Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mačo su Lietuva išvakarėse – prisiminimai apie bendražygį, išėjusį per anksti

Lietuvos futbolo rinktinė Budapešte antradienio vakarą stos į kovą su Vengrija. Šios šalies žiniasklaida ir apžvalgininkai, vertę istorijos lapus, prisiminė Miklosą Feherį, kuris tiksliais smūgiais baudė Lietuvos rinktinę, o po kelerių metų iškeliavo anapilin.
Miklosas Feheris
Miklosas Feheris / nuotr. slbenfica.pt

Anksčiau Lietuvos ir Vengrijos komandos tarpusavyje buvo susitikusios penkis kartus. Istorija palankesnė būsimiems varžovams – jie šventė keturias pergales ir kartą sužaidė lygiosiomis. Trejos iš šių rungtynių buvo draugiškos.

Data Šeimininkai Baigtis Rezultatas Pobūdis
1998 gegužės 27 Vengrija Pralaimėjimas 0:1 Draugiškos
2000 spalio 11 Lietuva Pralaimėjimas 1:6 Pasaulio čempionato atranka
2001 kovo 24 Vengrija Lygiosios 1:1 Pasaulio čempionato atranka
2010 lapkričio 17 Vengrija Pralaimėjimas 0:2 Draugiškos
2015 birželio 5 Vengrija Pralaimėjimas 0:4 Draugiškos

„Tikiuosi lengvos pergalės prieš lietuvius, – sakė buvęs Vengrijos futbolininkas Istvanas Hamaras. – Kadangi norime užimti vieną iš dviejų pirmų vietų grupėje, strigimas nėra pateisinamas. Turime surinkti šešis taškus per dvejas rungtynes su Lietuva. Mačiau jų sudėtį, stebėjau Gvidą Gineitį „Torino“ klube. Nors jis sulaukė šansų „Serie A“, nesitikiu didelio pasipriešinimo. Vengrijos rinktinė turi viską išspręsti.“

Vengrija pirmąsias lango rungtynes sužaidė lygiosiomis 0:0 su Juodkalnija, tačiau anksčiau rinktinės marškinėlius vilkėjęs saugas dėl to nesisielojo – viskas pagal trenerio Marco Rossi planą.

Ir prisiminė savo paties rungtynes su Lietuva.

„Žinoma, pamenu, kai laimėjome prieš Lietuvą 6:1 Kaune 2000-aisiais. Tai buvo prieš 23 metus išvykoje. Būtų smagu ir šiose rungtynėse taip lengvai pačiupti tris taškus“, – sakė I.Hamaras.

„Į tas rungtynes žvelgiu dvejopais jausmais. Miklosas Feheris, tuomet mušęs tris įvarčius, jau ne su mumis. Jis mus skausmingai paliko būdamas jauno amžiaus“, – krimtosi buvęs futbolininkas.

VIDEO: 2000 (October 11) Lithuania 1-Hungary 6 (World Cup Qualifier).avi

M.Feheris Kaune pasižymėjo 36-ąją, 62-ąją ir 72-ąją minutėmis.

Jis mirė rungtynių metu 2004-aisiais. Lisabonos „Benfica“ rungtyniavęs vengras kilo nuo suolo išvykos rungtynėse su Gimarainso „Vitoria“. Jis atliko rezultatyvų perdavimą, vėliau gavo geltoną kortelę per pridėtą laiką ir netrukus krito aikštėje be gyvybės ženklų. Galiausiai ligoninėje talentingas futbolininkas mirė.

„Benfica“ po tragedijos paskelbė, kad 29 marškinėlių numeris šiame klube bus neliečiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas