Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 18 /18:25

Akibrokštas: vokietį trenerio poste turėjusi įšventinti LFF netikėtai paspaudė „pauzę“

Lietuvos futbolas toliau užtikrintai plaukia į pražūtį. Beviltiškai praėjusius metus nacionalinės rinktinės vyriausiojo trenerio poste užbaigęs 52-ejų vokietis Reinholdas Breu, panašu, išsaugos savo kėdę. Tiesa, oficialiai į šias pareigas jis turėjo būti paskirtas jau trečiadienį, bet LFF Vykdomasis komitetas netikėtai nusprendė neskubėti.
Reiholdas Breu
Reiholdas Breu / 15min koliažas

Trečiadienio rytą Vilniuje pirmą kartą šiais metais susirinkę LFF Vykdomojo komiteto nariai sprendė, ar R.Breu – geriausias įmanomas kandidatas.

Posėdis truko ilgiau nei planuota, spaudos konferencija prasidėjo 45 minutėmis vėliau, bet už iš Bavarijos kilusį specialistą Vykdomojo komiteto narių rankos kilo ir vėl.

Savo kurso federacija nusprendė nekeisti. Kad ir į kokio dydžio ledkalnį pastaruoju metu nacionalinė komanda buvo vairuojama.

2022-uosius R.Breu rinktinė užbaigė per keturis mačus sukrapščiusi nieko nelėmusias dvi lygiąsias, skaudžiai gremždama dugną Tautų lygos C divizione ir paskutine vieta keturių komandų Baltijos taurėje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Reinholdas Breu
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Reinholdas Breu

Bet LFF techninio direktoriaus sostą su trenerio pareigomis Vilniuje derinantis R.Breu, panašu, išliks nepaliestas.

„Yra specialistų sąrašas, kurį Vykdomasis komitetas šiandien gavo, tačiau kadangi yra įvairių klaustukų, pozicijos ir pareigybės dar irgi gali persiskirstyti. Kitame Vykdomojo komiteto posėdyje sudėliosime visus taškus“, – aptakiai posėdyje priimtus sprendimus komentavo LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

15min konkrečiai paklaustas, ar R.Breu liks vyriausiojo trenerio poste, federacijos vadovas neslėpė, kad vokietis yra ryškus favoritas tęsti darbus.

„Nėra ką slėpti, pagrindinis kandidatas – Reinholdas. Taip, jo pavardė parašyta pirmu numeriu, nes su Lietuvos specialistais (Valdu Dambrausku ir Andriumi Skerla) mums susitarti kol kas nepavyko. Derėjomės ir su Vladimiru Čeburinu, R.Breu turėjo ir porą kandidatų į U19 trenerio poziciją, bet jie yra užsieniečiai. Mes norime lietuvio. Turime karčią patirtį su kitų šalių treneriais, tad manau, jog didžiąją dalį trenerių štabų sudarys vietiniai specialistai“, – pažymėjo E.Stankevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

Visi taškai ant „i“ turėjo būti sudėti jau trečiadienį. Į posėdį R.Breu atvyko su sąrašu specialistų, kuriuos norėtų matyti prie įvairaus amžiaus jaunimo rinktinių, tačiau visas kortas sumaišė netikėtas skambutis iš Danijos.

„Reinholdas U19 rinktinės treneriu norėjo matyti italą Fabio Mazzone, tačiau šis specialistas išvyksta į Danijos antrosios lygos klubą dirbti asistentu. Jis savo sprendimą pranešė tik pirmadienį“, – pasakojo LFF generalinis sekretorius.

Todėl LFF vadovai nusprendė palūkėti ir netvirtinti nieko. Pilnas rinktinių trenerių sąrašas turėtų būti skelbiamas sausio 30 dieną, per kitą Vykdomojo komiteto posėdį.

Tiesa, 15min žiniomis, priverstinė pertrauka galėjo būti padaryta ir dėl to, jog nemažai Vykdomojo komiteto narių nėra tikri dėl paties R.Breu kvalifikacijos, o kai kurie yra kategoriškai prieš, jog vokietis treniruotų rinktinę.

Vis dėlto, jeigu per artimiausias dvi savaites staigių posūkių pavyks išvengti, R.Breu pasirašys naują sutartį.

Tokiu atveju, jaunimo (U21) rinktinės treneriu veikiausiai bus paskirtas Tomas Ražanauskas. 47-erių vilnietis anksčiau buvo Valdo Augustino Ivanausko asistentas nacionalinėje komandoje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Ivanauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Ivanauskas

Jis šiame poste pakeis su R.Breu sukonfliktavusį Marių Stankevičių.

Vykdomojo komiteto posėdžio išvakarėse šalies žiniasklaidoje nuskambėjo ir gandas, jog U19 rinktinės vairas gali būti patikėtas V.A.Ivanauskui, tačiau tokią galimybę E.Stankevičius kategoriškai atmetė.

„Vykdomasis komitetas ir techninis departamentas neįsivaizduoja, jog šias pareigas galėtų eiti V.Ivanauskas“, – pažymėjo LFF generalinis sekretorius.

U17 rinktinę greičiausiai treniruos neseniai su Kauno rajono „Hegelmann“ atsisveikinęs Andrius Velička.

Beveik nesikeis ir R.Breu trenerių štabas. Asistentais veikiausiai liks vokiečio pasikviestas tautietis Mario Tanzeris ir A.Velička, analitiko pareigas ir toliau eis Rokas Pranaitis, žaidėjų fiziniu rengimu rūpinsis Georgas Freidgeimas.

Vienintelis pokytis – vartininkų trenerio pozicijoje. Čia į Vilniaus „Žalgirį“ tarpsezonyje perėjusį Audrių Ramoną pakeis Audrius Paškevičius.

VIDEO: „Skrieja kamuolys“: bruzdesys „Sūduvoje“, pasyvus cirkas, Šiaurės Londonas ir „Barcos“ triumfas

Priminsime, kad 2024-ųjų Europos čempionato atrankoje Lietuva žais su Serbijos, Juodkalnijos, Bulgarijos ir Vengrijos komandomis. Šiais metais LFF yra suplanavusi ir dvejas kontrolines rungtynes su Graikija ir Kipru.

FIFA nacionalinių rinktinių reitinge Lietuva šiuo metu užima 144 vietą.

Per dešimt rungtynių kalendoriniais 2022 metais rinktinė laimėjo kartą (įveikusi silpniausią pasaulio komandą San Mariną), du sykius sužaidė lygiosiomis ir patyrė septynias nesėkmes. Įvarčių santykis – 4:18.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas