Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iki „Euro 2020“ – pusė metų: ar vis dar realu turėti futbolo šventę su žiūrovais?

Iki vasaros viskas Senajame žemyne dar gali kardinaliai pasikeisti, tačiau situacija ir toliau išlieka sudėtinga. Dvylikoje skirtingų valstybių turintis vykti „Euro 2020“ turnyras yra pakibęs po labai dideliu klaustuku. Visai neseniai UEFA atstovai išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog pirminis planas išlieka nepakitęs ir turnyras turėtų vykti 12-oje miestų. Žiūrovams belieka apsišarvuoti kantrybe ir laukti. Galutinį sprendimą dėl sirgalių stadionuose UEFA priims tik balandį.
Europos čempionato trofėjus
Europos čempionato trofėjus / „Scanpix“ nuotr.

O kol pasaulis gyvena laukimo nuotaikomis 15min kartu su „Sport-Express“ peržvelgė visas 12 valstybių, kurios vis dar planuoja priimti didžiausią vasaros futbolo fiestą.

Iki pirmenybių pradžios likus šešiems mėnesiams situacija – kritiška. Nė vienoje iš dvylikos šalių futbolas šiuo metu nėra žaidžiamas su žiūrovais.

Kopenhaga (Danija)

Gruodį Danijoje buvo įvestas karantinas, kuris pratęstas iki vasario 7 dienos. Iš paslaugų sektoriaus įmonių leista dirbti tik vaistinėms ir prekybos centrams. Mokyklos ir universitetai Danijoje yra uždaryti, daugume gyventojų dirba namuose. Viešose vietose leidžiama būriuotis iki penkių asmenų grupėms, uždarose patalpose privalomas kaukių dėvėjimas.

Danijos piliečiai aktyviai skiepijami nuo COVID-19. Pagal gautus skiepus Danija priklauso geriausių pasaulio šalių dešimtukui.

Danijos futbolas šiuo metu atostogauja – žiemos pertrauka. Rudeninėje sezono dalyje į stadionus buvo įleidžiamas ribotas žiūrovų skaičius – nuo kelių šimtų iki pusantro tūkstančio (atsižvelgiant į stadiono dydį). Beveik neabejojama, kad tokios pačios taisyklės išliks ir atnaujinus čempionatą pavasarį.

Kopenhagoje suplanuotos keturios „Euro 2020“ dvikovos, tarp kurių – vienas aštuntfinalis.

Stadiumguide nuotr./Telia Parken stadionas
Stadiumguide nuotr./Telia Parken stadionas

Roma (Italija)

2020-ųjų pavasarį Italija tapo vienu pagrindinių pandemijos židinių Europoje. Dabar situacija geresnė, tačiau džiaugtis taip pat dar anksti. Nuo sergamumo piko, kuris Apeninuose buvo fiksuojamas lapkričio–gruodžio mėnesiais, atvejų skaičius palengva mažėja.

Sausio 13-ąją Italijos vyriausybė uždraudė keliones tarp šalies regionų, išskyrus neatidėliotinus atvejus ar vykstant darbo reikalais. Šie apribojimai galios iki vasario 15-osios. Italijoje vis dar galioja nepaprastoji padėtis – ji pratęsta iki balandžio 30-osios.

Trijuose šalies regionuose – Lombardijoje Kampanijoje ir Toskanoje – taikomi griežčiausi ribojimai. Juose veikia tik būtiniausių prekių parduotuvės.

Romoje suplanuotas čempionato atidarymas ir pirmosios rungtynės tarp Turkijos ir Italijos.

Futbolo pirmenybės Italijoje vyksta, tačiau žaidžiama be žiūrovų. Jų nebuvo ir baigiant praėjusį sezoną. Dabartinė situacija pasikeis nebent vasarą.

Romoje suplanuotos keturios „Euro 2020“ dvikovos, tarp kurių vienas ketvirtfinalis.

Wikipedia nuotr./Romos Olimpinis stadionas
Wikipedia nuotr./Romos Olimpinis stadionas

Bilbao (Ispanija)

Dar rudenį Ispanijos valdžia šešiems mėnesiams – iki 2021 metų gegužės – šalyje įvedė nepaprastąją padėtį. Atskiri regionai turi galimybę nustatyti komendanto valandas ir dalinį karantiną, taip pat uždaryti regionų sienas.

Šiuo metu Ispanijoje veikia naktinė komendanto valanda, o šviesiu paros metu savo namus gyventojams leidžiama palikti tik norint įsigyti būtiniausius pirkinius ar vaistus.

Ispanijoje čempionato kovos vykdomos be žiūrovų. Niekas neabejoja, kad sirgaliai į tribūnas negrįš iki sezono pabaigos.

Bilbao suplanuotos keturios „Euro 2020“ dvikovos, tarp kurių vienas aštuntfinalis.

Stadiumguide nuotr./Bilbao stadionas
Stadiumguide nuotr./Bilbao stadionas

Miunchenas (Vokietija)

Gruodžio 16 dieną Vokietijoje buvo įvestas visuotinis karantinas. Šalyje veikia tik savitarnos parduotuvės, uždarytos mokyklos, restoranai ir dauguma paslaugų įmonių. Gatvėje galima susitikti tik su vienu kitu šeimos ūkio asmeniu.

„Bundesliga“ rungtynės žaidžiamos be žiūrovų.

Miunchene suplanuotos keturios „Euro 2020“ dvikovos, tarp kurių vienas ketvirtfinalis.

„Scanpix“ nuotr./„Allianz Arena“ stadionas
„Scanpix“ nuotr./„Allianz Arena“ stadionas

Baku (Azerbaidžanas)

Masinė vakcinacija Azerbaidžane prasidėjo sausio 18 dieną. Pirmiausia skiepijami vyresni nei 65 metų gyventojai ir medicinos darbuotojai. Gruodį šalyje buvo įvesti kelionių apribojimai – visų pirma Baku. Sostinė buvo griežtai uždaryta – ir įvažiavimui, ir išvykimui, o gyventojai turėjo gauti leidimus norėdami palikti savo namus. Šios griežčiausios priemonės buvo panaikintos sausio 18 dieną, bet situacija ir toliau išlieka sudėtinga.

Azerbaidžano futbolo pirmenybės žaidžiamos be žiūrovų.

Baku suplanuotos keturios „Euro 2020“ dvikovos, tarp kurių vienas ketvirtfinalis.

Wikipedia nuotr./Baku Olimpinis stadionas
Wikipedia nuotr./Baku Olimpinis stadionas

Bukareštas (Rumunija)

Sausio 13 dieną Rumunijos vyriausybė sugriežtino karantino apribojimus. Visos šalies mokyklos uždarytos ir buvo perkeltos į nuotolinį mokymą. Rumunijoje draudžiama rengti viešus ir privačius vakarėlius, nuo 23 val. iki 5 val. ryto įvesta komendanto valanda. Šios priemonės įvestos 30 dienų laikotarpiui.

Rumunijos čempionato rungtynės vyksta be žiūrovų.

Bukarešte suplanuotos keturios „Euro 2020“ dvikovos, tarp kurių vienas aštuntfinalis.

Wikipedia nuotr./Bukarešto Nacionalinė arena
Wikipedia nuotr./Bukarešto Nacionalinė arena

Amsterdamas (Nyderlandai)

Pastarosiomis dienomis Nyderlanduose vyko didžiuliai protestai prieš sugriežtintų karantino priemonių įvedimą.

Nyderlandų vyriausybė pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo įvedė komendanto valandą, kurios skaičiuojama nuo 21.00 val. iki 4.30 val. Pažeidus šias taisykles asmeniui tenka mokėti 95 eurų baudą. Kai kur šie protestai netgi peraugo į riaušes – Eindhovene policija buvo priversta panaudoti vandens patrankas ir ašarines dujas. Viename iš Nyderlandų kaimų sudegintas koronaviruso tyrimų centras.

Barai ir restoranai šalyje nedirba nuo spalio, o mokyklos ir nebūtinos parduotuvės – nuo gruodžio.

Olandų futbolo pirmenybės žaidžiamos be žiūrovų.

Amsterdame suplanuotos keturios „Euro 2020“ dvikovos, tarp kurių vienas aštuntfinalis.

@cfcunofficial nuot./Johanas Cruyffo arena
@cfcunofficial nuot./Johanas Cruyffo arena

Londonas ir Glazgas (Didžioji Britanija)

Jungtinėje Karalystėje dabar taikomos vienos griežčiausių ribojimo priemonių Europoje. Sausio 5 d. vyriausybė paskelbė karantiną visoje šalyje – jau trečią nuo pandemijos pradžios.

Visos vietos mokyklos yra uždarytos, darbdaviai įpareigoti, jei įmanoma, darbuotojus perkelti į nuotolinį darbą. Iš namų britai gali išeiti tik esant būtinybei: nusipirkti maisto produktų ar apsilankyti pas gydytoją. Leidžiama sportuoti aikštelėse šalia namų.

Vasario viduryje vyriausybė šį ribojimų paketą peržvelgs iš naujo, bet situacija šalyje išlieka gana įtempta.

Gruodžio pabaigoje dešimtys pasaulio šalių labai apribojo arba išvis nutraukė ryšį su Jungtine Karalyste dėl šioje šalyje atsiradusios naujos COVID-19 atmainos.

Atvykimas į šalį smarkiai ribojamas, o atvykusiems asmenims privaloma 10 dienų izoliacija.

Šalies čempionatai tiek Škotijoje, tiek Anglijoje žaidžiami be žiūrovų. Situacija kiek geresnė buvo rudenį. Visa šalis buvo suskirstyta į keturias zonas, tad kai kuriose iš jų iki 2000 žiūrovų buvo įleista į stadionus. Šia privilegija spėjo pasinaudoti Londonas, Liverpulis ir Sautamptonas.

Londone suplanuotos lemiamos „Euro 2020“ kovos – pusfinaliai ir finalas.

Glazge vyks keturios „Euro 2020“ dvikovos, tarp kurių vienas aštuntfinalis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wembley“ stadionas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wembley“ stadionas

Sankt Peterburgas (Rusija)

Visoje Rusijos teritorijoje taikomų apribojimų dėl COVID-19 nėra. Kiekvieno miesto vadovams leidžiama patiems nuspręsti, kiek žiūrovų galima įleisti į tribūnas.

Sankt Peterburge dauguma viešųjų renginių buvo draudžiami visą sausio mėnesį, o maitinimo įstaigų darbas apribotas nuo 23 val. vakaro iki 6 val. ryto.

Teatrams, koncertams, kino teatrams buvo daromos išimtys, tačiau juose į sales galėjo susirinkti iki 25 proc. žiūrovų, kurie turėjo laikyti socialinio atstumo, ne mažesnio nei 1,5 m. Lankytojams draudžiama persėsti iš vienos vietos į kitą.

Lygiai tos pačios taisyklės taikomos ir sporto varžybose, todėl Sankt Peterburgo „Zenit“ yra vienas iš nedaugelio Eurolygos klubų, kuris namų rungtynes žaidžia su žiūrovais.

Rusijos futbolo čempionatas irgi kurį laiką buvo žaidžiamas su žiūrovais. Visgi pandeminei situacijai dramatiškai pablogėjus, lapkričio mėnesį stadionus uždarė Maskvos sritis, o netrukus šiuo pavyzdžiu pasekė ir Sankt Peterburgas.

Paskutinėse dviejose pirmo Rusijos čempionato rato dvikovose su Jekaterinburgo „Ural“ ir Maskvos „Spartak“ Piterio komanda žaidė prie tuščių tribūnų – buvo įleidžiama tik saujelė svečių VIP ložėse.

Piteryje suplanuoti keturi „Euro 2020“ mačai, tarp kurių vienas ketvirtfinalis.

„Scanpix“/AP nuotr./Naujasis Sankt Peterburgo stadionas
„Scanpix“/AP nuotr./Naujasis Sankt Peterburgo stadionas

Dublinas (Airija)

Nacionalinis karantinas Airijoje vėl įvestas gruodžio pabaigoje. Dabar šalies gyventojai privalo sėdėti namuose ir gali eiti tik į darbą, švietimo įstaigą, pas gydytoją ar dėl kitų svarbių priežasčių.

Sportuoti lauke galima 5 km spinduliu nuo savo namų.

Vestuvėse gali dalyvauti iki šešių žmonių, laidotuvėse – iki 10. Dauguma parduotuvių ir kitų paslaugų įmonių yra uždarytos, restoranai ir kavinės kol kas veikia.

Airijos čempionatas vyksta pavasario–rudens sistema, todėl šiuo metu sportininkai atostogauja. Dėl naujojo sezono pradžios kol kas klaustukų daugiau nei atsakymų.

Dubline suplanuotos keturios „Euro 2020“ dvikovos, tarp kurių vienas aštuntfinalis.

pembroketownhouse.ie nuotr./Dublino „Aviva“ stadionas
pembroketownhouse.ie nuotr./Dublino „Aviva“ stadionas

Budapeštas (Vengrija)

Nuo lapkričio 5 dienos Vengrijoje galioja dalinė komendanto valanda (nuo 20 iki 5 val.). Išimtys taikomis tik kelionėms į darbą ar kitoms būtiniausioms reikmėms.

Restoranai, kavinės ir barai yra uždaryti, maistą galima tik išsinešti užsisakius iš anksto. Muziejai, teatrai, baseinai ir kino teatrai taip pat neveikia.

Parduotuvės, turgūs, prekybos centrai, kirpyklos dirba iki 19 val. Viešbučiai priima tik svečius, keliaujančius verslo reikalais.

Vengrijos futbolo pirmenybės vyksta be žiūrovų.

Budapešte suplanuotos keturios „Euro 2020“ dvikovos, tarp kurių vienas aštuntfinalis.

goalzz.com nuotr./Puškašo stadionas
goalzz.com nuotr./Puškašo stadionas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas