę – futbolininkai iš pradžių treniruosis Vilniuje, o tada sužais dvejas draugiškas rungtynes išvykose su San Marinu (kovo 25 d.) ir Airija (kovo 29 d.).

„Pradedame naują sezoną. Turime pasikeitimų ir naujų veidų. Širvys, Milašius, Augustinas Klimavičius. Po pertraukos sugrįžta Sirgėdas, Golubickas, Bartkus, Eligijus Jankauskas“, – vardino treneris.

nuotr. Sebastijono Petkaus/Pijus Širvys
nuotr. Sebastijono Petkaus/Pijus Širvys

„Manau, kad ta tendencija – komandos atjauninimas yra privalomas. Tai reikalingas žingsnis ir jis bus tęsiamas, – pabrėžė V.Ivanauskas. – P.Širvys yra dešinio krašto gynėjas. Ši pozicija mums labai svarbi, nes turime garbaus amžiaus Saulių Mikoliūną, Edidijų Vaitkūną. Turime ieškoti alternatyvų, o Pijaus žaidimas imponuoja.

Apie T.Milašių gaunu labai gerus atsiliepimus iš Lenkijos. Su krašto saugais mūsų rinktinėje viskas gerai, bet reikia ir alternatyvų. Titas šio šanso tikrai nusipelnė ir galės įrodinėti savo vertę.

O su puolėjais mūsų problema tęsiasi 20 metų. Augustinas Klimavičius dirba su Andriumi Velička kiekvieną dieną. Matau, kad yra perspektyva. Puolėjų daug tikrai neturime, todėl reikia kiekvieną iš jų puoselėti.“

„FC Hegelmann“ nuotr./Augustinas Klimavičius džiaugiasi įvarčiu A lygoje.
„FC Hegelmann“ nuotr./Augustinas Klimavičius džiaugiasi įvarčiu A lygoje.

„Pasirinkti varžovai (San Marinas ir Airija) šioje fazėje, manau, yra labai reikalingi. Žaisdami su jais ruošimės UEFA Tautų lygai“, – teigė V.Ivanauskas, kurio vadovaujamos rinktinės birželio mėnesį jau lauks oficialios UEFA Tautų lygos C grupės kovos su Turkija, Liuksemburgu ir Farerų salomis bei federacijos iškeltas tikslas – užimti 2 vietą.

Tiesa, repetuos Lietuvos rinktinė ne stipriausios sudėties. Skausmingą alkūnės traumą Izraelyje patyrė pagrindinis vartų sargas Ernestas Šetkus, prieš pat stovyklą susižeidė ir gynėjas Edvinas Girdvainis.

Stopkadras/Ernestas Šetkus išnešamas neštuvais
Stopkadras/Ernestas Šetkus išnešamas neštuvais

„Ernestas nežais apie mėnesį. Vartininkui tokia trauma tikrai nemaloni, bet tikimės, kad kitame lange jis jau bus sveikas, – vylėsi V.Ivanauskas. – Su Giedriumi Arlauskiu nekalbėjau. Šiuo metu jis neturi klubo, nežaidžia. Tik tapęs treneriu jam paskambinau ir jis konkrečiai pasakė, kad tikrai ne. Manau, kad nebereikia žmogaus trukdyti ir kelti iliuzijų.“

Rinktinės vartų saugumas bus patikėtas nuo 2020-ųjų į nacionalinę komandą pirmą kartą grįžtančiam Džiugui Bartkui bei Lietuvoje rungtyniaujantiems Edvinui Gertmonui ir Ignui Plūkui.

„Dėl vartininkų tariausi su Audriumi Ramonu. Pasitikiu juo 100 proc. Vartininkai yra atskira grandis. Aš į ją nesikišu, jų psichologija visai kitokia. Visi trys vartininkai yra pagrindiniai, žaidžiantys savo komandose. Deja, kiti – kaip Titas Krapikas ar Emilijus Zubas – šiuo metu nerungtyniauja. Bet jie nėra nurašyti. Tikimės, kad jie pradės žaisti ir ateityje turėsime didesnį galvos skausmą“, – teigė V.Ivanauskas.

„Kalbant apie Karolį Uzėlą – jis yra U21 rinktinės lyderis, kapitonas. Jų laukia rungtynės su Ispanija ir Malta. Pasitarėme su Mariumi Stankevičiumi ir nusprendėme, kad Karoliui šiuo metu vertingiau žaisti U21 rinktinėje. Jis tikrai yra mūsų akiratyje. Kitas langas bus labai ilgas ir svarbus, lauks 4 rungtynės per 2 savaites. Jis yra išplėstiniame sąraše, bet šioje pozicijoje turime alternatyvų.“

E.Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Karolis Uzėla
E.Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Karolis Uzėla

Pokyčių yra ir rinktinės trenerių štabe. V.Ivanausko asistentą Tomą Ražanauską pakeis dar vienas vokietis Robertas Kilinas. Kiti asistentai liko tie patys – vokiečiai Davidas Bergneris ir Thomas Klimmeckas bei vartininkų treneris Audrius Ramonas ir analitikas Rokas Pranaitis.

„Kaip žinote, datos sutampa, todėl T.Ražanauskas treniruos U19 rinktinę. Kalbant apie R.Kilino CV – jis turi PRO licenciją, dirbęs U17 Pirėjo „Olympiakos“ klube, Vengrijos vyrų ir jaunimo rinktinėse. Jis treniruos ir mūsų U17 rinktinę, mūsų futbolo ateitį, kur pokyčiai buvo labai reikalingi“, – kolegą pristatė V.Ivanauskas.

R.Pukštas pasirinko JAV

Į Lietuvos vyrų rinktinę V.Ivanauskas kvietė ir 17-metį Roką Pukštą, tobulėjantį Valdo Dambrausko treniruojamoje Splito „Hajduk“ ekipoje.

„Ilgai kalbėjomės su juo. Ir su jo agentu. Tikrai negalime tokio žaidėjo paleisti, jis galėtų būti viena iš mūsų pažibų, bet situacija – paini. Žaidėjas – neapsisprendęs. Mes jį pakvietėme ir Rokas labai apsidžiaugė, bet sutapimas toks, kad tuo pačiu metu ir JAV U20 rinktinė žais draugišką turnyrą Argentinoje. Šiuo metu jis nusprendė žaisti JAV jaunimo rinktinėje.

Realiai žiūrint, jam tik 17 metų, tad patekti į JAV 20-mečių rinktinę, kurioje jau žaidžia vyrai, bus sunku. Labai didelę įtaką jam daro agentas. Sakyčiau, neigiamą įtaką. Mes stengsimės padaryti viską, kad jis žaistų Lietuvos rinktinėje, deja, kol kas neturime galimybių, ką nors daugiau jam pasiūlyti“, – prisipažino V.Ivanauskas.

„Hajduk“ klubo nuotr./Rokas Pukštas su „Hajduk“ vadovais
„Hajduk“ klubo nuotr./Rokas Pukštas su „Hajduk“ vadovais

Kartu su naujuoju LFF techniniu direktoriumi Reinholdu Breu, prieš tai 10 metų mokinusiu žaisti futbolą Liuksemburgą, V.Ivanauskas aplankė ir daugiau emigrantų iš Lietuvos vaikų.

„Buvome ir Vokietijoje. Broliai Jonas ir Lukas Michelbrinkai turi sutartis su Berlyno „Hertha“. Mes pakvietėme Joną į Lietuvos rinktinę, jis net apsiverkė, bet problema ta, kad jis turi Vokietijos pilietybę. Pagal mūsų šalies įstatymus, šiuo metu jis negali turėti dvigubos pilietybės ir negali atstovauti Lietuvai. Jo brolis Lukas – dar nepilnametis, todėl žaisti gali. Artimiausiame lange jis atstovaus mūsų 19-mečiams.

Lietuvos futbolui būtų didžiulis postūmis, jei būtų priimtas dvigubos pilietybės įstatymas. Daug įdomių vaikų yra Anglijoje, kitose šalyse. Jie mums galėtų parodyti kitokį futbolą. Ta pati situacija ir su Luku Fridriku. Jis turi Austrijos pilietybę ir jos atsisakyti šiuo metu nežada, o turėti dvigubos – negali“, – apgailestavo V.Ivanauskas.

Suprasti akimirksniu: rinktinės kandidatų sąrašas

  • Vartininkai: Džiugas Bartus („Kiryat Shmona“, Izraelis), Edvinas Gertomas (Vilniaus „Žalgiris“) ir Ignas Plūkas (Kauno raj. „Hegelmann“).
  • Gynėjai: Rolandas Baravykas („UTA Arad“, Rumunija), Egidijus Vaitkūnas ir Martynas Dapkus (abu „Kauno Žalgiris“), Pijus Širvys ir Linas Klimavičius (abu „Panevėžys“), Saulius Mikoliūnas (Vilniaus „Žalgiris“), Benas Šatkus („Nurnberg“, Vokietija), Edgaras Utkus („Cercle Brugge“, Belgija).
  • Saugai: Linas Mėgelaitis („Viterbese“, Italija), Ovidijus Verbickas ir Donatas Kazlauskas (abu Vilniaus „Žalgiris“), Vykintas Slivka („Apollen Smyrnis“, Graikija), Arvydas Novikovas („Erzurum BB“, Turkija), Justas Lasickas („Vozdovac“, Serbija), Paulius Golubickas („Gorica“, Kroatija), Fedoras Černychas („Jagellonia“, Lenkija), Titas Milašius („Podbeskidzie“, Lenkija), Eligijus Jankauskas (FA „Šiauliai“), Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“).
  • Puolėjai: Karolis Laukžemis („UTA Arad“, Rumunija), Armandas Kučys („Kalmar FF“, Švedija), Augustinas Klimavičius (Kauno raj. „Hegelmann“).

San Marinas ir Lietuva draugiškų mačų nėra žaidę, o oficialiuose mačuose ekipos susitiko 4 kartus – visus laimėjo Lietuvos rinktinė.

Su airiais lietuviai iki šiol taip pat žaidė keturis kartus – trys mačai baigėsi varžovų pergalėmis, vienas susitikimas lygiosiomis 0:0.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas