Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Brazilijos futbolininkai bijo 24-ojo numerio?

Dėl futbolo pamišusioje Brazilijoje ryškiausių žvaigždžių marškinėlių galima įsigyti ant kiekvieno kampo. Numeriai? Patys įvairiausi, bet 9 (Ronaldo), 10 (Pele) ir 11 (Romario) visąlaik buvo patys populiariausi.
Gabrielis Barbosa
Gabrielis Barbosa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Visgi vienas skaičius netgi braziliškame futbole yra tabu. Koks jis? 24.

Iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriančiame dviženkliame skaitmenyje persipina homofobijos ir istorijos kontekstai.

24 tabu istorijai – daugiau nei šimtas metų. 1892-aisiais pirmojo Brazilijos zoologijos sodo įkūrėjas baronas Joao Batista Viana Drummondas, norėdamas pagerinti finansinę įstaigos padėtį, sugalvojo loteriją, pavadintą „O jogo do bicho“ (liet. žaidimas su gyvūnais).

Kiekvienas zoologijos sodo lankytojas gaudavo po gyvūno figūrėlę. Kiekvienos dienos pabaigoje atsitiktine tvarka būdavo ištraukiamas vienas iš 25 gyvūnų. Kiekvienas žmogus, turėjęs konkrečią figūrėlę, laimėdavo piniginį prizą.

Žaidimas labai greitai išpopuliarėjo. Apsukrūs verslininkai netrukus pradėjo spausdinti į bingo panašias korteles su 25 gyvūnais ir tokiu būdu siūlė Brazilijos žmonėms laimėti įvairius prizus.

„O jogo do bicho“ loterija
„O jogo do bicho“ loterija

Po trejų metų žaidimas buvo uždraustas, bet jau buvo spėjęs tapti savotišku Brazilijos reiškiniu. Juo išliko iki šiol. Nusikalstamas pasaulis ar mafija šioje istorijoje taip pat vaidina ne paskutinį vaidmenį – kaip ir visuose didžiausiuose Brazilijos versluose – ar tai būtų politika, karnavalas, muzika... ar, žinoma, futbolas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas