Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Lietuvą atvykstančius škotus baugina Vilniuje lauksiantis naujas patyrimas

Galingą užnugarį penktadienio vakarą Vilniuje turėsiantys Škotijos futbolininkai prieš išvyką į Lietuvą suko galvas ne tik dėl išretėjusios sudėties. Gordonas Strachanas ir visa „Tartano armija“ puikiai prisimena nepaprastai sunkią pirmąją dvikovą ir tik paskutinę akimirką išplėštą tašką sausakimšame „Hampden Park“. Šį kartą gali būti dar sunkiau. Ne tik todėl, kad bus žaidžiama dešimt kartų mažesniame stadione, bet ir dėl to, kad prie aukščiausios kokybės aikščių pripratusiems britams teks pratintis prie sintetinės vejos.
LFF stadionas
LFF stadionas

Aikštė – pagrindinė tema

Žinodama, jog rudenį teks laikyti kiek neįprastą egzaminą, Škotijos futbolo asociacija į Lietuvą buvo atsiuntusi savo žvalgus.

Jie gana nuodugniai išstudijavo aikštės kokybę ir dirbtinės dangos aukštį bei sudėtį.

Tačiau net visa ši kruopščiai surinkta informacija Škotijos rinktinės stratego G.Strachano nepaguodė. Strategas įsitikinęs, kad ne mažiau svarbios, o gal net ir svarbesnės, bus oro sąlygos, kuriomis vyks rungtynės. Nuo jų nemažai priklausys ir aikštės charakteristikos.

Treneris jau spėjo prisiminti dešimties metų istoriją, kai su Glazgo „Celtic“ viešėjo Maskvoje ir „Lužniki“ stadione žaidė Čempionų lygos rungtynes su vietos „Spartak“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Škotijos rinktinės treneris Gordonas Strachanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Škotijos rinktinės treneris Gordonas Strachanas

Tąkart rungtynių išvakarėse škotai treniravosi visiškai sausoje aikštėje, tačiau prieš pat mačą rusai ją specialiai palaistė ir „Celtic“ futbolininkams pirmąsias 20 minučių teko slidinėti tarsi čiuožykloje.

„Kad teks žaisti ant dirbtinės dangos, žinojome jau seniai. Kai kurie mūsų žaidėjai turi tokios patirties, kai kurie – ne. Bandėme treniruotis tokiomis sąlygomis ir nemanau, kad tai galėtų pridaryti didelių problemų. Svarbiausia, kad sąlygos, kuriomis treniruosimės, būtų kuo panašesnės į tas, kurios bus rungtynių dieną“, – kalbėjo G.Strachanas.

Škotai į Lietuvą atskrenda rungtynių išvakarėse. Ketvirtadienio vakarą LFF stadione jie surengs ir vienintelę savo treniruotę. Treniruočių stovyklą šią savaitę jie rengė taip pat dirbtinės dangos Mortono treniruočių bazėje.

Kur kas kovingesnėmis nuotaikomis penktadienio akistatą pasitiko Škotijos rinktinės kapitonas Scottas Brownas. „Celtic“ saugas pareiškė, kad tarptautinius futbolo mačus ant dirbtinės dangos reikėtų išvis uždrausti.

Aistras nuraminti bandė G.Strachano asistentas Markas McGhee, kuris įsitikinęs, kad žaidėjams kuo mažiau reikėtų galvoti apie Vilniuje laukiančias neįprastas sąlygas bei visą dėmesį koncentruoti tik į savo žaidimą.

Nauja patirtis

Negalima sakyti, kad Škotija lietuviams yra paranki komanda, tačiau lygiai tokia pačia mūsų nelaiko ir škotai.

Ant sintetinės žolės oficialias rungtynes Škotija žais pirmą kartą per savo ypač turtingą istoriją, kuri tęsiasi nuo 1872-ųjų.

Istorija rodo, kad laimėti prie Baltijos krantų „Tartano armijai“ sekasi ypač sunkiai.

Iki šiol Lietuvoje škotai yra iškovoję tik vieną pergalę per keturis mačus ir nė karto nėra žaidę ant dirbtinės dangos.

Ant sintetinės žolės oficialių atrankos mačą Škotija žais pirmą kartą per savo ypač turtingą istoriją, kuri tęsiasi nuo 1872-ųjų, kai pirmosiose modernaus futbolo tarpvalstybinėse rungtynėse susitiko su savo kaimynais anglais.

Neseniai Edinburgo „Hibernian“ marškinėlius apsivilkęs Lietuvos rinktinės puolėjas Deivydas Matulevičius prieš škotų akistatą Vilniuje taip pat sulaukė vietos žiniasklaidos dėmesio.

Puolėjo teigimu, dirbtinė danga LFF stadione neturėtų tapti lietuvių koziriu, apie kurį šiomis dienomis tiek daug kalba varžovai.

SNS nuotr./Deividas Matulevičius
SNS nuotr./Deividas Matulevičius

„Mums dėl to taip pat gėda. Jau kuris laikas Lietuvoje neturime normalaus stadiono. Niekas nemėgsta žaisti futbolo dirbtinėje aikštėje, tačiau neturime kitokio pasirinkimo. Neturime Nacionalinio stadiono. Žinau, jog čia žaisti komandoms iš kitų šalių nėra lengva, nes futbolas tokioje aikštėje yra kiek kitoks. Škotams bus gerokai sunkiau, nes mes rungtynėms galime ruoštis savaitę“, – prieš penktadienio akistatą svarstė D.Matulevičius.

Lietuvos ir Škotijos tarpusavio akistatos
Nr. Data Ciklas Vieta Rezultatas Įvarčiai Treneris
1. 1998.09.05 Vilnius 0:0 K.Latoža
2. 1999.10.09 Glazgas 0:3 R.Tautkus
3. 2003.04.02 Kaunas 1:0 T.Ražanauskas A.Liubinskas
4. 2003.10.11 Glazgas 0:1 A.Liubinskas
5. 2006.09.06 Kaunas 1:2 D.Miceika A.Liubinskas
6. 2007.09.08 Glazgas 1:3 T.Danilevičius A.Liubinskas
7. 2010.09.03 Kaunas 0:0 R.Žutautas
8. 2011.09.06 Glazgas 0:1 R.Žutautas
9 2016.10.08 Glazgas 1:1 F.Černychas E.Jankauskas
Viso: 9 rungtynės (1 pergalė, 3 lygiosios, 5 pralaimėjimai), įvarčių santykis 4:11

Naujojo „Hibsų“ puolėjo teigimu, žaidimas dirbtinėje aikštėje skiriasi esant normalioms oro sąlygoms ir pilant lietui.

„Kai kurie mūsų rinktinės žaidėjai LFF stadione rungtyniauja kiekvieną dieną, o kitiems tenka pratintis kiekvieną sykį iš naujo. Taigi ta savaitė treniruočių mums išeina į naudą“, – bendraudamas su „The Scotsman“ neabejojo puolėjas.

Edgaras Jankauskas suteikė D.Matulevičiui šansą pasireikšti pirmojoje tarpusavio akistatoje „Hampden Park“ stadione. Labai tikėtina, kad savojo šanso po keitimo 33 rungtynes už rinktinę sužaidęs snaiperis sulauks ir penktadienį.

Nors Škotijos futbolo šventovė paprastai yra liaupsinama už ypatingą atmosferą, D.Matulevičiui viešnagė rudenį Glazge įspūdžio nepadarė.

„Esame buvę ten anksčiau, kai atmosfera būdavo tikrai fantastiška, bet šį kartą... Net nežinau, kažkaip to nesijautė. Galbūt sirgaliai buvo nepatenkinti škotų futbolininkais“, – šypsojosi D.Matulevičius.

Treneris yra nugalėtojas ir šį mentalitetą skiepija savo žaidėjams. Nesvarbu, su kuo mes rungtyniaujame – Škotija, Anglija ar net Brazilija, mes dabar į aikštę einame atiduoti visas jėgas ir laimėti.

Kalbėdamas su škotų žiniasklaida puolėjas negailėjo komplimentų nacionalinės rinktinės strategui E.Jankauskui.

Jį škotai taip pat puikiai atmena iš laikų, kai E.Jankauskas rungtyniavo vilkėdamas Edinburgo „Hearts“ marškinėlius.

„Turime jauną trenerį, kurį Lietuvoje visi žino ir palaiko. Jis bando sukurti naują komandą iš jaunų ir patyrusių žaidėjų. Šio atrankos ciklo rezultatai su Škotija ir Slovėnija mus nuteikė ypač optimistiškai, parodėme, kad mokame žaisti gražų futbolą, – kalbėjo D.Matulevičius. – Edgaras yra didis įkvėpėjas. Jis buvo aukščiausio lygio futbolininkas, dirbo su Jose Mourinho čempioniškame „Porto“ ir tai pasako viską. Kiekvieną kartą, atvykęs į rinktinę, iš jo išgirstu ką nors naujo, kas praverčia ateityje. Iš jo galima pasisemti labai daug patirties. Treneris yra nugalėtojas ir šį mentalitetą skiepija savo žaidėjams. Nesvarbu, su kuo mes rungtyniaujame – Škotija, Anglija ar net Brazilija, mes dabar į aikštę einame atiduoti visas jėgas ir laimėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas