Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Man City“ ar „Chelsea“: kas kels Čempionų lygos taurę?

„Manchester City“ jau dešimtmetį vadinamas vienu stipriausių Europos klubų, bet taip nė karto ir nelaimėjo elitinio žemyno turnyro – UEFA Čempionų lygos. „Manchester City“ puikų šansą perrašyti istoriją turės jau šį šeštadienį Portugalijos Porto mieste, kai prestižinio turnyro finale Portugalijoje kovos su kita Anglijos komanda – Londono „Chelsea“.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / UEFA nuotr.

Pepo Guardiolos komandą nuo išsvajoto trofėjaus skiria 90 minučių ir kitas Anglijos futbolo klubas, kurio savininkas, panašiai kaip ir „Man City“ šeimininkas iš Jungtinių Arabų Emyratų, per pastaruosius du dešimtmečius stipriai pakeitė „Premier“ lygos paveikslą.

Tiesa yra tokia, kad dar visai neseniai „Man City“ ir „Chelsea“ svarbiausiame Europos futbolo mače buvo sunku įsivaizduoti.

Mančesterio komandai dar visai neseniai teko murkdytis ir antroje šalies lygoje, o „Chelsea“ taip pat žvaigždžių nuo dangaus neraškė ir tūnojo „Manchester United“, Londono „Arsenal“ ir „Liverpool“ šešėlyje.

Tačiau šio amžiaus pradžioje situacija ėmė kardinaliai keistis. 2003-aisiais Romanas Abramovičius nusipirko „Chelsea“ ir vos per kelis metus šią komandą pavertė superklubu. 2008-aisiais „Man City“ pradėjo vadovauti Abu Dabis ir arabų milijonai per pastarąjį dešimtmetį sunokino penkis „Premier“ lygos titulus.

„Scanpix“ nuotr./Riyadas Mahrezas
„Scanpix“ nuotr./Riyadas Mahrezas

2012-aisiais Miunchene „Chelsea“ pagaliau išpildė R.Abramovičiaus svajonę ir atvežė Čempionų lygos trofėjų į „Stamford Bridge“. „Man City“ savininkai apie tokią pačią dovaną svajoja šiemet.

Po trylikos metų milžiniškų investicijų „Man City“ pagaliau yra labai arti savojo tikslo. prieš ketverius metus į Mančesterį atvykęs Pepas Guardiola buvo pasamdytas ne tam, kad vieną po kito štampuotų „Premier“ lygos trofėjus, bet tam, jog laimėtų Čempionų lygą.

„Šiemet mūsų komanda beveik nesiskiria nuo tų, kokias turėjome keletą pastarųjų metų ir su kuriomis nepavykdavo žengti į finalą. Skirtumas tik tas, kad šį kartą turėjome daugiau sėkmės, o anksčiau jos mums trūko“, – prisipažino P.Guardiola.

„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola
„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola

Jam šis Čempionų lygos titulas gali būti trečiasis. Prieš dešimt metų jis du sykius sugebėjo į triumfą atvesti „Barcelona“ komandą.

Šio sezono Čempionų lygoje „miestiečiai“ žaidžia fantastiškai. Jų sąskaitoje – 11 pergalių ir 1 lygiosios. „Chelsea“ iškovojo 8 pergales, 3 mačus baigė taikiai, vieną pralaimėjo. „Man City“ pusfinalyje eliminavo Paryžiaus „Saint Germain“ komandą (2:1, 2:1), o „Chelsea“ – Madrido „Real“ (1:1, 2:0).

„Chelsea“ ekipai tai bus trečiasis finalas. Be auksinių 2012-ųjų, keturiais metais anksčiau „aristokratai“ irgi žaidė finale, bet mušdami baudinius nusileido „Manchester United“ ekipai.

„Mes esame čia ir tai yra neįtikėtinas pasiekimas. Žinau, kad turėsime būti geriausios formos, jeigu norėsime pranokti tokią komandą kaip Pepo „Man City“. Šiuo metu jie turbūt yra geriausi Europoje, o gal ir pasaulyje“, – neslėpė T.Tuchelis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Thomas Tuchelis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Thomas Tuchelis

Šeštadienį bus trečiasis finalas, kuriame jėgas išmėgins Anglijos ekipos. Pirmasis vyko 2008-aisiais („Manchester United“ – „Chelsea“), o antrasis – 2019-aisiais („Liverpool“ – Londono „Tottenham Hotspur“).

„Manchester City“ ir „Chelsea“ Čempionų lygoje tarpusavyje rungtyniaus pirmą kartą. Komandos akis į akį yra susitikusios 1971-aisiais antrajame pagal rangą Europos turnyre, kuris tada vadinosi Europos taurių laimėtojų taurė. Tuomet abukart 1:0 pergalę šventė Londono klubas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Londono „Chelsea“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Londono „Chelsea“

„Miestiečiai“ ir „aristokratai“ tarpusavyje oficialiuose mačuose yra kovoję net 168 kartus. 70 sykių laimėjo „Chelsea“, 59 – „Man City“, 39 rungtynės baigėsi lygiosiomis. Šį sezoną Anglijos „Premier“ lygoje komandos pasidalijo po pergalę, o „FA Cup“ dvikovoje pajėgesnė buvo „Chelsea“. Iš paskutinių keturių tarpusavio akistatų trijose pranašumą įrodė „aristokratai“.

„Manchester City“ neseniai tapo Anglijos čempionu, o Londono ekipa užėmė ketvirtąją vietą.

„Aristokratai“ iš pastarųjų keturių dvikovų Anglijoje laimėjo tik vieną. Jie neseniai jau suklupo viename finale – FA taurės lemiamame mače neatsilaikė prieš „Leicester City“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento