Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Vilnių atvykę šveicarai sieks įvarčių fejerverko: „Svarbiausia nepamesti galvų“

Muratui Yakinui teko nelengva užduotis, bet su ja 47-erių išeivių iš Turkijos sūnus kol kas tvarkosi puikiai. Naujasis Šveicarijos rinktinės strategas antradienio vakarą Vilniuje pabandys iškovoti dar vieną žūtbūtinę pergalę ir priartinti „Nati“ prie kitąmet Katare vykstančio pasaulio čempionato.

Kai sensacingai Prancūziją iš „Euro 2020“ aštuntfinalio išmetusios komandos ilgametis vedlys Vladimiras Petkovičius liepos mėnesį nusprendė palikti postą, Šveicarijos futbolo federacijos vadovams teko paskubomis raitotis rankoves.

Per aštuonerius darbo rinktinėje metus V.Petkovičius buvo tapęs Šveicarijos futbolo veidu ir stabilumo garantu, tačiau nusprendė sugrįžti į klubinį futbolą ir priėmė „Bordeaux“ pasiūlymą.

Šiame poste jį pakeitė M.Yakinas – 49-erias rungtynes Šveicarijos rinktinėje sužaidęs ir „Euro 2004“ dalyvavęs buvęs vidurio gynėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Muratas Yakinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Muratas Yakinas

Pirmtako įdirbio naujasis vairininkas nesugadino. Vadovaujant jam šveicarai draugiškose rungtynėse 2:1 nukovė Graikiją, Bazelyje sugebėjo nulinėmis lygiosiomis sužaisti su Europos čempionais italais, be įvarčių baigė mačą Šiaurės Airijoje, bet sugrįžę į Ženevą tuos pačius Jungtinės Karalystės atstovus įveikė 2:0.

Šie rezultatai Rossocrociati ekipai pasaulio čempionato atrankoje leidžia alsuoti italams į nugaras. Nors Šveicarija už C grupės favoritus turi trimis taškais mažiau, pergalė Vilniuje išlygintų lyderių pozicijas.

Į planetos čempionatą garantuotą kelialapį gaus tik grupės nugalėtojai, tad iškovoti tris taškus Lietuvoje M.Yakinui yra būtina užduotis. Ir geriau kuo didesniu įvarčių skirtumu. Šveicarija žaidė trijose pastarosiose planetos pirmenybėse. Komandos treneris tiki – žais ir ketvirtosiose.

Pirmosiose tarpusavio rungtynėse kovą šveicarai laimėjo 1:0, o pergalingą įvartį jau 2-ąją dvikovos minutę pelnė Xherdanas Shaqiri.

„Tame mače nebuvau, tad negaliu daug apie jį kalbėti. Bet tikiu, kad šį kartą atakuosime kur kas daugiau bei efektyviau. Ir visi žinote kodėl – mums reikia geresnio įvarčių santykio“, – rungtynių su Lietuva išvakarėse atviravo M.Yakinas.

Visgi po akimirkos strategas surimtėjo ir pripažino, kad išlaikyti šaltą protą bus irgi ne ką mažiau svarbu.

„Nenorėčiau, kad bėgtume į priekį pametę galvas. Reikia balanso tarp pozicijų, o mače su Šiaurės Airija sugebėjome laimėti dėl to, kad gynyboje buvome solidūs ir varžovams nesuteikėme pernelyg daug progų kontratakuoti. Antradienį norėčiau matyti tokį patį vaizdą, tad mūsų strategija bus panaši. Šį kartą gynyboje neturėsime Manuelio Akanji, Kavino Mbabu ir Deniso Zakarios, bet mūsų puolimas nesikeis“, – atskleidė M.Yakinas.

Mače Ženevoje geltoną kortelę prieš save išvydo ir dar vienas svarbus M.Yakino gynėjas Nico Elvedi. Jei futbolininkas būtų įspėtas ir Vilniuje, jam tektų praleisti lapkričio 12-ąją vyksiantį lemiamą mačą su Italija Romoje. Visgi Šveicarijos rinktinės strategas teigė, jog futbolininko netausos ir į aikštę antradienį mes patį pajėgiausią vienuoliktuką.

C grupė
Nr. Komanda R + = - Įvarčiai Taškai
1 Italija 6 4 2 0 12:1 14
2 Šveicarija 5 3 2 0 6:1 11
3 Šiaurės Airija 5 1 2 2 4:5 5
4 Bulgarija 6 1 2 3 4:9 5
5 Lietuva 6 1 0 5 4:14 3

Į spaudos konferenciją rungtynių išvakarėse M.Yakinas atsivedė vieną spalvingiausių savo auklėtinių.

Breelas Embolo gimė Kamerūno sostinėje Jaundėje ir dar vaikystėje persikėlė su motina į Šveicariją. 2014-aisiais jam buvo suteikta Šveicarijos pilietybė, bet savo šaknų futbolininkas nepamiršo – Menchengladbacho „Borussia“ klube jis žaidžia 36 numeriu pažymėtais marškinėliais – tokiu maršruto autobusu jis vaikystėje kiekvieną rytą važiuodavo į treniruotes.

Praėjusių metų sausį B.Embolo pavardė pateko į žiniasklaidos antraštes, kai naktį po rungtynių netoli Eseno policija jį užfiksavo nelegaliame vakarėlyje. Puolėjas neigė dalyvavęs kaukių nedėvėjusių 23 asmenų linksmybėse ir tvirtino, kad tuo metu su dviem draugais netoliese esančioje užeigoje žiūrėjo krepšinį per televizorių. Visgi vėliau „Frankfurter Allgemeine“, remdamasis policijos pranešimais, paskelbė, kad B.Embolo pabėgo per stogą į netoliese esantį butą ir pasislėpė vonioje.

Klubas skyrė savo žaidėjui rekordinė 200 tūkst. eurų baudą ir suspendavo jį vienerioms rungtynėms. B.Embolo neapskundė ir Eseno teisėsaugos skirtos 8,4 tūkst. eurų baudos.

„Scanpix“ nuotr./Breelas Embolo
„Scanpix“ nuotr./Breelas Embolo

2019 m. gruodį puolėjas neteko vairuotojo pažymėjimo, nes kelis kartus „blykstelėjo“ viršydamas greitį, o dar vėliau ir buvo užfiksuotas kalbantis mobiliuoju telefonu. Maištingas futbolininko charakteris atsiskleidė dar vaikystėje, kai Breelas buvo laikinai išmestas iš komandos po to, kai per treniruotę protestuodamas nusimovė kelnes ir treneriui parodė užpakalį.

Visgi už visų šių išdaigų slypi ganėtinai malonus jaunuolis. Būdamas aštuoniolikos B.Embolo įkūrė fondą, kurio tikslas – remti pabėgėlių vaikus Šveicarijoje ir padėti socialiai remtiniems mažamečiams Kamerūne ir Peru.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Breelas Embolo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Breelas Embolo

„Pirmosiose tarpusavio rungtynėse su Lietuva Sankt Galene mums labai padėjo ankstyvas įmuštas įvartis. Lietuva yra gera komanda, bet tikslą pasiekus taip anksti žaisti buvo kur kas lengviau. Šį kartą viskas bus kitaip ir gerokai sunkiau, nes žaisime svečiuose. Privalome išlikti ramūs ir išlaikyti šaltas galvas. Kuo ilgiau neįmušime, tuo mačas bus labiau varginantis. Norėtųsi, kaip ir pirmojoje dvikovoje rezultatą atidaryti kuo anksčiau“, – neslėpė B.Embolo.

Šveicarijos futbolo federacijos atstovo žiniasklaidai teigimu, antradienio vakarą LFF stadione mačą turėtų stebėti apie 150 svečių komandos aistruolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant