Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karantino varžtai atlaisvinti, bet dilema A lygos klubams išlieka – kaip vykdyti treniruotes?

Trečiadienį Lietuvos ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui užsiminus apie nuo kitos savaitės švelninamas karantino sąlygas, šią žinią kaipmat pasigavo ir A lygos klubai Tarsi iš žiemos miego pažadinti komandų vadovai paskubomis pradėjo perbraižyti pasirengimo planus, nors klaustukų vis dar lieka nemažai.
A lygos klubai atnaujins treniruotes
A lygos klubai atnaujins treniruotes / 15min koliažas

Dauguma A lygos futbolininkų karantino laikotarpiu treniravosi individualiai, pagal fizinio rengimo ir vyriausiųjų trenerių sudarytus planus.

Nuo pirmadienio situacija keisis. Tiesa, ne visose komandose.

Pagal Vyriausybės nutarimą įvairių sporto šakų komandos vėl galės atnaujinti treniruočių procesus. Tiesa, sportininkai privalės laikytis konkrečių nurodymų, kurie yra ypač aktualūs A lygos komandoms.

Bus leista sportuoti atviruose sporto statiniuose, tačiau visais atvejais vienam lankytojui privalės tekti ne mažiau kaip 10 kvadratinių metrų plotas ir ne mažesnis nei 10 metrų atstumas tarp asmenų ar jų grupių.

Tai reiškia, kad A lygos klubų treniruotės vis dar nebus visavertės, nes futbolas – kontaktinis sportas, o šis apribojimas kol kas nepanaikintas.

Visgi klubų vadovams ir trečiadienio žinia – didelis palengvinimas. A lygos komandos atnaujins treniruotes ir pradės užsiėmimus grupėmis: futbolininkams bus galima dirbti su kamuoliu, atlikti perdavimus vienas kitam, tobulinti standartines situacijas ir pan.

Į Vyriausybę prašydami leisti treniruotes vykdyti atvirose erdvėse A lygos ir Lietuvos futbolo federacijos vadovai kreipėsi dar praėjusią savaitę.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Liviu Antalis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Liviu Antalis

Šalies vadovai uždegė žalią šviesą, bet komandų padėtis gerokai skiriasi.

Vilniaus „Žalgiriui“ atnaujinti treniruočių procesą bus palyginus nesunku. Klubo vadovybė buvo nusprendusi, kad karantino laikotarpiu visi komandos futbolininkai turi likti Vilniuje, tad nuo pirmadienio individualias treniruotes prie kompiuterių ekranų pakeis užsiėmimais atviroje erdvėje.

Visgi per likusias kelias šios savaitės dienas „Žalgirio“ vadovybei irgi teks pasukti galvas, kur vykdyti treniruotes, nes pagrindiniuose šios komandos namuose – LFF stadione – karantino laikotarpiu yra keičiama danga.

Ketvirtadienio vakarą dėl treniruočių specifikos ir vietos „Žalgirio“ vadovai ir treneriai dar nebuvo apsisprendę.

LFF nuotr./LFF stadione keičiama danga
LFF nuotr./LFF stadione keičiama danga

Kur kas subtilesnėje situacijoje yra atsidūrusi čempionė Marijampolės „Sūduva“. Net ir Vyriausybei sušvelninus karantiną, suvalkiečių treniruotės smarkiai nesikeis.

Skirtingai nei pagrindiniai konkurentai, „Sūduvos“ vadovai prasidėjus karantinui leido savo legionieriams išvykti namo, o šiuo metu sugrįžti į Lietuvą dėl nutrauktų skrydžių ir uždarytų valstybių sienų jie neturi jokių galimybių.

Klubo atstovas spaudai Dalius Matvejevas 15min informavo, kad šiuo metu Lietuvoje yra likę tik marijampoliečiai Giedrius Matulevičius, Povilas Leimonas, Vaidas Slavickas, Ignas Plūkas ir Vilius Stebrys, šiaulietis Eligijus Jankauskas, vilnietis Algis Jankauskas bei namo skristi nenorėję kroatas Ivanas Kardumas ir serbas Aleksandras Živanovičius.

Vytauto Kuralavičiaus nuotrauka/Ivanas Kardumas
Vytauto Kuralavičiaus nuotrauka/Ivanas Kardumas

„Pirmadienį šie žaidėjai jau treniruosis pagal Vyriausybės nustatytas taisykles. Prie jų veikiausiai prisijungs dublerių komandos žaidėjai“, – 15min sakė D.Matvejevas.

Likę komandos nariai ir toliau individualiai treniruosis namuose ir lauks karantino pabaigos bei leidimo sugrįžti į Lietuvą, kai bus nuspręsta, kad A lygos pirmenybes galima tęsti.

Komandos pasirengimą apsunkina dar ir tai, kad visai neseniai buvo atsisveikinta su vyriausiuoju treneriu iš Austrijos Heimo Pfeifenbergeriu. Kol kas klubo vadovai ieško naujo stratego, užsiėmimams vadovauja likę treneriai.

Priminsime, jog čempionatas buvo sustabdytas, vos tik prasidėjęs. Ekipos buvo spėję sužaisti po vienerias rungtynes.

Čempionatas dėl pandemijos buvo sustabdytas neapibrėžtam laikotarpiui. A lygos klubų vadovai taip pat yra susitarę, jog po to, kai karantino situacija bus suvaldyta ir bus leista vėl organizuoti sporto renginius, A lygos komandos turės tris savaites pasirengti atnaujintoms čempionato kovoms.

Neblogose „startinėse“ pozicijose yra ir bronzinis šalies prizininkas Vilniaus „Riterių“ klubas.

Visi šios komandos žaidėjai taip pat yra likę sostinėje ir klauso naujojo komandos trenerio Mindaugo Čepo ir jo štabo nurodymų.

Šį sezoną klubas turi tik du legionierius. Brazilas puolėjas Michaelas Thuique turi širdies draugę lietuvę, tad karantino laikotarpiu pasiliko Vilniuje. Galimybės išvykti iš Lietuvos, 15min žiniomis, nesvarstė ir Dramblio Kaulo Kranto saugas Lajo Traore.

Alfredo Pliadžio nuotr./Lajo Traore
Alfredo Pliadžio nuotr./Lajo Traore

Visgi priimti sprendimo dėl treniruočių „Riteriai“ taip pat neskuba, juolab jog pirmiausia turi išspręsti tą pačią dilemą, kaip ir „Žalgiris“ – kuo pakeisti LFF stadioną? 15min kalbintas M.Čepas pasakojo, jog šiomis dienomis turės pokalbį su klubo vadovybe. Jo metu ir bus priimtas sprendimas dėl kitos savaitės treniruočių.

Kol kas niekur neskuba ir „Riteriams“ konkurenciją kovoje dėl bronzos praėjusiais metais sudaręs „Kauno Žalgirio“ klubas. Sėkmingai šį sezoną pradėję kauniečiai į bendras treniruotes pirmadienį dar nesirinks.

„Vyriausybės nutarime yra nemažai neaiškumų, tad pasitarę su treneriais dar nusprendėme neskubėti. Kol kas net neaišku, kada čempionatas bus atnaujintas, tad visus sukviesti ir ruoštis neaišku kam, nebūtų protinga. Kitos savaitės pradžioje rinksis A lygos valdyba. Susirinkime bus apsispręsta ir dėl tolimesnių klubų veiksmų. Manau, po to susirinkimo bus aiškesnė situacija, tuomet ir priimsime sprendimus“, – kalbėjo „Kauno Žalgirio“ direktorius Eimantas Pūras.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kauno „Žalgiris“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kauno „Žalgiris“

Bene tvirčiausiai yra apsisprendęs „Panevėžys“. Aukštaitijos klubo atstovai ketvirtadienį turėjo susirinkimą, po kurio nuspręsta, jog nuo kitos savaitės komanda grįš į stadioną.

„Pradėsime kitą savaitę treniruotis stadione po du, laikydamiesi reikalaujančio atstumo ir su apsauginėmis priemonėmis. Prieš treniruotes klubo gydytojas matuos žaidėjų temperatūrą. Išmatavome stadione atstumus ir apskaičiavome, kad vienu kartu aikštėje galės būti iki 8 futbolininkų. Laikysimės reikalaujamo 10 metrų atstumo, bet jau galėsime grupėmis atlikti smūgiavimus į vartus“, – 15min pasakojo „Panevėžio“ direktorius Bronius Vaitiekūnas.

Asmeninio archyvo nuotr./Bronius Vaitiekūnas
Asmeninio archyvo nuotr./Bronius Vaitiekūnas

Vadovybė nusprendė, kad tokiu būdu „Panevėžys“ treniruosis kiekvieną dieną, išskyrus savaitgalį. Po treniruočių futbolininkai į bendrą dušą neis, o praustis kiekvienas vyks į savo namus.

Treniruotes veikiausiai atnaujins ir į A lygą šiemet sugrįžusi Gargždų „Banga“.

„Kol kas dar diskutuojame, kaip tos treniruotės atrodys, bet jos tikrai turėtų būti, nes be mūsų niekas daugiau į stadiono erdvę nepretenduoja. Ploto tikrai užteks“, – šypsojosi klubo vadybos pirmininkas Remigijus Riekašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai