Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 02

Magiška vieta ir vaizdas: istorinis stadionas Vilniaus širdyje prisikėlė iš naujo

Beveik prieš šimtą metų vokiečių karo belaisvių statytas stadionas Kalnų parke Vilniuje pasikeitė neatpažįstamai per kelerius pastaruosius metus, o rudenį plačiai atlapos vartus. Norinčių spardyti futbolo kamuolį Lietuvos policijai priklausančiame stadione, nuo senų laikų dar vadinamame „Dinamkė“, sąrašas jau dabar driekiasi ilgas.

Statybininkai lietingą trečiadienio rytą vis dar zujo palei stadiono kraštą, gausybė nuotekų ir smulkių baigiamųjų darbų dar bus padaryta per artimiausią mėnesį.

Tačiau naujos tribūnos po stogu jau gali priglausti nuo lietaus, belgiška dirbtinė veja atrodo dar žalesnė nei iš tiesų yra dėl išskirtinės vietos.

Šis stadionas – per porą šimtų metrų nuo Dainių slėnio, per puskilometrį nuo Gedimino pilies ir Vilniaus senamiesčio, bet tarsi pasislėpęs nuo judėjimo srautų dėl aukštesnės Kalnų parko lokacijos ir aikštę iš visų pusių supančios medžių tankmės.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kalnų parko stadionas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kalnų parko stadionas

Daug metų šis grožis pamažu seno, bet dabar rekonstruojamas ir keliamas naujam gyvenimui.

„Buvo tokia padėtis, kad liko du variantai: uždaryti arba rekonstruoti. Pasirinktas kelias sutvarkyti stadioną“, – sakė daug metų Policijos stadioną prižiūrintis Arvydas Ilgevičius.

Vokiečių belaisvis ir „Prelegentai“

A.Ilgevičius stadione šeimininkauja jau tris dešimtmečius, dar 1992 metais gavęs paskyrimą ten dirbti.

Prieš tai jis darbavosi fizinio mokytoju mokykloje, o tarp mokinių buvo ir Martynas Starkus – kiek vėliau su kitais žinomais „Prelegentų“ komandos vyrais ne vieną sezoną gainiojęs kamuolį po Kalnų parko stadiono dulkes.

Stadionas skaičiuoja 98 metus, istorikams bylojant, kad stadionas pastatytas 1925 metais Lenkijos kariuomenės 6-ojo pėstininkų pulko, bet A.Ilgevičius gali kiek patikslinti, nes yra kalbėjęs su vienu iš stadioną stačiusių vaikinų.

„Aš pats esu kalbėjęs su vokiečiu, kuris čia buvo karo belaisvis ir statė šį stadioną. Dabar jis jau miręs, bet kartą buvo atvykęs į pučiamųjų orkestrų festivalį ir pasakojo savo istoriją, kaip būdamas 16–17 metų pateko į nelaisvę ir statė čia stadioną. Atvykęs į Vilnių labai norėjo pamatyti jį vėl“, – sakė A.Ilgevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas