Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinis įvykis: Ispanijoje suburta pirmoji translyčių futbolo komanda

Futbolo komanda, kurią sudaro tik translyčiai vyrai, debiutavo Ispanijos regioninėje lygoje, įveikusi administracinius iššūkius bei išankstinį nusistatymą. Tai – istorinis įvykis, nes tokios ekipos, kurios sudėtyje būtų vien translyčiai vyrai, dar nėra buvę.
Temos: 2 Ispanija Futbolas

Komanda, pavadinta „Fenix ​​​“ praėjusį sezoną žaidė keletą draugiškų rungtynių, tačiau dabar rungtyniauja penktoje Katalonijos lygoje.

Ispanija praėjusiais metais priėmė novatorišką translyčių teisių įstatymo projektą, skirtą palengvinti asmens teisinės lytinės tapatybės pakeitimą. Tačiau netolerancija išlieka ir 2023 m. Katalonijoje užfiksuoti rekordiniai 302 LGBTQ asmenų diskriminacijos ar smurto atvejai, iš kurių ketvirtadalis buvo nukreiptas į translyčius.

„Fenix“ komandą subūręs 24-erių Hugo Martinezas naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad susidūrė su smurtu bei patyčiomis, kai pradėjo keitimo hormonų terapiją bei turėjo palikti moterų futbolo komandą.

„Buvau berniukas, žaidžiantis merginų komandoje, bet be pakeisto asmens tapatybės dokumento, todėl man dar nebuvo leista žaisti su vaikinais“, – sakė jis, pasakodamas, kaip kiti žaidėjai, treneriai ir tėvai tribūnose dažnai grasindavo ir įžeidinėdavo.

Ši patirtis paskatino H.Martinezą susisiekti su kitais translyčiais vyrais, norintiems žaisti futbolą saugioje aplinkoje. „Fenix ​​​​FC“ įkūrimas užtruko trejus metus.

19-metis kapitonas Luke'as Ibanezas sakė, kad nesiryžta žaisti komandoje su kitas vyrais, nes bijojo, kad nepritaps ar net patirs smurtą. Taigi, kai H.Martinezas papasakojo apie savo idėją sukurti translyčių klubą, jis greitai sutiko.

„Fenix“ yra translyčių komanda, kurią sudaro vien translyčiai vyrukai, bet manau, kad tai daugiau nei tai – šeima, saugi erdvė, kurioje gali būti laisvas ir išreikšti save taip, kaip nori ir kaip iš tikrųjų jautiesi“, – sakė L.Ibanezas.

Atsakydama į „Reuters“ elektroniniu paštu išsiųstus klausimus apie jų dabartinę politiką, Katalonijos futbolo federacija teigia, kad jos vyrų lygos pastaruosius du sezonus buvo mišrios, o tai reiškia, kad dalyvauti gali bet kokios lyties žaidėjai, nepaisant jų oficialios tapatybės.

Pabrėžta, kad žaidėjai taip pat gali pasirinkti naudoti vardą, kuris skiriasi nuo vardo dokumente. Kitų regionų federacijos apribojo šias modifikacijas iki tam tikros amžiaus grupės, o kitose sporto šakose taisyklės skiriasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas