Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jokių išimčių: Lietuva neįsileido „Žalgirio“ varžovų trenerio ir žaidėjo

Vilniaus „Žalgiris“ ketvirtadienio vakarą žais itin svarbias Konferencijų lygos rungtynes su Jerevano „Pyunik“ komanda, tačiau Armėnijos čempionai Vilniuje leidosi be trenerio ir gynėjo. Viskas – dėl rusiškų pasų.

Armėnija yra tapusi viena pagrindinių krypčių rusams, bėgantiems nuo mobilizacijos, tad Jerevane šalies agresorės piliečių gretos pastaruoju metu smarkiai išaugo. Rusija yra viena artimiausių Armėnijos sąjungininkių, tad šis faktas nestebina.

Bet štai Lietuvoje situacija yra priešinga ir mūsų šalis taiko griežtus ribojimus Rusijos piliečiams, siekiantiems kirsti sieną.

„Pyunik“ komandos gretose žaidžia rusas Michailas Kovalenko, jis bėgo į aikštę po keitimo praėjusio ketvirtadienio rungtynėse su „Žalgiriu“.

Rusijos pasą turi ir trenerio asistentas Romanas Manarevas. Šis buvęs futbolininkas gimė Ukrainos teritorijoje, buvo Ukrainos pilietis, bet 2009-aisiais įgijo ir Rusijos pilietybę.

15min „Pyunik“ atstovų situaciją aiškino Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Strateginės komunikacijos skyriaus vedėjas Mindaugas Bajarūnas.

Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Fabienas Ourega
Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt nuotr./Fabienas Ourega

„Žalgirio“ klubas turėtų įspėti varžovus apie šiuo metu galiojančią Lietuvoje tvarką Rusijos piliečiams, – teigė M.Bajarūnas. – Savo ruožtu Armėnijos futbolo klubas turi informuoti, kokią vizą turi Rusijos sportininkas. Jeigu futbolininkas turės vienos iš Šengeno šalių išduotą ilgalaikę nacionalinę vizą (D) – jis bus įleistas, o jeigu Šengeno trumpalaikę vizą (C) – nebus įleistas.

Pagal Vyriausybės nutarimą nuo kovo 10 d. vizos Rusijos piliečiams išduodamos tik tarpininkaujant Užsienio reikalų ministerijai.

Visi kreipimosi atvejai yra vertinami individualiai, remiantis visomis aplinkybes ir siekiant išvengti grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui, bet kartu išlaikyti atviras duris persekiojamiems pilietinės visuomenės bei opozicijos atstovams.

Primename, kad nuo rugsėjo 19 d. į Lietuvą per Europos Sąjungos išorės sieną atvykstantiems Rusijos Federacijos piliečiams taikoma sugriežtinta kontrolė.

Vyriausybės nutarimu patvirtinta, kad per Šengeno išorės sieną į Lietuvą bus įleidžiami tik Rusijos piliečiai ir jų šeimos nariai dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, tarptautinius pervežimus vykdančių ekipažų ir įgulų nariai, Lietuvos Respublikos ir kitų Europos Sąjungos valstybių piliečių šeimos nariai, Europos Sąjungos valstybėse akredituoti Rusijos diplomatai ir jų šeimos nariai, asmenys, turintys ES valstybės išduotą leidimą gyventi ar ilgalaikę Šengeno valstybių nacionalinę vizą bei supaprastinto tranzito dokumentą turintys Rusijos piliečiai, vykstantys tranzitu per Lietuvą.“

Užsienio reikalų ministerijos (URM) Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento atsakymas buvo iš esmės identiškas.

Galiausiai 15min susisiekė su „Pyunik“ klubo atstove Liana Mkrtčynan. Ši patvirtino, kad Lietuva pasakė „ne“ abiem rusiškų pasų turėtojams.

Imago / Scanpix nuotr./Michailas Kovalenko
Imago / Scanpix nuotr./Michailas Kovalenko

„Jūsų minimas žaidėjas (Michailas Kovalenko – aut. past.) ir trenerio asistentas Romanas Manarevas vizų negavo. Tad jie su komanda nekeliaus“, – teigė „Pyunik“ atstovė.

15min jau prieš pirmąsias Lietuvos ir Armėnijos ekipų rungtynes klausė „Pyunik“ trenerio Egiše Melikiano, ar jis yra susipažinęs su Lietuvos taikomomis taisyklėmis ir susitaikęs, kad Vilniuje turės verstis be futbolininko iš Rusijos.

„Nenoriu kalbėti apie tai, kad turim rusą ar kitos tautybės žaidėją. Noriu kalbėti apie komandą, turėsime planą, kurį vykdysime kartu. Jei vienas neatvyks, kitas galės jį pakeisti“, – diplomatišką atsakymą surezgė specialistas iš Armėnijos.

„Kiekvienas žmogus yra labai mums svarbus: žaidėjas, treneris, gydytojas, – taip jis kalbėjo jau būdamas Vilniuje trečiadienį. – Kiekvieno žmogaus netektis klubui skaudi, tai jaučiasi. Kalbant apie komandą, yra konkurencija, kiekvienas žaidėjas pasiruošęs eiti į aikštę. Kaip treneris, šiuo atžvilgiu didelės problemos nematau.“

„Žalgiris“ Konferencijų lygos grupėje kol kas turi vieną tašką, todėl ketvirtadienį LFF stadione 22 val. startuosiančios rungtynės yra kertinės, svajojant apie vietą kitame etape.

Vieta Komanda Sužaista Pergalės Lygiosios Pralaimėjimai Įv. skirtumas Taškai
1 Switzerland „Basel“ 3 2 0 1 +1 6
2 Armenia „Pyunik“ 3 2 0 1 +2 6
3 Slovakia „Slovan“ 3 1 1 1 0 4
4 Lithuania „Žalgiris“ 3 0 1 2 −3 1

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas