Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. B grupė: ką aš pamačiau?

To dar nebuvo. Danijos rinktinė tapo pirmąja komanda Europos futbolo čempionatų istorijoje, kuriai pavyko patekti į atkrintamąsias pralaimėjus pirmus du turnyro susitikimus. „Euro 2020“ B grupės kovos baigėsi įspūdingu trileriu Kopenhagoje, kur „daniškas dinamitas“ 4:1 susprogdino Rusijos ambicijas. Christiano Erikseno tautiečiams padėjo ir belgai, kitame grupės mače Sankt Peterburge 2:0 sudoroję suomius.

1 pastebėjimas nuo sofos

Danams reikėjo laimėti ir tai jie padarė įspūdingu stiliumi, įmušdami keturis įvarčius didžiuosiuose turnyruose pirmą kartą nuo 1998-ųjų, kai pasaulio čempionate tokiu pačiu rezultatu įveikė Nigeriją.

Tiesa, mačo pradžia Kaspero Hjulmando vyrams nebuvo lengva. Susidarė įspūdis, jog šeimininkams belgus užlaužti pirmajame kėlinyje buvo netgi lengviau nei Rusiją. Pastarosios mačas su suomiais parodė, kad Stanislavo Čerčesovo komandai žaisti atakuojantį pozicinį futbolą sekasi sunkiai, bet kai reikia drausmingai atsitraukti ir kontratakuoti, pavyksta neblogai. Ši taktika puikiai veikė prieš trejus metus pasaulio čempionate, neblogai žaidimo plano buvo laikomasi ir pirmadienį Kopenhagoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanislavas Čerčesovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanislavas Čerčesovas

18-ąją minutę Aleksandras Golovinas netgi turėjo puikų šansą danų ambicijoms suduoti triuškinantį smūgį, bet jo neišnaudojo. Rusijos kontratakos buvo pavojingos, o šlapia aikštė ir sunkiai besiritinėjantis kamuolys danams irgi nepadėjo.

Bet tada Mikkelis Damsgaardas įmušė fantastiško grožio įvartį, Romanas Zobninas padarė didžiausią „Euro 2020“ klaidą, o ketvirtą įvartį įmušęs Joakimas Maehle nubėgo prie televizijos kamerų ir pirštais suformavo skaičių 10, parodydamas, kad ši pergalė pirmiausia yra skirta Christianui Eriksenui.

2 pastebėjimas nuo sofos

Sunku patikėti, bet Belgija nebuvo įveikusi Suomijos pastaruosiuose septyniuose šių ekipų susitikimuose (3 lygiosios, 4 pralaimėjimai). Nelengva pralaužti šiauriečių gynybą buvo ir šį kartą, bet Sankt Peterburge galiausiai vis tiek talentas triumfavo prieš kantrybę.

Gana ramiai po aikštę lakstę belgai 65-ąją minutę surengė labai gražią ataką, kai po Kevino De Bruyne perdavimo kamuolį baudos aikštelėje gavęs Romelu Lukaku padarė tai, ką moka geriausiai. Visgi mačo arbitras po VAR peržiūros užfiksavo minimalią nuošalę.

Suomiška vilties liepsnelė ruseno dar devynias minutes, tačiau tada kampinis baigėsi apmaudžiu Lukašui Hradecky įskaitytu įvarčiu į savo vartus, o netrukus tašką padėjo ir trečią kartą turnyre pasižymėjęs R.Lukaku.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romelu Lukaku ir Kevinas De Bruyne
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romelu Lukaku ir Kevinas De Bruyne

3 pastebėjimas nuo sofos

Danija dabar keliaus į Amsterdamą ir ten aštuntfinalyje susitiks su Velsu. Belgijos laukia akistata su A, E arba F trečiąja grupės komanda, o jei pavyks įveikti ją, jau ketvirtfinalyje šmėžuoja italų arba austrų barjeras. Turnyre debiutuojantys suomiai tarp trečių komandų kol kas yra ketvirti ir į atkrintamąsias turėtų neprasibrauti.

B grupės lentelė
1 Belgija 3 0 0 7:1 9
2 Danija 1 0 2 5:4 3
3 Suomija 1 0 2 1:3 3
4 Rusija 1 0 2 2:7 3

Lūžio taškas

59-oji minutė Kopenhagoje. Būtent tada kairiu kraštu pradėta rusų ataka baigėsi Romano Zobnino bandymu atmesti kamuolį vartininkui. Maskvos „Spartak“ saugas tai padarė ypač nesėkmingai ir tiesiai prieš vartus stovėjęs Yussufas Poulsenas „Parken“ stadione užkūrė vakarėlį. Už tokį tikslų perdavimą danų puolėjas būtų pagyręs ir savo komandos draugą, o čia tokia varžovo dovana...

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Yussufas Poulsenas ir Martinas Braithwaite'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Yussufas Poulsenas ir Martinas Braithwaite'as

Didmeistrių judesiai

Rusijos vartininkas Matvejus Safonovas ir Igoris Devejevas, atrodė, jog išsprendė S.Čerčesovo gynybos problemas, ir tuomet krito toks Y.Poulseno įvartis...

Rusija labai gerai laikėsi savo plano iki pirmo praleisto įvarčio, bet K.Hjulmandas turėjo labiau užsidegusius ir sujaudintus žaidėjus, kurių ir klasė yra aukštesnė. Pridėjus dar nuostabų palaikymą, Rusijai paskutiniame mače buvo labai sunku.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasperas Hjulmandas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasperas Hjulmandas

Suomių mokytojas Markku Kanerva pagirtinai laikė geriausios FIFA reitingo komandos atakas, bet taip aklinai gintis visas 90 minučių yra sunku. Simboliška, kad Huuhkajat įtvirtinimai krito ne po kokio nors puikaus belgų išpuolio, bet po kampinio ir gerokai pristigus sėkmės. Thomaso Vermaeleno smūgis galva baigėsi tuo, jog kamuolys nuo žemės atsimušė į vartų konstrukciją, bet tuomet suomių vartininkas sureaguoti nespėjo ir viskas baigėsi autoįvarčiu.

X faktorius

Mikkelis Damsgaardas. Žmogus, kuris pirmajame mače su suomiais netgi nežaidė. Dvikovoje su belgais gavo savo šansą ir blykstelėjo, o trečioje dvikovoje su Rusija tapo didvyriu.

Būtent jo klastingas ir labai techniškas smūgis 38-ąją minutę tapo kertinis. Po jo danai pagaliau pramušė rusų įtvirtinimus ir tapo situacijos šeimininkais.

Vieną gražiausių įvarčių šiame čempionate įmušęs dvidešimtmetis tapo jauniausiu Danijos įvarčio autoriumi Europos ir pasaulio čempionatuose.

„Scanpix“ nuotr./Mikkelis Damsgaardas
„Scanpix“ nuotr./Mikkelis Damsgaardas

Prožektorių šviesoje

Andreasas Christensenas ir R.Lukaku. Pastarojo žygdarbiai Piteryje jau aptarti, o štai Danijos rinktinės vidurio gynėjas ne tik patikimai stabdė rusų atakas, bet ir 79-ąją minutę paleido fantastišką bombą iš toli.

Tai buvo tik antras gynėjo įvartis atstovaujant savo rinktinei. Po įvarčio Londono „Chelsea“ gynėjas pridėjo rankas prie savo ausų, o netrukus panašiu gestu atsakė ir jo komandos draugai.

„Tai mūsų vidiniai pokštai. Jie mane tiesiog vadina vaikinu su didelėmis ausimis“, – po mačo juokėsi trečio danų įvarčio autorius.

„Scanpix“ nuotr./Adreasas Christensenas
„Scanpix“ nuotr./Adreasas Christensenas

Kritiko strėlė

Sminga į R.Zobniną. Tiesiog didelė nelaimė.

Žmogus su švilpuku

Kopenhagoje švilpusiam Clement'ui Turpinui tai buvo nelengvas mačas. Prieš mačą Rusijoje nemažai svaičiota apie tai, kad prancūzas nėra jų komandai palankus arbitras, tačiau skųstis jo darbu S.Čerčesovas tikrai negalėjo.

70-ąją minutę būtent teisėjas nusprendė grąžinti intrigą į rungtynes, kai danams pirmaujant 2:0 paskyrė labai abejotiną baudinį į šeimininkų vartus. Aleksandras Sobolevas „ieškojo“ Janniko Vestergaardo pražangos ir ją surado.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Clement'as Turpinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Clement'as Turpinas

Vokietis Felixas Brychas Sankt Peterburge irgi „surado“ nuošalę R.Lukaku, bet belgų kokybė buvo tokia, kad jie ir po šio epizodo įmušė dar du kartus ir spekuliacijas dėl teisėjo darbo išsklaidė.

Intrigos/nuobodulio metras

94 proc. Kol kas visos trys grupės turėjo aiškų favoritą ir intrigą kėlė tik lenktynės dėl antros vietos. Visgi B ketverte tose lenktynėse dalyvavo ne dvi, o trys komandos, o ir finišas buvo tikrai įspūdingas bei malonus akiai.

Vibracija tribūnose

90 proc. Atmosfera Piteryje ir Kopenhagoje buvo nepalyginama. Į Sankt Peterburge vykusias rungtynes vietos aistruoliai traukė vangiai ir mieliau rinkosi televizorių, nes tuo pačiu metu Kopenhagoje žaidė jų rinktinė. Danijos sostinėje emocijos kunkuliavo ir alus liejosi ypač laisvai. Tai buvo viena geriausių atmosferų šiame čempionate.

Nors Rusijos sirgaliai nebuvo įleisti į Kopenhagą, vienam fanui su Rusijos apranga buvo pavykę prasibrauti pro apsaugos darbuotojus. Visgi į aikštę įsiveržti bandęs netikėtas svečias greitai buvo „supakuotas“.

„Scanpix“ nuotr./Incidentas rungtynėse
„Scanpix“ nuotr./Incidentas rungtynėse

Skaičius

30. Rusijos rinktinės baudinį nuo 11 m žymos realizavęs Artiomas Dziuba tapo visų laikų rezultatyviausiu Rusijos rinktinės žaidėju. Jis pavijo šiame sąraše pirmavusį Aleksandrą Keržakovą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Artiomas Dziuba
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Artiomas Dziuba

Žodis – ne žvirblis

„Jei kas nusipelnė to antro kelialapio, tai mano berniukai. Neįsivaizduoju, kaip jiems pavyko atsitiesti po to, ką išgyveno. Tai didžiulis jų nuopelnas“, – triumfavo Danijos treneris K.Hjulmandas.

Istorijos nesuklastosi

Belgija pirmą kartą istorijoje Europos čempionato pirmą etapą baigė trimis pergalėmis, o R.Lukaku tapo pirmuoju belgu, kuris viename turnyre įmušė tris įvarčius.

Garso takelis

VIDEO: Olsen Brothers – Fly On The Wings Of Love

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas