Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl ispanui sužaidus ranka, vokiečiams nedavė mušti 11 metrų baudinio?

Ispanijos futbolininkai įžengė į Europos čempionato pusfinalį, penktadienį eliminavę turnyro šeimininkus vokiečius. Bet per jų rungtynių pratęsimą įvykęs epizodas įkaitino aistras – Vokietijos komanda prašė teisėjo 11 metrų baudinio, bet jo negavo. Kodėl?

Ispanija ir Prancūzija iškopė į Europos pirmenybių pusfinalį, po dramatiškų įvykių penktadienį.

Prancūzijai nugalėti Portugaliją prireikė 11 metrų baudinių serijos, o Ispanija palaužė Vokietiją 2:1 po pratęsimo.

Per Ispanijos-Vokietijos rungtynių pratęsimą įvykęs epizodas įaudrino šeimininkus.

Ginčytinas momentas įvyko, kai Jamalas Musiala stipriai spyrė kamuolį į baudos aikštelę ir pataikė ispanui Marcui Cucurellai į ranką.

Ranka tarsi buvo natūralioje pozicijoje, greta kūno, bet kamuolys lėkė vartų kryptimi.

Vida Press nuotr./Marcas Cucurella sužaidė ranka, bet 11 metrų baudinys nebuvo skirtas.
Vida Press nuotr./Marcas Cucurella sužaidė ranka, bet 11 metrų baudinys nebuvo skirtas.

Anglo teisėjo Anthony Tayloro švilpukas tylėjo, o VAR kambaryje dirbęs Stuartas Attwellas nepakeitė teisėjo sprendimo neskirti 11 metrų baudinio, nepaisant vokiečių pretenzijų.

„Nenoriu daug kalbėti apie šią situaciją, bet būtų gražu, jei visos aplinkybės būtų įvertintos. Jei kažkas spiria kamuolį į tribūnas ir pataiko į ranką, nebūna baudinio. Bet jei kamuolys aiškiai lekia į vartus ir pataiko į ranką, – negalime nekalbėti apie neapdairumą, – po mačo sakė Vokietijos rinktinės treneris Julianas Nagelsmannas. – Turi pamatyti, kur kamuolys lekia. Sukurta 50 robotų, kurie gali atnešti mums kavos, tad Dirbtini intelektas turėtų matyti, kur lekia kamuolys. Visiškai paprasta.“

Per Vokietijos rinktinės aštuntfinalio rungtynes su Danija 11 metrų baudinys į danų vartus buvo skirtas kuomet ranka sužaidė danas Joachimas Andersenas. Ir tame mače VAR kambaryje dirbo S.Attwellas.

Tačiau skirtingai įvertintoms situacijoms yra paaiškinimas.

ESPN žurnalistas Dale'as Johnsonas, gerai išnagrinėjęs VAR ypatumus, skelbė: „Pirmiausia, pažvelkime į Vokietijos rungtynes su Danija, kur kamuolys po Davido Raumo skersavimo pataikė į Anderseno ranką. UEFA sako, jog jei ranka yra pakelta arba horizontali, tai nėra natūrali pozicija prie kūno bei keičiasi kamuolio skriejimo kryptis, – teisėjas ir/ar VAR turi skirti baudinį.

Jei sprendimas nebūtų teisingas, UEFA nebūtų vėl paskyrusi Attwello į VAR kambarį.“

Vida Press nuotr./Anthony Tayloras
Vida Press nuotr./Anthony Tayloras

D.Johnsono teigimu, UEFA teisėjų vadovas Roberto Rosetti prieš Europos čempionatą arbitrams pristatė įvairių pavyzdžių žaidimo ranka baudos aikštelėje.

Viename iš R.Rosetti rodytame vaizdo įraše buvo situacija, kai kamuolys pataiko į vertikalioje pozicijoje esančią ranką, – tada arbitrams buvo priminta, jog baudinio nėra.

„Tai panašu į Cucurellos situaciją. Nors žaidimas ranka vertinamas griežtai, jie (UEFA) nori palikti kažkiek laisvės komandų gynėjams, tam, kad jie nebūtinai visada turėtų slėpti rankas už nugaros.

Kur problema? Andersenas ranka sužeidė bėgdamas, varžovas buvo arti, kontaktas su kamuoliu minimalus. Kita vertus, Cucurella ranka sužaidė akivaizdžiai kamuoliui lekiant į vartus.

Vis dėlto, patinka tai mums ar ne, abu sprendimai buvo priimti pagal UEFA instrukcijas“, – aiškino D.Johnsonas.

Vida Press nuotr./Marcas Cucurella sužaidė ranka, bet 11 metrų baudinys nebuvo skirtas.
Vida Press nuotr./Marcas Cucurella sužaidė ranka, bet 11 metrų baudinys nebuvo skirtas.

Galima pridurti, kad toje vokiečių atakoje smūgiuojant J.Musialai dar ir Nicklas Fullkrugas buvo nuošalėje, tad gali būti, kad teisėjas neskyrė baudinio ir dėl šio argumento, – bent jau taip svarstė dalis Vokietijos žiniasklaidos.

Teisėjas savo sprendimo nekomentavo.

Anot „Bild“, praėjus 80 minučių po finalinio švilpuko 45 metų anglas su savo padėjėjais sėdo į juodą „Mercedes“ ir išvažiavo iš stadiono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai