Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių fiasko Ispanijoje: pažymiai rinktinės žaidėjams ir treneriui

Pirmą kartą istorijoje Lietuvos rinktinė metus pradėjo šešiais pralaimėjimais. Antradienio vakarą lietuviai Madrido priemiestyje beviltiškai nusileido Ispanijos futbolininkams ir apmaudžiausia, kad mūsiškiams meistriškumo pamokas dalijo ne „La Furia Roja“ žvaigždės, o jaunimo (iki 21 metų) komanda. 15min tradiciškai vertina aikštėje pasirodžiusius nacionalinės komandos futbolininkus ir trenerį Valdą Urboną.
Valdas Urbonas nurijo dar vieną karčią piliulę
Valdas Urbonas nurijo dar vieną karčią piliulę / LFF nuotr.

Tomas Švedkauskas – 3

Sunku, kai kamuolį iš savo vartų tenka traukti keturis kartus, bet viskas galėjo būti ir dar prasčiau. Tomas atrėmė Abelio Ruizo baudinį, nors ispanas ir pramušė labai prastai. 39-ąją minutę atmušė labai pavojingą Brahimo Diazo smūgį iš kelių metrų, o 54-ąją minutę pirštų galais lietė Juano Mirandos baudos smūgiu paleistą kamuolį, bet nuo įvarčio negelbėjo... Antrą kartą metuose aikštę paliko praleidęs keturis įvarčius.

LFF nuotr./Tomas Švedkauskas
LFF nuotr./Tomas Švedkauskas

Saulius Mikoliūnas – 3,5

Nors prieš rinktinės kapitoną žaidė ryškiausia Ispanijos jaunimo rinktinės žvaigždė Marcas Cucurella, tvarkytis su tiesioginėmis užduotimis žalgiriečiui kurį laiką sekėsi neblogai. S.Mikoliūnas kelis kartus blykstelėjo ir individualiu meistriškumu, sėkmingai pradėdamas atakas. Visgi minutėms bėgant, jėgos pradėjo sekti ir greiti ispanai vyriausią Lietuvos rinktinės žaidėją pradėjo prausti vis dažniau. 61-ąją minutę pakeistas Vytu Gašpuičiu.

„Scanpix“ nuotr./Saulius Mikoliūnas
„Scanpix“ nuotr./Saulius Mikoliūnas

Edvinas Girdvainis – 3

Jau pačią pirmą minutę E.Girdvainis vaikiškai prašoko varžovą ir Abelis Ruizas labai pavojingai smūgiavo iš toli. Laimei, ispanas į vartus nepataikė. Visas rungtynes ispanams kontroliuojant tempą, įtampos prie Lietuvos vartų buvo daug. 73-iąją minutę po šiurkščios Vyto Gašpuičio klaidos situacijos negelbėjo ir pats pakibo ant Javi Puado judesio bei leido ispanui pelnyti ketvirtą įvartį.

LFF nuotr./Edvinas Girdvainis
LFF nuotr./Edvinas Girdvainis

Markas Beneta – 3

16-ąją minutę Abelis Ruizas netrukdomas smūgiavo galva iš labai patogios situacijos, bet tinkamai nepataikė į kamuolį. Už „Braga“ puolėjo priežiūrą buvo atsakingas būtent Marijampolės „Sūduvos“ gynėjas. 30-ąją minutę labai prastai priėmė Sauliaus Mikoliūno perdavimą ir kamuolį atleido taip nesėkmingai, kad po to teko prasižengti prieš Marcą Cucurella ir užsidirbti baudinį. Kai aikštėje pasirodė Vytas Gašpuitis, buvo pastumtas į sau įprastą dešinio gynėjo poziciją ir mačo pabaigoje atliko neblogą perdavimą į ispanų baudos aikštelę, bet niekas jo „neuždarė“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Markas Beneta
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Markas Beneta

Egidijus Vaitkūnas – 3,5

Būtent iš po Egidijaus Vaitkūno kojų Hugo Guillamonas pelnė pirmą ispanų įvartį, nors daugiau atsakomybės dėl šio epizodo visgi tenka labai pasyviai pirmoje atakos stadijoje prieš Manu Garcia sužaidusiam Arvydui Novikovui. Sunki mačo pradžia rinktinės veteranui, nes, užčiuopę silpną vietą, daugumą savo atakų ispanai ir organizavo per šį „Kauno Žalgirio“ gynėjo kraštą. 24 minutę nieko nepadarė prieš Brahimą Diazą ir „Milan“ puolėjas nepaliko jokių vilčių Tomui Švedkauskui, pelnydamas antrą ispanų įvartį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Egidijus Vaitkūnas (kairėje)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Egidijus Vaitkūnas (kairėje)

Domantas Šimkus – 3,5

Sunkus vakaras atraminiam saugui, nes, skirtingai nei mačuose su estais ar latviais, Domantas retai galėjo pasinaudoti savo koziriu – kietu žaidimu. Ispanai lietuviui tiesiog buvo per greiti.

LFF nuotr./Domantas Šimkus
LFF nuotr./Domantas Šimkus

Linas Mėgelaitis – 3,5

Gavo vietą starto sudėtyje, tačiau griauti ispanų atakas sekėsi sunkiai. Trumpi varžovų perdavimai kaip reikiant suko galvą tiek Linui, tiek jo porininkui D.Šimkui.

lff.lt nuotr./Linas Mėgelaitis
lff.lt nuotr./Linas Mėgelaitis

Paulius Golubickas – 5

Paulius bene vienintelis iš visų Lietuvos rinktinės futbolininkų sugebėjo kartais įveikti ispanų spaudimą. Įpusėjus mačui iš aikštės vidurio buvo nugrūstas į dešinį kraštą ir lietuvių žaidimas tapo gerokai pasyvesnis.

„Scanpix“ nuotr./Paulius Golubickas
„Scanpix“ nuotr./Paulius Golubickas

Ovidijus Verbickas – 3

Vėl žaidė ne pačioje mėgstamiausioje pozicijoje kairėje pusėje. 50-ąją minutę, saugodamas kamuolį, ranka užvožė Manu Garciai. Ši pražanga kainavo baudos smūgį, kuriuo Juanas Miranda įmušė trečią ispanų įvartį. Panašu, jog toje situacijoje ispanas prasižengė prieš ukmergiškį ir teisėjas veikiausiai turėjo dar kiek anksčiau stabdyti rungtynes. Netrukus po šio epizodo buvo pakeistas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ovidijus Verbickas ir Paulius Golubickas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ovidijus Verbickas ir Paulius Golubickas

Arvydas Novikovas – 3

Gynyba niekada nebuvo „Erzerumspor“ saugo stiprybė, bet 3-iąją minutę prieš Manu Garcia sužaidė labai pasyviai ir Chichono „Sporting“ atstovas įsiveržė į baudos aikštelę bei pasiuntė kamuolį link mūsiškių vartų ir galiausiai po šios klaidos krito pirmasis įvartis. Ir vėl nemažai prarastų kamuolių, akivaizdu, kad per šią trijų rungtynių atkarpą A.Novikovas taip ir nepademonstravo tikrojo savo veido.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arvydas Novikovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arvydas Novikovas

Fiodoras Černychas – 3

Blankus mačas. Pirmo kėlinio viduryje atliko smūgį iš labai toli, bet kamuolį paleido „Dievui į langus“. Kamuoliai puolėją pasiekdavo labai retai, tad teko nemažai juodo darbo ginantis. Per pertrauką pakeistas.

LFF nuotr./Fiodoras Černychas
LFF nuotr./Fiodoras Černychas

Deimantas Petravičius – 3

Kaipgi be žento? Savo šansą ketvirto Ispanijos diviziono futbolininkas gavo iš karto po pertraukos, kai pakeitė F.Černychą. Jei V.Urbonui tai buvo paskutinis mačas, tikėtina, kad su rinktinės marškinėliais paskutinį kartą regėjome ir Deimantą.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Deimantas Petravičius
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Deimantas Petravičius

Vytas Gašpuitis – 3

Aikštėje pasirodė 61-ąją minutę, pakeitęs S.Mikoliūną, tačiau vis tiek suspėjo padaryti labai šiurkščią klaidą, kai 73-iąją minutę pametė Javi Puado. Barselonos „Espanyol“ atstovas netrukus suklaidino dar ir E.Girdvainį bei pelnė ketvirtą Ispanijos įvartį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vytas Gašpuitis (dešinėje)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vytas Gašpuitis (dešinėje)

Martynas Dapkus – be įvertinimo

Aikštėje pasirodė 63-iąją minutę, pakeitęs O.Verbicką.

Tautvydas Eliošius – be įvertinimo

70-ąją minutę pakeitė D. Šimkų.

Justas Lasickas – be įvertinimo

70-ąją minutę pakeitė P.Golubicką.

Edgaras Dubickas – be įvertinimo

74-ąją minutę pakeitė A.Novikovą ir debiutavo nacionalinėje rinktinėje.

Valdas Urbonas – 2

Šis V.Urbono kankliavimas turi baigtis, atėjo laikas pačiam treneriui į Lietuvos futbolo paveikslą pažiūrėti iš toliau. Trys niūrios dvikovos, jokių idėjų ir prošvaisčių.

Ispanų jaunimo treniruotėje tenkinomės tik statistinių kuolelių vaidmenimis ir nesugebėjome atlikti net smūgio į varžovų vartus (to vienintelio, kuris užfiksuotas statistikos protokole, smūgiu nepavadinsi).

LFF nuotr./Valdas Urbonas
LFF nuotr./Valdas Urbonas

Antradienio vakarą V.Urbono vyrai daug lakstė paskui guvius ir techniškus varžovus bei nesugebėjo padaryti absoliučiai nieko. Visas žaidimas sukosi lietuvių aikštės pusėje ir rasti kontrargumentų treneriui nepavyko net mačo pabaigoje, kai varžovai buvo priversti žaisti be vieno traumuoto savo žaidėjo.

Kuo daugiau minučių tiksėjo, tuo vaizdas buvo slogesnis. Rasti kelių prie ispanų vartų net ir kaitaliojant iki gyvo kaulo įgrisusią tą pačią keitimų plokštelę taip ir nepavyko.

Sumanymai visada tie patys, kadrai – taip pat. Televizijos kameros užfiksavo iškalbingą epizodą, kai praleidus ketvirtą įvartį, treneriui paguodos jau beliko ieškoti tik apytuščiame buteliuke.

Šeši pralaimėjimai iš eilės – tokios juodos metų pradžios dar neturėjome niekada. Įvarčių santykis 1:15 – taip pat iškalbingas.

Tikėtina, kad šiuo maču Ispanijoje V.Urbono karjera su nacionaline rinktine baigsis. Šiemetinis rinktinės veidas netenkina nei futbolo sirgalių, nei LFF Vykdomojo komiteto narių, kurių į Ispaniją šįkart atskrido ypač daug. Daugelis jų saulėtame Leganese nerūpestingai darėsi asmenukes ir kėlė jas į socialinius tinklus, bet sugrįžę į Lietuvą turės priimti kur kas sunkesnį ir svarbesnį sprendimą dėl trenerio ateities.

Šis mačas paliko tik du neatsakytus klausimus: jei mus taip talžė ispanų jaunimas, kas būtų buvę, jei prieš V.Urbono vyrus būtų išbėgusi pagrindinė „Raudonosios furijos“ sudėtis? Arba Ispanijos U-17 rinktinė?

Lietuvos futbolininkų ir trenerio įvertinimai 2021-aisiais
Futbolininkas
0:4

0:1
Italy
0:2

0:1
Latvia
1:3
Spain
0:4
Vidurkis
Švedkauskas 5 7 8 5 4 3 5.33
Vaitkūnas 4 4,5 5,5 4 5 3,5 4.42
Beneta 3 3 4,5 4,5 3,5 3 3.58
Gašpuitis 2 4 n 4 3 3.25
Mikoliūnas 4 4 5,5 5 5 3,5 4.5
Girdvainis 6,5 4 4,5 3 4.5
Slivka 5 4,5 6,5 5.33
Dapkus 4 3 5,5 4,5 3,5 n 4.1
Lasickas 4 4 5 4 n 4.25
Golubickas 6 5 5.5
Novikovas 4 5 6 5 4 3 4.5
Sirgėdas 6 5 5.5
Verbickas n 4,5 3 3.75
Mėgelaitis 5 3,5 4.25
Černychas 5 5 6 4,5 4 3 4.58
Šimkus 3 5,5 6,5 4,5 4,5 3,5 4.58
Eliošius 3 n 5,5 4,5 n 4.33
Romanovskis n
Dubickas n
Valskis n
Laukžemis n 4,5 5 n 4.75
Petravičius n n n n 4 3 3,5
Kazlauskas 4 5 3,5 4.2
Urbonas (treneris) 2 4 6,5 4 3 2 3.58

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento