Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Ispanija – Lenkija: ką aš pamačiau?

Lenkijos futbolui garsiai kaukė pavojaus sirenos, tačiau Sevilijos karštyje pavyko nesudegti. „Euro 2020“ žūtbūtiniame mače Paulo Sousos komanda išplėšė lygiąsias 1:1 prieš Ispaniją, nors buvo priversta bėgti iš paskos ir pavojingai žiūrėti į bedugnę, kai šeimininkai stojo mušti baudinio nuo 11 metrų žymos.

1 pastebėjimas nuo sofos

Robertui Lewandowskiui šiame čempionate tenka ypač daug gintis. Prieš mačą kalbėdamas apie kuklų savo atakų lyderio rezultatyvumą tą pažymėjo ir Paulo Sousa. Jo teigimu, Miuncheno „Bayern“ puolėjas atlieka daug juodo darbo, bet tai mažai kas pastebi ir įvertina. Pirmo kėlinio viduryje buvo tą puikiai iliustruojantis epizodas, kai savo baudos aikštelėje kamuolį priėmęs Lewa nuskuodė su juo per daugiau nei pusę aikštės ir tik tuomet jį pavijo ispanų gynėjai.

Tiesa, tokią progą, kokią turėjo kėlinio pabaigoje, kai po Karolio Swiderskio smūgio kamuolys nuo virpsto atšoko tiesiai prie kojų, geriausias pasaulio futbolininkas privalo realizuoti.

Savo klasę Lenkijos puolimo lyderis visgi pademonstravo 54-ąją minutę, galva įmušdamas išlyginamąjį ir lenkus nuo kracho išgelbėjusį įvartį.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis
„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis

2 pastebėjimas nuo sofos

Toks jau tas Alvaro Morata. Per pirmąsias rungtynes su švedais Turino „Juventus“ puolėją nušvilpė savi sirgaliai, bet Luisas Enrique ir toliau rodė pasitikėjimą savo auklėtiniu bei leido jį į starto sudėtį. Šis už tai atsidėkojo, 27-ąją minutę puikiai išnaudojęs Gerardo Moreno perdavimą. Iš pradžių mačo arbitrai užfiksavo nuošalę, bet po VAR peržiūros paaiškėjo, kad Bartoszo Bereszynskio koja perdavimo metu vis dėlto buvo arčiau vartų.

Visgi po pertraukos A.Moratos žaidimas vėl buvo toks, prie kokio jis mus spėjo įpratint. Toks, kuris vertė ispanų sirgalius griebtis už galvų.

„Scanpix“ nuotr./Luisas Enrique ir Alvaro Morata
„Scanpix“ nuotr./Luisas Enrique ir Alvaro Morata

3 pastebėjimas nuo sofos

Ispanija yra trapi ir labai pažeidžiama. Jordi Alba rodė savo kokybę tiek puolant, tiek ginantis, tačiau susidaro įspūdis, kad nerealizuotos progos komandos žaidėjams ima „psichologiškai“ kirsti per galvas. Ispanų puolėjai vėjais paleidžia per daug progų, tad saugų linijos žaidėjai vis dažniau patys ima ieškoti variantų. Kuo ilgiau „La Roja“ neįmuša, tuo ši tendencija stiprėja. Į mačą su slovakais L.Enrique vyrai eis vėl neramiomis nuotaikomis, nes lygiųjų jau neužteks.

Lūžio taškas

R.Lewandowskiui įmušus, lenkai pagaliau įkvėpė gyvybės, bet jų džiaugsmas truko labai trumpai. Vos ne kitos atakos metu Jakubas Moderas savo baudos aikštelėje užlipo Gerardui Moreno ant kojos ir mačo arbitras skyrė baudinį.

Pats nukentėjusysis baudinio nerealizavo ir kirto į virpstą, o iš karto po to šansą turėjęs A.Morata blykstelėjo įprasta savo versija – šovė dievui į langus.

Didmeistrių partija

Po slovakų antausio pirmajame mače lenkų didžiausias sporto dienraštis „Przegląd Sportowy“ išspausdino iškalbingą viršelį su Paulo Sousa, portugalo pavardėje nubraukęs dvi raides ir palikęs tik SOS.

Pralaimėję šį mačą lenkai būtų tapę antra komanda po Šiaurės Makedonijos, kuri prarado viltis žengti į atkrintamąsias jau po antrųjų rungtynių, bet P.Sousos komandą saugojo virpstas.

„Scanpix“ nuotr./Paulo Sousa
„Scanpix“ nuotr./Paulo Sousa

Reikia pripažinti, kad prieš tokį dominuojantį priešininką portugalas pasirengė labai gerai. Lenkai žaidė taip, kaip leido varžovas, bet savo ginklais vis tiek sugebėjo pamojuoti.

L.Enrique komanda vėl totaliai dominavo kontroliuodama kamuolį, sukūrė krūvą progų, bet ir vėl mačą baigė su tašku ir prieš paskutines grupės rungtynes yra pavojingoje zonoje.

X faktorius

Sergio Busquetsas yra vienintelis šioje Ispanijos rinktinėje likęs pasaulio čempionas. Jis išsigydė COVID-19 ir grįžo į rinktinės stovyklą, bet savo kapitono L.Enrique į aikštę leisti dar nedrįso.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergio Busquetsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergio Busquetsas

Prožektorių šviesoje

R.Lewandowskis. Lenkijos puolimo mašina pagaliau įmušė, o tas įvartis buvo ypatingos svarbos ir išsaugojo Biało-czerwoni šiame turnyre. Trečias taiklus smūgis per 13 mačų – nėra įspūdinga statistika geriausiam pasaulio puolėjui, bet šią vasarą Lewa rūpi ne tik įvarčių grafos.

Kritiko strėlė

Vėl sminga į A.Moratą. Įmuštas įvartis buvo puikus, bet tos progos antrajame kėlinyje...

Saldžioji porelė

Kamilis Glikas ir A.Morata. Abu „Serie A“ rungtyniaujantys futbolininkai turėjo ne vieną karštą epizodą. „Benevento“ lenkas gana intensyviai kvėpavo varžovų pagrindiniam puolėjui į nugarą, o kartą net išvertė jį iš klumpių, stuktelėjęs į veidą alkūne.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamilis Glikas ir Alvaro Morata
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamilis Glikas ir Alvaro Morata

Žmogus su švilpuku

Daniele Orsato. Nelengvas mačas italų arbitrui, bet su VAR pagalba iš Vičenzos kilęs teisėjas susitvarkė. Visgi vienas epizodas klausimų sukėlė. Lenkams mušant įvartį R.Lewandowskis stumtelėjo ranka jį gynusį Aymericą Laporte'ą. Pražangos teisėjas nefiksavo, nors vaizdo kartojime akivaizdžiai matyti, kad judesys ranka buvo. Tiesa, tokio stoto gynėjas kaip A.Laporte'as tikrai nėra taip lengvai iš koto išverčiamas vyras, kaip buvo šiame epizode.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daniele Orsato
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daniele Orsato

Intrigos/nuobodulio metras

80 proc. Lygiosios paliko daug intrigos šiame mače. Prieš paskutinį grupės mačą geriausia ir tituluočiausia grupės komanda yra tik trečia. Bus įdomu.

Vibracija tribūnose

4/10. „La Cartuja“ nėra geriausias stadionas šiame „Euro 2020“. Pirmajame mače ispanai skundėsi aikštės kokybe, o atmosfera tribūnose, kurios atitrauktos per milžinišką atstumą, irgi išblanksta.

Skaičius

3 – R.Lewandowskis tapo pirmuoju Lenkijos futbolininku, įmušusiu trijuose skirtinguose Europos čempionatuose – 2012, 2016, ir 2020.

Žodis – ne žvirblis

„Žinojome, kad šiose rungtynėse reikės daug gintis ir kentėti, ir tą daryti mums sekėsi neblogai. Mūsų planas tiesiog suveikė“, – po mačo kalbėjo R.Lewandowskis.

Istorijos nesuklastosi

55-ąją minutę aikštėje pasirodęs septyniolikmetis Lenkijos rinktinės saugas Kacperas Kozłowskis tapo jauniausiu žaidėju per visą Europos čempionato istoriją.

Garso takelis

VIDEO: Maryla Rodowicz – Futbol

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas