Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italams Lietuvos rinktinė – ne toks ir paslaptingas Europos futbolo nykštukas

„Kaip sekasi Mariui Stankevičiui?“, – paklausė oficialios „Reggiana 1919“ atributikos parduotuvės kasininkas, kai sužinojo, jog pas jį atklydęs turistas yra iš Lietuvos. Trečiadienį Emilijos Redže vyksiantis pasaulio čempionato atrankos mačas su Lietuva vietos verslininkų prekybos stipriai nepagyvino, bet įnešė šiek tiek naujų spalvų.
Marius Stankevičius
Marius Stankevičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Italijos rinktinė į Emilijos-Romanijos regioną užklysta retai. Tai bus vos ketvirtasis kartas, kai „Squadra Azzurra“ savo tarptautines rungtynes žaidžia šio regiono sostinėje.

„Šiandien laikraštyje skaičiau, kad su Lietuva čia žaidėme ir 1995 ar 1996 metais, kai dar nebuvau gimęs“, – savo žinias bandė pademonstruoti pardavėjas.

Nepaisant to, jog vietos „Reggiana“ klubas šiuo metu žaidžia tik trečiajame pagal pajėgumą Italijos divizione, oficiali klubo parduotuvė yra pagrindinės Camillo Prampolini aikštės širdyje. Nes italų širdyse futbolas užima ypatingą vietą.

„Marius Stankevičius šiuo metu treniruoja Lietuvos jaunimo rinktinę ir labai tikėtina, jog po kelių metų bus ir nacionalinės rinktinės treneriu“, – italui brėžiu vieno geriausio Lietuvos futbolininkų trenerio karjeros perspektyvą.

Ir iš tiesų, Lietuva italams nėra nežinomas taškas futbolo žemėlapyje. Rungtynių išvakarėse mačui pasiruošti kuo geriau norėjęs RAI televizijos komentatorius Alberto Rimedio stropiai paprašė perbėgti per Lietuvos rinktinės žaidėjų sąrašą, bandydamas kuo geriau išmokti tarti mūsiškių futbolininkų pavardes.

„Žinau, jog Titas Krapikas, Linas Mėgelaitis ir Edgaras Dubickas žaidžia Italijoje“, – savo žinias demonstravo žurnalistas.

Aš dar pasiūliau atkreipti dėmesį ir į rinktinės naujoką, aštuoniolikmetį „Crotone“ gynėją Artemijų Tutyškiną bei kiek nustebinau nuo 2014-ųjų metų Italijos rinktinės mačus per nacionalinį transliuotoją komentuojantį vyrą pasakydamas, jog Vykintas Slivka irgi išaugo Turino „Juventus“ futbolo akademijoje.

Facebook.com/Vykintas Slivka
Facebook.com/Vykintas Slivka

Didžiausias Italijos dienraštis „La Gazzetta dello Sport“ taip pat skyrė atskirą publikaciją pažinčiai su geriausiai pažįstamais lietuviais, išskyręs M.Stankevičių, T.Danilevičių ir „Serie C“ „Piacenza“ klube tebežaidžiantį E.Dubicką.

„Lietuva visų pirma yra krepšinio šalis, o Sabonių dinastija – Arvydas ir Domantas – tai tik patvirtina. Futbolui dėmesys kuklesnis, bet Baltijos valstybės geriausieji vis tiek pabandys pastoti mūsiškiams kelią į Katarą“, – vaizdingai rašo „La Gazzetta dello Sport“ žurnalistas Andrea Elefante.

„La Gazzetta dello Sport“ publikacija
„La Gazzetta dello Sport“ publikacija

„Kai pagalvoji apie geltoną, žalią ir raudoną spalvas, pirmiausia prieš akis iškyla M.Stankevičius. Šis dešinys gynėjas į Carlo Mazzone treniruotą „Brescia“ atvyko būdamas vos 21 metų iš kuklaus „Ekrano“ po sėkmingai sužaistų pasaulio čempionato atrankos rungtynių su Italija ir paskui „Rondinelle“ aprangą vilkėjo net penkis sezonus“, – pasakoja italai.

„Scanpix“ nuotr./Marius Stankevičius
„Scanpix“ nuotr./Marius Stankevičius

„Jeigu Marius yra jaunimo rinktinės treneriu, tai T.Danilevičius išvis tapo Lietuvos futbolo federacijos vadovu“, – apie net septyniuose skirtinguose Apeninuose žaidusį rezultatyviausią visų laikų Lietuvos rinktinės futbolininką rašo „La Gazzeta dello Sport“.

Pažymima, kad duodamas interviu dienraščiui „Corriere della Sera“, Tomas aiškia favorite įvardijo Italiją ir abejojo, ar jo tautiečiai gali nustebinti, pirmiausia dėl nuovargio ir ypač trumpo suolelio.

„Kažin čia realūs svarstymai ar tik prietarai?“, – klausia „La Gazzeta dello Sport“.

„Scanpix“ nuotr./Tomas Danilevičius
„Scanpix“ nuotr./Tomas Danilevičius

Trečias aptariamas lietuvis E.Dubickas yra vadinamas netgi mobilesniu puolėju nei T.Danilevičius ir pažymima, kad puikiai pažįsta italų futbolą, nes yra išmaišęs daugybę „Serie C“ komandų: „Crotone“, „Lecce“, „Sicula Leonzio“, „Gubbio“, „Livorno“ ir dabar „Piacenza“.

„Kai atvyko į Livorną, T.Danilevičius perleido jam savo namus Tirėnų pakrantėje. Turbūt tikėdamasis, kad tai jaunam tautiečiui atneš panašią sėkmę, kokią klube pasiekė pats Tomas“, – nuotaikingai publikaciją užbaigia italai.

Visgi, kad ir kokius gerus namų darbus prieš mačą būtų atlikusi Italijos žiniasklaida, dėliodami startines abiejų komandų sudėtis visi didžiausi šalies sporto dienraščiai padarė nemažai klaidų.

Pavyzdžiui, „La Gazzetta della Sport“ prie Lietuvos įkomponavo labai seną LFF logotipą, kurį federacija naudojo 1992–2009 metais, o Justas Lasickas dešiniajame gynybos krašte tapo Lasisku.

Mariaus Bagdono nuotr./„La Gazzetta dello Sport“
Mariaus Bagdono nuotr./„La Gazzetta dello Sport“

J.Lasicko pavardė tapo neįveikiama ir „Corriere dello Sport“, vartininkas Ernestas Šetkus virto Šektumi, o Donatas Kazlauskas - Kauzlausku.

Mariaus Bagdono nuotr./„Corriere dello Sport“
Mariaus Bagdono nuotr./„Corriere dello Sport“

Bene prasčiausiai lietuvius išanalizavęs „Tuttosport“. Dienraštis įkomponavo kiek naujesnį, tačiau irgi ne dabartinį LFF logotipą. Benas Šatkus virto Šaktumi, o atraminio saugo pozicijoje šio dienraščio žurnalistai mato Liną Klimavičių, kuris šiame amplua tikrai nepasirodys. Lygiai taip pat startinėje sudėtyje vietos atrasta Domantui Šimkui ir Fiodorui Černychui, nors abu nežais dėl geltonų kortelių.

Mariaus Bagdono nuotr./„Tuttosport“
Mariaus Bagdono nuotr./„Tuttosport“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant