Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodos dienos Baltijos rinktinėms – latviai ir estai gavo dar daugiau nei lietuviai

Lietuvos futbolo rinktinė nėra viena nelaimėlė Europos čempionato atrankos varžybose. Šią savaitę dar skaudesnius pralaimėjimus patyrė Latvijos ir Estijos futbolininkai.
Estijos futbolininkai Vokietijoje buvo sutriuškinti 0:8.
Estijos futbolininkai Vokietijoje buvo sutriuškinti 0:8. / „Scanpix“ nuotr.

1:17 – toks bendras trijų Baltijos šalių futbolo rinktinių rezultatas per tris 2020 metų Europos čempionato atrankos mačus šią savaitę.

Lietuvos futbolininkai pirmadienį 1:4 gavo pamoką Belgrade nuo Serbijos ir gali guostis, kad jau pirmajame kėlinyje praleido tik 3, o ne dukart daugiau įvarčių.

Įvarčių liūties neišvengė estai, patyrę skaudžiausią nesėkmę per 97 metus, kai antradienį Maince buvo sutriuškinti Vokietijos 0:8.

Latviai pirmadienį savo žiūrovų akivaizdoje Rygoje buvo pažeminti 0:5 Slovėnijos komandos.

Kaip reagavo kaimynai į tokias skaudžias futbolo pamokas?

„Scanpix“ nuotr./Latvijos futbolo rinktinė namie pralaimėjo Slovėnijai 0:5.
„Scanpix“ nuotr./Latvijos futbolo rinktinė namie pralaimėjo Slovėnijai 0:5.

Latvių treneris peikė požiūrį

Kol Lietuvos futbolo rinktinės nariai guodėsi Belgrade geriau sužaistu antruoju kėliniu, kaimynai pasiteisinimų neieškojo.

„Manau, kad mums kažkiek pasisekė, kad slovėnai patys kažkur stabtelėjo antrajame kėlinyje, – pripažino latvių treneris Slaviša Stojanovičius, kurio auklėtiniai po pirmo kėlinio atsiliko 0:4.

Latvijos rinktinę nuo šių metų treniruojantis slovėnas, anksčiau vadovavęs „Riga“ klubui, teigė, kad planuoja ilgą pokalbį su Latvijos federacijos prezidentu Kasparu Gorkku.

„Pakalbėkime apie ateitį, nes taip tęstis negali. Turime pasitarti, ką galime pakeisti ir kaip dirbi. Aš pasiūlysiu savo idėjų ir žinių. Pabandykime nustatyto problemą ir ją spręsti. Tokiu požiūriu ir nusiteikimu negalime kovoti ateityje. Aišku, tai ir mano kaltė. Mes neturime žaisti lyg patiesę varžovams raudoną kilimą, – sakė S.Stojanovičius. – Požiūris turi keistis, nes mes atstovaujame šalį ir jos vėliavą.“

„Scanpix“ nuotr./Latvijos rinktinė namie pralaimėjo Slovėnijai 0:5.
„Scanpix“ nuotr./Latvijos rinktinė namie pralaimėjo Slovėnijai 0:5.

Kaip ir Lietuvos, taip ir Latvijos futbolas pastaraisiais metais išgyvena sunkius laikus. 2004 metų prisiminimai, kai latviai vieninteliai iš baltų, iškopė į Europos pirmenybių finalinį etapą, jau nublanko.

Nors pernai latviai laimėjo Baltijos taurę, turnyre įveikę estus ir sužaidę lygiosiomis su lietuviais, nuo 2018 metų birželio 2 dienos Latvijos rinktinė nelaimėjo jau 12 rungtynių iš eilės. Tame tarpe nedžiugina dvejos Tautų lygos rungtynės su mažąja Andora, pasibaigusios 0:0.

Maža viltis Latvijai – 19-metis Danielis Ontuzanas pirmadienį debiutavo Latvijos rinktinėje. Rygoje gimęs, bet aštuonerių metų į Vokietiją su tėvais išvykęs latvis pastaruosius devynerius metus atstovauja Miuncheno „Bayern“ akademijai. Talentingas vidurio saugas ir pastaruoju metu žaidžia garsiojo Vokietijos klubo 19-mečių komandoje.

Baisūs skaičiai estams

Estijos rinktinė šio dešimtmečio pradžioje gyveno pakilimu, kai per 2012 metų Europos čempionato atrankos varžybas surinko 16 taškų ir, užėmusi antrą vietą grupėje, pateko į atkrintamąsias varžybas, kuriose nusileido Airijai.

2017 metais estai kontrolinėse rungtynėse 3:0 įveikė Kroatiją, o per pastaruosius

Šiame Europos čempionato atrankos etape estai startavo dviem pralaimėjimais Šiaurės Airijai (0:2 ir 1:2), bet didysis išbandymas atėjo antradienį Maince.

„Scanpix“ nuotr./Estijos futbolininkai Vokietijoje buvo sutriuškinti 0:8.
„Scanpix“ nuotr./Estijos futbolininkai Vokietijoje buvo sutriuškinti 0:8.

Ten Estija patyrė didžiausią pralaimėjimą per šalies futbolo istoriją, susidūrę su keturis kartus pasaulio čempionais vokiečiais.

Šeimininkai jau po 25 minučių pirmavo 4:0 ir neatleido vadžių toliau, kol šventė pergalę 8:0.

Reikia pabrėžti, kad vokiečiai žaidė visa jėga. „Mes radome savo ritmą. Tai gražiausios rungtynės per mano karjerą rinktinėje“, – pažymėjo Marco Reusas – dviejų įvarčių autorius.

Dienraštis „Die Welt“ pažymėjo, kad estų gynyba neveikė: „Nors estai statė barikadas prie savo vartų, tai nesuveikė. Vokiečiai jautėsi laisvai ir nesuteikė jokios erdvės ir neleido įkvėpti Estijos komandai.“

Iki šiol didžiausias estų pralaimėjimas buvo patirtas 1922 metais, kai Suomijai pralaimėta 2:10. Atkūrus Nepriklausomybę estai buvo 1:8 pralaimėję belgams.

Dabar atėjo dar skaudesni skaičiai, už kuriuos estai plakė save.

„Galiu suprasti ir pateisinti, jei komanda pralaimi kovodama. Bet, jei nenori pakelti aukštyn savo nosies, to aš negaliu suprasti“, – „Postimees“ citavo buvusį Estijos rinktinės futbolininką Mareką Lemsalu.

„Scanpix“ nuotr./Estijos futbolininkai Vokietijoje buvo sutriuškinti 0:8.
„Scanpix“ nuotr./Estijos futbolininkai Vokietijoje buvo sutriuškinti 0:8.

„Komanda buvo statistė, jokios dinamikos nuo pirmos minutės“, – pažymėjo Aivaras Pohlakas.

Šis Estijos futbolo federacijos prezidentas, ilgaplaukis neįsivaizduojamas be savo liemenės, daug prisidėjo, kad prieš daugiau nei dešimt metų Taline iškiltų 15 tūkst. vietų stadionas ir aikštynas šalia, o estai pas save priviliotų kontrolinėms rungtynėms daug stiprių rinktinių. Dabar jis buvo nusivylęs.

„Visas rungtynes mes buvome tarsi modeliai, o vokiečiai žaidė lyg mygtukais valdytų tuos modelius. Nesijautė valios.

Lygio skirtumas buvo aiškus ir gerai žinomas, bet mums trūko noro kautis iki pabaigos“, – sakė A.Pohlakas.

„Scanpix“ nuotr./Aivaras Pohlakas
„Scanpix“ nuotr./Aivaras Pohlakas

Daugiausiai rungtynių – 157 – už Estijos rinktinę sužaidęs Martinas Reimas nuo 2016 metų treniruoja nacionalinę komandą, bet po skaudaus pralaimėjimo jo ateitis nebus svarstoma. „Manau, būtų kvaila pradėti kelti klausimą atrankos pradžioje ir po mačo su Vokietija“, – sakė A.Pohlakas.

Estija užima aukščiausią vietą iš Baltijos valstybių FIFA reitinge, kur rikiuojasi 96 vietoje.

Lietuva tūno 132 vietoje – vienu laipteliu aukščiau už Latviją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito