Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos rinktinės sudėtis: E.Jankausko galvosūkis – ir malonus, ir nelabai

Penktadienio vakarą Lietuvos futbolo rinktinė škotų futbolo sirgalių įelektrintoje atmosferoje laikys vieną įdomiausių šio atrankos ciklo egzaminų. Nors dar visai neseniai atrodė, kad Edgaras Jankauskas šiame mače galės disponuoti vos ne optimalia sudėtimi, netikėtos traumos gerokai sujaukė stratego planus. 15min tradiciškai bando nuspėti, kokį startinį vienuoliktuką LFF stadione išrikiuos Lietuva
Edgarui Jankauskui šį kartą kaip reikiant teks pasukti galvą
Edgarui Jankauskui šį kartą kaip reikiant teks pasukti galvą

Home kit





2018 metų pasaulio čempionato atranka
Lietuva – Škotija
Vilnius | LFF stadionas | 21:30

Teisėjas –
Carlosas del Cerro Grande (Ispanija)
Home kit

Ernesto Šetkaus sugrįžimas?

Per nepilnus dvejus metus, kai stovi prie komandos vairo, E.Jankauskas spėjo „pačiupinėti“ jau septynis skirtingus vartų sargus, tačiau per svarbiausias pasaulio čempionato atrankos dvikovas pasitikėjimo sulaukė tik Emilijus Zubas ir Ernestas Šetkus.

Kai puikiai šį atrankos ciklą pradėjęs E.Šetkus prarado vietą „ADO Den Haag“ starto sudėtyje, rinktinės treneris parodė žaidėjui ypač didelį pasitikėjimą ir leido jį į aikštę „Wembley“ stadione prieš anglus.

Už tai tauragiškis atsilygino puikiu žaidimu ir buvo vienas geriausių komandoje, tačiau sugrįžti į pagrindinę sudėtį klube tai nepadėjo.

E.Jankausko rinktinės vartininkai
Vartininkas Rungtynės
Ernestas Šetkus 7
Emilijus Zubas 5
Vytautas Černiauskas 1
Marius Rapalis 0
Saulius Klevinskas 0
Edvinas Gertmonas 0
Ignas Plūkas 0

Atvykus į kitą rinktinės stovyklą prieš mačą su slovakais, E.Jankauskas jau ėmėsi permainų. Žaidybinės patirties stokojusiam E.Šetkui teko sėstis ant suolo, o vietą sudėtyje užėmė Izraelyje sužibėjęs Emilijus Zubas.

Labai tikėtina, kad toks naujojo Haifos „Hapoel“ vartininko žingsnis neliks nepastebėtas ir jis grįš į aikštę mače su škotais.

Tačiau šis trenerių sprendimas vargu, ar pasiteisino. Nors Emilijaus tikrai negalima kaltinti nė už vieną slovakų pelnytą įvartį, stebuklo jis taip pat nesukūrė. O prie tokių šiame cikle sirgalius jau buvo pripratinęs E.Šetkus.

Maža to, per šiuos kelis mėnesius rankų sudėjęs nesėdėjo ir pats E.Šetkus. Akivaizdžiai nenorėdamas prarasti vietos rinktinėje, tauragiškis pasiprašė išleidžiamas ir Nyderlandus iškeitė į Izraelį.

Labai tikėtina, kad toks naujojo Haifos „Hapoel“ vartininko žingsnis neliks nepastebėtas ir jis grįš į aikštę mače su škotais.

„Scanpix“ nuotr./Ernestas Šetkus
„Scanpix“ nuotr./Ernestas Šetkus

Neseniai startavusias „Ligat ha'Al“ pirmenybes abu lietuviai pradėjo panašiai. Per pirmus du turus tiek E.Šetkus, tiek E.Zubas praleido po vieną įvartį. Tiesa, komandų tikslai šiemet yra skirtingi. Jeigu dviem pergalėmis startavusio „Hapoel“ tikslas – kovoti dėl aukščiausių pozicijų, tai „Bnei Yehuda“ tenkintų ir vieta pirmajame šešete.

Trečiuoju vartininku E.Jankauskas šį kartą pakvietė Vytautą Černiauską, taip parodydamas, kad Bulgarijoje naują karjeros etapą pradėjusio vartininko nepamiršo.

Kita vertus sunkiai tikėtina, kad Sofijos CSKA atstovas galėtų įsitraukti į kovą dėl vietos startinėje sudėtyje. Trečiasis vartininkas rinktinėje labiau yra reikalingas treniruočių procesui.

Prieš dvikovą su anglais tokį vaidmenį užėmė jaunasis Edvinas Gertmonas, mače su slovakais šansas buvo suteiktas „Trakų“ atstovui Ignui Plūkui.

Bent jau pirmasis treneriams paliko labai gerą įspūdį, bet netrukus padės Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) komandai laikyti pajėgios Danijos ekipos egzaminą.

Pats E.Jankauskas yra ne kartą teigęs, kad įžvelgia didžiulį 21-erių E.Gertmono potencialą, tačiau „Stade Rennais“ atstovui šiuo metu kovoti dėl vietos rinktinės starto sudėtyje su kur kas labiau patyrusiais konkurentais yra sudėtinga.

Su panašia situacija iš Šilalės kilęs jaunasis vartininkas susiduria ir Prancūzijoje. Nors Reno klubas šiemet per pirmas ketverias „Ligue 1“ rungtynes yra sukrapštęs vos du taškus ir rimtai pretenduoja iškristi į žemesnį divizioną, savo pirmojo šanso lietuvis vis dar laukia.

Viltis buvo sužibusi po trečiojo turo, kai traumą patyrė senegalietis Abdoulaye Diallo, tačiau galiausiai treneris Christianas Gourcuffas nusprendė tarp virpstų statyti ne E.Gertmoną bet kur kas labiau patyrusį Alžyro rinktinės vartininką Raisą M'Bolhi. Sprendimas nepasiteisino – tris įvarčius praleidęs „Rennes“ pralaimėjo Tulūzoje.

Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis
Prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis

O kol E.Gertmonas semsis patirties jaunimo komandoje, E.Jankauskas nusprendė vartininkų sąrašą išplėsti V.Černiausku. Panevėžietis į trenerio akiratį buvo papuolęs, vos tik jam perėmus vairą.

Tuomet strategas netgi suteikė Vytautui šansą draugiškame mače su rusais (0:3). Visgi stebuklo sukurti vartininkui nepavyko, tad vėliau treneris rinkosi kitus pretendentus.

F grupės turnyro lentelė
Vieta Komanda
R + = - Įvarčiai Taškai
1 Anglija 6 4 2 0 10:2 14
2 Slovakija 6 4 0 2 12:4 12
3 Slovėnija 6 3 2 1 6:3 11
4 Škotija 6 2 2 2 9:10 8
5 Lietuva 6 1 2 3 6:11 5
6 Malta 6 0 0 6 2:15 0

Gynyba šįkart – su daug nežinomųjų

Sukti galvą šį kartą treneriui teks ne tik dėl vartininko pozicijos. Vidurio gynėjų poros pasirinkimas šįsyk kelia taip pat nemažai klaustukų. Bene pirmą kartą šiame atrankos cikle E.Jankauskas turės du lygiaverčius ir jau „apšaudytus“ vidurio gynėjų dvejetus.

Atrankos ciklą strategas pradėjo su Edvino Girdvainio ir Georgo Freidgeimo pora. Būtent šie du futbolininkai žaidė ir pirmojoje tarpusavio dvikovoje su škotais „Hampden Park“. Tačiau pirmajam patyrus sunkią traumą (trūko inkstas), o antrajame praradus vietą klubo starto sudėtyje, strategas buvo priverstas ieškoti naujų variantų.

Ir surado. Vilniaus „Žalgirio“ gynybos ramsčio Lino Klimavičiaus įtraukimas į startinę sudėtį nenustebino nieko, o štai Čekijoje antrąją jaunystę išgyvenančio buvusio rinktinės kapitono Tado Kijansko sugrąžinimas į komandą buvo netikėtas.

Šių dviejų gynėjų pora žaidė tiek mače su anglais, tiek su slovakais ir labai šiurkščių klaidų nepadarė.

Taigi dabar E.Jankauskas rinksis iš dviejų dvejetų arba išvis išbandys šiame atrankos cikle dar nematytą porą. Treniruotėse bene solidžiausią sportinę formą demonstravo labiausiai patyręs T.Kijanskas, tad tikėtina, kad gaus vietą startinėje sudėtyje ir trečiajame mače iš eilės.

Kas bus jo porininkas? Po sunkios traumos atsigaunantis E.Girdvainis, nors ir gauna nemažai šansų „Tomsk“ ekipoje, vis dar nėra tos sportinės formos, kokios buvo prieš traumą ir tai pats pripažino atvykęs į stovyklą.

Tuo tarpu į Kazachstaną sugrįžęs Georgas vėl atrodo gerokai lengvesnis ir konkurencingesnis nei buvo tuo metu, kai teko trinti „Žalgirio“ atsarginių suolą.

Tvirto sudėjimo gynėjas komandai tikrai gali praversti kovojant su fizine jėga paremtą futbolą propaguojančiais augalotais škotais.

Dar nematytas sprendimas

Permainų tikrai išvysime ir gynybos kraštuose. Šios stovyklos pradžioje E.Jankauskas galiausiai pasakė tai, apie ką iki šiol viešai ir garsiai rinktinės atstovai vengdavo.

15min pasiteiravus apie Jungtinių Valstijų MLS lygoje rungtyniaujančio Vytauto Andriuškevičiaus situaciją, treneris nedaugžodžiavo, bet buvo tiesus:

„Kaskart eiti tomis pačiomis pėdomis ir klausytis atsakymų, kad treneris nenori išleisti, nėra prasmės. Turime žaidėjų ir arčiau.“

Kad „Portland Timbers“ klube sėkmingai rungtyniaujantis kairysis gynėjas nerodo didelio noro keliauti per Atlantą bei kas kartą pratintis prie pasikeitusių laiko juostų, 15min rašė jau ir anksčiau.

Vytas buvo atvykęs į rinktinės stovyklą, kai lietuviai pirmą kartą kovojo su škotais Glazge, tačiau ir tuomet pralaimėjo konkurencinę kovą puikiai pirmuose mačuose sužaidusiam suvalkiečiui Vaidui Slavickui.

Tiesa, vėliau treneris suteikė šansą V.Andriuškevičiui mačuose su Malta ir Slovakija Trnavoje, bet įspūdingu žaidimu alytiškis neblykstelėjo ir šiemet E.Jankauskas sugrįžo prie seno ir patikrino varianto – V.Slavicko.

Buvo neabejojama, kad gynėjas užims kairį kraštą ir penktadienio mače, nes vieninteliam jo konkurentui Markui Benetai tokių varžybų patirties dar akivaizdžiai stinga.

„Scanpix“ nuotr./Egidijus Vaitkūnas
„Scanpix“ nuotr./Egidijus Vaitkūnas

Tačiau prieš savaitę Marijampolėje vykusią „Sūduvos“ šiemetinės Europos pasakos pabaigą stebėjęs E.Jankauskas buvo priverstas kaip reikiant sunerimti, o šią savaitę ir liūdnai konstatuoti – V.Slavicko rinktinėje nebus.

Minėtą mačą suvalkietis baigė skausmingai susiėmęs už kairiojo peties. Nors valingas futbolininkas atvyko į rinktinės stovyklą, skausmas buvo pernelyg didelis ir rungtynių išvakarėse treneris prasitarė, kad žaisti Vaidas negalės nei penktadienį, nei Liublianoje.

O tai yra ypač didelis praradimas, nes tapus rinktinės pagrindinės sudėties žaidėju, 31-erių metų suvalkiečio karjeros kreivė pastaraisiais metais stipriai šovė į priekį. A lygos pirmenybėse V.Slavickas akivaizdžiai išsiskiria savo meistriškumu iš daugelio kitų futbolininkų.

Tiesa, skirtingai nei rinktinėje, „Sūduvoje“ Vaidas kur kas dažniau atlieka krašto saugo vaidmenį ir prisiima daugiau atakuojančio žaidimo funkcijų. Rinktinėje jam tenka kur kas daugiau gintis, tačiau ir su šiuo vaidmeniu jis tvarkosi sėkmingai.

Šįkart V.Andriuškevičius būtų ypač pravertęs, tačiau likus kelioms dienoms iki mačo pradžios E.Jankauskas liko su vieninteliu M.Beneta. Klaipėdos „Atlanto“ atstovas vilkėdamas rinktinės marškinėlius iki šiol yra sužaidęs vos vieną mačą. Vargu, ar antrasis bus penktadienį.

Valdemaras Borovskis
Valdemaras Borovskis

Dėl vietos dešiniajame krašte konkurencija turėjo būti kur kas aršesnė. Bent jau taip atrodė plika akimi. Ilgą laiką šioje pozicijoje buvo nepajudinamas Vilniaus „Žalgirio“ rinktinės kapitonas Egidijus Vaitkūnas.

Nors apie šio gynėjo žaidimą starto sudėtyje beveik kiekvienas rinktinės sirgalius turi savo nuomonę, E.Jankauskas vilniečiu labai pasitikėjo, o šis atsilygindavo solidžiu žaidimu, kuris dažnai pranokdavo tą, kurį E.Vaitkūnas demonstruoja A lygos pirmenybėse.

Tačiau pastarąjį mačą su slovakais jis buvo priverstas praleisti dėl geltonų kortelių ir treneris nedvejodamas į jo vietą pastatė „Trakų“ atstovą Valdemarą Borovskį.

33-ejų metų futbolininkas išgyvena antrąją jaunystę. Iš pradžių jis iš „Trakų“ startinės sudėties išstūmė klubo simbolį ir kapitoną Deividą Česnauskį, o po kelių mėnesių pastarasis savo geram bičiuliui turėjo užleisti ir atsarginio dešinio gynėjo poziciją rinktinėje.

Galime prisiminti, kokį svarbų vaidmenį A.Novikovas atliko pirmajame tarpusavio mače Glazge, kai dešiniajame krašte vieną po kito „prausė“ savo varžovus išties nuostabiais klaidinančiais judesiais.

Tačiau tuo V.Borovskis neapsiribojo. Mače su slovakais vilnietis buvo tikrai pastebima figūra aikštėje ir labai dažnai jungėsi į ataką, o būtent to labiausiai stokoja jo tiesioginis konkurentas E.Vaitkūnas.

Kita vertus, būtent jis Glazge pradėjo ataką, po kurios lietuviai pelnė vieną gražiausių įvarčių šiame atrankos cikle.

Buvo labai įdomu, ką E.Jankauskas pasirinks šį kartą – grąžins į sudėtį E.Vaitkūną ar visgi ir toliau žais tomis pačiomis kortomis, kurios buvo gana sėkmingos birželį.

Tačiau vis labiau tikėtina, kad sprendimą padiktavo V.Slavicko trauma ir progą pasirodyti aikštėje gaus abu žaidėjai. M.Beneta dar tikrai netraukia tokio lygio rungtynių, o E.Vaitkūnas šiemet A lygoje yra žaidęs ir kairiajame krašte. Beveik neabejojama, kad sukdamasis iš padėties, būtent šią poziciją žalgiriečiui treneris ir patikės. Dešinys kraštas, tokiu atveju, ir vėl atitektų V.Borovskiui.

A.Novikovas pasveiko

Aikštės viduryje viskas kur kas aiškiau. Mantas Kuklys žaidžia geriausią savo sezoną karjeroje ir tradiciškai sudarys atraminių saugų porą su Artūru Žulpa. Kostanajaus „Tobol“ futbolininkas į komandą grįžta tam, jog žaistų.

A.Žulpa praleido pastarąją dvikovą su slovakais dėl diskvalifikacijos, tad EJankauskui teko imtis šiame atrankos cikle dar nebandytų eksperimentų – iš krašto į vidurį pastumti Arvydą Novikovą.

Pastarasis su naujuoju amplua susitvarkė išties sėkmingai, tačiau šį kartą veikiausiai bus sugrąžintas į kur kas įprastesnę poziciją.

Bus sugrąžintas, jeigu galės žaisti. Balstogės „Jagiellonia“ klube vis dažniau lyderio spalvomis atsiskleidžiantį futbolininką sustabdė kirkšnies trauma, tačiau atstovauti nacionalinei komandai noras buvo didesnis ir veikiausiai Arvydas sugrįš į aikštę jau penktadienį.

Sauliaus Čirbos/LFF nuotr./Arvydas Novikovas
Sauliaus Čirbos/LFF nuotr./Arvydas Novikovas

Bent jau tuo rungtynių išvakarėse spaudos konferencijoje neabejojo E.Jankauskas.

Treneriui ir visai rinktinei Arvydo dalyvavimas rungtynėse yra nepaprastai svarbus. Galime prisiminti, kokį svarbų vaidmenį A.Novikovas atliko pirmajame tarpusavio mače Glazge, kai dešiniajame krašte vieną po kito „prausė“ savo varžovus išties nuostabiais klaidinančiais judesiais.

Priešingas aikštės kraštas tradiciškai priklausys rinktinės kapitonui Fiodorui Černychui.

„Dešimtojo“ numerio pozicijoje turėtų rungtyniauti dar vienas užgrūdintas ginklas – Vykintas Slivka.

Sauliaus Čirbos/LFF nuotr./Vykintas Slivka
Sauliaus Čirbos/LFF nuotr./Vykintas Slivka

Įspūdingai rinktinėje prieš dvejus metus debiutavęs 22-ejų metų panevėžietis pastaraisiais metais buvo kiek stabtelėjęs. Nors Vykintas savo futbolo supratimu ir IQ vis dar gerokai lenkia visus savo konkurentus, akivaizdu, kad rinktinės treneriai tikėjosi didesnio saugo proveržio nuo tos akimirkos, kai 2015-aisiais mače su Šveicarija debiutantas tiesiog draskė varžovų gynybą.

Akivaizdu, kad rinktinės treneriai tikėjosi didesnio saugo proveržio nuo tos akimirkos, kai 2015-aisiais mače su Šveicarija debiutantas tiesiog draskė varžovų gynybą.

Visai neseniai rinktinės atakų dirigentas pradėjo naują karjeros etapą Edinburgo „Hibernian“ ekipoje ir gali būti, jog mače su škotais bus dar labiau motyvuotas, norėdamas įrodyti savo treneriams ir bendraklubiams, ko iš tiesų yra vertas.

Pirmajame mače Glazge V.Slivka buvo pastebimas, atliko nuostabų perdavimą įvartį įmušusiam F.Černychui bei galiausiai sulaukė kvietimo nutraukti bambagyslę su Turino „Juventus“ ir persikelti į Edinburgą.

Mačas su škotais V.Slivkai bus jau 20-asis iš eilės, kai jis žais vilkėdamas rinktinės marškinėlius. Tokios įspūdingos serijos neturi nė vienas kitas rinktinės žaidėjas ir šis faktas puikiai iliustruoja jauniausio startinės sudėties žaidėjo svarbą dabartinei komandai.

Futbolininkai, startinėje sudėtyje pradėję visas atrankos rungtynes
Futbolininkai, startinėje sudėtyje pradėję visas atrankos rungtynes

Į rinktinę šį kartą strategas kiek netikėtai iškvietė du „Trakų“ žaidėjus Vaidą Šilėną ir Modestą Vorobjovą, tačiau sunku tikėtis, kad kurį nors iš jų galėtų mesti į aikštę penktadienį.

Taip E.Jankauskas elgiasi veikiausiai norėdamas dar labiau išplėsti rinktinės kandidatų sąrašą ir žiūrėdamas į ateitį.

Šį kartą sąraše nėra žalgiriečio Vytauto Lukšos. 33-ejų metų alytiškis dar visai neseniai buvo vienas „Žalgirio“ lyderių, bet pastaruoju metu laimėti konkurencinę kovą su legionieriais jam sekasi sunkiai.

Į tai kaipmat sureagavo ir rinktinės treneriai – vietoj Vytauto į komandą pakvietę sėkmingai šiemet Europos lygoje žaidusių „Trakų“ atstovus, taip parodydamas, jog rinktinės durys atviros bet kuriam savo vertę įrodžiusiam futbolininkui.

Ilgai lauktas sugrįžimas?

Skirtingai nei ankstesnėse rungtynėse, nemažai klausimų šįkart kels ir atakos smaigalys.

Įprastai šioje pozicijoje žaidęs Nerijus Valskis šį mačą bus priverstas praleisti dėl geltonų kortelių. Ką tai reiškia? Ogi, kad E.Jankauskas bus priverstas ieškoti naujos opcijos – rinktis labai gerai mačą su slovakais sužaidusį ir dešinįjį kraštą puikiai užpildžiusį Darvydą Šerną arba į nacionalinę rinktinę po labai ilgos pertraukos sugrįžusį Luką Spalvį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philas Jonesas ir Lukas Spalvis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philas Jonesas ir Lukas Spalvis

Jeigu A.Novikovas nespėtų atsigauti iki dvikovos pradžios, klausimas išsispręstų savaime. Jo vietą aikštės krašte, kaip ir birželį, užimtų D.Šernas, o atakos smaigalyje žaistų Lukas.

Vienu ar kitu atveju, L.Spalvis savo minučių šiame mače tikrai gaus – jei ne nuo rungtynių pradžios, tai bent pasirodęs po keitimo.

Labiausiai tikėtinas variantas, kad „Kaiserslautern“ puolėją E.Jankauskas mes į aikštę nuo pat dvikovos pradžios ir per pertrauką ar antrajame kėlinyje jis bus pakeistas.

Vokietijos antrojoje Bundeslygoje lietuvis pasireikšti dar gauna nedaug, tad nėra aišku, ar galės išlakstyti visas 90 minučių. To gali ir nereikėti, žinant, kokį gerą keitimą ant suolo šiame mače turės Lietuva.

Jei mače su škotais neįvyks nieko netikėto, pirmadienį dvikovoje Liublianoje su slovėnais E.Jankauskas išvis turės prabangą, kokios dar per savo vadovavimą rinktinei neturėjo niekada. Grįžus į rikiuotę N.Valskiui, jis rinksis net iš trijų tikrai labai patrauklių opcijų.

O dar nereikia užmiršti ir Deivydo Matulevičiaus, kuris jau spėjo pasižymėti Škotijoje ir šiame atrankos cikle jau ne kartą labai pagirtinai gyvindavo komandos žaidimą, antrajame kėlinyje pasirodydavęs aikštėje po keitimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas