Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LFF prezidentu tapęs E.Stankevičius: apie susitikimą su A.Pukeliu ir Baltarusijos klausimą

„Sveiki“, – su plačia šypsena veide penktadienio popietę sveikinosi ir žurnalistams rankas spaudė naujasis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Edgaras Stankevičius. Svarbiausias šaškes šalies futbole jau kurį laiką stumdęs 35-erių vyras grumtynėse dėl posto konkurentų nesulaukė, nors pats tikėjosi, kad varžovų bus.

„Nustebino, tikrai norėjosi turėti konkurencijos. Kalbėjau ir su Deividu Šemberu, ir su Tomu Danilevičiumi, ir žiniasklaidoje buvo rašyta apie jų galimybes. Tai buvo realiausi trys pretendentai šiai pozicijai užimti. Vėlgi, jie adekvatūs žmonės, supranta visuomenės palaikymą, kuris jautėsi diena iš dienos bendraujant su futbolo bendruomene, ko galbūt nedarė kiti galimi kandidatai, gal jie labiau koncentravosi į tarptautinį bendradarbiavimą, primirštant bendruomenę. O nuo vietinės bendruomenės viskas prasideda. Turi ją turėti stiprią, kad turėtum galias ir FIFA, UEFA“, – dėstė ką tik prezidentu tapęs E.Stankevičius.

Už – 57 delegatai, prieš – 5. Taip pasiskirstė balsai, o E.Stankevičiaus paskelbimas prezidentu palydėtas griausmingomis ovacijomis.

„Ką kalbėjau inauguracinėje kalboje, ką kalbėjau susitikęs su futbolo bendruomene, pagrindas bus pagelbėti futbolo klubams, akademijoms, – dėstė LFF prezidentas. – Reikia, kad futbolo trenerio profesija, techninio direktoriaus pozicija būtų vertinama, kuo labiau dotuojama iš valstybės. Mūsų tikslas surasti pagaliau dialogą, bendradarbiavimą su valdžios atstovais, miestų, rajonų politikais.

Laukia nauja pradžia, nelengvas etapas, bet naujas etapas pas mus, naujas etapas kai kuriuose miestuose, tikiuosi, kad bendru sutarimu, bendromis pastangomis viską pavyks įgyvendinti. Iš organizacinės pusės, iš finansinės pusės futbolo federacija yra stabiliai veikianti organizacija. Ko mums reikia – tai visų įsitraukimo, nuolatinio darbo, kad rezultatai kuo greičiau atsirastų. Be valdžios palaikymo, visų kitų pusių tą padaryti būtų labai sunku.“

Kaip anksčiau skelbė 15min, E.Stankevičių prezidento poste pageidavo matyti įtaką Lietuvos futbolo federacijoje išlaikyti besistengiantis „kaunietiškas“ sparnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis

Naujasis prezidentas buvo ir dar visai neseniai įtakingiausiais Lietuvos futbolo veikėjais laikytų Arūno Pukelio ir Žydrūno Buzo favoritas.

Futbolo tinklaraštis „Sveiks Valio“ neseniai pasidalino nuotraukomis, kuriose užfiksuoti prekybos centro aikštelėje besišnekučiuojantys E.Stankevičius ir A.Pukelis. Pastarojo, kaip ir Ž.Buzo, nebeliks LFF Vykdomajame komitete dėl praeityje turėto teistumo.

„4,5 metų einu generalinio sekretoriaus pareigas, vadinasi, sutarimas yra. Šiandien VK sudėtis tikrai pasikeis didžiąja dalimi, kai kurie nariai netęs veiklos. Tikrai rasiu kalbą su naujais nariais. O dėl šleifo... Juokauju su žmona, kad galbūt reikės persikelti į Vilnių ir iš ten važinėti į Kauną, kad to šleifo atsikratyčiau. Savo koalicijoje, darbe matau VRFS vadovą Deividą Šemberą, tikiu, kad delegatai priims sprendimus ir Vilnius bus vienas lemiančių balsų, turėsiančių savo svorį. Esame aptarę galimą bendradarbiavimą su Deividu, matau jį atsakingą tam tikrose pareigose ir manau, kad iki balandžio pabaigos tos pareigos bus aiškios“, – kalbėjo E.Stankevičius.

Paklaustas konkrečiai, ar dažnai susitinka su A.Pukeliu, naujasis LFF prezidentas samprotavo, kad susitikinėti su žmonėmis nėra draudžiama, o ši situacija pernelyg sureikšminama.

„Visi kalba, kad vienas ar kitas žmogus gali daryti įtaką. Galiausiai esu tas vienasmenis valdymo organas pagal generalinio sekretoriaus apibrėžimą, esu atsakingas už federacijos įvaizdį, valdymą. Manau, kad tvarkiausi neblogai šiose pareigose. O apie tą įvaizdį ar su kuo susitikinėjama, ar bendraujama... Tie VK nariai, kurie nebus perrenkami, ar tie, kurie pasitraukę iš prezidentų pareigų apskrityse, jiems neuždrausta dalyvauti futbolo veikloje, yra klubų valdybos, apskričių valdybos. Manau, galima susitikinėti su tam tikrais asmenimis, kol nėra kitaip nustatyta ar uždrausta. Kritika, taip, adekvati, tu ją seki ir iš jos mokaisi, bet čia, manau, per daug spalvos sutirštinamos ir teikiama per daug dėmesio tam“, – dėstė E.Stankevičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./LFF konferencija
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./LFF konferencija

T.Danilevičius ėjo prezidento pareigas nuo 2018-ųjų, tačiau pastaruoju metu jo įtaka buvo itin sumenkusi. Viename VK posėdžių net siūlyta kelti nepasitikėjimo prezidentu klausimą. Artėjant rinkimams, vis labiau jautėsi trintis tarp legendinio Lietuvos futbolininko ir būsimo prezidento.

„Nesakyčiau, kad tai buvo trintis, – teigė E.Stankevičius. – Taip, buvo konkuravimas ar funkcijų pasidalinimas, bet manau, kad jam sutrukdė blaškymasis tarp Lietuvos ir Šveicarijos. Tą jutau susitikinėdamas su bendruomene, kada sako, kad „prezidento pasiilgome, norėtume jį matyti dažniau sprendžiantį tam tikrus klausimus“. Kai Lietuvoje jo nebuvo, man tekdavo to imtis, iš to išplaukia ir mano kandidatūra į prezidento pareigas, nes mačiau vietinės bendruomenės palaikymą. O ta trintis... Taip, buvo visko: barnių, pykčių, bet tai normalu, nes organizacija yra gyva, yra nuomonių išsiskyrimas. Mano kartais buvo vienokia, jo kitokia ir tai kai kada pasimatydavo ir žiniasklaidoje. Santykiai yra normalūs, bendraujame, tikiu, kad pratęs karjerą ir liks futbole.“

Dar prieš tapdamas prezidentu E.Stankevičius svarstė, jog norėtų kiek koreguoti naujuosius LFF įstatus. 35-erių šalies futbolo vadovo noras – perkelti dalį funkcijų prezidento pozicijai, tokių kaip biudžeto ir finansų skirstymas.

„Noras yra. Kalbėsiu su FIFA ir UEFA atstovais, jau ir vakar turėjome vakarienę su FIFA atstovais Lietuvoje. Kalbėsime plačiąja prasme apie tai, kokios yra galimybės keisti. Ar tai būtų balandį, ar po metų, nes matau pokyčius, kurių norėčiau ir struktūroje, ir pagal narių skaičių. Kaip pavyzdys, manau, kad devintą vietą A lygoje užėmęs klubas turi būti Lietuvos futbolo federacijos narių gretose, galbūt kai kurių asociacijų atsisakymas, perkeliant tai į departamentus. Turėsime pereinamąjį laikotarpį, kada tiek trenerių, tiek rengimas pereis į departamentus, pažiūrėsime, kaip seksis tai suorganizuoti. Jei matysiu, kad viskas vyksta pagal planą, neatsisakau minties, jog ir kitos šakinės asociacijos būtų keliamos į departamento lygmenį“, – kalbėjo LFF prezidentas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rugtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rugtynių akimirka

Netrukus E.Stankevičius turėtų Vykdomajam komitetui pristatyti generalinio sekretoriaus kandidatūrą. Užkulisiuose kalbama, kad šias pareigas turėtų užimti LFF struktūroje dirbanti Rita Bagdonienė.

„Dar ne šios dienos klausimas, – teigė LFF prezidentas. – Turiu nusimatęs kelis variantus, kalbėsiuosi, teiksiu Vykdomajam komitetui jų kandidatūras. Kita Konferencija suplanuota balandžio pabaigoje, iki tol, manau, bus patvirtintas naujas generalinis sekretorius.“

E.Stankevičius kol kas negalėjo pasakyti, kas eis generalinio sekretoriaus pareigas iki balandžio mėnesio.

„Šiandien teiksiu atsistatydinimo pareiškimą iš generalinio sekretoriaus pareigų, o tada bus priimti atitinkami sprendimai. Tarsiuosi su Vykdomuoju komitetu ir vakare viskas bus aiškiau“, – sakė jis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune renkamas LFF prezidentas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune renkamas LFF prezidentas

„Jei turime už mėnesio Konferenciją, reikia pasitarti su teisininkais, su VK nariais: kas neš atsakomybę, kaip yra su organizacijos išlaikymu, Registrų centru, registravimu naujų narių. Tai klausimas, kurį VK iškelsime, ir tada priimsime sprendimus“, – pridėjo E.Stankevičius ir neatmetė galimybės, jog jis pats laikinai sėdės ant dviejų svarbiausių kėdžių federacijoje.

LFF prezidentas dar kartą patikino, kad sieks teisės Lietuvoje surengti 2026-ųjų Europos salės futbolo čempionatą.

„Taip, yra pateikta paraiška. Pradėjau kalbėti su UEFA dėl galimybės, laukia susitikimas su aukščiausia vadovybe. Jei ne 2026, tai kitame cikle tikrai bandysime aplikuoti, – įsitikinęs E.Stankevičius. – Turime gerą galimybę. Taip, yra latviai kaimynai, jie irgi nori po mūsų pasirodymo, yra kupini ryžto. Bet jie turėjo finalinį ketvertą Čempionų lygos varžybų, tai tikiu, kad turime gerus šansus suorganizuoti Lietuvoje tokio lygio renginį.“

Dar vienas svarbus klausimas – kaip išvengti akistatų su UEFA iš turnyrų nepašalinta, tačiau Rusijos agresiją Ukrainoje remiančia ir prie to prisidedančia Baltarusija.

Lietuvos salės futbolo rinktinė neseniai žaidė dvejas rungtynes prieš baltarusius, o kitąmet ir futbolo rinktinės laukia Tautų lygos išlikimo mačas prieš šios šalies nacionalinę komandą.

123RF.com nuotr./Rusijos, Baltarusijos vėliavos
123RF.com nuotr./Rusijos, Baltarusijos vėliavos

„Pirmas darbas – kad mūsų klubai nebūtų suporuoti. Jiems tai aktualiausia dabar, o tada kalbėsime dėl galimų varžovų. Yra galbūt variantas susikeisti su Gibraltaru, nes esame tiek pat taškų grupėje surinkę grupėje. Bandysime visus variantus. Laukiame ir IOC sprendimo, kokius jie sprendimus priims. Dabar turiu oficialų statusą kalbėtis tiesiogiai su FIFA ir UEFA vadovybe. Viską bandysime padaryti kuo greičiau“, – teigė E.Stankevičius.

O ar apie LFF prezidento ketinimus jau žino pats Gibraltaras?

„Oi dar tikrai nežino apie tai, – juokėsi E.Stankevičius. – Čia tik mano pasvaičiojimas, mano tokia crazy mintis. Teko praėjusią savaitę viešėti Milane vykusiame generalinių sekretorių susirinkime. Kai kuriems UEFA darbuotojams apie tai užsiminiau, jie su šypsena pasižiūrėjo į šią idėją, bet niekas nėra neįmanoma.“

„Tikrai per vėlai sureagavome į šią situaciją. Dabar liko daugiau nei vieneri metai iki rungtynių, tai padarysime viską, kad išvengtume to“, – patikino LFF prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas