Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. C grupė: ką aš pamačiau?

„Euro 2020“ C grupės finišas intrigos prasme maloniai nustebino. Kol kas gražiausią savo versiją pademonstravusi Austrijos rinktinė 1:0 nukovė Ukrainą, nors atkrintamąsias veikiausiai būtų pasiekusi ir lygiųjų atveju. Kitame mače dar vieną šventę savo sirgaliams kūrė olandai, nepalikę vilčių Goraną Pandevą į užtarnautą poilsį išlydėjusiai Šiaurės Makedonijai (3:0).

1 pastebėjimas nuo sofos

1982-ųjų metų pasaulio čempionate Ispanijoje grupės varžybose austrai paskutines rungtynes žaidė su vokiečiais. Pastarieji greitai įmušė įvartį ir rezultatas 1:0 abiem komandoms garantavo patekimą į kitą etapą. Tuomet abi komandos tiesiog pradėjo ritinėti kamuolį aikštės viduryje ir nieko nedaryti. Futbolo apžvalgininkai tą vakarą pavadino „Chichono gėda“, o už austrų nugarų su 4 taškais taip pat likę Alžyro futbolininkai tokį varžovų elgesį vadino suokalbiu.

Panašioje situacijoje austrai buvo prieš šio „Euro 2020“ grupės varžybų finišą. Lygiosios komandą būtų palikusios trečioje pozicijoje, bet jau dabar aišku, kad su keturiais taškais ji vis tiek būtų patekus į atkrintamąsias.

Bet apie lygiąsias Marco Fodos komanda negalvojo. Nuo pat pirmųjų minučių austrai parodė, kad stengsis laimėti, laimėjo ir sužaidė kol kas geriausią mačą šiose pirmenybėse.

Ukraina pasirinko kontratakų taktiką, bet didžiąją rungtynių dalį labai kentėjo nuo aukšto varžovų spaudimo. Andrijaus Ševčenkos auklėtiniams labai sunkiai pavyko nugabenti kamuolį į paskutinį aikštės trečdalį ir čia reikėtų pagirti austrų saugų liniją.

2 pastebėjimas nuo sofos

Su Kijevo „Dinamo“ prieš Vokietijos „Bundesliga“ laimėti sunku. A.Ševčenka savo komandos starto sudėtyje išleido šešis Kijevo „Dinamo“ futbolininkus, tačiau puikūs tarpusavio ryšiai lemiamu koziriu netapo. Kur kas svarbiau šioje dvikovoje buvo žaidėjų kokybė, o jos Austrija tiesiog turėjo daugiau. Šios komandos žaidėjai gal ir nėra ryškios žvaigždės, bet dauguma žaidžia „Bundesliga“ klubuose ir ten turi labai aiškius, konkrečius ir svarbius vaidmenis. Kai jaunatviškas entuziazmas susidūrė su vokiška tvarka, laimėjo pastaroji.

Vienintelis mačo įvartis taip pat krito kiek „užmigus“ jauniausiam Ukrainos futbolininkui Ilja Zabarnui. Šis aštuoniolikmetis visą čempionatą žaidė kertinėje vidurio gynėjo pozicijoje ir už tokį pasitikėjimą reikėtų A.Ševčenką pagirti. Visgi lemiamame mačo epizode jis nespėjo paskui „Hoffenheim“ atstovą Christophą Baumgartnerį ir šis pasiuntė kamuolį į vartus, tapdamas jauniausiu šių pirmenybių įvarčio autoriumi (21).

Imago / Scanpix nuotr./Į Ukrainos vartus krenta įvartis
Imago / Scanpix nuotr./Į Ukrainos vartus krenta įvartis

3 pastebėjimas nuo sofos

Kaip ir tikėtasi, Nyderlandai dominavo ir užtikrintai laimėjo Amsterdame, bet reikia pripažinti, kad Šiaurės Makedonija turėjo savų argumentų ir surengė kelis labai neblogas kontratakas.

Kartu su turkais tai yra vienintelė šiame čempionate visus tris sykius pralaimėjusi komanda. Visgi makedonai aplenkė turkus galutinėje rikiuotėje, nes įmušė vienu įvarčiu daugiau.

Lūžio taškas

Esminis paskutinio turo momentas C grupėje nutiko Bukarešte 21-ąją minutę, kai Ch.Baumgartneris pasiuntė kamuolį į vartus ir Austrijos bei Ukrainos pavadinimai turnyro lentelėje apsikeitė vietomis. Reikia pripažinti, kad ukrainiečiai taip ir nesugebėjo normaliai perimti iniciatyvos. Austrai žaidė geriau nei pirmosiose dvikovose, nors jiems užteko ir lygiųjų. Das Team žaidė kur kas geriau, kai nejautė psichologinio spaudimo ir žinojo, kad net ir lygiosios nėra blogai.

Didmeistrių judesiai

Bukarešte nuo pat mačo pradžios žaidimas akivaizdžiai klostėsi ne pagal A.Ševčenkos planą. Jo auklėtiniai labai mažai kontroliavo kamuolį ir buvo priversti daryti ypač daug klaidų aikštės viduryje bei gynybos zonoje. Čia reikėtų nulenkti galvą prieš austrų presingą, bet ir neišprovokuotų klaidų buvo per daug. A.Ševčenka tai matė, bet pakeisti komandos veido neįstengė, netgi kai buvo praleistas įvartis ir ukrainiečių atkrintamųjų viltis pradėjo degti. Per pertrauką treneris priėmė drąsų ir netikėtą sprendimą ir netgi pakeitė savo žvaigždę Ruslaną Malinovskį, bet ir tai nesuveikė.

„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka
„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka

Austrų treneris M.Foda šį kartą buvo geresnis. Kai baigėsi eksperimentai, austrai parodė visai kitokį veidą ir iškovojo istorinį kelialapį į aštuntfinalį. Pirmuosius du mačus savo ryškiausią žvaigždę Davidą Alabą strategas vertė pradėti vidurio gynėjo pozicijoje, ir austrams atakoje labai trūko kūrybiškumo. Šį kartą Madrido „Real“ naujokas buvo pastumtas į kairio gynėjo poziciją ir nuostabiai pradėdavo atakas, nes gynyboje turėjo puikų užnugarį – Martiną Hintereggerį. Sistema veikė puikiai, D.Alaba žaidė nuostabiai, atliko rezultatyvų perdavimą nuo kampinio gairelės, austrams tai buvo geriausias mačas ir beveik nereikia abejoti, kad atkrintamųjų su savo lyderiu gynybos viduryje M.Foda nepradės.

M.Fodos priverstinis Baumgartnerio keitimas į Schöpfą labai gerai suveikė. Į aikštę išėjęs Schöpfas buvo labai aktyvus, ypač kurdamas atakas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marcas Foda
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marcas Foda

Amsterdame dėl kelialapio ramus F.De Boeras nevengė paeksperimentuoti tiek sudėtimi, tiek taktine schema. Antrajame kėlinyje strategas pabandė pereiti prie tradicinio olandams 4-3-3 ir šis pakeitimas beveik iš karto lėmė du G.Wijnaldumo įvarčius per 7 minučių atkarpą.

X faktorius

Bukarešte M.Foda į starto sudėtį iš karto po diskvalifikacijos grąžino ekscentriškąjį savo puolėją Marko Arnautovičių ir šis pirmajame kėlinyje turėjo labai gerą progą pasižymėti. Kai 33-iąją minutę strategas buvo priverstas pakeisti įvarčio autorių Ch.Baumgartnerį, vietoj jo įėjęs Alessandro Schöpfas nesutriko ir puikiai užpildė paliktus didžiulius batus – buvo aktyvus ir agresyvus.

Amsterdame X faktoriumi vėl tapo Donyellas Malenas. Jis užėmė Wouto Weghorsto vietą atakos smaigalyje ir vėl nenuvylė. Antrajame mače su austrais po keitimo išėjęs „PSV EInhdoven“ puolėjas sukombinavo antrą „oranžinių“ įvartį. Šį kartą žaidė nuo mačo pradžios ir atliko puikų perdavimą pirmajam.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donyellas Malenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donyellas Malenas

„Visi žinome Donyello kokybę. Jis kelia didžiulę grėsmę gynėjams, o tai man ir Memphiui suteikia daugiau erdvės“, – po mačo jaunąjį savo komandos draugą gyrė du olandų įvarčius įmušęs G.Wijnaldumas.

Prieš atkrintamąsias Frankui De Boerui reiks pasukti galvą, kurį puolėją pasirinkti.

Prožektorių šviesoje

Goranas Pandevas, Georginio Wijnaldumas ir Memphis Depay'us. Prieš mačą Nyderlandų komandos kapitonas savo kolegai įteikė simbolinius marškinėlius su 122 numeriu, taip pasveikindamas karjerą rinktinėje dvikova Amsterdame užbaigusį superveteraną. Visgi aikštėje olandų tandemas dovanų nedalijo. M.Depay'us įmušė pats bei sukūrė dar du įvarčius G.Wijnaldumui.

„Scanpix“ nuotr./Memphis Depay'us ir Gigi Wijnaldumas
„Scanpix“ nuotr./Memphis Depay'us ir Gigi Wijnaldumas

Kritiko strėlė

Sminga į Ukrainos rinktinės lyderius Oleksandrą Zinčenką, Ruslaną Malinovskį, Andrijų Jarmolenką ir Romaną Jaremčiuką. Kai atėjo maksimalių išbandymų metas, nė vienas iš jų savo komandos patempti taip ir nesugebėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Zinčenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Zinčenka

Nelaimėlis

C.Baumgartneris. 17 minutę austras galvomis susidūrė su I.Zabarnu, bet komandos daktarai leido tęsti dvikovą. Po keturių minučių aplenkė tą patį ukrainietį ir įmušė pergalingą įvartį. Visgi 32-ąją minutę pasiprašė keitimo ir visą likusį mačą prasėdėjo šaldydamas sumuštą vietą ledu. „Jautėsi apsvaigęs, tad nusprendėme jį pakeisti. Dabar viskas gerai“, – po mačo komentavo austrų treneris.

„Po to smūgio į galvą nelabai viską galėjau suvokti. Skaudėjo galvą, bet džiaugiuosi, kad įmušiau, ir šis vakaras mums tapo ypatingas. Sukūrėme istoriją, bet tai dar ne pabaiga. Austrija, mėgaukis tuo“, – komentavo C.Baumgartneris.

Imago / Scanpix nuotr./Christophas Baumgartneris
Imago / Scanpix nuotr./Christophas Baumgartneris

Žmogus su švilpuku

Rumunijos sostinėje dirbęs Cüneytas Çakıras įrodė, jog yra geriausias turkas šiame čempionate. 44-erių metų arbitras jau nėra toks ekscentriškas kaip prieš keletą metų ir dirbo labai solidžiai bei užtikrintai.

Pirmą mačą šiame „Euro 2020“ turėjusiam rumunui Istvanui Kovacsui Amsterdame sekėsi kiek prasčiau. Ypač daug diskusijų sukėlė epizodas 24-ąją minutę, po kurio Nyderlandai įmušė pirmą įvartį. Atakos pradžioje Daley Blindas atakavo G.Pandevą ir viskas baigėsi perimtu kamuoliu, puikiu D.Maleno ir M.Depayaus spurtu bei pastarojo įvarčiu. Buvo tikrinama, ar D.Blindas neprasižengė ir nors įvartis paliktas galioti, netgi VAR peržiūra klausimų dėl šio epizodo paliko. Žinant, jog tai buvo pirmasis „oranžinių“ įvartis, iš esmės pakeitęs rungtynes, galbūt I.Kovacsas galėjo pasielgti kiek kitaip. Dabar Šiaurės Makedoniją nužudė abejotinas sprendimas.

Intrigos/nuobodulio metras

80 proc. Grupės nugalėtojas buvo aiškus jau prieš paskutinį turą, tačiau mačas dėl antrojo kelialapio baigėsi gana netikėtai. Intrigos netrūko, bet ukrainiečiai nuvylė neturėdami ką ir kaip pasiūlyti, nors jų laivas milžinišku greičiu artėjo prie ledkalnio.

Vibracija tribūnose

6/10. Bukarešte atmosferą kūrė Ukrainos sirgaliai, bet nuo pirmojo kėlinio vidurio dauguma jų tik sėdėjo praradę amą. Amsterdame savus „oranžiniai“ palaikė šiltai, bet mače labai trūko intrigos.

Skaičius

3 – visus tris grupės mačus Nyderlandai laimėjo trečią kartą (2000, 2008, 2020) Europos čempionatų istorijoje. To nėra pavykę padaryti nė vienai kitai rinktinei. Visgi nė viename iš ankstesnių turnyrų po tokio įspūdingos pradžios olandai nenužingsniavo toliau nei pusfinalis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų futbolininkai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų futbolininkai

Žodis – ne žvirblis

„Jie ilgai nepralaimėjo, bet vieną dieną ta jų serija baigsis. Jei mes sugebėsime parodyti tokį pat žaidimą, kokį pademonstravome su ukrainiečiais, ir netgi jį pagerinsime, manau, kad būsime pajėgūs varžytis su Italija“, – austrų treneris M.Foda apie aštuntfinalyje laukiančią akistatą su Italija.

Grupės lyderiai Nyderlandai žais su D, E arba F grupės trečia komanda.

Istorijos nesuklastosi

Ukraina be įvarčio nebuvo išėjusi aštuoniose pastarosiose rungtynėse, tačiau kai to labiausiai reikėjo Zbirna pabūklai iššauti nesugebėjo.

Austrai pirmą kartą istorijoje pateko į Europos čempionato atkrintamąsias. Prieš tai per „Euro 2008“ ir „Euro 2016“ jie buvo įmušę vos po sykį. Šiemet jau pasižymėjo 4 sykius.

Garso takelis

VIDEO: Vengaboys - Boom, Boom, Boom, Boom!!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito