Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanijoje – „El Clasico“ nuotaikos: „Real“ ir „Barca“ mūšį pasitinka su savomis problemomis

Nors iki Ispanijos „La Liga“ čempionato pabaigos dar liko 13 turų, neoficialus turnyro finalas bus žaidžiamas jau šį vakarą. Madrido „Santiago Bernabeu“ stadione ietis surems amžini priešai Madrido „Real“ ir „Barcelona“ klubai, šiemet kaip niekad aršiai besistumdantys dėl šalies čempionų titulo.

Tiek sostinės, tiek Katalonijos komandos šį sezoną neatrodo nenugalimos, abiem netrūksta problemų dėl traumų, tačiau viską sudėjus į visumą „Real“ ir „Barca“ dėl „La Liga“ viršūnės pozicijos lenktyniauja koja kojon.

Dar prieš kelias savaites pirmoje vietoje buvo „baltieji“, turėję 3 taškų pranašumą prieš katalonus ir džiaugęsi penkių iš eilės pergalių serija.

Vis dėlto pastaruoju metu Zinedine'o Zidane'o kareiviai krito į gilią duobę – „Real“ sužaidė tik lygiosiomis su kuklia Vigo „Celta“, 0:1 nusileido „Levante“ vienuolikei, o UEFA Čempionų lygos aštuntfinalio rungtynėse nusileido „Manchester City“ klubui 1:2 ir gerokai sukomplikavo savo galimybes žengti tolyn.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Madrido „Real“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Madrido „Real“

„Barca“, priešingai, panašu, jog vis labiau pripranta prie naujojo trenerio Quique Setieno braižo ir ima gerinti savo rezultatus.

Sausį ir vasario pradžioje patyrę fiasko tiek Ispanijos Supertaurėje, tiek Karaliaus taurės varžybose, katalonai atsitiesė iškovodami keturias pergales iš eilės ir pralenkdami „Real“ turnyrinėje lentelėje – „Barca“ dabar turi 55 taškus, kai didžiausi jų varžovai – 53.

Vis dėlto „Barca“, kaip ir „Real“, antrąjį šio sezono „El Clasico“ mūšį (pirmasis gruodžio 19-ąją baigėsi be įvarčių) pasitinka su savomis problemomis.

Ar „Real“ išspręs savo bėdas prie varžovų vartų?

Nuo pat tada, kai 2018-ųjų vasarą iš Madrido išvyko Cristiano Ronaldo, „Real“ kamuoja viena ir ta pati bėda – karališkajam klubui trūksta žaidėjų, galinčių sėkmingai užbaigti atakas.

Z.Zidane'as turi savo tautietį Karimą Benzema, kuris per pirmas 16 sezono rungtynių primušė 13 įvarčių, bet po Kalėdų prancūzas tapo nematomas – puolėjas pelnė vos vieną įvartį, pastaruoju metu demonstruodamas kuklią formą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karimas Benzema
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karimas Benzema

Žaidėjo, galinčio pakeisti K.Benzema įvarčių mušėjo rolėje, Madride neatsiranda.

Iškalbingas statistinis faktas rodo, jog nė vienas kitas „Real“ žaidėjas, atmetus baudinius, šį sezoną nėra pelnęs daugiau negu trijų įvarčių. Sergio Ramosas savo sąskaitoje turi 5 tikslius smūgius, bet trys iš jų buvo atlikti nuo vienuolikos metrų žymos.

„Real“ puolimo žaidėjai, įprastinėje situacijoje turintys prisiimti atsakomybę už įvarčių mušimą, demonstruoja labai blankią formą – Garethas Bale'as, Luka Jovičius ir Rodrygo yra pelnę po 2, o Vinicius ir Edenas Hazardas – vos po 1 įvartį.

Maža to, madridiečiams koją kiša ir nesibaigiančios traumos.

Paskutinė iš jų ir, ko gero, pati skaudžiausia praėjusią savaitę iš rikiuotės iki pat sezono pabaigos išvedė E.Hazardą. Skambiausias „Real“ praėjusios vasaros pirkinys grįžo į aikštę po trijų mėnesių nežaidimo, tačiau nespėjęs sužaisti nė dviejų mačų stipriai susižeidė čiurną ir baltų „Real“ marškinėlių šį pavasarį veikiausiai nebevilkės.

„Scanpix“ nuotr./Edenas Hazardas
„Scanpix“ nuotr./Edenas Hazardas

Dabartinė Madrido ekipa visiškai neprimena tos, kurią Z.Zidane'as turėjo 2016-2018 metais, kai triskart iš eilės laimėjo Čempionų lygą.

Tuomet sostinės klubui kartais pritrūkdavo darnos ir organizuotumo, bet niekuomet netrūko įvarčių, kuriais labiausiai rūpinosi C.Ronaldo. Dabar, palyginimui, puikūs „Real“ saugai sukuria nemažai gerų progų, tačiau pagrindinė komandos problema ir yda yra progų realizavimas.

Ypač tada, kai to labiausiai reikia, kaip kad praėjusios savaitės nesėkmingose rungtynėse prieš „Levante“.

Ar L.Messi diriguojamas orkestras užkamšys „Barca“ spragas?

„Barcelona“ problemos slypi ne priekyje, o kraštuose ir netoli savų vartų. „El Clasico“ mače katalonai neturės dviejų krašto gynėjų Sergi Roberto ir Jordi Albos, o juos pakeis neįkvepiantis Nelsono Semedo ir Junioro Firpo duetas.

Be to, abejojama ir dėl Gerardo Pique galimybių žaisti visu 100 proc. po to, kai vidurio gynėjas susižeidė čiurną Čempionų lygos mače Neapolyje.

„Barca“ ekipai netrūksta įvairovės ir ginklų puolime, kur komandą eilinį sezoną veda Lionelis Messi – argentinietis lygoje yra pelnęs 18 įvarčių ir atlikęs 12 rezultatyvių perdavimų.

„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi
„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi

Jam talkina vis labiau įsižaidžiantis Antoine'as Griezmannas, o taip pat Q.Setienas savo dispozicijoje turi geležinį saugų kvartetą, sudarytą iš Sergio Busquetso, Ivano Rakitičiaus, Frenkie de Jongo ir Arturo Vidalio.

Gali būti, jog Q.Setienas Madride rinksis būtent šį kvartetą, tačiau tikėtina, jog „Santiago Bernabeu“ stadione šansą gaus ir dar vienas vidurio saugas Arthuras Melo arba jaunoji 17 metų žvaigždė Ansu Fati.

„Barca“ turi ir naujoką – kontroversiškai jau po mainų lango užsidarymo iš „Leganes“ įsigytą Martiną Braithwaite'ą.

Visgi nė vienas iš šių žaidėjų neprilygsta tam, ką katalonams duodavo Luisas Suarezas – bene geriausią ryšį su L.Messi išvystęs puolėjas per pastarąjį dešimtmetį. Katalonai neturi ir ilgalaikę traumą patyrusio Ousmane'o Dembele.

„Scanpix“/AP nuotr./Luisas Suarezas, Lionelis Messi ir Antoine'as Griezmannas
„Scanpix“/AP nuotr./Luisas Suarezas, Lionelis Messi ir Antoine'as Griezmannas

Akivaizdu, kad „Barca“ turės pranašumą aikštės viduryje, o su L.Messi katalonai turi ir papildomą faktorių atakose, tačiau mėlynai-granatinių sirgalius turėtų neraminti gynybos pozicijos ir katalonų nestabilumas rungtyniaujant išvykose – „Barca“ žaisdama ne namuose šį sezoną beveik tiek pat kartų sužaidė lygiosiomis (3) ar pralaimėjo (4), kiek ir laimėjo (5).

Tiesa, „Santiago Bernabeu“ stadione katalonai pastaraisiais metais jaučiasi net geriau nei savajame „Camp Nou“ – Madride „Barca“ iškovojo tris pergales iš eilės, dusyk laimėdama triuškinančiu rezultatu 3:0.

Ar toks scenarijus pasikartos ir „Barca“ susikraus solidų 5 taškų pranašumą? O galbūt „Real“ atsities po nesėkmingos dviejų savaičių atkarpos ir sugrįš į lyderių sostą?

Į šiuos klausimus bus atsakyta jau sekmadienio vakarą – rungtynės 81 tūkst. vietų Madrido stadione prasidės 22 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas