Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 26

Išbandymas vokiškam „ordnungui“ – ir sraunios alaus upės, ir rusų provokacijos tribūnose

Rusijos vėliavos „Euro 2024“ tribūnose – viena iš kelių problemų, kurios dėl tvarkos iš proto einantiems vokiečiams nepavyko išspręsti. Europos čempionatas įgauna pagreitį. Vis daugiau darbo jame turi ir saugumu besirūpinantys pareigūnai.
Pareigūnams darbo netrūksta
Pareigūnams darbo netrūksta / „Scanpix“ nuotr.

Kad šitas čempionatas bus kiek kitoks nei keli praėję, buvo galima suprasti dar likus geram pusmečiui prieš pirmenybes. Visi akreditacijos formą pildę žiniasklaidos atstovai, be visų įprastinių procedūrų, turėjo atlikti ir Vokietijos saugumo testą.

Ką tai reiškia?

Kiekvienas pretenduojantis į akreditaciją turėjo pasirašyti didžiulę beveik šešiasdešimties puslapių formą, kurioje aiškiai išdėstytos kiekvienos Vokietijos žemės vidaus taisyklės, bei tuo pačiu patvirtinti sutikimą dėl asmens duomenų patikrinimo, kurį vėliau atliko vietos teisėsaugos institucijos.

Kiekvienoje žemėje taisyklės šiek tiek skiriasi, tad teoriškai buvo įmanoma, kad įtarimą sukėlęs asmuo galėtų būti neįleistas į čempionatą, net jei pirminė jo akreditacija UEFA sistemoje buvo patvirtinta.

Iš pirmo žvilgsnio visa ši tvarka ypač laisviau į viską žiūrintiems pietinių Europos šalių gyventojams gali kelti nedidelį susierzinimą. Kita vertus, kelionė į Vokietiją iš karto programavo susidūrimą su taisyklėmis, kurias vietos tauta ypač mėgsta.

Aplankius visus dešimt „Euro 2024“ miestų galima pajuokauti, kad pirmoji vokiškumo taisyklė – visada laikytis taisyklių.

„Vokiečiai laukia žaliojo žmogeliuko (šviesoforo). Net jei yra 2 val. nakties ir kelyje nėra nė vieno automobilio. Net jei lyja lietus ir jie vėluoja į labai svarbų susitikimą. Net jei jų svajonių mergina yra kitoje kelio pusėje, netrukus įlips į tolimųjų reisų autobusą ir visiems laikams dings iš jų gyvenimo. Priežastis nesvarbi, svarbu laikytis taisyklių, todėl vokiečiai laukia žaliojo žmogeliuko. Bent jau tol, kol kas nors kitas stovi prie šviesoforo arba eina šalia“, – šmaikštų pastebėjimą savo knygoje apie vokiškas subtilybes „German Men Sit Down To Pee“ daro Jamesas Cave’as ir Niklas Frankas.

Čempionato metu užsieniečiams stipriai atskiedus gyventojų sudėtį, šios linijos taip pat kiek aptrintos, tačiau „Deutsche Ordnung“ –vokiška tvarka – ir toliau išlieka tautos siekiamybe, į kurią veda galybė mažų žingsnelių.

„Scanpix“ nuotr./Tvarkos sergėtojai
„Scanpix“ nuotr./Tvarkos sergėtojai

Visgi vieno egzamino per šį čempionatą šeimininkė neišlaikė. Arba net nenorėjo išlaikyti.

Birželio viduryje Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius paskelbė apie naują karinės pagalbos Ukrainai paketą. Praėjus kiek daugiau nei savaitei pačios Vokietijos stadionuose plevėsuoja trispalvės šalies, nuo kurios agresijos tos „Patriot“ raketų sistemos yra skirtos apsiginti.

Nors dalį Ukrainos okupavusi Rusija šiame turnyre ir vėl nedalyvauja, jos simbolių yra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius