Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
03 01

Išsamus A lygos sezono gidas: klubai, biudžetai, žvaigždės ir prognozės

Žiemos darbai baigėsi. Stipriausi Lietuvos futbolo klubai stoja prie A lygos starto linijos. Jau šį penktadienio vakarą Marijampolės „Sūduvos“ ir FA „Šiaulių“ akistata sostinėje startuoja šalies futbolo čempionato kovos. Prieš jas – tradicinis 15min žvilgsnis į visus dešimt A lygos klubų.

FA „Šiauliai“

FA Siauliai

Pernai. 3 vieta

Įkurta. 2007 m.

A lygoje nuo. Užpernai (trečias sezonas)

Trofėjų lentyna. Pernai laimėta A lygos bronza. Stalčiuje – ir Pirmos lygos auksas (2021 m.)

Biudžetas. Apie 1,5 mln. eurų (pernai 850 tūkst.)

Spalvos. Geltona, juoda

Rėmėjas ant marškinėlių. „Sovli“ ir „Roslitauto“

Apranga. „Hummel“

Stadionas. Šiaulių centrinis (4000 vietų)

Vadovybė. Akademijos direktoriaus pareigas laikinai eina Deivis Kančelskis, komunikacijos ir marketingo vadovas Gintautas Mirauskas.

Treneris. Lithuania 45-erių Mindaugas Čepas (ketvirtas sezonas klube)

A lygos nuotr./Mindaugas Čepas
A lygos nuotr./Mindaugas Čepas

Tikslas. „Išsilaikyti ten, kur finišavome. Viena yra iškovoti prizinę vietą, antra – ją išlaikyti ir tai padaryti ilgai. Norime būti konkurencingi ir kautis dėl prizinių, europinių vietų. Tačiau puikiai suprantame, kad varžovai į mus šiemet jau žiūrės kitaip, nei tai darė pernai pavasarį“, – teigė „Šiaulių“ akademijos l. e. direktorius Deivis Kančelskis.

Amžiaus vidurkis. 26,5 m.

Žaidėjų vertė. 5,99 mln. eurų (didžiausia lygoje)

Legionierių skaičius. 2

Sudėtis: Gustas Baliutavičius, Lukas Paukštė, Rolandas Baravykas, Jevhenas Jefremovas, Sigitas Olberkis, Vytas Gašpuitis (Vinio SLNA), Egidijus Vaitkūnas, Martynas Dapkus („Kauno Žalgiris“), Simonas Paulius, Mantas Kuklys, Domantas Šimkus, Karolis Žebrauskas (Gargždų „Banga“), Gabijus Micevičius, Gabrielius Micevičius, Davis Ikauniekas („Jablonec“), Deividas Šešplaukis, Deividas Dovydaitis, Eligijus Jankauskas, Justas Petravičius, Simonas Urbys, Donatas Kazlauskas (Vilniaus „Žalgiris“), Nauris Petkevičius (Kauno rajono „Hegelmann“), Augustinas Klimavičius (Kauno rajono „Hegelmann“).
Išvyko: Rokas Lekiatas („Panevėžys“), Rimvydas Sadauskas (Guangdžou „Evergrande“), Nojus Audinis („Teplice“), Ernestas Pilypas (baigė karjerą), Emilis Gasiūnas (Telšių „Džiugas“), Danielis Romanovskis („Panevėžys“), Dominykas Kubilinskas (Telšių „Džiugas“), Mantas Pikčiūnas (Telšių „Džiugas“), Oleksijus Ščebetunas (Petropavlo „Kyzylžar“).

Tarpsezonis. Krypties nekeičianti ir lietuviškiausia komanda lygoje išliekanti „Šiaulių“ ekipa pasiruošimo etape aktyviai repetavo su latvių ir estų klubais. Per septynerias rungtynes Mindaugo Čepo auklėtiniai praleido tik 6 įvarčius. Pusė jų įmušė praėjusio sezono Estijos pirmenybių autsaideris Narvos „Trans“. Dar du pridėjo Lietuvos čempionas „Panevėžys“. Kiti du Lietuvos klubai – Alytaus „Dainava“ (4:0) ir Tauragės „Tauras“ (2:0) – įveikti užtikrintai.

Kontrolinės rungtynės
Data Varžovas Rezultatas
01.20 Tauragės „Tauras“ 2:0
01.27 „Nõmme United“ (Estija) 1:1
02.02 Alytaus „Dainava“ 4:0
02.09 Narvos „Trans“ (Estija) 2:3
02.14 „Grobina“ (Latvija) 2:0
02.17 „Panevėžys“ 0:2
02.24 Rygos „Metta/LU“ (Latvija) 1:0
7 rungtynės (4 pergalės, 1 lygiosios, 2 pralaimėjimai, įvarčiai – 12:6)

Star full.svg Žvaigždė. Eligijus Jankauskas. 25-erių krašto puolėjas žiemą buvo siejamas su Slovakijos ir Turkijos aukščiausios lygos klubais, bet galiausiai netikėtai liko gimtojo miesto komandoje. „Pasisekė. Buvome jau nusimatę kitą žaidėją, bet Eligijui visada sakėme, kad jeigu kas – esi visada laukiamas. Džiaugiamės išlaikę savo lyderį. Turime kontraktą, galiojantį ilgiau nei vienerius metus, bet jeigu vasarą sulauktume gero pasiūlymo, manau, sėstume ir sutartume dėl išpirkos. Netrukdytume žaidėjui išvykti kažkur aukščiau“, – dėstė D.Kančelskis.

Tubuko nuotr./Eligijus Jankauskas
Tubuko nuotr./Eligijus Jankauskas

Bilietas į rungtynes. Dirbtinės dangos aikštyne Gytariuose – 5 eurai. Šiaulių centriniame stadione – 8 eurai. Abonementai – nuo 79 eurų.

Sirgaliai. „Pernai, akademijos pagrindu, susibūrė aktyvių sirgalių grupė. Nauja bendruomenė, kol kas pavadinimo neturi. Jungiasi jauni žmonės, yra vienas kitas ankstesnių „Šiaulių“ fanas. Ne ultros, o bendruomenė. Šią savaitę kaip tik turėjome bendrą susitikimą“, – teigė D.Kančelskis.

Sezono intriga. Ar lietuviškumą akcentuojanti ekipa gali kilti dar aukščiau Lietuvos futbolo čempionate? FA „Šiauliai“ šiemet vėl ryškiausiai iš visų remsis vietiniais žaidėjais. Net ir vieninteliai du legionieriai yra broliškai Lietuvai šalių – ukrainietis Jevhenas Jefremovas bei latvis Davis Ikauniekas. „Mūsų vizija nesikeičia, nors dėl to ir turime sumokėti daugiau. Mokesčiai už lietuvį mūsų šalyje yra didesni nei už legionierių“, – pabrėžė D.Kančelskis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./FA „Šiauliai“ apdovanota, kaip geriausia Lietuvos 2023 m. futbolo organizacija
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./FA „Šiauliai“ apdovanota, kaip geriausia Lietuvos 2023 m. futbolo organizacija

Principinis varžovas. „Panevėžys“. 80 km nutolusius miestus futbolo mūšiai sieja ne vienerius metus. FA „Šiauliai“ ir naujieji A lygos čempionai „Panevėžys“ – jauni klubai, bet istorijos, aiškinantis stipriausią Aukštaitijos klubą, siekia Šiaulių „Karedos“ bei Panevėžio „Ekrano“ laikus. Nesuvestų sąskaitų daug. Ypač FA „Šiauliams“ po praėjusio sezono, kuriame įveikti „Panevėžio“ taip ir nepavyko.

Jei klubas turėtų talismaną... „Neturime, bet juo galėtų būti miesto simbolis Šaulys. Arba koks animacinis veikėjas. Pagalvosime apie tai“, – teigė D.Kančelskis.

Socialinė erdvė. 10 tūkst. sekėjų 2,98 tūkst. sekėjų

„Skrieja kamuolys“ prognozė:

  • Marius Bagdonas – 4 vieta
  • Mantas Krasnickas – 1 vieta
  • Aurimas Tamulionis – 4 vieta
  • Karolis Dudėnas – 4 vieta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas