Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos futbolo ateitis bus patikėta į vokiškas rankas

Lietuvos futbolas rado naują gelbėtoją. Belgiška kryptimi keletą pastaruoju metų judėjusi Lietuvos futbolo federacija yra pasiruošusi atverti permainų langą ir įsileisti šviežio oro gūsį. Šį kartą – iš Vokietijos.
Reinholdas Breu
Reinholdas Breu / Wikipedia nuotr.

LFF žvilgsnis į Bavariją

Jau ateinančią savaitę turėtų būti paskelbta, jog šalies futbolo strategijos įgyvendinimas bus perduotas į 51-erių vokiečio Reinholdo Breu rankas.

Nedidukas Degendorfo miestelis Žemutinėje Bavarijoje po Antrojo pasaulinio karo buvo žymus tuo, jog jame buvo įrengta stovykla žydų pabėgėliams.

Daugelis jos gyventojų buvo išgyvenę Terezino koncentracijos stovyklos košmarą ir naujoje vietoje įkūrė kultūros centrą, teatro grupę, leido du laikraščius, pastatė sinagogą bei košerinio maisto valgyklą. Stovykla turėjo netgi savo valiutą, o 2 tūkst. vietos žydų Degendorfas tapo atspirties tašku į šviesesnį rytojų.

Šiame mieste gimęs R.Breu nuo šiol į šviesų rytojų ves Lietuvos futbolą.

Antradienį Vilniuje vyksiančiame LFF Vykdomojo komiteto posėdyje 51-erių vokietis bus pristatytas naujuoju LFF techniniu direktoriumi. Arba, LFF vadovų žodžiais tariant, užims vieną svarbiausių federacijos postų ir formuos Lietuvos futbolo ateitį.

Jaunystėje R.Breu baigė „TSV 1860 Munchen“ akademiją, praleido pora sezonų „Koln“ klube ir išvyko į Austriją, kur atstovavo šios šalies Vienos „Austria“ klubui. Visgi didelių aukštumų puolėjo pozicijoje rungtyniavęs vyras nepasiekė ir po neilgų klajonių austrų ir vokiečių silpnesniuose klubuose 32-ejų baigė karjerą bei ėmėsi trenerio darbo, nes visuomet domėjosi futbolo taktikos subtilybėmis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Reinholdas Breu (pirmas iš kairės)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Reinholdas Breu (pirmas iš kairės)

Iš pradžių jis žinias gilino naujai sukurtoje Vokietijos futbolo sąjungos (DFB) trenerių bazėje, vėliau Regensburge ir Tryre ėjo jaunimo komandų koordinatoriaus pareigas.

2011-aisiais R.Breu sulaukė skambučio iš Liuksemburgo. Šios nykštukinės šalies futbolo federacijos tuometinis vadovas Paulas Philippas pasiūlė vokiečiui naują karjeros iššūkį ir patikėjo jam sukurti šalies futbolo piramidę.

Liuksemburgo Hansi Flickas

Pasiraitojęs rankoves vokietis ėmėsi darbo ir ankstesnę vietos jaunimo mokymo strategiją apvertė aukštyn kojomis, bet rezultatai buvo akivaizdūs.

Prieš dešimt metų Liuksemburgas FIFA reitinge užėmė 128-ąją poziciją, dabar Europos futbolo nykštukas yra 93-ias ir kartais vis sugeba įkąsti ir stipriausioms žemyno komandoms.

Vokišką tvarką mėgstantis R.Breu pasižymi ramiu balso tembru ir begaline kantrybe. Lucas Holtzas Liuksemburgo rinktinę treniruoja nuo 2010-ųjų metų ir kartu su Andorą treniruojančiu Koldo Álvarezu yra ilgiausiai šiuo metu Senajame žemyne dirbantys nacionalinių rinktinių treneriai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lucas Holtzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lucas Holtzas

Per R.Breu darbo Liuksemburge laikotarpį ši šalis sugebėjo užauginti tokius žaidėjus kaip Gersonas Rodriguesas ir Sébastienas Thillis, kurie pagrindiniais smuikais griežia ne tik rinktinėje, bet ir turi svarbius vaidmenis žinomuose Europos klubuose.

„Profesionalumo ir mokymosi skatinimas yra svarbiausi mūsų tobulėjimo veiksniai. Mums svarbiausia rengti konkurencingus žaidėjus. Stengiamės mažiau taikytis prie stipresnių varžovų ir patys laikytis savo žaidimo plano“, – prieš kelerius metus duodamas interviu „Goal“ Liuksemburgo futbolo filosofiją aiškino R.Breu.

Šių žodžių taiklumą savo kailiu 2019-aisiais patyrė ir Lietuvos rinktinė. Tuomet Tautų lygoje į vieną grupę patekę Valdo Urbono auklėtiniai taip ir nesugebėjo įveikti Liuksemburgo nykštukų – svečiuose pralaimėta 1:2, o namuose sužaista lygiosiomis 1:1.

fk-austria.at nuotr./Reinholdas Breu
fk-austria.at nuotr./Reinholdas Breu

R.Breu neretai buvo vadinamas „Liuksemburgo Hansi Flicku“, tačiau praėjusių metų gegužę federacijai jis pranešė, jog 2021-ieji kunigaikštystėje jam bus paskutiniai.

„Sprendimą priėmiau ir federaciją informavau dar 2019-ųjų gruodį. Manau, kad per šį dešimtmetį atlikome didelį darbą ir Liuksemburgas tapo tvirtu pirmojo FIFA šimtuko nariu. Kai atvykau, rinktinėje buvo trys profesionalai, o visi kiti – mėgėjai. Dabar užsienyje žaidžia daugiau nei 30 futbolininkų. Nacionalinėje rinktinėje beveik neliko mėgėjų. Užauginome naują ir konkurencingą žaidėjų kartą, sukūrėme profesionalesnį pagrindą ir tai yra svarbiausia“, – kalbėjo R.Breu.

LFF sužavėjo rezultatai ir sėslumas

Jis ketino sugrįžti į Edenšteteną, kuriame turi namą ir darbuotis su vietos jaunimu, tačiau liepą sulaukė skambučio iš Austrijos ir sutiko tapti puikiai pažįstamos Vienos „Austria“ vyriausiojo trenerio Manfredo Schmido asistentu.

„Austria“ klubo nuotr./„Austria“ trenerių štabas. Reinholdas Breu antras iš kairės.
„Austria“ klubo nuotr./„Austria“ trenerių štabas. Reinholdas Breu antras iš kairės.

Nepraėjus pusmečiui R.Breu sutiko imtis naujos avantiūros – keliauti prie Baltijos jūros ir bandyti padaryti tai, ko nepavyko niekam – atkelti nuo dugno Lietuvos futbolą.

Penktadienį LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius 15min patvirtino, jog R.Breu – vienintelis likęs specialistas, kurio kandidatūra turėtų būti patvirtinta antradienį vykdomajame komitete.

„Praėjusį mėnesį Reinholdas jau lankėsi Lietuvoje. Su juo turėjome pokalbį, viską apsitarėme ir antradienį teiksime jo kandidatūrą Vykdomajam komitetui“, – 15min sakė generalinis sekretorius.

E.Stankevičiaus teigimu, R.Breu buvo pats realiausias ir stipriausias kandidatas nuo pat pirmųjų paieškos dienų.

„Man labai patiko jo sėslumas. Jis dešimt metų dirbo Liuksemburge ir ten pasiekė gerų rezultatų. Bendravome su šios šalies federacijos atstovais ir jie atsiliepė gražiais žodžiais. Dabar Reinholdas darbuojasi Austrijoje, tačiau turi susitarimą, kad klubas išvykti problemų nedarys“, – pasakojo E.Stankevičius.

Jei antradienį Vykdomasis komitetas patvirtins R.Breu naujuoju techniniu direktoriumi, darbą Lietuvoje vokietis turėtų pradėti sausio mėnesį. Naujojo specialisto sutartis su LFF turėtų galioti iki 2024-ųjų.

„Esame susitarę, kad treneris su savo žmona nuolat gyventų Lietuvoje. Jo vaikai jau suaugę, tad problemų persikeliant neturėtų kilti“, – atskleidė E.Stankevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius

Belgas krito užkulisinėje kovoje

Šiame poste vokietis pakeis rugsėjo pabaigoje su Lietuva atsisveikinusį belgą Patricką De Wilde.

Jis su federacija turėjo dar metus galiojusią sutartį, tačiau ji buvo nutraukta abipusiu sutarimu.

P.De Wilde Lietuvos futbolo federacijoje dirbo nuo 2019-ųjų ir rengė 2020–2024 metų LFF techninę strategiją, kurios tikslas – vystyti Lietuvos futbolą bei kelti meistriškumą šalyje.

LFF nuotr./Patrickas De Wilde
LFF nuotr./Patrickas De Wilde

Specialistas iš Belgijos taip pat rūpinosi jaunųjų talentų ugdymo sistema „Anderlecht“, Lietuvos futbolui kasmet kainuojančia apie 0,5 mln. eurų.

Skambiai pristatyto specialisto pirmuosius darbus LFF vadovai vertino labai entuziastingai. Visgi bėgant metams belgo ambicijos slopo.

15min žiniomis, P.De Wilde pastaraisiais mėnesiais buvo įsivėlęs į konfliktus ne su vienu šalies treneriu, kuris turi palaikymą Vykdomajame komitete. Trintis ir nepasitenkinimas vis augo, kol galiausiai belgas sulaukė pelningo pasiūlymo iš Maroko – išsiskyrimas tapo neišvengiamas, abi pusės labai greitai paspaudė vieni kitiems rankas, sudėjo parašus ir pasuko skirtingomis kryptimis.

„Kai išsiskyrėme su Patricku, turėjome kelių kandidatų sąrašą, bet po nuotolinio pokalbio Reinholdas iš karto buvo mūsų favoritas. Kalbėjomės ir su neseniai Lietuvoje vykusioje futbolo konferencijoje viešėjusiu Stewartu Reganu, su UEFA atstovais – jie irgi buvo pasiūlę keletą kandidatų. Įdomu tai, kad į Renholdą buvome atkreipę dėmesį dar tada, kai rinkomės P.De Wildę, bet tada vokietis turėjo kontraktą su Liuksemburgu, o mes su jais žaidėme vienoje grupėje, tad nebuvo labai etiška imti jį iš oponentų ir kviestis pokalbio“, – 15min atskleidė E.Stankevičius.

Sutvirtins V.Ivanausko pozicijas

Būsimajame Vykdomojo komiteto posėdyje antradienį bus sprendžiama ir Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio Valdo Augustino Ivanausko ateitis.

„Treneris pristatys savo nuveiktus darbus ir vėliau kitu klausimu posėdyje bus sprendžiamas jo likimas“, – pasakojo LFF generalinis sekretorius.

Visgi R.Breu atvykimas į Vilnių veikiausiai sustiprins ir V.Ivanausko galimybes išsaugoti karštą kėdę. Kaip žinia, naujasis techninis direktorius atvyksta iš vokiškos futbolo aplinkos, o dabartinis nacionalinės komandos strategas didžiąją savo profesionalios karjeros dalį, kaip ir R.Breu, praleido Vokietijoje ir Austrijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas

1997–1998 m. sezoną abu puolėjai žaidė Austrijos „Bundesliga“: V.Ivanauskas tuo metu gynė ketvirtą vietą užėmusios Zalcburgo „Austria“ garbę, o R.Breu atstovavo septintą poziciją užėmusiam Vienos „Austria“ klubui.

V.Ivanauskas puikiai kalba vokiškai, tad futbolo kuluaruose neabejojama, kad tikrai ras bendrą kalbą su naujuoju techniniu direktoriumi.

LFF vadovai taip pat yra užsiminę, kad konsultuosis su naujuoju techniniu direktoriumi dėl rinktinių trenerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas