Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. E grupė: ką aš pamačiau?

Geriausiam pasaulio puolėjui Europos futbolo čempionatas vėl baigėsi jau po grupių etapo. Robertas Lewandowskis Lenkijos rinktinės bėdų maišą ant savo pečių tempė kiek galėjo, tačiau atsimušus į švedišką drausmę to neužteko. Tuo tarpu Ispanijos rinktinė pagaliau „atkimšo“ butelį ir penkiais įvarčiais suvarpė slovakų gynybą. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono pastebėjimai apie E grupės finišą.

1 pastebėjimas nuo sofos

Ant to paties grėblio. Lenkijos rinktinę 2:3 pralaimėtame išgyvenimo mače su švedais vėl labai skaudžiai žeidė apmaudžios klaidos gynyboje. Dvikovą Paulo Sousos auklėtiniai pradėjo tarsi užmigę ir jau 2-ąją minutę buvo priversti traukti kamuolį iš savo vartų, kai Emilis Forsbergas praskriejo pro stovintį Kamilį Jozwiaką ir įmušė. Susidarė įspūdis, jog lenkas nesuprato, kad rungtynės jau prasidėjo.

Robertas Lewandowskis dviem rezultatyviomis strėlėmis sugebėjo pažeisti švedišką skydą, bet Skandinavijos komanda ginklų ir kokybės tiek aikštėje, tiek ant suolo turėjo daugiau.

2 pastebėjimas nuo sofos

„Mums tiesiog reikėjo atkimšti butelį. Smagu, jog tai galiausiai padarėme. Dabar su mūsų komanda turbūt nenorėtų žaisti niekas“, – po pergalės Sevilijoje 5:0 prieš slovakus kalbėjo Ispanijos rinktinės vyriausiasis treneris Luisas Enrique.

Slovakams būtų užtekę lygiųjų, bet viskas baigėsi ypač skaudžiai. Iki šiol Sokoli dar niekada nebuvo palikusi didžiojo turnyro jau po pirmo etapo. Šį kartą viskas buvo kitaip, o komandos simboliui Marekui Hamšikui po mačo dar ilgai „La Cartuja“ stadione teko stovėti prieš savo sirgalius ir jų atsiprašinėti.

Lūžio taškai

Pirmas švedų įvartis Sankt Peterburge ir Martino Dubravkos klaida Sevilijoje. Tai buvo du epizodai, kurie iš esmės nulėmė abiejų rungtynių baigtį.

Didmeistrių judesiai

Lenkų strategas Paulo Sousa gana neblogai išsprendė Alexanderio Isako problemą, bet to neužteko.

Prieš dvikovą švedų treneris Janne Anderssonas žadėjo kautis dėl pergalės, pirmos vietos grupėje bei papildomos poilsio dienos prieš atkrintamąsias. Dabar jau aišku, kad tai nebuvo pilstymas iš tuščio į kiaurą. Maža to, švedai už savo atsidavimą buvo apdovanoti dar ir neblogu priešininku aštuntfinalyje – Ukraina.

„Scanpix“ nuotr./ Janne Anderssonas
„Scanpix“ nuotr./ Janne Anderssonas

Butelį „atkimšusiam“ L.Enrique Sevilijoje beliko tik pilstyti pergalės šampaną, o jo oponentui iš Slovakijos Stefanui Tarkovičiui konstatuoti – po trečio šeimininkų įvarčio akistata priminė parodomąsias rungtynes.

Prožektorių šviesoje

Emilis Forsbergas. „RB Leipzig“ saugas perėmė Švedijos lyderio estafetę iš pirmus du mačus siautusio A.Isako ir žavėjo žudiko instinktu. Du jo įvarčiai padėjo tvirtus pergalės pamatus.

„Scanpix“ nuotr./Emilis Forsbergas
„Scanpix“ nuotr./Emilis Forsbergas

Kritiko strėlė

Šį kartą sminga į du Ispanija-Slovakija rungtynių dalyvius. Alvaro Morata vėl nesugebėjo įmušti baudinio. Sunku patikėti, bet „La Roja“ jau nerealizavo penkių baudinių iš eilės, o į šią seriją patenka ir vienas draugiškose rungtynėse su Lietuva.

A.Moratos baudinio epizode puikiu šuoliu sužibėjusiam slovakų vartininkui Martinui Dubravkai jau po kelių minučių teko irgi stipriai nusivilti. Po Pablo Sarabia smūgio kamuoliui atsimušus į skersinį, „Newcastle United“ vartininkas nesugebėjo jo tinkamai išmušti ir įsimetė į savus vartus, sukurdamas vieną apmaudžiausių epizodų šiame „Euro 2020“ čempionate. Ypač slovakams skaudu dėl to, jog tai buvo pirmas įvartis šiose rungtynėse, po kurio prasidėjo griūtis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Martinas Dubravka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Martinas Dubravka

Nelaimėlis

R.Lewandowskis. Sunku pasakyti kaip, bet geriausias pasaulio puolėjas pirmo kėlinio viduryje įsigudrino neįmušti iš daugiau nei šimtaprocentinės pozicijos. Po lenkų kampinio Lewa galingai kirto galva ir kamuolys atsimušė į skersinį, pirmas prie kamuolio vėl buvo Miuncheno „Bayern“ puolėjas, tačiau ir antras maždaug iš metro galva atliktas bandymas baigėsi taip pat – į skersinį. Maža to, R.Lewandowskis ir trečią kartą buvo pirmas prie kamuolio, bet šis įsipainiojo puolėjui tarp kojų, o jis pats greitai įvirto į tinklą. Turbūt vienas kurioziškiausių epizodų įspūdingoje lenko karjeroje.

Savo klasę R.Lewandowskis parodė antrajame kėlinyje, dviem kamuoliais pramušęs iki tol nepraleidusio Robino Olseno įtvirtinimus, tačiau tuo metu lenkai jau turėjo naikinti dviejų įvarčių deficitą.

Kai rezultatas švieslentėje buvo 2:2, turbūt ne vienas prisiminė tą Lewos epizodą pirmajame kėlinyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Roberto Lewandowskio smūgis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Roberto Lewandowskio smūgis

X faktorius

Dejanas Kulusevski šiame „Euro 2020“ turėjo būt Švedijos rinktinės lyderis, bet prieš pat pirmenybes susirgo COVID-19 ir buvo priverstas praleisti čempionato startą. Mače su slovakais jis jau sėdėjo ant atsarginių suolo, o trečiadienį žengė į aikštę po keitimo antrajame kėlinyje. Užtruko neilgai. Praėjus vos kelioms minutėms, makedono sūnus parodė Turino „Juventus“ kokybę. Surengęs slalomą dešiniu kraštu, jis atliko perdavimą E.Forsbergui, o šis galingu smūgiu pažeme pelnė antrą savo ir komandos įvartį. Per pridėtą laiką D.Kulusevski blykstelėjo dar kartą, atlikęs puikų perdavimą Viktorui Claessonui ir šis uždarė rungtynes.

„Scanpix“ nuotr./Dejanas Kulusevski
„Scanpix“ nuotr./Dejanas Kulusevski

Žmogus su švilpuku

Anglas Michaelas Oliveris išliko ištikimas sau. Jauniausias „Euro 2020“ teisėjas televizijos ekranuose šmėžavo ne mažiau nei lenkų ir švedų žvaigždės, ilgokai su VAR sprendė nuošales, dalijo korteles atsarginių suolui.

Silpną mačą Sevilijoje turėjo ir vyriausias turnyro arbitras Björnas Kuipersas. Olandui tai nebuvo geras epizodas, o baudinys į slovakų vartus sukėlė nemažą sumaištį. Tame epizode teisėjas pirmiausia užfiksavo Koke pražangą prieš Jakubą Hromadą, tačiau po signalo į ausį bėgo žiūrėti pakartojimą į televizijos ekraną, kur jau išvydo, jog slovakas, išmušdamas kamuolį, stipriai tvojo ispanui į blauzdą. Sprendimą teko keisti ir rodyti į 11m žymą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ Bjornas Kuipersas
AFP/„Scanpix“ nuotr./ Bjornas Kuipersas

Intrigos/nuobodulio metras

60 proc. Intrigos galėjo būti ir daugiau. Sankt Peterburge lenkų ambicijos buvo atvėsintos jau antrą minutę, o viltis sugrįžo tik pačiame mačo finiše. Sevilijoje ispanai į aikštę irgi žengė iš gana pavojingos pozicijos, bet viskas išsisprendė jau pirmajame kėlinyje.

Vibracija tribūnose

60 proc. Nei Sevilija, nei Sankt Peterburgas šiame čempionate nėra tie stadionai, kuriuose būtų kuriama geriausia atmosfera. Emocijų lygį tribūnose galėtų pakelti įvykiai aikštėje, tačiau nors abiejuose mačuose krito net po penkis įvarčius, didele intriga ir įtampa nekvepėjo.

Skaičius

5:0. Didesne nei penkių įvarčių persvara nėra pasibaigęs nė vienas Europos čempionato mačas. Pastarąjį kartą 5:0 rezultatu „Euro 2004“ čempionate švedai sutriuškino bulgarus. Taip, taip, perskaitėte teisingai – buvo laikai, kai švedai mušė po penkis įvarčius.

​​​​Žodis – ne žvirblis

„Man tai buvo geriausias turnyras su Lenkijos rinktine, tačiau visus tuos tris įvarčius atiduočiau už tai, jog būtume žengę toliau“, – po mačo Piteryje liūdnai konstatavo R.Lewandowskis.

Miuncheno „Bayern“ puolėjas su savo šalies komanda tris iš keturių kartų didžiuosiuose turnyruose kovas baigė jau grupių etape. Per 14 mačų pasaulio ir Europos čempionatuose Lewa yra įmušęs 5 įvarčius. Dabar puolėjui – 32-eji. Gali būti, kad kitais metais planetos pirmenybės Katare bus paskutinis šansas sužibėti ir pabandyti sugrąžinti Lenkijos futbolo šlovę.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis
„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis

Istorijos nesuklastosi

Po keitimo aikštėje pasirodžiusiam Ferranui Torresui užteko 44 sekundžių, jog pirmu prisilietimu įmuštų įvartį į slovakų vartus. Tai yra greičiausias atsarginio įvartis nuo 2004-ųjų, kai kitas ispanas Juanas Carlosas Valeronas mače su rusais pasižymėjo jau po 39 sekundžių.

Garso takelis

VIDEO: La Casa de Papel – My Life Is Going On

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas