Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos rinktinės trenerio radare – lietuviškų šaknų turintys talentai iš garsių Europos klubų

Lietuvos futbolas leidžiasi į naujus medžioklės plotus. Nacionalinei rinktinei stringant pasaulio ir Europos čempionatų atrankos varžybose, Lietuvos futbolo federacijos svarbiausių asmenų žvilgsniai krypsta į užsienio šalyse žaidžiančius talentus.

Pagrindinis šių dienų LFF taikinys – Rokas Pukštas.

17-etis saugas gimė Oklahomoje Lietuvos lengvaatlečių šeimoje. Futbolininko tėtis Mindaugas buvo žinomas maratonininkas ir atstovavo Lietuvai 2004-ųjų Atėnų olimpinėse žaidynėse. Mama Živilė – daugkartinė Lietuvos trišuolio čempionė.

Sportininko kelią pasirinko ir abiejų atletų atžala. Savo karjerą Rokas pradėjo Arizonoje esančiame „Barcelona“ klubo filiale, vėliau žaidė Kanzas Sičio akademijoje.

Prieš keletą metų R.Pukštas laikytas vienu didžiausių JAV futbolo talentų. Su šios šalies penkiolikmečių komanda jis žaidė CONCACAF zonos pirmenybėse, buvo rinktinės kapitonas.

Nors save laiko kur kas labiau amerikiečiu nei lietuviu, Rokas šaknų su Lietuva nėra nukirtęs. Vaikystėje jis su tėvais neretai grįždavo į Lietuvą, vasaromis netgi treniruodavosi su Kėdainių „Nevėžio“ komanda.

2020-ųjų rugsėjį Roko karjera staiga pakeitė trajektoriją. Futbolininkas persikėlė per Atlantą ir įsiliejo į didžiausio Kroatijos klubo Splito „Hajduk“ sistemą.

Prieš pusantrų metų į Dalmatiją talentą pasikvietė tuometinis klubo sporto direktorius Ivanas Kepčija.

2021-ųjų sausį šias pareigas perėmus Mindaugui Nikoličiui, lietuviškas kontekstas tapo dar aktualesnis.

Legendinį Kroatijos klubą treniruojantis Valdas Dambrauskas R.Pukštą dažnai kviečia treniruotis su pagrindine komanda, talentingas saugas ne kartą buvo registruojamas ir rungtynėms.

Po ilgos pertraukos Splitas šiemet vėl pagrįstai svajoja apie Kroatijos čempionų titulą, tačiau gerai komandai sekasi ne tik aikštėje. Praėjusią savaitę svarbią pergalę „Hajduk“ pasiekė ir šalia jos – R.Pukštas pasirašė sutartį su Dalmatijos komanda iki 2025-ųjų.

„Hajduk“ klubo nuotr./Rokas Pukštas su „Hajduk“ vadovais
„Hajduk“ klubo nuotr./Rokas Pukštas su „Hajduk“ vadovais

„Roką klubas atrado ieškodamas talentų užsienio šalyse. Futbolininkas per pusantrų metų, praleistų mūsų akademijoje, padarė didžiulę pažangą. Jis turi visas šiuolaikiniam atakuojančiam vidurio saugui būdingas savybes, tad svarbu, kad ir toliau tobulėtų tinkama linkme. Jam dar reiks prisitaikyti prie vyrų futbolo, tačiau tikiu, kad dėl talento ir asmeninių savybių šis procesas ilgai neužtruks“, – akademijos talentą gyrė „Hajduk“ klubo sporto direktorius M.Nikoličius.

„Labai džiaugiuosi šios kelionės pradžia, bet tikiuosi, kad parašas ant sutarties nieko nepakeis. Ir toliau noriu entuziastingai dirbti bei treniruotis klube, kuris turi geriausius sirgalius Europoje. Nuo pirmos dienos čia sulaukiau didžiulio palaikymo. Džiaugiuosi, kad Splite jaučiuosi kaip namuose“, – kalbėjo R.Pukštas.

Pastaraisiais įvykiais Splite džiaugiasi ne tik „Hajduk“. Lietuvos futbolo federacijos vadovybė taip pat nepraranda vilčių, kad netolimoje ateityje R.Pukštas galės apsivilkti mūsų šalies nacionalinės rinktinės marškinėlius.

Nepaisant jauno amžiaus, saugas jau yra sužaidęs dvejas rungtynes už JAV dvidešimtmečių rinktinę, tačiau konkurencija dėl vietos šios šalies komandoje yra didžiulė.

Tai yra šansas Lietuvai, kurio LFF nenori prarasti.

Prieš keletą savaičių Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Valdas Ivanauskas ir naujasis LFF techninis direktorius Reinholdas Breu buvo nuskridę į Splitą susitikti su žaidėju.

„Noriu padėkoti Mindaugui ir Valdui, kad Splite mus priėmė labai šiltai. Teko stebėti jaunimo Čempionų lygos rungtynės, kuriose „Hajduk“ žaidė su Madrido „Atletico“. Prieš mačą maždaug tris valandas kalbėjomės su V.Dambrausku. Jis apie Roką atsiliepė tik geriausiais žodžiais, džiaugiasi, kad talentingas vaikinas nusprendė pratęsti sutartį, ir patarė daryti viską, kad Rokas galėtų ateityje padėti mūsų šalies rinktinei“, – bendraudamas su 15min savo įspūdžiais dalijosi V.Ivanauskas.

V.Ivanauskas, R.Pukštas ir R.Breu
V.Ivanauskas, R.Pukštas ir R.Breu

Vaizdas, kurį Kroatijoje išvydo rinktinės strategas, nenuvylė.

„Iš karto matyti, kad Rokas kilęs iš sportininkų šeimos. Genai akivaizdūs. Tame Čempionų lygos mače jis žaidė sau neįprastoje pozicijoje, tačiau yra labai tvirtas fiziškai, gerąja prasme agresyvus, jaučiasi amerikietiškas mentalitetas, nes žaidėjas savimi labai pasitiki. Tai kuriantis ir nebijantis atsakomybės futbolininkas. Įvertinus jo amžių, išvada yra paprasta – mums labai būtų naudingas toks papildymas“, – įsitikinęs V.Ivanauskas.

Visgi klaustukų dėl R.Pukšto ateities yra nemažai. Futbolininko agentas yra amerikietis, tad bendrauti su juo nėra paprasta. Anot Lietuvos futbolo federacijos generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus, agentas nėra įsigilinęs į Europos futbolo subtilybes ir specifiką.

Tą patvirtino ir V.Ivanauskas.

„Asmeniškai aš kalbėjausi ir su Roko tėčiu. Jis labai nori, kad jam pavyktų „užsikabinti“ didžiajame futbole. Tikrai norėtų, kad sūnus gintų mūsų šalies garbę, tačiau žaidėjas dar yra labai jaunas. Nors šiuo metu Splite jis yra labai patenkintas, agento įtaka vis dar yra didžiulė. Jis gyvena kitapus Atlanto ir yra gana priešiškai nusiteikęs“, – pasakojo V.Ivanauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas

Trenerio nuomone, R.Pukšto artimiausias tikslas – patekti į JAV U20 rinktinę, kuri birželio mėnesį žais Hondūre vyksiančiame CONCACAF dvidešimtmečių čempionate.

„Tiek futbolininkas, tiek agentas tikisi kvietimo. Visgi visi puikiai supranta, kad tokia perspektyva yra sunkiai tikėtina. Dauguma tos komandos žaidėjų ne tik yra trejais metais vyresni, bet jau dabar žaidžia Europos klubų pagrindinėse sudėtyse“, – pasakojo V.Ivanauskas.

Tiek jis, tiek LFF artimiausiu metu norėtų išsiųsti R.Pukštui kvietimą į nacionalinę komandą draugiškoms rungtynėms. Tokios rungtynės neužkirstų futbolininkui kelio ateityje apsivilkti JAV rinktinės marškinėlių oficialiuose mačuose.

„Tokią galimybę svarstome labai rimtai. Artimiausiu metu bendrausime su UEFA ir FIFA atstovais bei teisininkais. Nesinori žaidėjui sugadinti karjeros, tad viską privalome išsiaiškinti iki smulkmenų. Žaidėjo agentas taip pat neslepia nerimo, kad, sužaidus kartą už Lietuvą, vėliau gali užsiverti JAV rinktinės durys. Ilgai kalbėjomės ir su pačiu Roku, kuris viską supranta, tikrai neatsisako žaisti už Lietuvą, bet nenori ir skubėti. Kitąmet vyks pasaulio U20 čempionatas, tad R.Pukštas labai norėtų jame žaisti. Kita vertus, iš savo pusės galime pasakyti, kad jei bus bent menkiausia galimybė, būtinai pakviesime žaidėją į savo komandą, pavyzdžiui, draugiškam susitikimui“, – svarstė V.Ivanauskas.

Vizitu Splite V.Ivanauskas su R.Breu neapsiribojo. Iš Kroatijos lietuvis su vokiečiu patraukė į Berlyną. Legendiniam vietos klubui priklauso dvidešimtmetis vidurio saugas Jonas Michelbrinkas bei ketveriais metais jaunesnis jo brolis Lukas.

Imago / Scanpix nuotr./Jonas Michelbrinkas
Imago / Scanpix nuotr./Jonas Michelbrinkas

Futbolininkų mama prieš daugiau nei du dešimtmečius emigravo į Vokietiją. Abu žaidėjai gimė Hanoveryje, turi vokiškus pasus, bet socialiniuose tinkluose prisistato Vokietijos ir Lietuvos futbolininkais.

J.Michelbrinkas yra atstovavęs Vokietijos U-17 rinktinei ir pernai gegužę jau spėjo debiutuoti „Bundesliga“ pirmenybėse. Be to, rugsėjį su Berlyno klubu pasirašė pirmąją profesionalią sutartį iki 2023-ųjų.

„Teko bendrauti su futbolininkų tėvais bei stebėti Jono rungtynes Berlyno klube. Kalbėjausi ir su „Hertha“ sporto direktoriumi Fredi Bobičiumi. Jis Jono perspektyvas vertina labai pozityviai, tad nori vėl pratęsti sutartį. Kol kas jie turi tik vokiškus pasus. Kaip žinome, mūsų referendumas dėl dvigubos pilietybės baigėsi nesėkmingai. Visgi ateityje tikimės palankesnių rezultatų. Visi puikiai supranta, kad prasimušti į Vokietijos rinktinę pavyksta vienetams, tad galbūt mes turėtume šansą. Smagu, kad federacija palaiko šią idėją. Neabejoju, kad tokie žaidėjai, kaip Rokas ar Jonas, mūsų šalies futbolui galėtų įnešti naujų spalvų, nes kūrybiškumo ir nestandartinio mąstymo mūsiškiams labai trūksta“, – kalbėjo V.Ivanauskas.

Lietuviai nepraranda vilčių ateityje rinktinėje matyti ir devyniolikmetį Ispanijos futbolo talentą Germaną Valerą.

Mursijoje gimęs atakuojantis krašto saugas yra Ispanijoje giliai šaknis įleidusios Ritos Karabinaitės sūnus. Savo karjerą G.Valera pradėjo „Villarreal“ futbolo akademijoje, bet 2018 metais persikėlė į Madrido „Atletico“.

2020-ųjų sausį Diego Simeone suteikė šansą talentingam žaidėjui. G.Valera debiutavo Ispanijos „La Liga“ pirmenybėse, mače su Valensijos „Levante“ pakeitęs garsųjį portugalą Joao Felixą.

Vėliau žaidėjas buvo nuomojamas „Tenerife“ komandai, o šiuo metu pagal nuomos sutartį žaidžia San Sebastiano „Real Sociedad“ rezervinėje ekipoje.

Imago / Scanpix nuotr./Germanas Valera
Imago / Scanpix nuotr./Germanas Valera

„Jis priklauso vokiečių agentūrai „Rogon“. Tiek aš, tiek Reinholdas kalbėjo su jų atstovais. Žaidėjas yra atstovavęs Ispanijos U16, U17, U18 rinktinėms, tad šiuo metu dar tikisi, jog gali būti pakviestas į nacionalinę šios šalies komandą. Jo sutartis su „Atletico“ galioja iki 2025-ųjų. Užmezgėme kontaktą ir stebime situaciją. Tačiau žaidėjas kol kas nenori skubėti ir atsisakė“, – pasakojo V.Ivanauskas.

Rinktinės potencialių naujokų sąrašas netolimoje ateityje gali išsiplėsti dar labiau.

„Savo sąraše turime dvylika žaidėjų. Jie dar yra jauni, todėl į nacionalinę rinktinę galėtų pretenduoti po 3–4 metų. Artimiausiu metu planuojame vizitus į Didžiąją Britaniją ir Skandinavijos šalis. Ketiname kalbėtis su jais pačiais, su futbolininkų tėvais, nes dauguma žaidėjų dar yra nepilnamečiai. Kalbėti apie Lietuvos rinktinę dar kiek ankstoka, bet jaunimo komandoms tokie futbolininkai galėtų būti ypač naudingi“, – įsitikinęs Lietuvos rinktinės strategas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas