Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolo romantikams iš Farerų „Žalgiris“ – pernelyg didelis baubas

Keturis pastaruosius sezonus Vilniaus „Žalgirio“ kelionė Europoje baigdavosi jau po dvejų rungtynių. Panašu, kad šiemet viskas bus kitaip – ketvirtadienį A lygos vicečempionai žais atsakomąsias UEFA Europos lygos pirmojo kvalifikacinio etapo rungtynes su „KI Klaksvik“. Daugiau nei 2 tūkst. kilometrų įveikę Farerų salų futbolininkai adekvačiai vertina savo galimybes ir neslepia – Vilniuje stebuklą sukurti bus nepaprastai sunku.
Pirmųjų rungtynių epizodas
Pirmųjų rungtynių epizodas / fkzalgiris.lt nuotr.

Šlovingiausios dienos – praeityje

Vieną koją į kitą etapą žalgiriečiai jau įkėlė praėjusią savaitę, kai laimėjo varžovo teritorijoje 2:1.

Ketvirtadienį Valdo Urbono auklėtiniai pasiryžę žengti ir antrą žingsnį.

Peršokus Farerų salų barjerą, kitame etape „Žalgirio“ lauktų „Vaduz“ iš Lichtenšteino.

Nykštukinės šalies komanda antradienį sensacingai iš kovos eliminavo Sofijos „Levski“ futbolininkus. Pirmasis mačas Vaduce pasibaigė šeimininkų pergale 1:0, o Bulgarijoje 3:2 laimėjo „Levski“, bet bilietas dėl svečiuose įmuštų įvarčių atiteko kunigaikštystės komandai.

Bet pirmiausia žalgiriečiams reikia įveikti antrojo pagal dydį Farerų salų miesto Klaksviko ekipą.

Penkių tūkstančių gyventojų neturinti provincija futbolo komandą subūrė dar 1904-aisiais ir nuo to laiko 17 kartų tapo šalies čempione bei 6 sykius iškovojo Farerų taurę.

Evaldo Gelumbausko nuotr./„KI Klaksvik“ futbolininkai LFF stadione
Evaldo Gelumbausko nuotr./„KI Klaksvik“ futbolininkai LFF stadione

Tiesa, nuo didžiųjų pergalių pastaraisiais metais savo sirgalius KI yra gerokai atpratinusi – paskutinis čempionų titulas iškovotas 1999-aisiais, o šalies pirmenybėse nuo to laiko gana ryškiai dominuoja sostinės Torhauno HB.

2009-aisiais Klaksviko klubas netgi buvo pirmą kartą iškritęs į žemesnį divizioną, tačiau labai greitai vėl pakilo.

Šiemet dešimties ekipų „Effodeildin“ lygoje Klaksviko ekipa užima antrąją vietą. Toje pačioje pozicijoje klubas finišavo ir pernai.

1992-aisiais KI tapo pirmuoju Farerų klubu, sužaidusiu UEFA Čempionų lygos atrankos varžybose, o šiemetinė kelionė Europos turnyruose – jau devintoji. Tiesa, peršokti bent vieną barjerą komandai pagaliau pavyko tik šiais metais – Europos lygos preliminariame etape buvo įveiktas Maltos „Birkirkara“ klubas.

„Klaksvik“ Europoje
Sezonas Turnyras Etapas Varžovas Rezultatai
1992–93 Čempionų lyga P Latvia Rygos „Skonto“ 1:3 0:3
1995–96 Taurių laimėtojų taurė K Israel Haifos „Maccabi“ 3:2 0:4
1997–98 UEFA taurė 1 Hungary „Újpest“ 2:3 0:6
1999–2000 UEFA taurė K Austria „Grazer AK“ 0:5 0:4
2000–01 Čempionų lyga 1 Serbia and Montenegro Belgrado „Crvena zvezda“ 0:3 0:2
2002–03 UEFA taurė K Hungary „Újpest“ 2:2 0:1
2003–04 UEFA taurė K Norway „Molde“ 0:2 0:4
2017–18 Europos lyga 1 Sweden Solnos AIK 0:0 0:5
2018–19 Europos lyga P Malta „Birkirkara“ 2:1 1:1
1 Lithuania Vilniaus „Žalgiris“ 1:2 ?
Atrankos etapai: P – preliminarus, K – kvalifikacinis, 1 – pirmas.

Sugrįžo po 11 metų

Atsakomųjų rungtynių su „Žalgiriu“ išvakarėse Klaksviko futbolininkus treniruotėje netikėtai užklupo ir išprausė naujoji LFF stadiono vejos laistymo sistema, bet svečių nuotaikos tai nė kiek nesugadino.

„Esu labai laimingas būdamas čia. Mums Europos lyga – puiki patirtis. Svarbiausią tikslą šiemet jau įvykdėme – įveikėme „Birkirkara“. Puikiai suprantame, kad „Žalgiris“ – visai kito lygio komanda. Panašių varžovų Farerų pirmenybėse mes neturime, todėl kiekvienas toks mačas yra neįkainojama patirtis. Pirmojoje dvikovoje sužaidėme tikrai gerai, „Žalgiris“ turėjo daugiau galimybių, bet savo vyrų žaidimu aš likau patenkintas. Žinoma, mes turime pagerinti savo žaidimą standartinių padėčių epizoduose ir pasistengti klaidų nekartoti“, – mintimis dalijosi svečių komandos strategas Mikkjalas Thomassenas.

42-ejų specialistas prieš vienuolika metų jau yra lankęsis Lietuvoje.

Būdamas futbolininkas jis Farerų salų rinktinės sudėtyje sužaidė 13 rungtynių – vienas iš jų 2007-ųjų rugsėjį Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadione, kai Europos čempionato atrankoje lietuviai palaužė savo varžovus 2:1.

Evaldo Gelumbausko nuotr./Mikkjalas Thomassenas
Evaldo Gelumbausko nuotr./Mikkjalas Thomassenas

Šeimininkams įvarčius tame mače pelnė dabar Lietuvos futbolo federacijoje dirbantys Edgaras Jankauskas ir Tomas Danilevičius, o Torshauno B36 saugas M.Thomasenas aikštėje praleido visas 90 minučių.

„Malonu sugrįžti čia ir vėl. Tai puiki šalis, puikus miestas, turintis ką pasiūlyti. Futbolo infrastruktūra per šiuos metus taip pat ūgtelėjo“, – pastebėjo svečias.

Kalnų nenuvers

Atsakomajai dvikovai su žalgiriečiais „Klaksvik“ ruošiasi ypač rimtai ir Vilniuje treniruojasi jau nuo pirmadienio. Bet M.Thomasenas neslepia, kad nustebinti ir galvoti apie pergalę ketvirtadienį jo pusiau profesionaliai komandai yra beveik nerealu.

Kur kas svarbiau, kad jo auklėtiniai įgautų patirties ir pasimokytų iš klaidų rungtynėse, kokių Klaksviko ekipa per sezoną turi vos vienas kitas.

„Mūsų šalyje futbolas žengia į priekį dideliais žingsniais, bet turime puikiai suprasti, kad Farerai – labai mažytė, vos 50 tūkst. gyventojų turinti sala. Kovoti Europoje mūsų komandoms yra dar per didelis iššūkis, bet futbolas Fareruose yra pati populiariausia ir daugiausiai dėmesio sulaukianti sporto šaka. Panašiai kaip Islandijoje Fareruose futbolą žaidžia labai daug žmonių. Manau, jog per pastaruosius dešimt metų mes žengėme didelį žingsnį į priekį“, – pasakojo M.Thomasenas.

Evaldo Gelumbausko nuotr./Klaksviko futbolininkai LFF stadione
Evaldo Gelumbausko nuotr./Klaksviko futbolininkai LFF stadione

Pirmą sykį į Europos taurių antrą etapą Farerų salų klubas prasibrovė 2005-aisiais. Tuometiniame UEFA taurės turnyre Torshauno B36 įveikė islandų IBV, bet vėliau neatsilaikė prieš danų „Midtjylland“.

„Nuo to laiko mūsų klubai kur kas dažniau apsunkina gyvenimą favoritėmis laikomoms komandoms. Pasikartosiu, žaidžiant su tokia komanda kaip „Žalgiris“, mums labai sunku pasiekti teigiamą rezultatą, ypač per dvi rungtynes. Ne neįmanoma, bet labai sunku. Bet futbolo lygis Fareruose tikrai kyla – pradedant nacionaline komanda ir baigiant klubais“, – įsitikinęs M.Thomasenas.

Jam antrina ir Klaksviko komandos kapitonas Pállas Klettskarðas. „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Valdas Urbonas šį 14 rungtynių Farerų salų rinktinėje sužaidusį puolėją išskyrė kaip pavojingiausią varžovų komandų žaidėją.

Evaldo Gelumbausko nuotr./Pállas Klettskarðas
Evaldo Gelumbausko nuotr./Pállas Klettskarðas

„Farerų salų jaunimo rinktinių lygis pastaraisiais metais labai pakilo. Mūsų komandos sėkmingai kaunasi su kur kas stipresniais priešininkais ir sugeba atimti iš jų taškus. Tie rezultatai yra geriausias atspindys to, kokiu greičiu mūsų šalyje futbolas žengia į priekį“, – svarstė futbolininkas.

Svarbiausia – nesulūžti pradžioje

Nors pirmojoje dvikovoje „Žalgiris“ išplėšė pergalę tik per pridėtą laiką, P.Klettskarðas pripažįsta, kad tos rungtynės iš šeimininkų pareikalavo labai daug jėgų. Ar jų pusiau profesionaliai komandai užteks dar dviem kėliniams – klausimas atviras.

„Manau, jog tai bus sunkus mačas ir mums vėl teks ilgai lakstyti be kamuolio. Taip buvo Fareruose, manau, panašiai bus ir Vilniuje. Kovoti su tokia komanda visas 90 minučių mums yra ganėtinai sunku. Bet mes atiduosime visas jėgas ir pasistengsime įmušti kartą ar du“, – kalbėjo komandos kapitonas.

Evaldo Gelumbausko nuotr./Pállas Klettskarðas
Evaldo Gelumbausko nuotr./Pállas Klettskarðas

„Norėtųsi, kad nesulūžtume po 15–20 minučių, – atviras KI treneris M.Thomasenas. – Varžovai bet kada gali įjungti aukštesnę pavarą ir pridaryti mums daug problemų, tad turime būti kantrūs, žaisti drausmingai ir laukti savojo šanso kontratakose. Privalome išlaikyti šaltą protą net jei varžovai žais agresyviai. Tikimės, jog turėsime savo galimybių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas