Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 31 /21:56

Liūtės užkopė į viršūnę: pelnė Anglijai Europos futbolo čempionių titulą

Liūtės padarė tai, ko visa Anglija laukė ištisus dešimtmečius, o sausakimšas Londono „Wembley“ stadionas tapo istorinės pergalės liudininku. Anglijos rinktinė per pratęsimą 2:1 įveikė vokietes ir pirmą kartą pelnė Europos futbolo čempionių titulą.
Anglija – Vokietija
Anglija – Vokietija / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 UEFA Futbolas

Ella Toone aikštėje pasirodė 56-ą minutę, o po septynių minučių pakėlė „Wembley“ tribūnas, išvesdama Anglijos rinktinę į priekį.

Sulaukusi perdavimo iš gilumos E.Toone išbėgo prieš vartininkę ir meistriškai perkėlė per ją kamuolį.

Vis dėlto visų rungtynių metu savo progų turėjusios vokietės sugebėjo išlyginti rezultatą, kai 79-ą minutę Lina Magull vienu lietimu „uždarė“ perdavimą iš krašto – 1:1.

Pratęsimo metu žaidimas tapo atsargesnės, bet sėkmė atsisuko į šeimininkių komandą. 111-ą minutę Chloe Kelly po sumaišties baudos aikštelėje pasiekė kamuolį ir nukreipė jį į tinklą.

Žvilgtelėjusi į teisėją ir įsitikinusi, kad įvartis įskaitytas, Ch.Kelly nusivilko marškinėlius ir pasileido švęsti. Jos įvartis tapo pergalingu.

Baudinių serijos šiame čempionate taip ir neprireikė, o anglės iki titulo nukeliavo įveikusios Austrijos, Norvegijos, Šiaurės Airijos, Ispanijos, Švedijos ir Vokietijos komandas.

Dar neprasidėjus rungtynėms blogos žinios praskrodė Vokietijos rinktinės stovyklą: apšilimo metu traumą patyrė komandos lyderė Alexandra Popp patyrė traumą ir buvo išbraukta iš rungtynių protokolo.

Šiame turnyre A.Popp tapo pirmąja žaidėja, įmušusia įvartį penkiose Europos čempionato rungtynėse iš eilės, tačiau prarado galimybę užfiksuoti dar įspūdingesnį rekordą:

pakartoti prancūzo Michelio Platini, kuriam 1984 m. pavyko pasižymėti visose Europos čempionato rungtynėse, pasiekimą moterų futbole.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexandra Popp
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexandra Popp

Taip pat A.Popp prarado galimybę laimėti „Auksinio batelio“ prizą, atitenkantį rezultatyviausiai turnyro žaidėjai. Ji kartu su Anglijos žaidėja Beth Mead į finalą atekliavo su šešiais tiksliais smūgiais.

B.Mead finale taip pat nepasižymėjo ir buvo pakeista dėl traumos, tačiau „Auksinio batelis“ atitenka jai, mat yra atlikusi daugiau rezultatyvių perdavimų.

Vokietija yra labiausiai tituluota rinktinė moterų futbole. Laimėjusi aštuonis Europos čempionatus, įskaitant šešis iš eilės 1995-2013 metais.

Anglija buvo dukart žaidusi finaluose, bet abu pralaimėjusi. Pastarąjį kartą – 2009 metais... Vokietijai. Iš viso per 28 tarpusavio mačus anglės pasiekė tik trečią pergalę.

Anglijai tai pirmasis moterų futbolo trofėjus ir pirmasis apskritai futbolo trofėjus nuo 1966 metų, kai vyrai triumfavo pasaulio čempionate.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietija – Anglija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietija – Anglija

Be abejo, pagrindine pergalės kalve tapo Sarina Wiegman, Nyderlnadų specialistė, kuri 2017 metais iki triumfo nuvedė savo šalies rinktinę.

Ji tapo pirmąja trenere, triumfavusia žemyno pirmenybėse su dviem skirtingomis komandomis.

Per du čempionatus ji taip ir nepatyrė, ką reiškia nelaimėti rungtynių. Visos 12 pergalių, 35 pelnyti ir vos 5 praleisti įvarčiai.

Šiame turnyre Anglijos komanda pelnė 22 įvarčius – tai rezultatyviausias pasirodymas Europos čempionatų istorijoje.

O 87 tūkst. 192 žiūrovai, suskaičiuoti „Wembley“ stadione – naujas Europos čempionatų, įskaitant ir vyrų varžybas, vienerių rungtynių lankomumo rekordas:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas