Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mačas su škotais – be alkoholio: stadione tikimasi parduoti iki dviejų tonų nealkoholinio alaus

Rugsėjo 1-ąją vyksiančio futbolo mačo tarp Lietuvos ir Škotijos metu alkoholio stadione nebus – tokį sprendimą priėmė Vilniaus valdžia. Nors sutartį su Lietuvos futbolo federacija dėl gėrimų pardavimų turintis „Skonio slėnis“ vylėsi nemenkai uždirbti iš tūkstantinės gurkšnoti mėgstančios škotų sirgalių armijos, toks savivaldybės verdiktas įmonės neišgąsdino: puikiai perkamas ir nealkoholinis alus.
Škotijos futbolo sirgaliai
Škotijos futbolo sirgaliai / „Scanpix“/AP nuotr.

Žvelgiant iš prekybininkų perspektyvos, rungtynės su škotais, rodos, negalėtų vykti netinkamesniu metu, nei jos vyks dabar. Į Lietuvą šią savaitę plūsta tūkstantinė sirgalių iš Škotijos minia, visą savo laiką iki mačo bei po jo žadanti praleisti baruose. Škotai geria daug, o tai – uždarbis visiems, turintiems licenciją alkoholio prekybai. Svečių komandos sirgaliai norėtų bokalus kilnoti ir rungtynių metu, tačiau tas kelias valandas jiems teks susilaikyti. Kodėl? Todėl, kad Lietuvoje galioja įstatymas, Rugsėjo 1-ąją draudžiantis pardavinėti alkoholį.

„Esame suteikę teisę organizuoti maisto ir gėrimų prekybą LFF vykdomų renginių metu vienai įmonei, kuri pati nusprendžia, prekiaus alkoholiu ar ne. Tačiau Rugsėjo 1-osios įstatymą žinome tiek mes, tiek jie. Mano žiniomis, įmonė priėmė sprendimą neprekiauti alkoholiu mačo tarp Lietuvos ir Škotijos metu. Priežastys – data ir įstatyminė bazė. Įmonė įsivertino visas pasekmes, kokios lauktų, jei prekyba alkoholiu būtų vykdoma“, – 15min trečiadienį teigė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) komercijos direktorius Edgaras Stankevičius.

Jis patikslino, jog kai vyksta UEFA asociacijos varžybos, pvz., atrankos į Europos čempionatą, Europos ar Čempionų lygos, prekiauti alkoholiu draudžia pati asociacija. Kadangi atranką į pasaulio futbolo čempionatą, kaip yra šiuo atveju, vykdo ne UEFA, o FIFA, alkoholio prekyba stadione leidžiama.

Alfredo Pliadžio nuotr./LFF stadionas
Alfredo Pliadžio nuotr./LFF stadionas

„Jei FIFA organizuojamos rungtynės vyksta įprastą dieną, alkoholio prekyba stadione vykdoma. Taip buvo ir ankstesnių atrankos mačų Vilniuje metu. Šįkart tam kelią užkirto būtent Rugsėjo 1-oji“, – pabrėžė E.Stankevičius.

Alkoholiu neprekiaus

Tiesa, FIFA priešingą UEFA asociacijai sprendimą priėmė tik pernai, iki tol prekiauti alkoholiu mačų metu draudė ir ji. Taip teigia Arnas Šlapelis, „Skonio slėnio“ projektų vadovas.

„Mačo su škotais metu alkoholiniai gėrimai stadione nebus pardavinėjami. Gavome iš Vilniaus miesto savivaldybės neigiamą atsakymą ir tiek“, – galutinį įmonės verdiktą 15min pateikė įmonės atstovas.

Jo teigimu, sirgaliai ilgus metus buvo pratę, jog stadione alkoholio nėra. Tačiau pernai FIFA organizacijai pakeitus poziciją, jie jau spėjo įprasti prie to, kad, sėdėdami tribūnuose, gali gurkšnoti laipsnių turintį alų. Vis dėlto Rugsėjo 1-oji yra Rugsėjo 1-oji.

„Savivaldybės sprendimas nenuliūdino. Škotai šiemet atvažiuoja nebe pirmą kartą. Tik anksčiau žaidė ne rinktinės, o klubai. Tikrai nepasakyčiau, kad nealkoholinis alus sugadino sirgalių iš Škotijos nuotaiką. Svarbiausia pats procesas – kažką gurkšnoti. Sirgaliai jau žinojo, kad Europos lygos mačo metu stadione neras alkoholio, tad diskomforto nejautė. Jie prie to yra pripratę. Šiandien negalima, tai negalima. Ryt bus galima, tai ir išgers. Gal tik lietuviams sunkiau: dažnai klausia, kodėl nėra alaus“, – paaiškino A.Šlapelis.

Ruošėsi parduoti 3,3 tonas alaus

„Skonio slėnio“ kūrybos direktorė Jolanta Šlapelienė 15min teigė, jog įmonė rungtynėms su škotais ruošėsi beveik pusmetį. Penktadienį stadione bus įrengta daugiau pardavimo vietų – trys škotų sirgaliams ir viena lietuviams. Iš viso gėrimus ir užkandžius pardavinės apie 20 pardavėjų.

„Per rungtynes parduodama apie 1,2 tonų alaus. Šiam mačui ruošėmės parduoti beveik tris kartus daugiau – buvome užsisakę 3,3 tonas alaus. Tikėjomės lengvai gauti iš savivaldybės vienkartinę licenciją, kuri išduodama atskirai prieš kiekvienas rungtynes, tačiau antradienį išgirdome neigiamą atsakymą. Priežastis – Rugsėjo 1-oji. Teko atšaukti užsakymą. Prekiausime gira, vaisvandeniais, arbata, vandeniu ir dviejų rūšių nealkoholiniu alumi. Jo žadame parduoti iki dviejų tonų“, – kalbėjo šešerius metus su LFF bendradarbiaujančios įmonės atstovė.

Pasak jos, įmonei tai – finansinis praradimas, pasipiktinimas iš sirgalių yra, tačiau nealkoholinį alų, kuris vis populiarėja, jie taip pat puikiai perka.

„Bus šiemet ir varžybos su anglais. Tai patys jų atstovai, bent jau dabar, pageidauja, kad stadione nebūtų pardavinėjamas alkoholis. Gal nenori riaušių, tikisi, kad bus be jo ramiau“, – atskleidė J.Šlapelienė.

Pasak jos, nealkoholinio alaus pardavimai šiais metais sportiniuose renginiuose yra labai išaugę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas