Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fantastika: Lietuvos futbolininkai priešpaskutinę minutę išplėšė lygiąsias

Lietuvos futbolo rinktinė nepralaimi atnaujintame Dariaus ir Girėno stadione.

Ketvirtadienio vakarą Fiodoras Černychas mušė įvartį 90+4 min., o Edgaro Jankausko auklėtiniai išplėšė lygiąsias 2:2 (0:0) prieš daugiau nei dvigubai aukštesnę vietą FIFA reitinge užimančią Juodkalniją.

Po lygaus pirmojo kėlinio nuo suolo kilęs F.Černychas atliko ir rezultatyvų perdavimą Gyčiui Paulauskui (71 min.), o lietuviai dramatiškose rungtynėse į priekį išsiveržė pirmi.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gytis Paulauskas išveda Lietuvos rinktinę į priekį
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gytis Paulauskas išveda Lietuvos rinktinę į priekį

Deja, 71-ąją vietą FIFA reitinge užimantys juodkalniečiai į tai atsakė dviem tiksliais smūgiais. Pasižymėjo Nikola Krstovičius (78 min.), kurio vienas įvartis prieš tai jau buvo atšauktas VAR teisėjams nubraižius nuošalės linijas, ir garsiajame Madrido „Atletico“ klube žaidžiantis Juodkalnijos kapitonas Stefanas Savičius (89 min.).

Tačiau mūsiškiai parodė charakterį. Jie nenorėjo įsirašyti pirmojo pralaimėjimo atnaujintame Dariaus ir Girėno stadione. Kovingai žaidęs Justas Lasickas perėmė kamuolį, perdavė jį F.Černychui ir kapitonas priešpaskutinę pridėto laiko minutę pataikė į tolimą vartų kampą (2:2).

2-ąjį tašką atrankoje į kitų metų Europos čempionatą iškovoję lietuviai pakilo iš paskutinės vietos grupėje. E.Jankausko auklėtiniai dėl didesnio įmuštų įvarčių skaičiaus aplenkė tiek pat taškų po 4 turų turinčią Bulgariją (2 tšk.).

Standings provided by Sofascore

Kitas rungtynes, sekmadienį, rinktinė vėl žais Dariaus ir Girėno stadione, kuriame ketvirtadienį susirinko apie 12 tūkst. žiūrovų (iš galimų 15 tūkst.).

Laukia dar grėsmingesnis varžovas – Serbija, FIFA reitinge užimanti 25 vietą.

Lietuva pasaulyje – tik 144-a.

Rungtynių eiga:

90+5 min. Mūsiškiai dar bėga mušti ir trečio, bet pritrūksta jėgų ir tikslumo. Finalinis teisėjo švilpukas skelbia lygiąsias. Stadionas ošia. Kokia drama ir koks rinktinės charakteris rungtynių pabaigoje!

90+4 min. ĮVARTIS!!!! Justas Lasickas perima kamuolį, perduoda jį F.Černychui ir kapitonas muša į vartų kampą!! Lygu 2:2!!!

90+2 min. Pridedamos 5 min. E.Jankauskas į aikštę meta L.Klimavičių. Jis keičia O.Verbicką.

89 min. ĮVARTIS... Apmaudžiau nebūna... Juodkalniečiai muša priešpaskutinę minutę. Kampinis, kamuolys nukrenta varžovų lyderiui S.Savičiui po kojomis, jis smūgiuoja nestipriai, bet kamuolys įrieda į vartus. J.Lasickui ant vartų linijos išgelbėti rinktinės jau nepavyksta (1:2).

88 min. Žvalgyba baigėsi. Abi komandos bando mušti dar vieną ir iškovoti pergalę. E.Gertmonas gelbėja mūsiškius nuo pavojingo varžovų smūgio, o lietuviai netrukus patys pasileidžia į ataką, bet D.Kazlauskui suvaldyti kamuolio nepavyksta.

87 min. G.Gineitis vėl bando laimę iš toli... Deja, šįkart smūgis ne toks pavojingas.

81 min. Kooooks J.Lasicko reidas! Lietuvis klaidina kelis varžovus, gali atlikti perdavimą, bet nusprendžia mušti pats ir daro tai gerokai virš vartų...

78 min. ĮVARTIS. Deja, varžovai rezultatą lygina. Perdavimas iš krašto, Nikola Krstovičius paliekamas laisvas ir vienu lietimu juodkalnietis pataiko į vartų kampą.

74 min. Varžovai sutrikę, o lietuviai rengia dar vieną pavojingą ataką, F.Černychas krenta varžovų baudos aikštelėje, tribūnos prašo baudinio, bet vaizdo pakartojimas rodo, kad kojos šįkart susipynė be varžovo pagalbos.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gytis Paulauskas švenčia įvartį
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gytis Paulauskas švenčia įvartį

71 min. ĮVARTIS!! G.Paulauskas sulaukia puikaus nuo suolo pakilusio F.Černycho perdavimo, techniškai susistabdo kamuolį ir ramiai siunčia į Juodkalnijos vartų tinklą. Lietuva pirmauja! (1:0).

69 min. Dar du Edgaro Jankausko keitimai. Vietoje P.Golubicko ir Eligijaus Jankausko į aikštę žengia F.Černychas ir V.Slivka.

66 min. Tolimas varžovų šūvis, rikošetas, bet E.Gertmonas ir toliau žaidžia užtikrintai, nukreipdamas kamuolį į kampinį. Varžovai didina spaudimą. Lygiosios jiems, akivaizdžiai, netinka.

57 min. ĮVARTIS krenta... į mūsų vartus. Lietuviai praranda kamuolį, užsitęsusi varžovų ataka, pakeltas kamuolys, Nikola Krstovičius šoka aukščiau nei P.Širvys ir siunčia kamuolį į vartus. Bet kol juodkalniečiai švenčia, VAR teisėjai fiksuoja nuošalę – įvartis neįskaitomas (0:0).

55 min. Perspektyvi lietuvių ataka, bet... varžovai taktiškai griauna A.Novikovą.

49 min. Antrasis kėlinys prasideda taip pat, kaip baigėsi ir pirmasis – lygia kova. Mūsiškiai rezga ilgesnes, pozicines atakas, o juodkalniečiai mėgina kontratakuoti žaibiškai.

46 min. Keletą sykių pirmajame kėlinyje suklydusį M.Benetą keičia P.Širvys. Varžovai atlieka net du keitimus.

Pirmas kėlinys

45+1 min. Lygus pirmasis rungtynių kėlinys baigiasi 0:0. Lietuviai ilgiau kontroliavo kamuolį (56-44 proc.), bet daugiau smūgių atliko varžovai (3-6). Tiesa, į vartų plotą abi rinktinės pataikė po lygiai sykių (1-1).

42 min. Šansas Juodkalnijai... Laimei, pavojingiausią varžovų ataką neutralizuoja E.Gertmonas, griūdamas gaudantis kamuolį.

38 min. J.Lasickas vagia kamuolį iš varžovų, o A.Novikovas šauna dešine (ne pagrindine kaire), bet juodkalniečių vartininkas smūgį atremia, o prie atšokusio kamuolio pirmieji suskumba varžovai.

36 min. Mūsiškiai vėl praranda kamuolį, bandydami jį prasimesti varžovui tarp kojų. Laimei, pavojinga Juodkalnijos ataka baigiasi tik kampiniu, po kurio pavojų vėl neutralizuoja užtikrintai kamuolį tolyn iškumščiuojantis E.Gertmonas.

33 min. Lietuviai spusteli varžovus šalia jų vartų ir perima kamuolį pavojingoje zonoje. Eligijus Jankauskas nieko nelaukdamas siunčia kamuolį į baudos aikštelę, bet ten nieko iš mūsiškių nėra.

28 min. M.Beneta praranda kamuolį, varžovai jau skuodžia į priekį ir kapitono raištį šiose rungtynėse ryšintis E.Girdvainis griauna juodkalniečių puolėją, užsidirbdamas geltoną kortelę.

24 min. Dar viena lietuvių ataka. Deja, O.Verbickui baudos aikštelėje greitai susitvarkyti su kamuoliu nepavyksta ir varžovai pavojų neutralizuoja.

22 min. G.Gineitis šauna lyg iš patrankos iš 30 metrų! Ir kamuolys... praskrieja šalia viršutinio vartų kampo.

19 min. Lietuvių atakose aktyvus savajame krašte A.Novikovas. Jis perduoda kamuolį į baudos aikštelę, o M.Beneta krenta joje, bet teisėjo iš Švedijos Mohammedo Al-Hakimo švilpukas tyli. Šiose rungtynėse dirba ir VAR arbitrai, tačiau ir jie nieko neleistino neįžvelgia.

12 min. Pavojinga Juodkalnijos ataka. Laimei, laiku vartus palieka E.Gertmonas, kuris nuspiria kamuolį toliau nuo lietuvių vartų. Vis dėlto jis vėl atitenka varžovams, o J.Lasickas prasižengia pavojingoje zonoje... Bet juodkalniečių baudos smūgis skrieja aukštai virš vartų.

8 min. Aikštėje vyksta žvalgyba, be pavojingesnių atakų. Svečiai po ramių kelių pirmųjų minučių įsidrąsina ir ima regzti daugiau išpuolių.

2 min. Rungtynės prasideda. Lietuviai dažniau žaidžia su kamuoliu, o juodkalniečiai kol kas mielai laikosi sau įprasto žaidimo stiliaus – dažniau žaisti antruoju numeriu.

Dariaus ir Girėno stadione tribūnos nėra visiškai sausakimšos – užimta apie 12 tūkst. vietų iš galimų 15 tūkst.

Startinės sudėtys

„Juodkalnija mažiau kontroliuoja kamuolį, tačiau padaro daugiau smūgių į varžovų vartus. Tai yra pasirinkta strategija, žinant savo galimybes – atiduodama iniciatyva priešininkui. Tai įvyko rungtynėse su Vengrija, Serbija. Jie turi greitą išėjimą į ataką, kur kuria pavojų. Komanda agresyvi kamuolio perėmime, pasižymi greitu išėjimu į atakas, kurias moka sėkmingai užbaigti“, – prieš rungtynes kalbėjo mūsų rinktinę treniruojantis Edgaras Jankauskas.

Po sugrįžimo prie rinktinės vairo 48-erių E.Jankauskas pergalės kol kas nėra iškovojęs, bet dusyk pavyko sužaisti lygiosiomis (1:1 su Bulgarija ir 0:0 su Graikija draugiškose rungtynėse). Kituose mačuose serbai ir vengrai mūsiškius nugalėjo vienodais rezultatais 2:0.

Atrankoje į 2024-ųjų Europos čempionatą lietuviai turi 1 tašką po 3 rungtynių.

Juodkalniečiai po tiek pat mačų turi 3 taškus.

FIFA reitinge Lietuva – 144, Juodkalnija dvigubai aukščiau – 71.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas