Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas – vietiniame fronte nepalaužiama komanda, vadovaujama unikalaus trenerio

Po beveik nepriekaištingų atrankos kovų Irano rinktinės laukia kur kas didesni išbandymai pasaulio čempionate Rusijoje.
Irano rinktinė švenčia patekimą į pasaulio čempionatą
Irano rinktinė švenčia patekimą į pasaulio čempionatą / „Scanpix“/AP nuotr.

Iraniečiams kelią į aštuntfinalį B grupėje bandys užblokuoti Europos čempionai portugalai ir 2010-aisiais pasaulio pirmenybėse triumfavę ispanai.

Vis dėlto Pirėnų pusiasalio rinktinėms turėtų būti neramu. Iranas per 10 atrankos rungtynių buvo nenugalimas ir tik paskutiniame susitikime praleido įvartį. Sirija sugebėjo pramušti Irano gynybą, tačiau tada iraniečiai jau turėjo bilietą į Rusiją.

Penktą kartą planetos pirmenybėse dalyvausianti Irano rinktinė dar nė karto neprasibrovė pro grupių etapą.

Po 2014-ųjų, kai Iranas grupių turnyre finišavo su 1 tašku, komanda stipriai patobulėjo. Treneris Carlosas Queirozas dabar kiekvienoje pozicijoje turi daugiau pasirinkimų, o didžioji dalis futbolininkų patirtį kaupia užsienio ekipose.

C.Queirozas prieš pasirengimą pasaulio čempionatui išreiškė viešą nepasitenkinimą Irano futbolo federacijos sprendimais. Vietinė varžovė Saudo Arabija prieš išvyką į Rusiją kausis su Vokietija ir Italija, o štai Irano varžovais bus Uzbekistanas ir Latvija.

Treneris

C.Queirozas jau tris komandas yra išvedęs į finalinį pasaulio čempionato etapą. Patyręs taktikas Irano rinktinei vadovauja nuo 2011-ųjų ir iškėlė šalies futbolą į naują lygmenį.

Aikštėje jis įdiegė discipliną ir gerą organizuotumą, kuris dažnai kelia grėsmę varžovų vartams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carlosas Queirozas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carlosas Queirozas

Specialistui yra jaučiama didelė pagarba, todėl yra toleruojami net jo priekaištai federacijai ar vietinių klubų treneriams. Gerą vardą treneris užsitarnavo dar senesniais laikais, kai vadovavo Portugalijos rinktinei ir Madrido „Real“ klubui.

Vartininkai

Alireza Beiranvandas be abejonių yra pajėgiausias vartų sargas Irano rinktinėje.

1,95 m ūgio vartininkas yra fiziškai stiprus, gerai atremia smūgius ir žinomas dėl savo kamuolio skirstymo, ypač ilgais išmetimais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alireza Beiranvandas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alireza Beiranvandas

A.Beiranvandas pastaruoju metu demonstravo nuostabią formą Irano klube „Persepolis“. Vienintelė galima problema, kad šis žaidėjas neturi didelės tarptautinių rungtynių patirties.

Gynėjai

Iranas dažniausiai taiko keturių gynėjų taktiką. Prie patyrusio vidurio gynėjo Jalalo Hosseini prisijungia jaunesnis Rouzbehas Cheshmi. Kraštuose žais greiti Miladas Mohammadi ir Raminas Rezaeianas.

Saugai

Ehsanas Hajsafi, Masoudas Shojaei ir Ashkanas Dejagahas į Rusiją atsiveš ne tik pasaulio čempionato patirtį, bet ir gebėjimą mušti įvarčius.

Talentingi vidurio žaidėjai Saeidas Ezatolahi ir Samanas Ghoddosas pridės energijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ehsanas Hajsafi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ehsanas Hajsafi

Puolėjai

Pasaulio čempionatas gali tapti Alireza Jahanbakhsho scena. Šis atakų lyderis šiemet atsidūrė Nyderlandų čempionato rezultatyviausių žaidėjų viršūnėje ir galbūt tikisi pakliūti į pajėgesnį klubą nei iki šiol atstovautas „AZ Alkmaar“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alireza Jahanbakhshas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alireza Jahanbakhshas

Sardaras Azmounas galės komandos draugams papasakoti, ko tikėtis svečioje šalyje, mat pats jau penkerius metus rungtyniauja Rusijoje. Šiam žaidėjui taip pat prognozuojamas persikėlimas iš „Rostov“ ekipos į pajėgesnį čempionatą.

Karimas Ansarifardas ir Mehdi Taremi taip pat gali tapti įvarčių savo komandai tiekėjais.

Grupių rungtynės

Iranas pirmas rungtynes žais birželio 15-ąją su Maroku, tuomet 20 dieną lauks akistata su Ispanija, o 25 dieną jėgas teks išmėginti su Portugalija.

Vartininkai: Alireza Beiranvandas („Persepolis“), Rashidas Mazaheri („Zob Ahan“), Amiras Abedzadehas (Madeiros „Marítimo“).

Gynėjai: Raminas Rezaeianas („KV Oostende“), Mohammadas Reza Khanzadehas („Padideh“), Morteza Pouraliganji („Al Saad“), Pejmanas Montazeri („Esteghlal“), Seyedas Majidas Hosseini („Esteghlal“), Miladas Mohammadi (Grozno „Ahmat“), Roozbehas Cheshmi („Esteghlal“).

Saugai: Saeidas Ezatolahi (Permės „Amkar“), Masoudas Shojaei (Atėnų AEK), Mehdi Torabi („Saipa“), Ashkanas Dejagahas („Notingamo „Forest“), Omidas Ebrahimi („Esteghlal“), Ehsanas Hajsafi (Pirėjo „Olympiakos“), Vahidas Amiri („Persepolis“), Ali Gholizadehas („Saipa“), Karimas Ansarifardas (Pirėjo „Olympiakos“).

Puolėjai: Alireza Jahanbakhshas (Alkmaro AZ), Samanas Ghoddosas („Ostersunds“), Mahdi Taremi („Al-Gharafa“), Sardaras Azmounas (Kazanės „Rubin“), Reza Ghoochannejhadas („Heerenveen“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas