Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išsprūdęs taškas – vėlyvų VAR sprendimų palaužti lietuviai nusileido rumunams

Lietuvos rinktinė buvo labai arti to, kad parsivežtų tašką iš Bukarešto, bet solidų žaidimą demonstravę ir nuostabų įvartį pelnę lietuviai akistatoje su rumunais palūžo po dviejų nepalankių teisėjo verdiktų mačo pabaigoje. Edgaro Jankausko auklėtiniai „Steaua“ stadione vykusiame UEFA Tautų lygos mače 1:3 nusileido dar ką tik Europos čempionate gerai rungtyniavusiems varžovams.

Rumunijos ir Lietuvos rinktinės iki šiol buvo susidūrusios 10 kartų. Tai buvo jau dešimtoji rumunų pergalė, o sykį – 2008 metais – laimėjo lietuviai.

Šeimininkai į priekį išsiveržė jau 4-ąją minutę, kai į lietuvių vartus kamuolį pasiuntė Valentinas Mihaila.

Bet pelnę įvartį, rumunai atidavė rungtynių kontrolę lietuviams ir galiausiai buvo nubausti.

Įsidrąsinę mūsiškiai ėmė kurtis progas, o 34-ąją minutę surengė nepriekaištingą ataką, kurią pradėjo Pijus Širvys, užaštrino Justas Lasickas, o tiksliu smūgiu kaire koja užbaigė Armandas Kučys – lietuviai išlygino rezultatą.

Elvio Žaldario / LFF nuotr./Lietuvos futbolininkų džiaugsmas po įvarčio
Elvio Žaldario / LFF nuotr./Lietuvos futbolininkų džiaugsmas po įvarčio

Net ir po praleisto įvarčio rumunai negalėjo primesti lietuviams savo žaidimo taisyklių, o antrajame kėlinyje atrodė, kad svečiai net gali pretenduoti į pergalę.

77-ąją minutę aikštėje vos pasirodęs Domantas Antanavičius po Vykinto Slivkos perdavimo galva nukreipė kamuolį į vartus, o mūsiškiai džiaugėsi antruoju įvarčiu, tačiau tuomet įsikišo VAR.

Kelias minutes trukusios peržiūros išvada – D.Antanavičius pažeidė taisykles išmušdamas kamuolį iš varžovų vartininko rankų, tad įvartis buvo atšauktas.

Po kelių minučių rumunai sulaukė dar vieno palankaus sprendimo: arbitras iš Slovėnijos iš pradžių nefiksavo J.Lasicko pražangos savo baudos aikštelėje, bet po kelias minutes trukusių diskusijų su VAR kambariu ir peržiūrėto epizodo parodė į 11 metrų žymą.

Šansą gavęs Razvanas Marinas neklydo ir 87-ąją minutę išvedė rumunus į priekį.

Lietuviai dar bandė gelbėtis per likusį rungtynių laiką, bet jų viltis užgesino į kontrataką nubėgęs ir trečią šeimininkų įvartį pelnęs Alexandru Mitrita.

Rumunams tai antroji pergalė – pirmame mače jie 3:0 sudorojo Kosovą. Lietuviai penktadienį Marijampolėje 0:1 nusileido Kiprui.

Likusius keturis Tautų lygos mačus lietuviai žais spalio ir lapkričio mėnesiais. Artimiausias susitikimas – spalio 12-ąją namuose su Kosovu.

15min fiksavo svarbiausius rungtynių įvykius.

Rumunija – Lietuva 3:1

4' Valentinas Mihaila [1:0]
34' Armandas Kučys [1:1]
87' Razvanas Marinas [2:1]
90+2' Alexandru Mitrita [3:1]

90+2 min. Dar vienas rumunų įvartis... Lietuviams metantis į puolimą, rumunai bėga į greitą ataką ir Alexandru Mitrita įtvirtina savo komandos pergalę – 3:1.

90 min. K.Kažukolovas keičia J.Lasicką.

87 min. Razvanas Marinas guldo E.Gertmoną į vartų kampą ir pats muša į vartų vidurį, vesdamas rumunus į priekį – 2:1.

86 min. Teisėjas vėl bėga prie VAR monitoriaus ir įžvelgia J.Lasicko pražangą prieš I.Hagi baudos aikštelėje. Deja, skiriamas baudinys.

77 min. E.Gertmonas meta kamuolį per pusę aikštės, V.Slivka jį nusivaro iki baudos aikštelės ir atlieka perdavimą, o ką tik aikštėje pasirodęs D.Antanavičius agresyviai išmuša kamuolį galva iš varžovų vartininko rankų ir, atrodė, išveda lietuvius į priekį.

Deja, epizodą beveik minutę peržiūrinėjęs arbitras iš Slovėnijos lietuvių įvartį atšaukia – jis užfiksavo, kad rumunų vartų sargas jau buvo užfiksavęs kamuolį savo rankose ir D.Antanavičius sužaidė neleistinai.

75 min. Dar du E.Jankausko keitimai: Domantas Antanavičius keičia M.Vorobjovą, Tomas Kalinauskas – A.Dolžnikovą.

74 min. Puikus E.Gertmono epizodas – lietuvis atrėmė labai pavojingą Ianio Hagi smūgį, kamuoliui atšokus nuo žemės.

65 min. Pirmieji keitimai Lietuvos komandoje: įvarčio autorių A.Kučį keičia Gytis Paulauskas, o vietoje G.Matulevičiaus aikštėje – Ovidijus Verbickas.

61 min. J.Lasickas perima kamuolį pavojingoje zonoje ir šauna į vartus, bet kamuolys skrieja netoli virpsto.

58 min. S.Tarnovanu vėl teko padirbėti – rumunų vartininkas atmušė klastingą A.Tutyškino perdavimą.

45 min. Pirmas kėlinys baigėsi lygiu rezultatu.

34 min. ĮVARTIS! Fantastiška lietuvių ataka baigiasi tiksliu A.Kučio smūgiu kaire koja po J.Lasicko perdavimo – puikiai žaidžiantys mūsiškiai pelnytai lygina rezultatą (1:1).

Elvio Žaldario / LFF nuotr./Armandas Kučys
Elvio Žaldario / LFF nuotr./Armandas Kučys

31 min. Šalia vartų smūgiuoja Denisas Dragusas.

29 min. Kokios Lietuvos progos! J.Lasickas smūgiuoja iš baudos aikštelės prieigų, o G.Matulevičius – iš gerų dešimties metrų, bet abu labai pavojingus lietuvių pykštelėjimus atmuša varžovų vartų sargas Stefanas Tarnovanu.

23 min. J.Lasickas technišku smūgiu patikrino rumunų vartininko budrumą – šis pirštų galais nukreipia kamuolį virš vartų.

21 min. Rumunai atidavė kontrolę lietuviams, kurie kontroliuoja kamuolį net 61 proc. laiko, bet nieko pavojingo susikurti nepavyksta.

4 min. Įvartis... Deja, pirmojo tikslaus rumunų smūgio ilgai laukti nereikėjo. Nicolae Stanciu supjaustė lietuvių gynybą perdavimu, o prieš vartininką pabėgęs Valentinas Mihaila nuginkluoja E.Gertmoną ir veda savo komandą į priekį – 1:0.

1 min. Himnai sugiedoti, susitikimas prasidėjo!

Į kovą su rumunais mūsiškiai stojo su menkai pakitusiu vienuoliktuku – lyginant su pirmosiomis rungtynėmis, E.Jankauskas į sudėtį vietoje Kipro Kažukolovo įtraukė Roką Lekiatą.

Lietuvos rinktinės sudėtis (5-4-1): Edvinas Gertmonas, Justas Lasickas, Artemijus Tutyškinas, Rokas Lekiatas, Edvinas Girdvainis, Pijus Širvys, Artūras Dolžnikovas, Modestas Vorobjovas, Vykintas Slivka, Giedrius Matulevičius, Armandas Kučys.

Tautų lygos kampaniją komandos pradėjo skirtingais pasirodymais.

Lietuviai penktadienį Marijampolėje susikūrė daugiau progų, bet jų neišnaudojo ir 0:1 nusileido Kiprui.

Rumunai svečiuose įtikinamai 3:0 susitvarkė su Kosovu.

Šios ekipos tarpusavyje yra susidūrusios jau 10 kartų – šešis sykius pasaulio čempionatų atrankose, po du – Tautų lygoje ir draugiškuose mačuose. Devynis kartus pergales šventė rumunai, o lietuviai laimėjo vieną kartą.

Tai nutiko 2008 m., kai vienas geriausių rungtynių per šalies futbolo istoriją sužaidę Jose Couceiro treniruoti mūsiškiai svečiuose rumunus sutriuškino net 3:0.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Rumunija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Rumunija

Šįkart tokį scenarijų pakartoti bus labai sudėtinga. Rumunijos futbolininkai FIFA reitinge rikiuojasi net triskart aukščiau (Rumunija – 45, Lietuva – 135), o praėjusią vasarą sėkmingai pasirodė „Euro 2024“ turnyre, kai grupių etape 3:0 sutriuškino Ukrainą, užėmė pirmąją vietą, o pasirodymą baigė aštuntfinalyje.

Tai bus antros ir paskutinės lietuvių rungtynių rugsėjo mėn. atrankos lange. Kitus keturis Tautų lygos mačus mūsiškiai žais spalį ir lapkritį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas