Lietuvių kelyje – savo istoriją dar tik pradedanti kurti futbolo rinktinė

Šį šeštadienį Lietuvos futbolininkų laukia dar vienas rimtas išbandymas. Šįkart lietuvių priešakyje – vos 2016-aisiais UEFA ir FIFA nare tapusi Kosovo futbolo rinktinė.

2008-aisiais nepriklausomu tapęs, tačiau Serbijos atakuotas ir iki pat šios dienos 89 iš 193 pasaulio valstybių nepripažintas Kosovas bando įsitvirtinti ir futbolo žemėlapyje.

Per 1,5 mln. gyventojų turintis Kosovas FIFA nariu tapti bandė dar pirmaisiais valstybės nepriklausomybės metais, tačiau tąkart šalies prašymas buvo atmestas motyvuojant tuo, jog ji nėra pripažinta tarptautiniu mastu.

Po ketverių metų, 2012-aisiais iš Kosovo kilę, tačiau tuo metu visi kartu Šveicarijos garbę gynę Granitas Xhaka, Xherdanas Shaqiri ir Valonas Behrami bei Albanijos atstovas Lorikas Cana nusprendė pateikti peticiją tuometiniam FIFA prezidentui Seppui Blatteriui dėl Kosovo futbolo federacijos pripažinimo.

Futbolininkai ir Kosovas buvo išgirsti – FIFA patenkino šį prašymą, tačiau Serbija į tokį organizacijos sprendimą atsakė protestu.

Tai lėmė, jog FIFA suteikė galimybę Kosovui ir Kosovo klubams
žaisti oficialias varžybas prieš visas organizacijos nares, išskyrus tas, kurios anksčiau buvo Jugoslavijos sudėtyje. Taip pat buvo įtraukta sąlyga, kuri draudė Kosovui ir jį atstovaujantiems klubams demonstruoti šalies nacionalinę simboliką ir prieš rungtynes groti
valstybės himną.

Oficialiu ir pilnaverčiu UEFA ir FIFA nariu Kosovas tapo 2016-aisiais, buvo uždegta žalia šviesa dalyvauti atrankoje į 2018 m. pasaulio čempionatą.

Vida Press nuotr./Kosovo rinktinė.
Vida Press nuotr./Kosovo rinktinė.

Jūsų dėmesiui – per vargus futbolo padangėje atsidūrusios Kosovo futbolo rinktinės paveikslas.

Prie pat pajėgiausiųjų šimtuko

Rugsėjo 19-ąją atnaujintame FIFA rinktinių reitinge Kosovas su 1205 reitingo taškais rikiuojasi 104-as. Aukščiausią, 101-ąją poziciją rinktinė buvo užėmusi praėjusių metų lapkričio mėnesį.

Palyginimui, 1090 taškų sukaupusi Lietuvos rinktinė rikiuojasi 139-oje vietoje, o aukščiausia pozicija per visą šalies futbolo istoriją – 37-oji.

Rugsėjį Kosovo futbolininkai palypėjo 2 laipteliais į viršų, o lietuviai buvo priversti žengti žingsnį atgal ir nukrito per 4 pozicijas. Lietuvą aplenkė kaimynai latviai, Surinamas, Kuveitas bei Burundis.

Naujasis strategas – su solidžiu gyvenimo aprašymu

Vasario 17-ąją šalies rinktinės vairas buvo paskirtas 58-erių specialistui iš Vokietijos Franco Fodai.

Vida Press nuotr./Kosovo rinktinės treneris Franco Foda
Vida Press nuotr./Kosovo rinktinės treneris Franco Foda

Praeityje Lėverkuzeno „Bayer“, „VfB Stuttgart“ bei Graco „Sturm“ marškinėlius vilkėjęs F.Fodai trenerio karjerą pradėjo būtent pastarajame Austrijos klube.

Iš pradžių vokietis užėmė trenerio asistento pareigas, vėliau pakilo karjeros laiptais ir tapo komandos vyriausiuoju treneriu. F.Fodai taip pat darbavosi ir su šios organizacijos antrąja komanda, vėliau sekė etapas gimtojoje Vokietijoje, Kaizerslauterno klube.

Tuomet vokietis ėmėsi darbo Austrijos rinktinėje. F.Fodai austrų futbolininkams vadovavo nuo 2017 iki 2022-ųjų metų. Per 48 mačus austrai vidutiniškai iškovodavo po 1,81 taško.

Paskutinė specialisto stotelė prieš perimant Kosovo rinktinės vairą – Ciuricho futbolo klubas Šveicarijos pirmenybėse.

Prieš akistatą su Lietuva – nutrauktas pergalių badas

Per pastarąsias penkeriais rungtynes naujojo stratego vedami Kosovo futbolininkai iškovojo 2 pergales ir patyrė 3 pralaimėjimus.

Kovo 22-ąją vykusiose kontrolinėse rungtynėse 1:0 buvo nugalėti savo namų sienas gynę Armėnijos futbolininkai.

Po šios pergalės sekė trys pralaimėjimai. 2 – kontroliniuose mačuose su Vengrijos (0:2) ir Norvegijos (0:3) komandomis, 1 – UEFA Tautų lygoje prieš rumunus (0:3).

Įvarčių ir pergalių sausrą futbolininkai iš Kosovo nutraukė antrosiose UEFA Tautų lygos rungtynėse, kuriose susitiko su Kipro atstovais – svečiuose pasiekta pergalė rezultatu 4:0.

Vida Press nuotr./Kosovo rinktinė.
Vida Press nuotr./Kosovo rinktinė.

Pastarosiose rungtynėse Kosovo futbolininkai buvo pranašesni visose esminėse statistikos eilutėse: atliko daugiau smūgių į vartų plotą (7 prieš 2), ilgiau valdė kamuolį (57 proc. prieš 43 proc.), taip pat atliko ir gerokai daugiau perdavimų (515 prieš 375), kurių tikslumas, nors ir
neženkliai, tačiau taip pat buvo geresnis (83 proc. prieš 80 proc.).

Komandos žvaigždė

Neabejotinai didžiausia komandos žvaigždė – rinktinės kapitono pareigas užimantis „Napoli“ centro gynėjas Amiras Rrahmani. Nuo 2020-ųjų Neapolio futbolo klubui priklausanti Kosovo futbolo žvaigždė yra esminė figūra tiek šalies rinktinėje, tiek atstovaujamame klube.

30-metis futbolininkas yra nekeičiamas "Serie A" pirmenybėse – visas 7-erias rungtynes A.Rrahmani žaidė po 90 minučių. Šį sezoną gynėjas spėjo pasižymėti ir rezultatyviu perdavimu.

Šalies rinktinėje kosovietis debiutavo 2016-aisiais. Nuo to laiko gynėjas spėjo sužaisti 58 mačus. Jo sąskaitoje – 6 įvarčiai.

Vida Press nuotr./Kosovo rinktinės lyderis Amiras Rrahmani
Vida Press nuotr./Kosovo rinktinės lyderis Amiras Rrahmani

Praeityje A.Rrahmani yra atstovavęs Albanijos jaunimo ir vyrų rinktinėms. Vienintelį mačą pagrindinėje vyrų šalies rinktinėje futbolininkas sužaidė 2014-aisiais. Per pirmą ir paskutinį
mačą centro gynėjas spėjo pasižymėti įvarčiu.

Transfermarkt.com duomenimis, praeityje Zagrebo „Dinamo“ bei „Hellas Verona“ klubų garbę gynęs futbolininkas yra vertinamas 15 mln. eurų suma, o prieš porą metų gynėjo vertė buvo pasiekusi 25 mln. eurų.

Bendražygiai kitoje barikadų pusėje

Kosovo rinktinėje pora Lietuvos atstovų sutiks savo komandos draugus. Kartu su Gvidu Gineičiu Italijoje, „Torino“ klube, rungtyniauja 29-erių Mergimas Vojvoda.

Dešiniojo krašto gynėjas šalies garbę giną nuo 2017-ųjų. Per šį laikotarpį futbolininkas aikštėje pasirodė 51 kartą ir įmušė 2 įvarčius.

Bendraklubį Kaune sutiks ir mūsų šalies puolėjas Gytis Paulauskas. Ukrainoje, Kovalivkos „Kolos“ klubo gretas rugsėjį papildė vidurio gynėjas Iliris Krasniqi.

Tarpusavio istorija – skaudi

Lietuvos ir Kosovo rinktinės susitikusios yra tik kartą – 2021-ųjų kovą Kosovo sostinėje Prištinoje. Tąkart Valdo Urbono vedami lietuviai neturėjo jokių šansų ir buvo be gailesčio sutriuškinti rezultatu 0:4.

Mūsų šalies rinktinės vartininkas Tomas Švedkauskas kamuolį iš savų vartų kartą traukė pirmajame rungtynių kėlinyje, tris – antrajame. Prieš trejus metus labiausiai Lietuvą skriaudė dabar Švedijoje, Boraso „Elfsborg“ rungtyniaujantis Arberis Zeneli, kuriam pavyko pasižymėti 27-ąją ir 71-ąją minutę.

Tąkart savųjų progų turėjo ir Arvydas Novikovas bei Fiodoras Černychas, tačiau progų įvarčiais paversti nepavyko ir kosoviečiams savuosius vartus pavyko išlaikyti sausus.

Ar lietuviams po trejų metų pavyks pasiekti revanšą, pamatysime šeštadienį, 16 valandą Kauno Dariaus ir Girėno stadione prasidėsiančiose UEFA Tautų lygos C diviziono rungtynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas