Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Kroatija – Ispanija: ką aš pamačiau?

„Euro 2020“ turnyre įtampa jau yra pasiekusi aukščiausią tašką, nors žaidžiamas dar tik aštuntfinalis. Ispanijos ir Kroatijos susitikimas padovanojo aštuonių įvarčių fejerverką, kuriame La Furia Roja jaunimas po pratęsimo vis dėlto nuvainikavo senstelėjusius pasaulio vicečempionus kroatus. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono įžvalgos apie mačą.

1 pastebėjimas nuo sofos

Kaip ir tikėtasi, ispanai ilgai kontroliavo kamuolį (64 proc.), tad kroatams teko daug ir ilgai lakstyti be jo. Vienai vyriausių šio čempionato komandų tai daryti nebuvo lengva, bet buvusios Jugoslavijos komandos visada pasižymėjo tuo, jog moka kentėti ir kovoja iki galo net tada, kai atrodo, jog viskas yra prarasta.

2 pastebėjimas nuo sofos

Unai Simono nelaimė pačioje mačo pradžioje ispanus supurtė, bet nuo balno nenumetė. 15-ąją minutę Pedri atmetė kamuolį beveik nuo aikštės vidurio savo vartininkui Unai Simonui, o šiam nesugebėjus pataikyti švieslentėje skaičiai pasikeitė į 1:0. Galbūt Bilbao „Athletic“ vartininkas būtų sužaidęs sėkmingiau, jeigu iki to epizodo būtų turėjęs bent kiek daugiau darbo. Kitas dalykas, jog egzistuoja nerašyta futbolo taisyklė, kad atmesti kamuolį vartininkui į vartų plotą nėra rekomenduojama.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Unai Simonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Unai Simonas

Būtina pasakyti, kad po šio epizodo ispanų vartininkas žaidė tiesiog nuostabiai, o pratęsimo pradžioje netgi stebuklingai gelbėjo savo komandą, kai Andrejus Kramaričius šovė iš kelių metrų.

3 pastebėjimas nuo sofos

Atmetus visas emocijas į šalį, reikia pripažinti, kad laimėjo tiesiog geriau žaidusi ir jaunesnė komanda. Amžiaus faktorius šiame mače galiausiai irgi tapo svarbus. Papildomoje atkarpoje vienas po kito sugėrus du smūgius, dar vienam sugrįžimui ne pirmos jaunystės kroatų bake tiesiog trūko degalų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius

4 pastebėjimas nuo sofos

Kroatai savo vienintelį „Euro 2020“ mačą (prieš Škotiją) laimėjo tuomet, kai žaidė su tradicine balta/raudona šachmatine apranga ir nelaimėjo nė sykio iš likusių trijų rungtyniaudami su rezervine tamsia.

Lūžio taškas

103-iąją minutę Mikelio Oyarzabalio įvartis tapo lemiamas. Nors kroatai dar turėjo beveik dvidešimt minučių, buvo aišku, kad sukurti dar vieną epinį išsigelbėjimą Balkanų komandai nepavyks.

Didmeistrių partija

Įspūdingas vakaras, kuriame svarbesni buvo ne trenerių taktiniai sumanymai, bet abiejų komandų žaidėjų meistriškumas ir talentas.

Zlatko Daličių reikėtų pagirti, jog jo vyrai kovojo iki pat pabaigos ir išsigelbėjo, kai atrodė, kad vilčių nėra. Luisui Enrique galima pažerti kritikos už tai, jog atleido akceleratorių ir per anksti pagalvojo, jog ketvirtfinalio kelialapis jau kišenėje.

Pratęsimo metu ispanams teko žaisti su futbolininkais, kuriuos treneris į aikštę buvo suleidęs galvodamas apie gynybą, kroatams priešingai – su ypač atakuojančia sudėtimi. Prisitaikyti prie to ispanams kiek užtruko, bet kai tai padarė, įmušė du įvarčius ir nugalėjo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Enrique
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Enrique

X faktorius

Po keitimo į aikštę įėjęs Zagrebo „Dinamo“ puolėjas Mislavas Oršičius labai pagyvino kroatų atakas, tačiau tikruoju mačo X faktoriumi tapo Dani Olmo. Šešerius savo karjeros metus Zagrebe praleidęs futbolininkas taip pat kilo nuo suolo ir pratęsime buvo geriausias ispanų žaidėjas, atlikęs ir rezultatyvius perdavimus abiem pergalingiems įvarčiams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dani Olmo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dani Olmo

Prožektorių šviesoje

Sergio Busquetso faktorius ir vėl buvo gyvybiškai svarbus. „Barcelona“ atraminis saugas puikiai rišo ispanų gynėjus su atakuojančiais žaidėjais ir nuostabiai skirstė perdavimus. Jis šiame mače atliko 95 perdavimus, iš kurių 87 buvo sėkmingi (92 proc.).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergio Busquetsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergio Busquetsas

Kritiko strėlė

Sminga į kroatų gynėjus. Devyniolikmetis Zagrebo „Dinamo“ kairys gynėjas Joško Gvardiolas tiesiog užmigo epizode, kai ispanai įmušė antrą įvartį. Sunku patikėti, bet vos 178 cm ūgio Cesaras Azpilicueta atsidūrė visiškai laisvas vartininko aikštelėje ir netrukdomas smūgiavo galva. Nedovanotina klaida.

31-erių baskui tai buvo pirmas įvartis vilkint Ispanijos rinktinės marškinėlius per 27 rungtynes. Jis tapo vyriausiu Europos čempionatuose pasižymėjusiu ispanu.

Lyg to dar nebūtų gana, 77-ąją minutę J.Gvardiolo mėginimas atsigerti vandens baigėsi trečiu ispanų įvarčiu. Susizgribęs kroatas metė buteliuką lauk, tačiau jau buvo pramiegojęs savo zonoje Ferraną Torresą, o šis puikiai susistabdė kamuolį ir trečią kartą pasiuntė kamuolį į kroatų vartus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joško Gvardiolas ir Alvaro Morata
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joško Gvardiolas ir Alvaro Morata

Ketvirtas ispanų įvartis vėlgi krito po akivaizdžios kroatų gynybos klaidos, kai Josipas Brekalo nesugebėjo tinkamai užsiimti pozicijos ir galva nepasiekė kamuolio. Alvaro Morata tuo kaipmat pasinaudojo, puikiai susistabdęs kamuolį bei pasiuntęs jį po kroatų skersiniu.

Nelaimėliai

U.Simonas ir Pedri. Galiausiai oficialiame protokole liks Pedri pavardė, bet visi puikiai supranta, kad didesnė kaltė dėl pirmo praleisto įvarčio visgi krenta vartininkui. Kaip bebūtų, tai dabar jau nelabai kam ir rūpi, nes La Furia Roja žais ketvirtfinalyje.

Beje, tai pirmasis Europos čempionatų įvartis į savus vartus, atliktas smūgiu iš už baudos aikštelės.

Saldžioji porelė

Duje Čaleta-Caras ir A.Morata. Kroatas daužė ispaną pasitaikius menkiausiai progai, o kartais netgi ir stipriai perlenkdamas lazdą, bet Ispanijos rinktinės puolėjas vis tiek aikštę paliko aukštai pakelta galva ir tapęs mačo didvyriu.

„Nemanau, kad pasaulyje yra treneris, kuris nesižavėtų tokiu žaidėju kaip Morata. Jis dominuoja ore, muša įvarčius ir yra stiprus fiziškai. Tai yra puolėjas, kurį turime vertinti“, – daug kritikos sulaukiantį savo ekipos atakų lyderį gyrė L.Enrique.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Duje Čaleta-Caras ir Alvaro Morata
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Duje Čaleta-Caras ir Alvaro Morata

Žmogus su švilpuku

Cüneytas Çakıras užtikrintai dirbo iki antro ispanų įvarčio, bet praleidę jį kroatai akivaizdžiai pradėjo nervintis ir tvardyti jų emocijas turkui nebuvo lengva. Atlaikyti pratęsimą vienam vyriausių šio čempionato teisėjų irgi buvo nemenkas iššūkis. Laimei, jo pabaigoje kvapo jau trūko ne tik 44-erių arbitrui, bet ir kroatams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cuneytas Cakiras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cuneytas Cakiras

Intrigos/nuobodulio metras

95 proc. Fantastiška dvikova su nuostabia pabaiga, o penki procentai paliekami tik tam, jog laikas parodė, kad po valandos futbolo gerbėjai gali sulaukti dar įspūdingesnės dramos.

Vibracija tribūnose

8/10. Į Kopenhagą atvyko apie 15 tūkst. Kroatijos sirgalių, tad nereikia klausti, kuri komanda žaidė tarsi namuose. „Parken“ stadione atmosfera šio čempionato metu nusileidžia nebent tai, kuri vyksta Budapešte prie pilnų tribūnų.

Skaičius

5 – A.Morata įmušė penktą savo įvartį Europos čempionatų istorijoje. Tarp visų Ispanijos futbolininkų tiek pat yra pasižymėjęs vienintelis Fernando Torresas. Galbūt futbolo „specialistų“ užgauliojimai ir replikos ties šiuo skaičiumi ir maču jau baigsis?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alvaro Morata
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alvaro Morata

Žodis – ne žvirblis

„Unai parodė puikų pavyzdį visiems futbolą žaidžiantiems berniukams. Šis žaidimas susideda iš klaidų, bet labai svarbu, kaip sugebi į jas sureaguoti“, – L.Enrique apie savo vartų sargą.

Istorijos nesuklastosi

Ispanija yra pirmoji komanda Europos čempionatų istorijoje, kuri dviejuose mačuose iš eilės įmušė po penkis įvarčius.

Garso takelis

VIDEO: Juanes – La Camisa Negra

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas