Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gimė naujas FK „Vilnius“: tikslas – užauginti daugiau tokių kaip Paulinho

Tuo metu, kai futbolo klubai dažniau bankrutuoja ar užsidaro, prieš tris dienas Vilniuje į registruotas FK „Vilnius“, po penkerių metų įsivaizduojantis save tarp keturių geriausių A lygos komandų.
Paulinho
Paulinho / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Klubas tokiu pavadinimu jau gyvavo praėjusiame dešimtmetyje, kai jame karjerą pradėjo Arvydas Novikovas, o tarp desanto brazilų žaidė ir 18-metis Paulinho – paskui tapęs „Barcelona“ ir Brazilijos rinktinės saugu.

Tačiau naujasis „Vilnius“ su 2007 metais veiklą sustabdžiusiu Algimantu Breikšto projektu neturi nieko bendra.

„Absoliučiai nieko. Vienintelė sąsaja, kaip mes juokaujame, kad naujas klubas paruoštų daugiau tokių žaidėjų, kaip Paulinho, Arvydas Novikovas, Vytautas Lukša ar Mindaugas Panka“, – 15min sakė naujojo klubo sporto direktorius Ivanas Švabovičius.

„Scanpix“ nuotr./Paulinho ir Neymaras
„Scanpix“ nuotr./Paulinho ir Neymaras

Jei būti visiškai tiksliam, jis pats ir yra vienintelė jungtis tarp 2007 metais užsidariusio ir 2019 metais gimusio Vilniaus klubo.

Buvęs Vilniaus „Lokomotyvo“ komandos žaidėjas ir treneris 2004-2007 metais treniravo ir dirbo sporto direktoriumi „Vilniaus“ klube, kuris vienu metu pirmavo A lygoje, bet 2007 metais užgeso taip greitai, kaip buvo buvo sužibęs.

2007 metais I.Švabovičius kartu su buvusiu Vilniaus „Žalgirio“ žaidėju Igoriu Morinu įkūrė Baltijos futbolo akademiją, kuri vienuolika metų savarankiškai augo, o šiuo metu į savo pratybas sostinėje sutraukia apie 600 vaikų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ivanas Švabovičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ivanas Švabovičius

Galbūt akademija ir nebūtų žengusi toliau nei žaidimas trečioje pagal pajėgumą šalies lygoje, bet nauji partneriai suteikė naują impulsą.

Žinomo šalyje biuro baldų gamybos verslininko Petro Narbuto paramos fondas prieš tris dienas tapo FK „Vilnius“ steigėju.

„Visi politikai vieningai kalba, jog sportas yra labai svarbus, jog jie – už sportą, tačiau valstybės investicijos į sportą, sporto infrastruktūrą ir vaikų bei jaunimo užimtumą yra apverktinos. Natūralu, jog ir situacija futbole, kaip ir kitose sporto šakose, su keletu malonių išimčių, yra apverktina, – išplatintame pareiškime cituojamas P.Narbutas. – Asmeniškai aš savo pavyzdžiu norėčiau paskatinti prie futbolo vystymo prisidėti dar daugiau žmonių.“

FK "Vilnius" nuotr./Klubo rėmėju tapo Petras Narbutas.
FK "Vilnius" nuotr./Klubo rėmėju tapo Petras Narbutas.

Jau šį sezoną „Vilnius“ nori debiutuoti 1-oje Lietuvos lygoje (antroje pagal pajėgumą).

„Manau, kad tai gera vieta komandai tobulėti, – sakė I.Švabovičius. – Aišku, dar turime praeiti licencijavimo procesą, bet aš manau, kad praeisime.“

Klubas turėtų prisiglausti Baltijos futbolo akademijos baigiamoje statyti aikštėje sostinės Karoliniškių rajone. Ten pavasarį bus išvyniota dirbtinė veja, o kitą žiemą tikimasi aikštę apdengti specialiu kupolu.

Apie 1,5 mln. eurų kainuojanti bazė neturėtų būti vienintelė. Kitoje Vilniaus vietoje klubas vysto planus dėl naujo stadiono, kuriame įsikurtų „Vilniaus“ pirmoji ir dublerių ekipa. Jaunimas liktų Karoliniškėse.

„Vienoje aikštėje mes netilpsime. Idealu būtų viską turėti vienoje vietoje, bet Vilnius nėra tinkamas futbolo infrastruktūrai, nėra tokių vietų, kad viena prie kitos tilptų 2-3 aikštės“, – sakė I.Švabovičius.

FK "Vilnius" nuotr./Vilniaus klube rinkodaros vadovu bus Stasys Petrauskas, sporto – Ivanas Švabovičius.
FK "Vilnius" nuotr./Vilniaus klube rinkodaros vadovu bus Stasys Petrauskas, sporto – Ivanas Švabovičius.

Jis teigė, kad jau yra numatęs trenerį ir visą štabą komandai, o šiuo metu vedamos derybos su naujais žaidėjais.

I.Švabovičiaus teigimu, per artimiausias savaites bus naujienų, bet branduolį turėtų sudaryti akademijos žaidėjai.

„Daugiausiai tai 2000-2001 metais gimę jaunuoliai. Dėl legionierių dar nesame priėmę tikslaus sprendimo, bet jie tikrai nedominuos mūsų klube. Šis klubas skirtas Lietuvos futbolo jauniems žaidėjams ir jų tobulėjimui“, – teigė naujai įkurto klubo sporto direktorius.

Jis teigė, kad klubas tyčia renkasi sunkesnį kelią, tam, kad juo galėtų žingsniuoti ilgai.

Komanda turi ilgalaikę strategiją, pagal kurią pirmiausia eina akademija, infrastruktūra, o tik paskui žaidimas A lygoje. Tačiau patekti į ją planuojama – keliamas tikslas per penktą sezoną įsiterpti į A lygos pirmąjį ketvertą.

„Šiuo metu mes dar nesame konkurentai tokiems klubams, kaip Vilniaus „Žalgiris“ ar „Trakai“. Jie eina savo keliu, o mes – savo, – sakė I.Švabovičius. – Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje tikriausiai tapsime varžovais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas