Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos rinktinės varžovas Kosovas: kai sportas persipina su politika

Nemaišykite sporto su politika – šis banalus posakis kalbant apie Kosovo futbolo rinktinę ypač tinka. Trečiadienio vakarą Lietuvos futbolininkai žengs į dar vieną nepažintą teritoriją. Valdo Urbono auklėtinių laukia akistata su jauniausia UEFA nare.
Kosovo futbolo rinktinė
Kosovo futbolo rinktinė / thesefootballtimes.com nuotr.

Teritorija, kur žaizdos neužgijusios

Sportas Kosovui neretai tampa įtampos su Serbija arena. Žaizdos vis dar kraujuoja, randai gilūs. Nuo 1998-ųjų vasario iki 1999-ųjų birželio trukusio kruvino karo niekas nepamiršo.

Kai 2016-aisiais Kosovas susirengė oficialiai tapti UEFA ir FIFA nariu, serbai nėrėsi iš kailio, kad tai neįvyktų.

Maču su lietuviais Kosovas ruošis pasaulio čempionato atrankos startui su Ispanija ir Švedija. Nieko keisto, kad tarp 27 Bernardo Challandeso į stovyklą iškviestų futbolininkų nėra nė vieno, kuris žaistų vietiniame čempionate.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kosovo rinktinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kosovo rinktinė

Kosovo rinktinės pagrindą sudaro etninių albanų pabėgėlių palikuonys, kurių tėvai paliko šalį per žiaurų Slobodano Miloševičiaus režimą paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Daugelis rinktinės žaidėjų jau gimė po kruvino konflikto, savo karjeras pradėjo tokiose šalyse kaip Švedija ar Šveicarija ir po daugybės metų sutiko apsivilkti mėlynai geltonus marškinėlius.

Kosovas yra pati jauniausia Europos futbolo šeimos narė, tačiau turi pakankamai kokybės, kad praėjus vos keleriems metams nuo debiuto tarptautinėje arenoje jau sugebėtų į save atkreipti dėmesį.

Komandos lyderiai žaidžia Italijos „Serie A“, Vokietijos „Bundesliga“ ir Prancūzijos „Ligue 1“ pirmenybėse, tad Valdo Urbono vyrų trečiadienio vakarą laukia sudėtingas egzaminas.

Komandos kapitonas gynėjas Amiras Rrahmani atstovauja „Napoli“ ekipai, Mergimas Vojvoda ir vartininkas Samiras Ujkani – „Torino“, puolėjas Vedatas Muriqi – Romos „Lazio“. Saugas Milotas Raschica – Brėmeno „Werder“ narys, Bersantas Celina atstovauja „Dijon“, Valonas Berisha ir Arbelis Zeneli – „Reims“.

„Daugelis mano žaidėjų turi gerus kontraktus, tačiau niekada nepamiršta savo šaknų. Jie supranta, ką reiškia žaisti su Kosovo marškinėliais“, – aiškina Kosovo strategas B.Challandesas.

„Scanpix“ nuotr./Bernardas Challandesas
„Scanpix“ nuotr./Bernardas Challandesas

Lietuva taps 28-ąja rinktine, su kuria per savo istoriją susitiks Kosovas.

Lietuviams šis mačas taip pat bus istorinis. Su šios šalies futbolininkais mūsiškiai dar niekada nėra susitikę, tad iš visiškai „nečiupinėtų“ Europos rinktinių mūsiškiams dabar liks tik Velsas, Nyderlandai, Turkija ir Gibraltaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas