Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija – Portugalija: blankiai Prancūzijos stadionuose rungtyniaujančių žvaigždžių akistata

Visą čempionatą pratylėjęs Robertas Lewandowskis ketvirtadienio vakarą gali sužlugdyti Cristiano Ronaldo svajones iškovoti pirmąjį tarptautinį trofėjų. Marselio „Velodrome” stadione vyksiančia dvikova tarp Lenkijos ir Portugalijos prasidės Europos čempionatų ketvirtfinalio kovos.
Robertas Lewandowskis ir Cristiano Ronaldo
Robertas Lewandowskis ir Cristiano Ronaldo / „Scanpix“ nuotr.

Iki istorinio pasiekimo – vos žingsnis

Cristiano Ronaldo yra per žingsnį nuo dar vieno įrašo futbolo metraštyje. Iki rezultatyviausio visų laikų Europos pirmenybių futbolininko Michelio Platini (9) portugalui tetrūksta vos vieno įvarčio.

Prancūzijoje Madrido „Real“ žvaigždė jau spėjo sumedžioti du laimikius. Jis tapo pirmuoju futbolininku, kuriam pavyko įmušti keturiuose skirtinguose žemyno čempionatuose, bei tapo daugiausia rungtynių pirmenybėse sužaidusiu žaidėju.

Būdamas 31-erių metų C.Ronaldo puikiai supranta, kad tai gali būti viena paskutinių galimybių ne tik nuraškyti dar vieną rekordinį obuolį, tačiau ir galbūt užkopti į žemyno viršūnę.

2004 metais karjerą rinktinėje dar tik pradėjusio C.Ronaldo svajonę sudaužė sensacingai finale šeimininkus įveikę graikai. Daugiau iki panašių aukštumų portugalai taip ir nepriartėjo. Galbūt šiemet?

Iki šiol lenkų ir portugalų akistatos vykdavo ypač atkakliai. Iš dešimties tarpusavio dvikovų keturis kartus laimėjo Portugalija, tris – Lenkija ir trys mačai pasibaigė lygiosiomis.

„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Laikas iššauti?

Visa Portugalija įsitikinusi – geresnę galimybę žengti į finalą A Selecção futbolininkai vargu ar galėjo įsivaizduoti. Portugalijai tereikia ketvirtfinalyje peršokti lenkų barjerą bei pusfinalyje įveikti belgus ar valus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas

Portugalijos rinktinės strategas Fernando Santosas kol kas nestato arklio prieš vežimą ir tikina, kad jo mintyse tik ateinanti dvikova su lenkais. Jo teigimu, visiškai natūralu, kad artėjant lemiamoms dvikovoms jo komandos lyderio C.Ronaldo pečius slegianti įtampa vis didės, tačiau, anot stratego, kapitonas ne kartą yra įrodęs, kad svarbiausius mačus žaidžia ypač gerai.

„Neabejoju, kad Cristiano puikiai žino, kaip tvarkytis su įtampa“, – pažymėjo specialistas.

Vienas faktas vis dėlto bado akis – kol kas Portugalijos rinktinės lyderis vis dar yra priverstas ieškoti savęs. Pirmieji du mačai su islandais ir austrais jam įsiminė tik dėl į pastarųjų vartus neįmušto 11 metrų baudinio.

Individualiu meistriškumu futbolininkas žybtelėjo paskutinėse grupės rungtynėse su vengrais ir ištempė portugalus į atkrintamąsias, tačiau aštuntfinalyje iki pat pratęsimo pabaigos vėl buvo visiškai tuščias.

Varžovų lyderio nesureikšmina

Dar blankiau šiose pirmenybėse atrodo Lenkijos rinktinės kapitonas Robertas Lewandowskis. Miuncheno „Bayern“ puolėjas kol kas per ketverias pirmas lenkų rungtynes nepelnė nė įvarčio, nors jo svarbumu pergalėse Lenkijos rinktinės strategas Adamas Nawalka neabejoja nė trupučio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Adamas Nawalka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Adamas Nawalka

Tačiau net bedantis lyderio žaidimas nesutrukdė lenkams po 34 metų pertraukos patekti į didelio turnyro ketvirtfinalį.

„Nemanau, kad prieš šias rungtynes reikėtų kalbėti tik apie C.Ronaldo ir R.Lewandowskio akistatą. Žinau, jog Portugalijos rinktinėje yra tikrai ne jis vienas, nors nėra ką slėpti, tai – vienas geriausių žaidėjų pasaulyje“, – kalbėjo A.Nawalka.

Anot trenerio, labai svarbu kuo geriau paruošti namų darbus ir neleisti varžovams žaisti savojo žaidimo. Iki šiol vykusiose ketveriose rungtynėse lenkų vairininkui tai pavyko padaryti puikiai.

„Futbolas yra komandinis žaidimas. Esu įsitikinęs, kad joks futbolininkas vienas negali nulemti rungtynių baigties. Tiesa, kad portugalai savo gretose turi net keletą aukščiausios klasės futbolininkų, tačiau turime surasti priešnuodžių prieš juos“, – kalbėjo A.Nawalka.

Lenkijos ir Portugalijos startinės sudėtys
Lenkijos ir Portugalijos startinės sudėtys

Prieš savo numylėtinį

Savojo žaidimo kol kas neatranda ir kitas Lenkijos rinktinės atakų lyderis Arkadiuszas Milikas. Nors Amsterdamo „Ajax“ puolėjas ir įmušė pirmosiose lenkų rungtynėse su Šiaurės Airija, vėliau pritilo.

Ypač nemažai kritikos dėl iššvaistytų progų jis sulaukė po aštuntfinalio dvikovos su šveicarais.

Kalbėdamas apie ketvirtfinalio dvikovą, A.Milikas nesugebėjo emocijų nustumti į antrą planą ir teigė, kad dvikova su C.Ronaldo jam bus išskirtinė.

„Esu stebėjęs labai daug jo rungtynių ir mokęsis. Neslėpsiu, jo žaidimu negali nesižavėti. Akivaizdu, kad tai nepaprastai talentingas žmogus, tačiau ne mažesnę reikšmę šioje istorijoje suvaidino ir sunkus darbas. Bus kažkas ypatingo išbėgti į aikštę kartu su juo, tačiau privalome išlaikyti savo galvas šaltas ir koncentruotis į savo užduotis“, – kalbėjo A.Milikas.

„Scanpix“ nuotr./Arkadiušas Milikas
„Scanpix“ nuotr./Arkadiušas Milikas

Šansas Renato Sanchesui?

Portugalijos rinktinės treneriai prieš šią dvikovą turėjo kaip reikiant pasukti galvas. Lenkai šiame čempionate jau atrado savo startinį vienuoliktuką, tačiau jų varžovai vis dar yra ieškojimų kelyje.

Renato Sanchesas
Renato Sanchesas

Galvos skausmo Fernando Santosui nesumažino ir Raphaelio Guerreiro, Andre Gomeso bei Joao Moutinho fizinė būklė. Nėra aišku, ar šie žaidėjai suspės pasveikti ir galės žaisti visu 100 proc.

Jei portugalams teks ieškoti variantų, trenerio akys greičiausiai kryps į aštuoniolikmetį vunderkindą Renato Sanchesą. Miuncheno „Bayern“ jaunasis pirkinys labai pagyvino portugalų žaidimą aštuntfinalio mače su kroatais, tačiau prarado ir nemažai kamuolių.

„Jis su rinktine pradėjo dirbti tik nuo kovo. Tai yra augantis žmogus, ir žinau, kad ateityje jis mums bus nepaprastai naudingas“, – dėl klaidų savo auklėtinio nepliekė F.Santosas.

Prognozė
Prognozė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas