Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Griežtas Čempionų lygos „burbulas“: jokio keitimosi marškinėliais ir veidrodžiai tualete

Krepšinio gerbėjai jau džiaugiasi kol kas sėkmingai vykstančiu NBA „burbulo“ projektu, o šią savaitę panašus eksperimentas pradedamas ir futbole – UEFA Čempionų lygoje. Tiesa, jis bus gerokai trumpesnis – ne beveik trijų mėnesių, kaip NBA, o tik mažiau nei dviejų savaičių trukmės.
Lionelis Messi
Lionelis Messi / „Scanpix“ nuotr.

Aštuonios stipriausios 2019-2020 m. sezono Čempionų lygos komandos pastarosiomis dienomis suvažiavo į Lisaboną, kur paaiškės šio, turbūt keisčiausio, sezono nugalėtojai.

Jau trečiadienį Portugalijos sostinėje prasidės ketvirtfinalio etapas, kuriame varžysis Paryžiaus „Saint-Germain“ prieš Bergamo „Atalanta“ (trečiadienį), Madrido „Atletico“ prieš „RB Leipzig“ (ketvirtadienį), „Barcelona“ prieš Miuncheno „Bayern“ (penktadienį) ir „Manchester City“ prieš Liono „Olympique“ (šeštadienį).

UEFA Čempionų lygos tvarkaraštis

  • Rugpjūčio 12-15 d.: ketvirtfinaliai
  • Rugpjūčio 18-19 d.: pusfinaliai
  • Rugpjūčio 23 d.: finalas

Kelis mėnesius planavusi Čempionų lygos finalinį etapą, UEFA parengė 31 puslapio taisyklių dokumentą, kuriame smulkiai išdėstyta, kaip turėtų vykti „burbulo“ etapas Lisabonoje.

Pateikiame įdomiausius taisyklių rinkinio momentus.

Karantinas viešbutyje

Pasižvalgyti po Lisabonos senamiestį ar paplūdimius futbolininkai negalės – jiems bus privaloma likti viešbučiuose, kuriuos palikti bus galima tik iš anksto pranešus ir su svarbia priežastimi. Tiesa, net ir tokiu atveju žaidėjai negalės turėti jokio kontakto su žmonėmis iš išorinės „burbulo“ pusės.

Futbolininkai viešbučiuose bus atskirti nuo likusių jo lankytojų – jiems bus skirti atskiri įėjimai ir valgymo erdvės.

Vieninteliai žmonės, su kuriais futbolininkai gali kontaktuoti, yra komandos personalo nariai. Jie žaidėjams turės tiekti maistą, pasirūpinti jų skalbiniais ir pan.

Dokumente taip pat nurodoma, kad be maisto kiekviena komanda kasdien gaus po 210 litrų vandens, 90 buteliukų „Gatorade“ gėrimo, taip pat treniruotėms ir rungtynėms sulauks po 50 kilogramų ledo.

COVID-19 testai ir kas, jeigu užsikrečiama

Kiekvienas futbolininkas atliko COVID-19 testą tiek prieš išvykdamas į Lisaboną, tiek jau pasiekęs Portugalijos sostinę.

Keli iš tų testų buvo teigiami – dėl jų Madrido „Atletico“ žaidėjai Šime Vršaljko ir Angelis Correa liko Ispanijoje.

Protokole taip pat nurodoma, jog žaidėjai „burbule“ bus testuojami likus parai iki kiekvienų rungtynių.

Tam, kad komandos spėtų pasiruošti galimiems nenumatytiems atvejams, testų rezultatai turi būti pranešami likus ne mažiau nei šešioms valandoms iki rungtynių pradžios.

Jeigu žaidėjas sulaukia teigiamo COVID-19 testo rezultato, jis iškart turi izoliuotis, tačiau rungtynių eigai tai įtakos veikiausiai neturės – nebent užsikrėstų kone pusė komandos.

Pasak UEFA, tam, kad įvyktų rungtynės, komanda privalo turėti bent 13 futbolininkų – 11 pagrindinės sudėties žaidėjų ir du atsarginius, tarp jų esant ir bent vienam vartininkui.

Tiesa, jeigu komandoje sveikų žaidėjų lieka mažiau dar likus pakankamai laiko iki rungtynių, jai bus leidžiama pasikviesti futbolininkų iš už „burbulo“ ribos. Žinoma, jei tik šių koronaviruso testų rezultatai bus neigiami.

Susiklosčius ypatingoms aplinkybėms, UEFA neatmeta galimybės nukelti kažkurį mačą, tačiau tai mažai tikėtina, kadangi Čempionų lygos finalą bet kuriuo atveju norima surengti rugpjūčio 23-ąją.

Jeigu vis tik kažkuri komanda liks su mažiau nei 13 žaidėjų, o galimybių nukelti rungtynes nebus, jai bus įskaitytas techninis pralaimėjimas 0:3.

Transportas

Kad būtų sumažinta tikimybė užsikrėsti, komandoms bus parūpintas specialus, dezinfekuotas transportas ir kuo mažiau kontakto su pašaliniais asmenimis.

Futbolininkai Lisabonos oro uoste lankysis tik VIP zonose, o iš autobusų galės išlipti tik pro vidurines duris. Be to, kiekvienai komandai bus paskirtas atskiras transportas – lėktuvas ir autobusas.

Griežta tvarka prieš rungtynes

UEFA nustatė ir griežtą rungtynių tvarką, kurioje viskas pamatuota sekundžių tikslumu.

Likus 7 minutėms iki rungtynių pradžios, futbolininkai paliks rūbines, o ne vėliau nei po 2,5 min. žengs į aikštę.

Tą jie darys laikydamiesi distancijos – tarp futbolininkų turės būti bent metro atstumas.

Be to, prieš susitikimus žaidėjai negalės apšilinėti pačiame stadione – tam bus skirtos atskiros erdvės.

Toks sprendimas priimtas ir dėl koronaviruso, ir dėl noro išsaugoti aikščių kokybę, mat septyni mačai per 11 dienų įvyks dviejuose Lisabonos stadionuose.

Gairelėms – taip, marškinėlių keitimuisi – ne

UEFA leido komandoms prieš rungtynes ir toliau keistis simbolinėmis gairelėmis, tačiau uždraudė kitą tradicinį futbolo atributą.

Europos futbolo valdymo organizacija neleis futbolininkams po susitikimų mainytis marškinėliais, tad žaidėjai, savo kolekcijoms siekiantys gauti Lionelio Messi ar Neymaro marškinėlius, turėtų gerokai nusivilti.

Dopingo kontrolė

Futbolininkų Lisabonoje lauks ne tik COVID-19, bet ir dopingo testai. Jie „burbule“ bus kiek kitokie.

Dopingo kontrolieriai įprastai gali sekti futbolininkus šiems duodant šlapimo mėginį, tačiau šiuo atveju, norint laikytis socialinio atstumo, kontrolieriams padės veidrodis, kurį UEFA nutarė įtaisyti virš tualetų.

Toks sprendimas neturėtų patikti žaidėjams, tačiau norint išvengti sukčiavimo atvejų kitos išeities nebuvo, pabrėžė UEFA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai