Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jaudulio neslepiantis Edgaras Jankauskas drąsina save ir rinktinę: „Sporte būna siurprizų“

Lietuvos futbolo rinktinė rengiasi naujai pradžiai. Pats su futbolo getrais ir šortais LFF treniruotėje antradienį pasirodęs Edgaras Jankauskas pradeda antrą karjeros etapą kaip nacionalinės komandos treneris, rasdamas ją 144-oje vietoje FIFA reitinge.

Europos čempionato burtai lietuvius nusviedė į G grupę, kurioje žais Serbija, Juodkalnija, Vengrija ir Bulgarija, o pirmoji akistata šį penktadienį Belgrade vyks su grupės favoritais laikomais serbais.

„Anksčiau ar vėliau reikia pradėti žaisti. Galbūt šis metas nėra pats parankiausias žaisti su grupės favoritu, nes pas mus A lygoje sužaisti tik keturi turai, o jų žaidėjai turi daugiau praktikos, nes rungtyniauja Europos klubuose, – sakė Edgaras Jankauskas. – Bet neieškome pasiteisinimų, turime savo tikslus ir važiuojame kovoti.“

Pirmadienį lietuviai dar sužais kontrolines rungtynes su Graikija, bet prieš tai vyksianti akistata su Serbija ir svarbesnė, ir prieš galingesnius varžovus, praėjusių metų pabaigoje žaidusius pasaulio čempionate.

Katare serbai 0:2 nusileido Brazilijai, 3:3 sužaidė su Kamerūnu ir pralaimėję lemiamą kovą 2:3 Šveicarijai liko paskutiniai grupėje.

Tačiau FIFA reitinge jie yra 29 pozicijoje – per 115 laiptelių aukščiau nei lietuviai, nuo pirmadienio mini stovykloje Vilniuje vėl vadovaujami 48 metų E.Jankausko.

– Ar Lietuva turi kurioje nors pozicijoje pranašumų prieš Serbiją? – buvo paklaustas E.Jankauskas prieš Lietuvos rinktinės vakarinę treniruotę antradienį LFF stadione, kelionės į Serbiją išvakarėse.

– Atvirai kalbant, tokių pozicijų nėra, bet mes galime būti pranašesni pagal norą kovoti, atsidavimą, – tai priklauso nuo mūsų. Emocijos, psichologinė būsena rungtynių dieną – tai mes galime kontroliuoti ir bandysime suvaldyti taip, kad mūsų komandinė dvasia būtų mūsų ginklas.

– Ar tikite, kad galite laimėti Serbijoje?

– Žinoma, kad taip. Sėkmingas rezultatas nėra įmanomas be tikėjimo. Aš nuoširdžiai tikiu savo vyrais. Sporte būna daug siurprizų, mes turime tikėti, kad galime kovoti su bet kuria komanda.

– Ar jūsų komandoje nėra klaustukų dėl žaidėjų sveikatos?

– Šiuo metu visi atvykę žaidėjai yra sveiki ir bus pasirengę rungtynėms.

Prieš šią stovyklą patyrėme netekčių gynybos ir saugų linijose, bet traumos, deja, yra futbolo dalis. Linkime, kad šie žaidėjai pasveiktų.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės sudėtis mačui su Serbija:
  • Vartininkai: Džiugas Bartkus („Kiryat Shmona“, Izraelis), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis), Lukas Paukštė (FA „Šiauliai“).
  • Gynėjai: Linas Klimavičius („Panevėžys“), Edvinas Girdvainis („Kauno Žalgiris“), Kipras Kažukolovas (Vilniaus „Žalgiris“), Vilius Armalas (Kauno raj. „Hegelmann“), Pijus Širvys („Panevėžys“), Justas Lasickas (Ljublianos „Olimpija“, Slovėnija), Markas Beneta („Panevėžys“), Rolandas Baravykas (Konstantos „Farul“, Rumunija)
  • Saugai: Arvydas Novikovas (Haifos „Hapoel“, Izraelis), Fedoras Černychas (Limasolio AEL, Kipras), Modestas Vorobjovas („Chindia Targoviste“, Rumunija), Klaudijus Upstas (Kauno raj. „Hegelmann“), Gvidas Gineitis („Torino“, Italija), Vykintas Slivka (PAS „Lamia 1964“, Graikija), Domantas Šimkus (NS „Mura“, Slovėnija), Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“), Eligijus Jankauskas (FA „Šiauliai“), Daniel Romanovskij (FA „Šiauliai“).
  • Puolėjai: Gytis Paulauskas (KF „Egnatia“, Albanija), Karolis Laukžemis (Gargždų „Banga“).

– Ar Serbijos rinktinės braižas turėtų būti panašus, kaip ir pasaulio čempionate praėjusių metų pabaigoje?

– Po pasaulio čempionato jie dar žaidė draugiškas rungtynes, bet ten daugiau rėmėsi vietos žaidėjais. Peržiūrėjome visas jų rungtynes pasaulio čempionate ir nuo to taško ir atsispirsime – žiūrime į tą rinktinę, kuri žaidė pasaulio čempionate.

– Rinktinėje yra debiutantas gynėjas Kipras Kažukolovas. Kokį jis palieka įspūdį?

– Kipras palieka labai gerą įspūdį, tvirtas savo komandos (Vilniaus „Žalgirio“) žaidėjas, tikras gynybos ramstis.

– Kokią atmosferą išvydote dabar susirinkus komandai?

– Man atrodo, kad ji labai gera, nors reiktų paklausti ir žaidėjų (šypsosi).

Kalbant rimtai, mūsų rūbinėje atmosfera visada buvo sveika ir draugiška. Aišku, kai nėra skambių rezultatų, visada kyla klausimų, ar viduje viskas gerai, bet galiu patvirtinti, kad atmosfera yra gera, visi žaidėjai nori siekti tikslų ir kovoti.

– Ar pats jaučiate jaudulį, po sugrįžimo pirmą kartą vėl vadovaujant rinktinei?

– Žinoma, kad yra. Net ne jauduliukas, o jaudulys. Šiek tiek primirštas jausmas, nelengva suvaldyti. Bet susitvarkysime visi – ir treneriai, ir žaidėjai. Jaudulys reikalingas, be jo nebūtų prasmės čia ir būti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos vyrų futbolo rinktinės treniruotė prieš dvikovą su Serbijos rinktine
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos vyrų futbolo rinktinės treniruotė prieš dvikovą su Serbijos rinktine

– Kokiu rezultatu būtumėte patenkintas atrankos pabaigoje lapkričio mėnesį?

– Labiausiai būčiau patenkintas, jei būtume realūs pretendentai į Europos čempionatą (šypsosi).

Bet esame realistai, žinome, kokia yra padėtis. Vis dėlto, norime ir dėsime pastangas, kad padėtis gerėtų.

– Gali būti, kad svarbioms rungtynėms LFF stadione ruošiatės paskutinį sykį. Ar laukite kitų sąlygų ir persikėlimo į Kauno stadioną?

– Aišku, būtų maloniau treniruotis ir žaisti tikrame futbolo stadione. Tikiuosi, kad tas laikas ateis.

Suprasti akimirksniu

  • Serbijos rinktinės sudėtis mačui su Lietuva:
  • Vanja Milinkovičius-Savičius („Torino“, Italija), Predragas Rajkovičius („Mallorca“, Ispanija), Marko Dmitrovičius („Sevilla“, Ispanija), Draganas Rosičius („Radnički“);
  • Gynėjai: Nikola Milenkovičius („Fiorentina“, Italija), Strahinja Erakovičius („Crvena Zvezda“), Erhanas Mašovičius (VFL „Bochum“, Vokietija), Strahinja Pavlovičius („Red Bull Salzburg“, Austrija), Nemanja Stojičius („Bačka Topola“), Filipas Mladenovičius (Varšuvos „Legia“, Lenkija);
  • Saugai: Nemanja Gudeljis („Sevilla“), Filipas Kostičius (Turino „Juventus“, Italija), Ivanas Iličius („Torino“, Italija), Urošas Račičius („Braga“, Portugalija), Saša Lukičius („Fulham“, Anglija), Marko Grujičius („Porto“, Portugalija), Andrija Živkovičius (Salonikų PAOK, Graikija), Nemanja Radonjičius („Torino“, Italija), Filipas Djuričičius („Sampdoria“, Italija), Sergejus Milinkovičius-Savičius (Romos „Lazio“, Italija), Dušanas Tadičius (Amsterdamo „Ajax“, Nyderlandai), Lazaras Samardžičius („Udinese“, Italija);
  • Puolėjai: Aleksandaras Mitrovičius („Fulham“, Anglija), Luka Jovičius („Fiorentina“, Italija), Dušanas Vlahovičius (Turino „Juventus“, Italija), Dejanas Joveljičius (Los Andželo „Galaxy“, JAV).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas