Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Čepas: „Lietuvis žaidėjas – ne indas, kurį reikia užpildyti, jis – fakelas, kurį reikia uždegti“

Naujausiose 15min laidoje „TOPsport A lygos“ tribūna svečiavęsis „Šiaulių“ komandos treneris Mindaugas Čepas pasakojo apie lietuviškos komandos viziją, sudėtingą praėjusio sezono finišą, bronzos medalius, pralaimėtą LFF taurės finalą ir šio sezono nemalonias naujienas.

Dukart su Šiaulių „Kareda“ Lietuvos čempionu praeityje tapęs buvęs futbolininkas pasakojo apie lietuviškos komandos viziją Saulės mieste.

Praėjusiame sezone šiauliečiai pasirodė puikiai – pasidabino bronzos medaliais.

„Tai yra iššūkiai, bet aš, ateidamas į klubą, buvau informuotas, jog „Šiauliai“ remsis lietuviais, nes tai yra identitetas, filosofija, ideologija – duoti šansą lietuviams, kurie yra kažkiek nurašyti, – pasakojo treneris. -Jie ateis alkani, pilni energijos, pykčio, noro įrodyti. Ir jauniems žaidėjams tai puiki terpė. Mane tai žavi, tai yra iššūkis. Daug legionierių pas mus lygoje žaidžia, bet kodėl nepabandžius?

Visad sakiau, kad lietuviai moka žaisti futbolą. Praėjusiais metais pavyko žaidėjus vienam tikslui suburti – mes radome priešą. Mumis netiki, mes turime įrodyti, kad gebame ir sugebame. Šiais metais viešojoje erdvėje kai kurie iš ekspertų jau duoda ir pirmas vietas, o žaidėjai viską mato, skaito, žiūri. Negalvokit, kad jie nuo to visiškai atsiriboja.

Lūkesčiai sukyla, jie išeina į aikštę ir į juos jau visai kitaip žiūri. Tada tu jau esi bronzos medalininkas. Kai iš Pirmos lygos ateina komanda į aukščiausią čempionatą, ją laiko donoru, kitos komandos jau susidėlioja vietas, ima europinius pinigus. O dabar tu jau nesi donoras, tu esi bronzos medalininkas, prieš tave kitaip kovoja.“

M.Čepas neslepia, kad prieš rungtynes ieško įvairiausių būdų motyvuoti savo auklėtinius.

nuotr. FA „Šiauliai"/Facebook/Mindaugas Čepas
nuotr. FA „Šiauliai"/Facebook/Mindaugas Čepas

„Dirbdamas supratau, kad lietuvis žaidėjas nėra indas, kurį reikia užpildyti, lietuvis žaidėjas – tai fakelas, kurį reikia uždegti. O jį uždegs tik tas, kuris pats dega“, – vaizdžiai kalbėjo treneris.

Turėjo šansą „Šiaulių“ futbolininkai pačiupti ir ilgai lauktą trofėjų, tačiau sensacingai LFF taurės finale Dariaus ir Girėno stadione 1:2 krito prieš tuomet dar Pirmoje lygoje rungtyniavusį Vilniaus rajono „TransINVEST“ klubą.

„Tą pralaimėjimą priimu kaip pamoką ir patirtį. Jei dabar turėčiau tokią galimybę, daug dalykų daryčiau visai kitaip, – pripažino M.Čepas. –Pirmas finalas, daug emocijų, gal reikėjo kai kuriuose momentuose kažkiek racionaliau elgtis, mažiau vadovautis emocijomis, daugiau – šaltu protu. Nugalėjo „TransINVEST“, nugalėjo pelnytai. Nesakyčiau, kad neįdėjome pastangų, bet jų buvo per mažai, kad laimėtume.“

Paklaustas, ar į finalą „Šiauliai“ atėjo jau nugalėję, M.Čepas kalbėjo: „Vėlgi... Viešoje erdvėje eskaluojama, kad „Šiauliai“ važiuoja pasiimti tos taurės, nes varžovas iš Pirmos lygos, o tu privalai, nėra kitos kalbos. Peržiūrint tą finalą matai, kad kai kuriuos žaidėjus įtampa slėgė. Tu išeini į aikštę, pradedi žaisti, atrodo, kad esi su baltomis pirštinėmis ir laiko klausimas, kada nugalėsi. Vėliau pamatai, kad taip lengvai čia nepasivaikščiosi ir reikės begalės pastangų.“

nuotr. FA „Šiauliai"/Facebook/Mindaugas Čepas
nuotr. FA „Šiauliai"/Facebook/Mindaugas Čepas

Ir nors praėjusio sezono finišas susiklostė sėkmingai, pavyko pasiekti prizinę vietą ir iškovoti vietą Konferencijų lygos atrankoje, metų pabaiga buvo labai sunki.

Vienu metu nebepavejami atrodę šiauliečiai ėmė barstyti taškus ir tik paskutinėse rungtynėse užsitikrino medalius.

Paskutiniais futbolo metų mėnesiais ėmė girdėtis ir kalbos apie galimą „Šiaulių“ išsiskyrimą su M.Čepu.

„Atvykęs į Šiaulius treneris viso lagamino neišsikrovė, tik pusę, nes niekada nežinai, kas gali atsitikti, – pripažino strategas. – Kas liečia ryšį tarp manęs ir klubo valdžios, mes komunikuojame kasdien, bendraujame, jie yra informuoti apie situaciją komandoje, traumuotus žaidėjus, kokiomis nuotaikomis gyvena rūbinė. Man džiugu, kad pavyko tokį ryšį užmegzti su klubo valdžia.

Šitam klube treneriui leidžiama dirbti. Ar aš jaučiau? Jei jūs girdite tas kalbas, tai ir iki manęs jos ateina. Tačiau tai normalu. Jei yra tinkami rezultatai, tuomet visi ploja katučių, bet jei kažkur pralaimi vieną, kitą – tuomet žvilgsniai gal kiek kitokie pasidaro. Tai profesionalius sportas, nuo to niekur nepabėgsi.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„TOPsport A lygos rungtynės: Vilniaus „Žalgiris“ - „Šiauliai“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„TOPsport A lygos rungtynės: Vilniaus „Žalgiris“ - „Šiauliai“

M.Čepas yra šiuo metu ilgiausiai „TOPsport A lygoje“ dirbantis specialistas. Tiesa, jis nesiryžo vertinti kitų klubų ėjimų ir galimo kantrybės trūkumo trenerių atžvilgiu.

„Profesionaliame sporte įtampa visada yra, jei su ja nesusitvarkai, reiškia, kad ne tą profesiją pasirinkai, – sakė M.Čepas. – Kas liečia trenerių atleidimus, žiūriu, aišku, skeptiškai, tačiau iš etinės pusės negalėčiau vertinti žmonių, priimančių tuos sprendimus. Suprantu, kad, jei nori pasiekti rezultatą, turi dirbti nuosekliai.

Žvelgiant į „Šiaulius“, link medalių buvo einama trejus metus. Su klubo vadovais kalbėjome, kad pirmi metai yra klaidų metai, antri – klaidų taisymas, treti – kada komanda turi koncertuoti. Man smagu, kad mūsų klubo valdžia, vadovybė atsižvelgia į tai, leidžia dirbti, klysti. To pasekoje ir yra bronzos medaliai.“

Šiame sezone „Šiauliai“ kol kas buksuoja – komandą šienauja traumos, ilgą laiką nežaidė Deividas Šešplaukis, vis dar nerungtyniauja Eligijus Jankauskas, ilgesniam ar trumpesniam laikotarpiui iš rikiuotės krito Vytas Gašpuitis, Mindaugas Dapkus, Davis Ikauniekas, Mantas Kuklys.

Neseniai pranešta, jog iki sezono galo sunkią kryžminių raiščių traumą gydysis 20-metis Kristupas Keršys.

„Manyčiau, vienos priežasties nėra, – atsiduso M.Čepas. – Mano, kaip trenerio, praktikoje tai pirmas kartas, kad papultume į tokią traumų epidemiją. Lyg susitarę būtų – vienas, antras, trečias, ketvirtas iškrenta... Pasirengimo eigoje tu turi planą, kuriais žaidėjais remsiesi daugiau, kur bus tavo stuburas, apžaidinėji tuos žaidėjus ir eigoje pradeda jie kristi kaip lapai. Tuomet reikia greitai sureaguoti, persistumdyti, prisitaikyti prie situacijos, įnešti korektyvų.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„TOPsport A lygos rungtynės: Vilniaus „Žalgiris“ - „Šiauliai“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„TOPsport A lygos rungtynės: Vilniaus „Žalgiris“ - „Šiauliai“

D.Šešplaukis tik pastaruosiuose turuose ėmė gauti žaidimo minučių – futbolininkas taip pat buvo iškritęs dėl kelio raiščių traumos.

„Sunkūs laikai parodė žmogaus charakterį. Jis įdėjo labai daug pastangų, kad sugrįžtų ir gautų tas minutes. Pats mačiau, kaip jam yra sunku, bet svarbu, kad jis nepalūžo. Jis kartodavo: „Treneri, aš sugrįšiu, pamatysit, sugrįšiu anksčiau nei planuojama.“ Mes, matydami jo pastangas, norėjome nuraminti, sakydavome: „Deivi, ramiai, viskam savas laikas“, – pasakojo M.Čepas.

Kada grįš E.Jankauskas, treneris nesiryžo prognozuoti.

„Jis irgi veržiasi, įdeda daug pastangų, bet turėkite kantrybės. Viskam savas laikas. Jis per daug mums brangus, kad galėtume taip lengvai, neįsitikinę 120 proc., kad jis gali žaisti, mesti jį į aikštę, – sakė strategas, bet pridūrė, jog Eligijus jau visa jėga treniruojasi su komanda.

Su 17 taškų kol kas „Šiauliai“ rikiuojasi septintoje turnyro lentelės pozicijoje, o M.Čepas akcentavo, jog prieš sezoną klubo ištransliuotas tikslas buvo medaliai, sugrįžimas į taurės finalą ir geras pasirodymas Europoje.

„Dabar, manau, visiškai tenkintų“, – paklaustas, ar tenkintų praėjusio bronzinio sezono pasiekimo pakartojimas, teigė M.Čepas.

Kitas rungtynes „Šiauliai“ šeštadienį žais išvykoje su trenerį pakeitusiu „Panevėžiu“.

VIDEO: „TOPsport A lygos tribūna“: tvarkaraštis, komunikacija ir fakelą Šiauliuose uždegęs M.Čepas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas