Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Į kovą dėl taurės ir rekordinės premijos – be svarbiausių ginklų: „Atėjo kitų laikas“

Edgarui Jankauskui šįkart teko gerokai pasukti galvą buriant Lietuvos futbolo rinktinę. Didžioji dalis lyderių – traumuoti arba ką tik baigę sezonus, tad dėl Baltijos taurės ir rekordinės LFF premijos reikės kautis kiek neįprastomis pajėgomis.

Ketvirtadienio popietę kortas atvertęs E.Jankauskas savo kaladėje šįkart neturės Gvido Gineičio, Edgaro Utkaus, Vykinto Slivkos, Eligijaus Jankausko, Ovidijaus Verbicko, Deivido Šešplaukio, vartininkų Emilijaus Zubo, Vytauto Černiausko.

„Žinoma, kad šios netektys koreguoja ir limituoja mūsų galimybes. Mūsų sąrašas išretėjo gerokai. Netekome kelių labai svarbių, pastaruoju metu – vedančių žaidėjų, lyderių.

Iš kitos pusės – atsiveria galimybės kitiems žaidėjams. Parodyti save, užsirekomenduoti. Tokiu būdu didėja konkurencija, ilgėja tas mūsų kviestinis žaidėjų sąrašas“, – ketvirtadienį Vilniuje, LFF stadione, surengtoje spaudos konferencijoje dėstė E.Jankauskas.

Suprasti akimirksniu: rinktinės sudėtis

  • Vartininkai: Edvinas Gertmonas (FC „Universitatea Cluj“, Rumunija), Lukas Paukštė (FA „Šiauliai“), Deividas Mikelionis (FK „Kauno Žalgiris“).
  • Saugai: Linas Klimavičius (FK „Panevėžys“), Edvinas Girdvainis (SV „Sandhausen“, Vokietija), Kipras Kažukolovas („Astana“, Kazachstanas), Klaudijus Upstas (FC „Hegelmann“), Pijus Širvys (NK „Maribor“, Slovėnija), Rokas Lekiatas (FC „U. Craiova 1948“, Rumunija), Justas Lasickas (NK „Olimpija Ljubljana“, Slovėnija), Artemijus Tutyškinas (LKS Lodz, Lenkija).
  • Saugai: Modestas Vorobjovas („Istanbulspor AS“, Turkija), Daniel Romanovskij („Dinamo Tbilisi“, Sakartvelas), Giedrius Matulevičius (FK Vilniaus „Žalgiris“), Arvydas Novikovas (be klubo), Artūr Dolžnikov (FK „Kauno Žalgiris“), Matas Vareika (FC „Hegelmann“), Paulius Golubickas (FK Vilniaus „Žalgiris“), Fedor Černych (be klubo), Domantas Antanavičius (FC „Hegelmann“), Ernestas Gudelevičius („Fiorentina“ U19, Italija).
  • Puolėjai: Gytis Paulauskas („Kolos Kovalivka“, Ukraina), Valdas Paulauskas (FK „Banga“), Armandas Kučys (FK „Kauno Žalgiris“).

Kelios akimirkos prieš tai jis pats spardė kamuolį LFF stadione su anksti sezonus baigusiais arba mažiau pastaruoju metu žaidusiais Arvydu Novikovu, Fedoru Černychu, Justu Lasicku, Gyčiu Paulausku.

„Šis vasaros langas yra pats sudėtingiausias, kadangi Europoje, Azijoje žaidžiantys žaidėjai baigė sezonus prieš porą mėnesių. Arvydas (Novikovas) dar yra ir šiek tiek traumuotas. Be abejo, kad turime klausimų. Yra nerimą keliančių situacijų. Bet taip jau yra. Visos komandos turi problemų. Tie patys latviai taip pat turi netekčių“, – tęsė Lietuvos rinktinės vyr. treneris.

Kovą dėl Baltijos taurės rinktinė pradės birželio 8 dieną – pusfinalio rungtynėmis išvykoje, Liepojoje, prieš Latvijos nacionalinę vienuolikę.

Nesvarbu – pergalės ar nesėkmės atveju – antrasis mačas birželio 11-ąją vyks Kaune, Dariaus ir Girėno stadione. Jei latvius įveiksime, tuomet su estų ir Farerų salų pusfinalio laimėtojais kovosime dėl Baltijos taurės trofėjaus, o jei pralaimėsime – tada varžysimės dėl 3 vietos.

Suprasti akimirksniu: užkeiktas trofėjus

  • Lietuvos vyrų futbolo rinktinė Baltijos taurės nelaimi jau 14 metų.
  • Paskutinį sykį šį titulą iškovoti pavyko 2010 metais Kaune.
  • Paskutine Baltijos taure džiaugėsi islandai, turnyre dalyvavę pirmą sykį.
  • Daugiausiai kartu Nepriklausomybės laikotarpiu šį trofėjų yra laimėję latviai (14). Antri – lietuviai (10), treti – estai (8).

„Per ilgai nelaimime Baltijos taurės. Labai tikiuosi, kad tas laikas baigsis ir atsivešime šį trofėjų į Lietuvą“, – vylėsi E.Jankauskas.

Ypatingą svarbą Baltijos taurės laimėjimui šiemet skiria Lietuvos futbolo federacija (LFF), tam numačiusi rekordinę premiją.

„Labai norime grąžinti Baltijos taurę į Lietuvą, – prieš du mėnesius kalbėjo LFF prezidentas Edgaras Stankevičius. – Premija už tokį pasiekimą rinktinei būtų 100 tūkst. eurų. Tokių premijų Lietuvos futbole nėra buvę. Kai pradėjau dirbti, jos būdavo apie 10 tūkst. eurų.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius, Edgaras Jankauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius, Edgaras Jankauskas

„Norime surinkti stipriausią galimą rinktinę, kad žaidėjams netrūktų motyvacijos ir jie pasirinktų ne atostogas“, – tada pabrėžė LFF galva.

„Futbolas yra dinamiškas sportas. Prieš du mėnesius daugelis žaidėjų buvo sveiki. Situacija pasikeitė, – ketvirtadienį reagavo E.Jankauskas. – Kita vertus, pradėjo žaisti A.Tutyškinas, K.Kažukolovas. Tai nepriklauso nuo mūsų. Situacija gali keistis kiekvieną dieną.

Norėčiau į viską žiūrėti pozityviau. Taip, turime netekčių, bet ką dabar daryti? Naudoti, kaip kažkokį pasiteisinimą? Ar visiems suremti pečius? Negaliu pasakyti, kad žaidėjai, kuriuos turime yra kažkokie antrarūšiai. Jie visada buvo mūsų išplėstiniame sąraše. Dabar atėjo jų laikas.“

Suprasti akimirksniu: naujokai ir sugrįžimai

  • Pirmą sykį į rinktinę pakviesti – Gargždų „Bangoje“ sėkmingai rungtyniaujantis Valdas Paulauskas ir Italijoje besivaržantis, kovo mėnesį dviem įvarčiais Lietuvos U19 rinktinės pergalę 2:0 prieš Prancūziją nukalęs Ernestas Gudelevičius.
  • Pirmo kvietimo nuo 2020 m. sulaukė solidų sezoną „Hegelmann“ komandoje žaidžiantis vidurio saugas Domantas Antanavičius.
  • Nuo 2021 m. – „Kauno Žalgirio“ vartininkas Deividas Mikelionis.
  • Taip pat sudėtyje – pasveikęs gynėjas Artemijus Tutyškinas.

– Kokia dabar yra G.Gineičio traumos situacija?

– Praėjusią savaitę jis tik pradėjo bėgioti. Lengvai, nes koja ilgai buvo įtvare. Aišku, kad jam laiko sugrįžti neužteks. Kalbant apie jį, mes labiau žiūrime į rudenį. Manau, kad iki rudens jis bus pasiruošęs 100 proc.

– Pakvietėte ir jaunų veidų. Tą patį E.Gudelevičių. Jaunimas beldžiasi į vyrų rinktinės duris?

– Jie verti būti čia. Ernestas treniruojasi su pirma komanda („Fiorentina“, – past.). Su komanda, kuri žaidė Europos lygos finale. Jis pats paskutines rungtynes sužaidė ne taip ir seniai, prieš 10 dienų. Jo potencialą mes visi jau matėme ir nežiūrime į tai, kad jam – 19 metų. Jis jau yra pasirengęs vyrų futbolui.

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Vykintas Slivka
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Vykintas Slivka

– Kodėl nebus V.Slivkos?

– Jis irgi turi nusiskundimų dėl kelio. Sezonas buvo ilgas, kontraktas baigiasi. Šeimyninė padėtis taip pat reikalauja dėmesio. Visa ši kombinacija priežasčių turbūt ir suformavo galutinį sprendimą.

– Ką galite pasakyti apie artimiausią varžovą? Latviai FIFA reitinge 136-i, mes – 137-i. Panašaus pajėgumo priešininkas?

– Aš manau, kad taip. Esame maždaug to paties pajėgumo. Latviai taip pat turi netekčių. Traumą gavo pagrindinis jų puolėjas (Vladislavas) Gutkovskis (rungtyniaujantis Pietų Korėjos „Daejeon Hana Citizen“ klube, – past.). Taip pat susižeidė ir Davis Ikauniekas iš FA „Šiaulių“ paskutiniame ture. Visos komandos turi panašių problemų. Klausimas, kam pavyks geriau susitvarkyti su šiais iššūkiais ir pakeisti netektis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latvijos futbolininkai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latvijos futbolininkai

– Baltijos taurės formatas toks, kad lygiųjų atveju iš karto mušami baudiniai. Ar akcentuosite šį elementą papildomai?

– Aišku, kad reikia skirti dėmesio ir šiam komponentui. Tai gali nulemti rungtynių baigtį.

– Federacijos pažadas dėl šimtatūkstantinės premijos nepasikeitė?

– Federacija visada laikėsi žodžio, kiek aš esu čia. Aišku, pamatysime tada, kai laimėsime taurę (juokiasi).

– Iš „TOPSport A lygos“ čempiono „Panevėžio“ pasikvietėte tik vieną žaidėją – Liną Klimavičių. Ar jus patį labai stebina faktas, kad panevėžiečiai šiuo metu žengia paskutiniai turnyrinėje lentelėje?

– Kaip ir jus visus. Ne tik turnyrinė padėtis, bet ir žaidimo kokybė. Turbūt yra svarbių priežasčių. Tokie žaidėjai, kaip Pijus Širvys, kuris pernai buvo „Panevėžio“ gretose, bet dabar nebėra – į rinktinę pakviesti. Matijus Remeikis žais U21 rinktinėje. V.Černiauskas susilaužė pirštą. Dėl visų šių priežasčių liko vienas Linas Klimavičius.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Linas Klimavičius
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Linas Klimavičius

– Šįvakar LFF taurės rungtynes dar žais Vilniaus „Žalgiris“. Neduok Dieve, dar kažkas susižeis, bet ar esate nusimatęs dar keletą žaidėjų, kuriuos galėtumėte pakviesti tokiu atveju?

– Tikrai taip. Pavardėmis minėti nenoriu, nes nenoriu kažko nepaminėti, tad ilgai užtruktume, jei nukrypčiau į apmąstymus. Tikrai turėtume kuo pakeisti. Matome lietuvius A lygoje, kurie žaidžia gerai ir tikiu, kad ir jų laikas ateis. Ir jie galės parodyti save ir tarptautinėje arenoje.

– Treneri, pirmadienis buvo ypatinga diena. Praėjo lygiai 20 metų nuo tada, kai tapote UEFA Čempionų lygos laimėtoju su „Porto“ klubu. Jeigu palygintumėte, kaip pasikeitė futbolas nuo tų laikų?

– Tais laikais įžaidžiant kamuolį visi žaidėjai turėjo stovėti už 16 m ribos (šypteli). Dabar gali būti ir baudos aikštelėje. Tada buvo ir mažiau keitimų (3, dabar – 5, – past.). Pokyčių yra. Manau, kad jie – į naudą žaidėjams. Daugiau keitimų leidžia pasaugoti futbolininkus. Kalbant apie fizinius parametrus, nežinau tikslių skaičių, bet matome, kad gynėjai šiais laikais labai dažnai atsiduria puolime. Prieš 20 metų tai matydavome rečiau. Galbūt ir žaidėjai tapo universalesni. Bet ir tada buvo sunku žaisti, konkurencija buvo didžiulė, ir dabar tas pats.

To laimėjimo įvertinimas ateina vėliau. Tiesą sakant, ne tiek daug ir prisimenu (šypsosi). Taip, laimėjau, bet tada greičiau norėjau namo. Negalvojau, kad po 20 metų kažkas klaus, kaip tada jaučiausi.

– Čempionų lygos finalas laukia ir šį šeštadienį – Madrido „Real“ prieš Dortmundo „Borussia“. Kokia būtų jūsų prognozė?

– Neprognozuočiau. Aš manau, kad finale šansai visada būna 50 prieš 50. Nesvarbu, kiek vienas klubas yra laimėjęs, kiek patirties sukaupęs tokio lygio rungtynėse. Kartais ta patirtis uždeda papildomą svorį. Labai daug lems psichologinis pasirengimas ir maksimalus energijos išsaugojimas iki lemiamų rungtynių. Labiausiai pavargsti laukdamas ir besiruošdamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius