Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Iš turkiškų čiuptuvų išsilaisvinęs A.Novikovas: „Net nemaniau, kad taip gali nutikti“

Arvydas Novikovas ambicingai pakeitė komandą antroje Turkijos lygoje po praėjusio sezono, tačiau net nenutuokė, kad naujoji karjeros stotelė taps savotišku kalėjimu. Lietuvis buvo atskirtas nuo komandos mėnesiui, vėliau į ją esą grįžo, bet ir toliau kentėjo „Samsunspor“ vadovų spaudimą. Galiausiai, pasinaudojęs situacija, geriausias šalies futbolininkas sutartį nutraukė, o apie nemalonią situaciją sutiko papasakoti 15min.
Arvydas Novikovas
Arvydas Novikovas / LFF nuotr.

Dvejus metus „Erzurumspor“ praleidęs A.Novikovas 2022-aisiais kėlėsi į kitą Turkijos antros lygos komandą – ambicingus tikslus deklaruojančią „Samsunspor“.

Iš pradžių jis dirbo su treneriu Bayramu Bektašu, kuris ne visada lietuvį mesdavo į aikštę, tačiau vairą vėliau perėmė Huseynas Eroglu ir situacija pagerėjo – A.Novikovas ant vejos pasirodydavo nuolat.

„Klubas ten tikrai labai geras, miestas smagus, sirgaliai puikūs, – 15min pasakojo A.Novikovas. – Tiesiog yra žmonių klube, kurie nelabai profesionaliai atlieka savo darbą.“

Paklaustas, kada pasirodė pirmieji ženklai, kad situacija gali pakrypti prasta linkme, 32-ejų futbolininkas patikino, jog artėjančios situacijos net nenujautė.

„Vieną rytą atsibudęs pamačiau, kad gavau elektroninį laišką nuo klubo ir tiek. Net nemaniau, kad taip nutikt gali. Kai buvo pirmas treneris, tuo metu tai žaidžiau, tai ne. Gal kažkiek jam nepatikau, bet jį išmetė, atėjo naujas treneris. Prie jo žaidžiau visose rungtynėse“, – dėstė A.Novikovas.

Jis plačiai papasakojo situaciją, kuri privertė be klubinio futbolo praleisti daugiau nei keletą mėnesių.

„Žaidžiau visas rungtynes, viskas buvo gerai, – pasakojo A.Novikovas. – Tuomet gavau mažą traumą, bet su ja žaisti galėjau, nieko rimto nebuvo. Laimėjome tas rungtynes, kuriose susižeidžiau, pasikeičiau 70-ąją minutę. Žaidėme kitą savaitgalį, bet mane paliko ant suolo, sakė, kad nori pataupyti, nenori rizikuoti traumomis. Viskas tvarkoje. Tuomet buvo taurės rungtynės, treneris pasakojo, kad nori mane išbandyti „aštuntu numeriu“ aikštės viduryje. Be problemų. Žaidėme, laimėjome.

Kitose rungtynėse matau, kad starto sudėty manęs nėra, bet nemaniau, kad kažkas rimto. Rungtynių rytą treneris pasikvietė mane pokalbio, klausė, ar viskas gerai, atsakiau, kad taip, tik nesuprantu, kodėl nežaisiu, nes prieš tai žaidžiau visada, komanda laimėjo. Jis sakė: „Su tavim viskas gerai, noriu pabandyti žaisti penkiais gynėjais. Su tavim viskas puiku, tu gerai treniruojiesi, esi komandos žaidėjas, taktiškai viską supranti.“ Pozityviai pasikalbėjome, o už kelių valandų buvo ir pačios rungtynės. Žiūriu, net apšilimo daryti neinu, į aikštę taip ir neišleido. Keista buvo, nes ryte kalbėjome, gyrė, o dabar į aikštę neleidžia.

Kita diena buvo laisva, tada ir gavau laišką, kuriame parašyta, kad nesutariu su komandos draugais, blogai treniruojuosi, neklausau trenerio. Susimąsčiau, kad ne ten su tuo laišku pataikė. „Oho“, – galvoju. Taip buvau pašalintas iš pagrindinės komandos 30-čiai dienų. Ne aš vienas, mes dviese tokie buvome. Prieš sezoną buvo dar trys. Tai nėra atsitiktinumas šitame klube. Kiekvieną sezoną kažkiek žaidėjų jie pašalina.“

Kaip sako pats Lietuvos rinktinės žaidėjas, tuomet prasidėjo „purvini žaidimai“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rugtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rugtynių akimirka

„Po 30 dienų atvažiavau, išsiuntėme raštą, kad jie turi grąžinti mane į komandą. Grąžino, bet tas grąžinimas toks sąlyginis, nes ateiname į treniruotę, pasisveikinam su komandos draugais, treneris kažką pasako, o tada – komanda į vieną pusę treniruotis, mes keli – į kitą pusę ratų bėgioti. Nelaikyčiau to grąžinimu.“

Klubas norėjo, kad A.Novikovas ir keli kiti jo likimo broliai tiesiog nutrauktų sutartis su „Samsunspor“. Ir siūlė kelių mėnesių finansinę kompensaciją, bet su tuo nesutiko nei lietuvis, nei Fernando Boldrinas.

„Jie norėjo, kad patys tai padarytume, sutiktume su jų sąlygomis, – pasakojo žaidėjas. – Taip, jie kažkokias nutraukimo sąlygas siūlė, bet tai visiška nesąmonė, jokio kompromiso. Na, jei jie nenori susitarti, kodėl aš turiu norėti? Būtų buvę logiška ir jiems, ir man nutraukti draugiškai kontraktą, bet iš jų pusės jokio draugiškumo nebuvo. Dar tas toks sugrąžinimas į komandą...“

Vos tik A.Novikovas buvo patrauktas nuo komandos, „Samsunspor“ prezidentas Yukselas Yildirimas žiniasklaidai teigė, jog lietuvis „paskelbė karą“ klubui.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas

„Jie sakys bet ką, kad sirgaliai būtų jų pusėje, – svarstė futbolininkas. – Tačiau kas atsiuntė tą pirmą laišką? Suprantu, jei pats vėją kelčiau, nesitreniruočiau ar tikrai turėčiau problemų su komandos draugais. O su jais... Kai pasakiau visiems, dėl ko mane išmetė, buvo daug juoko. Su visais puikiai sutariau.“

Ar prezidentas ir yra žmogus, kuriam, anot A.Novikovo, trūksta profesionalumo?

„Nemanau, kad jam. Žmonės, kurie dirba aplink jį, užsiima nereikalingais dalykais. Jis kažkiek priklausomas nuo jų, negali pats kasdien dalyvauti veiksme, turi savo reikalų“, – samprotavo 82 rungtynes Lietuvos rinktinėje sužaidęs saugas.

Galiausiai sutartis buvo nutraukta, kuomet A.Novikovas pasinaudojo klubo klaida.

„Komanda buvo pasiruošimo stovykloje Antalijoje. Jie neįtraukė manęs į sąrašą, galvojau, gal dar pakvies, bet to nepadarė. Mes išsiuntėme įspėjamąjį laišką, kad, jei negrąžina manęs į komandą per 3 dienas, mes sutartį nutraukiame. Tą jie ignoravo, atrašė, kad grąžinamas nebūsiu, bet turiu važiuoti vienas treniruotis į Samsuną. Ir tiek. Nutraukėme sutartį. Dabar viskas kelsis į FIFA, bet jau galiu pasirašyti sutartį su kitu klubu“, – pasakojo futbolininkas.

Spalio 25 dieną prasidėjusi kova truko ilgiau nei du mėnesius, tad ar tai buvo sunkiausias periodas patyrusio žaidėjo karjeroje?

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas

„Nebuvo taip blogai kaip gali atrodyti, – pripažino A.Novikovas. – Buvau ir rinktinėje, kur žaidžiau dvejas rungtynes, tas buvo labai gerai. Prisidėjo teigiamai ir tai, kad treniravomės dviese, tada kažkiek daugiau iš savęs išspaudi, kalbėjomės, kad negalime atsilikti. Daug bėgiodavome, kuo daugiau stengėmės būti su kamuoliu.“

Rimtų pokalbių su galimais naujais darbdaviais A.Novikovas dar nevedė, nes nežinojo, kaip ir kada išsispręs situacija su Samsuno klubu.

„Taip, klausė, ar būsiu laisvas, bet ką aš galiu žinoti... Yra kalbų, pasiūlymų, bet žiūrėsiu, ką rinktis. Noriu žaisti aukščiausioje lygoje“, – prasitarė vilnietis.

O gal trauks į Lietuvą?

„Ne, ne (juokiasi). Dar anksti“, – teigė A.Novikovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius