Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. F grupė: ką aš pamačiau?

„Tai nebuvo filmas silpnų nervų žiūrovams“, – konstatavo Joachimas Lowas. Nedaug trūko, kad nuo 2006-ųjų trunkanti Vokietijos rinktinės trenerio karjera trečiadienio vakarą Miunchene būtų pasibaigusi. Visgi Die Mannschaft gelbėjo trys keitimai, o arti gražaus stebuklo iki 84-osios minutės buvę vengrai liko tuščiomis. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono pastebėjimai apie įspūdingą F grupės finišą.

1 pastebėjimas nuo sofos

J.Lowas buvo patenkintas pergale prieš portugalus, tad ir mačui su vengrais paliko lygiai tą patį vienuoliktuką, kuris prieš kelias dienas nukovė Europos čempionus. Vienintelis priverstinis keitimas – kelį susimušusį Thomasą Mullerį pakeitė jo bendraklubis Leroy'us Sane.

Reikia pasakyti, kad nugara gerai žaidžiančio T.Mullerio labai trūko, nes tiek L.Sane, tiek Serge'as Gnabry penkių gynėjų linijoje „merkė“ pernelyg daug kamuolių, o permirkusi aikštė irgi stipriai nepadėjo.

Vienas svarbiausių Vokietijos dienraščių „Frankfurter Zeitung“ prieš dvikovą savo publikacijoje priminė 2018-uosius ir Kazanę, kur vokiečiai pralaimėjo paskutines rungtynes Pietų Korėjai ir pirmą kartą pasaulio čempionatų istorijoje buvo gėdingai išmesti jau po pirmo etapo. Nedaug trūko, kad šie žurnalistų būgštavimai apie (ne)pasikartojančią įstoriją būtų virtę realybe.

Per visas rungtynes vokiečiai taip ir nesukūrė nė vienos šimtaprocentinės progos, o abu įvarčiai krito po vengrų klaidos ir rikošetų virtinės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joshua Kimmichas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joshua Kimmichas

2 pastebėjimas nuo sofos

Didier Deschamps'as sureagavo į tai, kas vyko prieš kelias dienas Budapešte. Prancūzijos rinktinės strategas iš starto sudėties išėmė Benjaminą Pavardą, kuris mače prieš vengrus padarė lemiamą klaidą praleidęs varžovą, ir vietoj jo į starto sudėtį metė Julesą Kounde.

Kitas taktinis pakeitimas – aikštės viduryje prancūzai paliko tik N'Golo Kante ir Paulį Pogbą, o Adrieno Rabiot vietą užėmė Corentinas Tolisso, kuris buvo pastumtas kiek į dešinę.

Portugalų sudėtyje po blankaus pasirodymo su vokiečiais netikėtai neliko Bruno Fernandeso ir Williamo Carvalho, o jų vietas užėmė Joao Moutinho ir Renato Sanchesas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba ir Danilo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba ir Danilo

Vidurį naujas trejetas kontroliavo kur kas geriau, portugalai ilgiau žaidė su kamuoliu, įmušė du įvarčius, tačiau prancūzus gelbėjo Paulio Pogba genialumas perduodant kamuolį.

Du tokie „Man Utd“ žvaigždės epizodai virto dviem įvarčiais, bet portugalai prieš stipriausią planetos komandą nežaidė blogai.

Didmeistrių žaidimai

Jei mače su portugalais J.Lowas vėl garsiai priminė apie save, tai šį kartą taktiniai vokiečio sumanymai visiškai neveikė.

Šeimininkams prieš vengrišką Ikarusą akivaizdžiai trūko kūrybos tiek aikštės viduryje, tiek kraštuose, tad po pertraukos J.Lowas ėmėsi permainų ir į aikštės kraštą pasiuntė Joshua Kimmichą, o blankiai žaidusius Ilkay'ų Gundoganą ir Robiną Gossensą išvis išėmė iš aikštės. Bet ir tai nepasiteisino, nes J.Kimmichas prie naujo amplua priprato sunkiai, o dešiniajame krašte L.Sane siautė sau, bet ne komandai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Toni Kroosas ir Joachimas Lowas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Toni Kroosas ir Joachimas Lowas

Vengrams diriguojantis italas Maro Rossi nestebino taip pat – mačą pradėjo visi tie patys vienuolika žaidėjų, kurie atsilaikė prieš pasaulio čempionus.

Visgi iš penkių saugų dabar liko trys ir kraštuose žaidę Atilla Fiola ir Loicas Nego buvo nuleisti į gynybą. Pramušti šią penkių gynėjų linijos vokiečiai normaliai taip ir neįstengė, o vengriška kontratakų taktika veikė nepriekaištingai.

Vengrų žaidimo planas veikė nepriekaištingai visuose trijuose mačuose - riboto talento komanda vos neprasibrovė į atkrintamąsias.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marco Rossi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marco Rossi

Budapešte D.Deschamps'ą gelbėjo auklėtinių individualus meitriškumas, o jo oponentas Fernando Santosas daugeliui aistruolių įsiminė emocijomis pačioje dvikovos pabaigoje. Europos čempionų strategas emocingai ragino savo vyrus bėgti į ataką ir bandyti laimėti rungtynes, tačiau portugalų žvaigždės ramiai ritinėjo kamuolį, saugojo lygiąsias ir į priekį nesiveržė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas

Prožektorių šviesoje

Cristiano Ronaldo ir Karimas Benzema. Buvę komandos draugai Madrido „Real“ komandoje ryškiai žibėjo Budapešte ir mačą baigė su dubliais. Abu vienas kitą sveikino su įmuštais įvarčiais, taip parodydami, kad draugystė ir žmogiškumas yra svarbiau už skaičius švieslentėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Abiem tai buvo svarbus vakaras. K.Benzema pavyko įmušti pirmą kartą Europos čempionatuose, nes 2008 ir 2012-ais jis pasižymėti nesugebėjo. Pastarąjį kartą vilkėdamas „Les Bleus“ aprangą puolėjas buvo įmušęs 2015-ųjų spalį ir tai yra ilgiausia pertrauka tarp dviejų vieno futbolininko įvarčių Prancūzijos rinktinės istorijoje nuo trenerio D.Deschamps'o laikų – tarp trečiojo ir ketvirtojo jo įvarčių rinktinėje fiksuota net septynerių metų pertrauka.

Imago / Scanpix nuotr./Karimas Benzema
Imago / Scanpix nuotr./Karimas Benzema

C.Ronaldo po mačo Vengrijos sostinėje jau turi 109 įvarčius ir rezultatyviausių visų laikų rinktinių žaidėjų sąraše pagaliau pavijo iranietį Ali Daei.

Kritiko strėlė

Sminga į Matthiasą Ginterį. Jo perdavimas belekur į baudos aikštelę baigėsi visiška šių dienų Vokietijos futbolo klasika. Kamuolį perėmę vengrai nuskuodė į ataką ir Adamas Szalai per Matso Hummelso zoną tiksliai smūgiavo galva.

Antras vokiečių praleistas įvartis irgi šiurkšti gynybos klaida. Čia jau tinginio režimą įjungė L.Sane, kuris tik akimis lydėjo į baudos aikštelę staiga įsiveržusį Andrasą Schaferį.

Nelaimėlis

Lucas Digne. Prancūzas išėjo į aikštę nuo antrojo kėlinio pradžios, bet jau po šešių minučių gavo traumą ir buvo pakeistas. D.Deschamps'as liko be kairio gynėjo, tad šią poziciją turėjo lopyti vidurio saugu Adrienu Rabiot.

X faktorius

Leonas Goretzka. Jo įėjimas į aikštę po keitimo tapo kertinis. Miuncheno „Bayern“ saugui tai buvo pirmos rungtynės šiame čempionate ir jei ne tas smūgis, pasibaigęs dviem rikošetais ir vartininko Péterio Gulácsi lietimu, būtų ir paskutinės.

Imago / Scanpix nuotr./Leonas Goretzka
Imago / Scanpix nuotr./Leonas Goretzka

Reikėtų pažymėti, kad lemiamą ataką surengė visi trys po keitimų aikštėje pasirodę žaidėjai. Išpuolį pradėjęs ir perdavimą atlikęs Jamalas Musiala žaidė nuo 82-osios, pirmą smūgį atlikęs Timo Werneris – nuo 67-osios, o prie atšokusio kamuolio pirmas suskubęs L.Goretzka – nuo 58 minutės.

Saldžioji porelė

Atilla Fiola savo kairiajame krašte turėjo daug vargo su J.Kimmichu ir kartais netgi peržengdavo ribą, bet reikia pripažinti, kad kovingas „Fehervar“ futbolininkas sužaidė puikų mačą – kartais pavaidindavo, kartais paprovokuodavo varžovą, kartais pagulinėdavo ir patempdavo laiką. Jei vengrams būtų pasisekę labiau, A.Fiola, be abejonės, būtų vienas didžiausių mačo didvyrių.

Budapešte ne kartą aštrokai kipišavo Antoine'as Griezmannas ir Danilo Perreira. Pirmo kėlinio pabaigoje prancūzas įvažiavo PSG saugui į koją ir šilti santykiai tarp šių vyrukų užsimezgė. Mačo arbitrui A.Griezmanną už kalbas netgi teko vėsint geltona kortele.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Danilo ir Antoine'as Griezmannas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danilo ir Antoine'as Griezmannas

Žmogus su švilpuku

Rusui Sergejui Karasiovui Miunchene buvo labai sunku. Rungtynės vyko ne pagal šeimininkų scenarijų, todėl emocijų aikštėje netrūko. Buvo uždelstų ir netvirtų švilpukų, o po to jau teko „taisyt“ klaidas kompensacijomis. Negalima teigti, kad arbitras švilpė tendencingai, bet tokios įtampos mačai, kai ant plauko kabo vieno turnyro favoritų likimas – ne S.Karasiovui.

Visgi dar sunkesnis mačas buvo Vengrijos sostinėje švilpusiam Antonio Mateu Lahozui. Ispanų arbitrui tai buvo jau trečios rungtynės šiame čempionate ir jis kol kas yra vienintelis toks „Euro 2020“ teisėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonio Mateu Lahozas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonio Mateu Lahozas

Trys paskirti baudiniai kalba patys už save, o du iš jų sukėlė ir nemažą futbolininkų nepasitenkinimo bangą. Tiesa yra tokia, kad Hugo Llorisas pirma sužaidė į kamuolį, o tik po to nokautavo Danilo. Nelsonas Semedo užtvėrė kelią į baudos aikštelę kertančiam Kylianui Mbappe, bet tokie baudiniai įprastai neduodami.

Visgi bene labiausiai teisėjas nustebino mačo pabaigoje, kai Bruno Fernandesas iš nugaros įsirėžė į baudos aikštelę įbėgantį Kingsley Comaną, tačiau A.M.Lahozas šio epizodo išvis nefiksavo. Atrodė, kad teisėjas tiesiog ignoruoja VAR kambarį ir tvarkosi kaip sau nori. Po tokio akibrokšto šiam teisėjui gauti finalo rungtynes bus labai sudėtinga.

Intrigos/nuobodulio metras

10/10. Keturis kartus pasaulio ir tris sykius Europos čempionę nuo iškritimo skyrė labai labai plonytė linija. Vengrai į F grupės lyderių ketvertą įnešė fantastišką intrigą. Paskutinių rungtynių metu ketvirtoje grupės vietoje pabuvojo visos komandos, išskyrus Prancūziją, bet viskas galiausiai baigėsi vengrų agonija.

Vibracija tribūnose

Atmosfera Miunchene buvo stipriai įelektrinta, o netikėti vengrų įvarčiai įtampą sukėlė iki maksimumo. Kai pirmo kėlinio viduryje virš „Allianz“ stadiono pradėjo pliaupti stiprus lietus, lietpalčiais apsišarvavę vietos aistruoliai skuodė tribūnos laiptais į viršų. Vengrų ultros nesitraukė niekur ir toliau dainavo savo „Ria-Ria-Hungaria!“. Jų numylėtiniai žaidė puikiai, o vokiečiai buvo labai arti dar vieno didžiulio fiasko.

Nors Budapešte vengrai nerungtyniavo „Puskas Arena“, stadionas ir vėl buvo sausakimšas. Abiejų komandų sirgaliai kūrė puikią atmosferą, o iš Miuncheno atskriedavusios žinios apie vokiečių vargus tik dar sustiprindavo emocijas.

Skaičius

1. Vadovaujant D.Deschamps'ui, Prancūzija visų keturių didžiųjų turnyrų grupės varžybas baigė pirmoje lentelės pozicijoje. Įdomiausia, kad iki jo atėjimo to „Les Bleus“ nepavyko padaryti tris sykius iš eilės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamp'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamp'as

Žodis – ne žvirblis

„Iki trečiųjų rungtynių 84-osios minutės buvome aštuntfinalyje, nors prieš čempionatą visi sakė, kad šioje grupėje mums nebus ką veikti“, – kalbėjo Vengrijos rinktinės vartininkas P.Gulacsi.

Istorijos nesuklastosi

C.Ronaldo dar niekada nebuvo įmušęs į Prancūzijos vartus, bet šiame čempionate Portugalijos kapitonas yra rekordų medžiotojas. Jis kol kas pasižymėjo visuose susitikimuose, o iš viso Europos čempionatuose jau turi 14 įvarčių ir toliau didina atotrūkį nuo Michelio Platini (9).

Garso takelis

VIDEO: Edith Piaff – Padam padam

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito