Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Jautri pasaulio futbolo čempiono išpažintis: tėvynėje snaiperiai šūviais į galvą nužudė du giminaičius

1998 m. pasaulio futbolo čempionas Christianas Karembeu pranešė, kad per neramumus Prancūzijai priklausančioje Ramiojo vandenyno teritorijoje Naujojoje Kaledonijoje žuvo du jo giminaičiai.
Christianas Karembeu
Christianas Karembeu / „Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį duodamas interviu radijui „Europe 1“ buvęs Madrido „Real“ vidurio saugas sakė, kad dviem jo giminaičiams snaiperiai šovė į galvas.

„Aš praradau šeimos narius, tylėjau, nes labai gedžiu, – jautriai prisipažino Ch.Karembeu. – Nenorėjau sakyti, kad tai žmogžudystė, nes šis žodis yra labai stiprus, bet... tiesa, kad taip, tai buvo nužudymai, ir mes tikimės, kad dėl šių žmogžudysčių bus atliekami tyrimai.“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį nusprendė atšaukti šį mėnesį įvestą nepaprastąją padėtį. Dėl Naujojoje Kaledonijoje kilusio smurto žuvo septyni žmonės. Riaušės kilo prasidėjus protestams prieš Prancūzijos vyriausybės bandymus iš dalies pakeisti Prancūzijos konstituciją ir pakeisti balsavimo Naujojoje Kaledonijoje rezultatus.

Oponentai baiminasi, kad ši priemonė bus naudinga Prancūzijai palankiems politikams Naujojoje Kaledonijoje, kur už nepriklausomybę pasisakantys čiabuviai kanakai jau seniai siekė būti laisvi nuo Prancūzijos.

Ch.Karembeu, kuris yra kanakas, užaugo Lifou saloje Naujojoje Kaledonijoje. Paauglystėje persikėlęs į Prancūziją, vėliau jis su Madrido klubu laimėjo du Čempionų lygos titulus.

Jis atstovavo Prancūzijai 1998 m. pasaulio futbolo čempionato finale, po dviejų metų su nacionaline komanda laimėjo 2000-ųjų Europos čempionatą.

Naujoji Kaledonija tapo Prancūzijos dalimi 1853 m., valdant imperatoriui Napoleonui III, Napoleono sūnėnui ir įpėdiniui.

Po Antrojo pasaulinio karo ji tapo užjūrio teritorija, o 1957 m. Prancūzijos pilietybė suteikta visiems kanakams.

Tarp septynių per susišaudymus nužudytų žmonių buvo mažiausiai trys vietinės kanakų bendruomenės atstovai ir du žandarai. Vienas iš žandarų žuvo atsitiktinai iššovus ginklui, pranešė Prancūzijos vidaus reikalų ministerija.

Vyriausiasis vietos komisaras Louisas Le Francas šios savaitės pradžioje pripažino, kad nuo gegužės 14 d., kai protestai peraugo į masinį smurtą, buvo sužeisti daugiau kaip 122 policijos pareigūnai ir žandarai, o daugiau kaip 460 žmonių buvo suimti.

L.Le Francas nepateikė duomenų apie sužeistų civilių gyventojų skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius