Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos rinktinės misija Škotijoje – ir išsklaidyti nenugalimo Glazgo legendą

Šalis, užauginusi Alexą Fergusoną, sužaidusi pirmąsias pasaulyje šiuolaikinio futbolo rungtynes bei ilgą laiką turėjusi didžiausią planetoje stadioną. Su tokiu priešininku šeštadienį kardus sukryžiuoti teks Lietuvos nacionalinei futbolo rinktinei. Pasaulio čempionato atrankos startas su slovėnais Edgaro Jankausko auklėtiniams užaugino sparnus, tačiau norint pratęsti sėkmingą skrydį Glazge reiks keisti nepalankią istoriją.
Edgarui Jankauskui reiks keisti istoriją
Edgarui Jankauskui reiks keisti istoriją / „Scanpix“ nuotr.

Būta visko

Lietuvos ir Škotijos futbolininkai vieni kitiems – dažni varžovai. Abiems ekipoms dvikova „Hampden Park“ bus jau devintoji. Dažniau mūsiškius keliai suvesdavo tik su septynių šalių rinktinėmis (Latvija, Estija, Baltarusija, Lenkija, Moldova, Rumunija ir Ukraina).

Nors Lietuvoje dažnai mėgstama sakyti, jog škotai mūsų rinktinei yra parankūs varžovai, iš tiesų tarpusavio rungtynių statistika neguodžia – per aštuonias dvikovas pavyko laimėti vos kartą ir dar du kartus sužaista lygiosiomis.

„Iš žaidimo“ lietuviai škotams yra iki šiol įmušę vos kartą. Lygiai prieš dešimt metų Kaune Darius Miceika pelnė, ko gero, vieną gražiausių įvarčių per visą šalies futbolo istoriją, kai po kampinio krisdamas nugara „žirklėmis“ efektingai pasiuntė kamuolį į Craigo Gordono ginamus vartus.

Vis dėlto išgelbėti bent taško tame mače Algimanto Liubinsko auklėtiniams nepavyko ir mūsiškiai pralaimėjo 1:2.

Kiti du lietuvių įvarčiai buvo pelnyti realizavus 11 metrų baudinius.

Į istoriją nesižvalgys

Visgi pagal vieną rodiklį, šeštadienio mačas didžiausiame Škotijos mieste bus istorinis. Iki šiol visos aštuonios lietuvių ir škotų akistatos vyko Europos čempionatų atrankos cikluose. Šįsyk abi ekipos kovoja dėl patekimo į planetos pirmenybes.

Kad ir ką berodytų praeities skaičiai, vieną užkeikimą E.Jankauskas Glazge norėtų nutraukti. „Hampden Park“ stadione mūsiškiams akistatos su „Tartan Army“ niekada dar nebuvo sėkmingos. Iki šiol buvo pralaimėti visi keturi susitikimai, tačiau naujasis šalies rinktinės vedlys tiki, jog tai yra puiki motyvacija pakeisti istoriją.

„Per pirmąsias atrankos rungtynes su Slovėnija parodėme, jog esame pasirengę rimtiems iššūkiams ir tikiu, kad Škotijoje ir rungtynėse su Malta kovosime dėl pergalių“, – kovingų nuotaikų nestokojo E.Jankauskas.

Lietuvos ir Škotijos tarpusavio akistatos
Nr. Data Ciklas Vieta Rezultatas Įvarčiai Treneris
1. 1998.09.05 Vilnius 0:0 K.Latoža
2. 1999.10.09 Glazgas 0:3 R.Tautkus
3. 2003.04.02 Kaunas 1:0 T.Ražanauskas A.Liubinskas
4. 2003.10.11 Glazgas 0:1 A.Liubinskas
5. 2006.09.06 Kaunas 1:2 D.Miceika A.Liubinskas
6. 2007.09.08 Glazgas 1:3 T.Danilevičius A.Liubinskas
7. 2010.09.03 Kaunas 0:0 R,Žutautas
8. 2011.09.06 Glazgas 0:1 R.Žutautas
Viso: 8 rungtynės (1 pergalė, 2 lygiosios, 5 pralaimėjimai), įvarčių santykis 3:10

Penkmečio kontrastai

Nuo paskutinės Lietuvos ir Škotijos akistatos nutekėjo nemažai vandens, praėjo daugiau nei penkeri metai, o dauguma tų kovų dalyvių pradėjo visai kitus gyvenimo etapus.

Pavyzdžiui, ilgametis kapitonas Tomas Danilevičius tapo verslininku, Deividas Šemberas jau kuris laikas sėkmingai dirba A lygos prezidentu, o komandą treniravęs Raimondas Žutautas spėjo įklimpti į skolų liūną ir jau kuris laikas slapstosi Londone.

Tiesa, dabartinė rinktinė vis dėlto turi keletą žaidėjų, kurie „Hampden Park“ stadiono dvasią yra pajutę savo kailiu ir prieš penkerius metus.

Komandos marškinėlius vis dar vilki du Glazge rungtyniavę futbolininkai – Deividas Česnauskis ir tuo metu dar tik pirmuosius žingsnius didžiajame futbole žengęs Arvydas Novikovas. „Baki“ klubui priklausęs dabartinis „Trakų“ kapitonas tuomet rungtyniavo visas 90 minučių, A.Novikovas aikštėje pasirodė po pertraukos. Atsarginiu vartininku tąkart buvo dabar pirmasis rinktinės numeris Ernestas Šetkus.

Tiek D.Česnauskis, tiek A.Novikovas, tiek vyriausiasis komandos treneris E.Jankauskas nuo pat sugrįžimo į Ūkanotąjį Albioną vietos žiniasklaidos yra stebimi pro padidinamąjį stiklą.

Pavyzdžiui, didžiausią tiražą (virš 220 tūkst.) Škotijoje turintis tabloidas „The Scottish Sun“ ketvirtadienį išspausdino didžiulį interviu su „Trakų“ komandos kapitonu, kuriame Chesney (kaip D.Česnauskį Edinburge vadino vietos aistruoliai – aut. past.) džiaugiasi sugrįžimu į „Hampden Park“, tačiau prisipažįsta, kad jo širdis visuomet priklausys „Tynecastle“, kuriame savo namų rungtynes ir dabar tebežaidžia „Hearts“.

Patirties ir jaunystės lydinys

Jei Lietuvos rinktinė per penkmetį kardinaliai pasikeitė, tai apie būsimus mūsiškių varžovus to pasakyti tikrai negalėtume. Kai lietuviai turi vos du 2011-aisiais žaidusius rinktinės narius, Gordono Strachano ekipoje tokių žaidėjų yra net devyni.

Minimalią pergalę 1:0 škotams prieš penkerius metus padėjo iškovoti Christophe'as Berra, Barry Bannanas, Darrenas Fletcheris, Jamesas Morrisonas, Robertas Snodgrassas ir Stevenas Naismithas.

Dar trys dabartinės komandos žaidėjai tąkart liko ant atsarginių suolo: Grantas Hanley, Alanas Huttonas ir Jamesas Forrestas.

Bet jokiu būdu negalėtume sakyti, kad dabartinė Škotijos rinktinė yra sukriošusių veteranų rinkinys. Ruoštis mačams su lietuviais ir slovakais į rinktinės stovyklą pakviestų škotų amžiaus vidurkis sudaro vos 26,3 metų . Palyginimui, Lietuvos rinktinės kandidatų – 27,3.

„Scanpix“ nuotr./Škotijos rinktinė rungtynėse su Malta
„Scanpix“ nuotr./Škotijos rinktinė rungtynėse su Malta

Visgi šie skaičiai ne visai atspindi tikrą abiejų komandų patirtį tarptautinėje arenoje. Jei įsigilinsime į skaičius nuodugniau, pamatysime, kad kiekvienas dabartinės Škotijos rinktinės žaidėjas vidutiniškai yra sužaidęs penkeriomis rungtynėmis daugiau nei lietuvis (21,4 prieš 15,7).

G.Strachanas pastaruoju metu stengiasi į patyrusį kolektyvą įlieti nemažai šviežio kraujo ir tai daro pakankamai sėkmingai. Į rinktinę kviečiami jauni Callumas Patersonas (21 metai), Kieranas Tierney (19), Oliveris Burke'as (19), Johnas McGinnas (21), Barrie McKay'us (21) ar Jackas Hamiltonas (22).

Ir nors visi jie kartu sudėjus rinktinės marškinėlius yra vilkėję vos penkis sykius, treneris linkęs suteikti šansą savo jauniems futbolininkams. Pavyzdžiui, pirmosiose rungtynėse su Malta, dešinys gynėjas C.Patersonas žaidė visą mačą, o devyniolikmetis „Leipzig“ talentas O.Burke'as dvikovą pradėjo starto sudėtyje ir buvo pakeistas tik 66-ąją minutę.

Lietuvos ir Škotijos rinktinių sudėčių palyginimas
Rodiklis Lithuania Lietuva Scotland Škotija
Kandidatų skaičius 23 28
Amžiaus vidurkis 27,3 26,3
Vyriausias žaidėjas Deividas Česnauskis (35) Gordonas Greeras (35)
Jauniausias žaidėjas Vykintas Slivka (21) Kieranas Tierney (19)
Daugiausiai rungtynių rinktinėje Deividas Česnauskis (64) Darrenas Fletcheris (74)
Rezultatyviausias žaidėjas Fiodoras Černychas (6) Stevenas Fletcheris (9)
Treneris Edgaras Jankauskas (41) Gordonas Strachanas (59)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas