Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaudinantis Afganistano futbolininkių pagalbos šauksmas: „FIFA, gelbėk mūsų seseris“

Afganistano moterų futbolo rinktinės kapitonė Shabnam Mobare jautriu pagalbos prašymu kreipėsi į Tarptautinę futbolo federaciją (FIFA). Kita buvusi rinktinės kapitonė Khalida Popal liepė komandos draugėms ištrinti nuotraukas, sudeginti marškinėlius ir slėptis.
Afganistano moterų futbolo rinktinės kapitonė Shabnam Mobarez.
Afganistano moterų futbolo rinktinės kapitonė Shabnam Mobarez. / AFF nuotr.

Talibanui perėmus valdžią Afganistane, daugiau laisvių pastaraisiais metais išsikovojusioms šalies moterims sugrįžo juodžiausi prisiminimai apie radikalų Talibano režimą 1996–2001 metais.

Prieš du dešimtmečius, valdant talibams, Afganistane galiojo itin griežtas islamo teisės aiškinimas. Moterims buvo draudžiama dirbti, mergaitėms – lankyti mokyklą, o viešumoje moterys galėjo pasirodyti tik su vyro palyda ir slėpdamos visą kūną rūbais. Pažeidusios šias taisykles moterys buvo mušamos ir baudžiamos religinės Talibano policijos, apkaltintos neištikimybe – užmėtomos akmenimis.

„Scanpix“/AP nuotr./Talibai prezidento rūmuose
„Scanpix“/AP nuotr./Talibai prezidento rūmuose

Reaguodama į dabartinius įvykius Kabule, Danijoje šiuo metu esanti Kh.Popal liepė buvusioms komandos draugėms išsitrinti nuotraukas socialiniuose tinkluose, pašalinti visus savo įrašus internete ir sudeginti rinktinės marškinėlius.

„Man skauda tai sakyti, nes visada kovojau dėl teisės moterims žaisti futbolą ir su didžiule garbe dėvėjau nacionalinės rinktinės marškinėlius, bet privalote tai padaryti dėl savo saugumo. Šalis griūva“, – „Reuters“ teigė buvusi Afganistano moterų futbolo rinktinės kapitonė.

Jaudinančiu pagalbos prašymu pasidalino Sh.Mobare. Buvusi pabėgėlė, prieglobstį radusi Danijoje, kreipėsi į FIFA.

„Bendravau su komandos draugėmis Afganistane. Jos nesijaučia saugios, bijo, kad jas suras ir nubaus, klausė, ar galiu padėti. Kaip man joms padėti, FIFA? Turime veikti išvien, kad išgelbėtume mano seseris“, – „Twitter“ prašė dabartinė Afganistano rinktinės kapitonė, šiuo metu esanti JAV.

Afganistano futbolininkės baiminasi, kad už žaidimą rinktinėje Talibanas nubaus jas pačiu griežčiausiu būdu.

„Scanpix“ nuotr./Futbolininkės Afganistane.
„Scanpix“ nuotr./Futbolininkės Afganistane.

Talibams perėmus valdžią dalis gyventojų desperatiškais būdais stengiasi pabėgti iš šalies.

Talentingas futbolininkas 19-metis Zaki Anwari, praeityje žaidęs šalies 16-mečių rinktinėje, tragiškai žuvo, kai bandė pabėgti iš šalies JAV kariniu lėktuvu C-17, bet šiam pakilus į orą, krito žemyn ir užsimušė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito