Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LFF akibrokštas: prieš pasaulio čempionatą tyliai „nukirto“ vieną rinktinę

Sekmadienio vakarą Lietuvoje iškilmingai bus atidarytas didžiausios sporto renginys mūsų šalies istorijoje, tačiau salės futbolo pasaulio čempionatas – tik gausiais FIFA pinigais gražiai užtepliota sunki šios sporto šakos realybė. Planetos pirmenybės pasibaigs, o Lietuvos salės futbolo pūslės ir toliau skaudžiai tvinkčios.
Prašapo Lietuvos U-19 rinktinė
Prašapo Lietuvos U-19 rinktinė / 15min koliažas

Bene geriausiai dabartinę Lietuvos salės futbolo situaciją iliustruoja kelių pastarųjų savaičių įvykiai.

Nors LFF vadovai dar visai neseniai oficialiai FIFA svetainei pasakojo apie futsalo plėtrą mūsų šalyje, realybė, panašu, kad yra kiek kitokia – pradėjus vis garsiau čežinti FIFA pasaulio čempionato saldainio popierėlį, visiškai nematomai iš Lietuvos futbolo staiga pradingo U-19 rinktinė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius

Kovo mėnesį duodamas interviu oficialiai FIFA svetainei LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius džiaugėsi, jog gavus „Forward“ programos finansavimą Lietuva įsteigė futsalo rinktinės treniruočių centrą.

Pagal šią programą LFF atiteko beveik 300 tūkstančių.

„Dėl šios programos mums taip pat pavyko suformuoti moterų rinktinę ir vyrų U-19 rinktinę. Akivaizdu, kad pandemija buvo didžiulis iššūkis visoms šioms komandoms, tačiau jos sugebėjo jį įveikti ir toliau treniruotis“, – džiaugėsi LFF vadovas.

Visgi praėjo pusmetis ir U-19 rinktinės tyliai neliko. Rugpjūčio 30-ąją UEFA būstinėje buvo ištraukti 2022-ųjų metų šios amžiaus grupės Europos čempionato burtai. Deja, tarp 34 atrankoje dalyvausiančių šalių Lietuvos vardo ir vėliavos tiesiog neliko.

UEFA nuotr./Europos čempionato burtai
UEFA nuotr./Europos čempionato burtai

Šį turnyrą UEFA, siekdama vystyti futsalą Europos valstybėse, pristatė 2017-aisiais.

Lietuvos devyniolikmečiai dalyvavo atrankoje į pirmą čempionatą, o tuometinis Lietuvos salės futbolo asociacijos direktorius Remigijus Daugėla aiškino, kad visiškai nauja rinktinė bus tramplinas jauniesiems futbolininkams atsiskleisti ir patekti į vyrų nacionalinę komandą.

Startas buvo ambicingas – ekipą treniruotis pakviestas ukrainietis Aleksandras Danilenka, kuris net buvo minimas tarp pretendentų treniruoti ir nacionalinę Lietuvos komandą.

Reikia pažymėti, kad du tos komandos žaidėjai, Genaras Samsonikas ir Laurynas Glinskis, įsitvirtino ir nacionalinėje rinktinėje ir šiemet žais su ja sekmadienį prasidedančiame pasaulio čempionate.

Tame pačiame interviu R.Daugėla pabrėžė, kad mūsų šalyje bus siekiama salės futbolo plėtros ir profesionalumo. Tačiau prieš kelerius metus prasidėjusi plėtra netikėtai nutrūko.

LFF nuotr./Staiga pradingusi Lietuvos U-19 rinktinė
LFF nuotr./Staiga pradingusi Lietuvos U-19 rinktinė

15min susisiekė su E.Stankevičiumi ir paprašė pakomentuoti, kodėl U-19 rinktinės staiga neliko Lietuvos futbolo nacionalinių komandų sistemoje.

„Komanda nedingo, paprasčiausiai priėmėme sprendimą šiemet koncentruotis į nacionalinę salės futbolo rinktinę. Kai kurie žaidėjai ir treneriai dalyvaus planetos čempionate. Pasitarę viduje, nusprendėme, kad šiandien mums svarbesnis yra pasaulio čempionatas. Kituose jaunimo atrankos turnyruose, tikiuosi, dalyvausim. Kitas dalykas, kad šiandien neturime U-19 rinktinės trenerio“, – aptakiai kalbėjo LFF generalinis sekretorius.

Paklausus, ar toks federacijos staigus posūkis nekenkia visam Lietuvos futbolo įvaizdžiui, E.Stankevičius gūžčiojo pečiais.

„Ne visos Europos komandos dalyvauja. Ateityje planuojame dalyvauti, bet vėlgi – biudžetas, pasiruošimas pasaulio čempionatui, ta pati asociacija turi ir paplūdimio lygą... Renginių ir rinktinių skaičius yra nemažas, tiesiog dėliojame prioritetus. Šį kartą sudėliojome taip“, – kalbėjo E.Stankevičius.

Jo teigimu, spekuliacijos apie FIFA pinigų efektyvų ar neefektyvų panaudojimą ar nepanaudojimą neturi rimto pagrindo.

„Veiksmų planas yra paruošas, bet kažkokio atskiro finansavimo tam dalykui nėra numatyta. Viskas eina iš mūsų. FIFA finansuoja tik programines veiklas“, – teigė E.Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas