Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Portugalija – Belgija: ką aš pamačiau?

Europos čempionai keliauja namo. Atlikę 24 smūgius, bet taip ir nepramušę FIFA reitingo lyderės gynybos. Belgai į varžovų vartus paleido vos vieną strėlę, bet to užteko, kad Portugalija su savo ryškiausia žvaigžde Cristiano Ronaldo „Euro 2020“ mūšį baigtų ant skydo. Senojo žemyno sunkiasvorių akistata Sevilijoje – 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono akimis.

1 pastebėjimas nuo sofos

Abi komandos puikiai suprato klaidos kainą ir dvikovą pradėjo labai atsargiai. Per pirmą kėlinį realių progų nebuvo nė prie vienų vartų, bet tuomet 42-ąją minutę įsigudrino iš toli fantastiškai smūgiuoti Thorganas Hazardas ir belgai išsiveržė į priekį.

Ši akimirka stipriai pakeitė rungtynių paveikslą. Portugalai rungtynių protokole pradėjo rinkti smūgius į varžovų vartus, bet vis tiek priminė tingią pandą, kuri nesugeba įkąsti, o belgams daugiau nieko nereikėjo.

2 pastebėjimas nuo sofos

Europos čempionas Fernando Santosas turėjo daug drąsos svarbiausiame turnyro mače ant atsarginių suolo pasodinti vieną ryškiausių šių dienų Europos futbolininkų Bruno Fernandesą. Portugalų saugų trejetui – Joao Palhinha, Joao Moutinho ir Renato Sanchesui – neblogai pavyko valdyti aikštės vidurį, bet pergalingu receptu tai nevirto.

Negalima sakyti, kad šis F.Santoso sprendimas pasiteisino. J.Palhinhai ne kartą teko gaudyti varžovus iš nugaros ir jeigu tempdamas Romelu Lukaku už marškinių Lisabonos „Sporting“ saugas nebuvo nubaustas, tai po atakos į Keviną De Bruyne prieš save išvydo geltoną kortelę. Šiame epizode belgas patyrė traumą ir antro kėlinio pradžioje pasiprašė keitimo.

„Scanpix“ nuotr./ Kevinas De Bruyne ir Joao Palhinha
„Scanpix“ nuotr./ Kevinas De Bruyne ir Joao Palhinha

3 pastebėjimas nuo sofos

Išėjus K.De Bruyne, belgai dar akivaizdžiau prarado aikštės vidurį, bet iš pozicinių atakų išspaust naudą portugalams sekėsi sunkiai.

F.Santoso komanda ilgiau kontroliavo kamuolį, o tai žaidžiant prieš belgus pavyksta retai kam, bet realios grėsmės nebuvo, pjaustančių gynybą perdavimų stigo ir kamuoliai puolėjų tiesiog nepasiekdavo. Kūrybos stygių akivaizdžiai iliustruoja ir F.Santoso veiksmai 55-ąją minutę, kai galiausiai metė į aikštę panašaus profilio Joao Felixą ir B.Fernandesą. Abu jie Europos čempionų žaidimą suaktyvino, bet sėkmės neatnešė.

Lūžio taškas

81-ąją minutę po kampinio prie portugalų vartų Rubenas Diasas galingai smūgiavo galva, bet Thibaut Courtois buvo puikiai užsiėmęs vietą ir sugebėjo kamuolį iškumščiuoti. Netrukus po šio epizodo Raphaelis Guerreiro tolimu smūgiu kirto į virpstą. Tai buvo pačios pavojingiausios portugalų atakos šiame mače, galėjusios pratęsti Europos čempionų kelionę. Bet...

Didmeistrių partija

Sevilijos stadionas turi įspūdingo dydžio techninę zoną, tad kulniuoti šiame stadione treneriams tenka kur kas daugiau nei kituose „Euro 2020“ miestuose.

Roberto Martinezas, kaip ir jo auklėtiniai, kulniavo mažiau už savo oponentą F.Santosą, bet po mačo pergalingai pakėlė kumštį.

„Mentalitetą ir charakterį rodėme tada, kai to labiausiai reikėjo“, – po mačo džiaugėsi ispanas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roberto Martinezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Roberto Martinezas

Reikia pripažinti, kad F.Santoso eksperimentai su sudėtimi šiame čempionate kėlė didesnį chaosą nei nešė naudos. Optimalios sudėties portugalai taip ir neatrado, nors turėjo talentingiausią komandą per kelis dešimtmečius.

X faktorius

R.Sanchesas buvo geriausias portugalų gretose, nors prieš dvikovą visi šioje pozicijoje tikėjosi išvysti B.Fernandesą. „Lille“ atstovas gerai dirbo gynyboje, rodė kovingumą, charakterį ir aikštės viduryje kėlė didžiausią grėsmę belgams.

„Scanpix“ nuotr./Renato Sanchesas ir Axelis Witselis
„Scanpix“ nuotr./Renato Sanchesas ir Axelis Witselis

Prožektorių šviesoje

Thibaut Courtois. Belgijos vartininkas buvo tikra siena. Pirmoje mačo dalyje portugalai didelės grėsmės belgų vartams nekėlė, o pabaigoje pabandė surengti kažką panašaus į apgultį. Visgi tuomet lyderio savybes pradėjo rodyti T.Courtois, kelis kartus gelbėjęs komandą labai pavojingose situacijose bei išsaugojęs savo vartus sausus.

„Scanpix“ nuotr./Thibaut Courtois
„Scanpix“ nuotr./Thibaut Courtois

Kritiko strėlė

Belgai savo vartuose turėjo tikrą sieną, o kitoje aikštės pusėje Rui Patricio užtikrintumo gerokai stigo. Belgams mušant įvartį nemažai kaltės krenta ant vartininko pečių. T.Hazardo smūgis buvo fantastiškas, skriejo labai klastinga trajektorija, tačiau atstumas buvo toks, jog vartininkas privalėjo reaguoti, juolab kad kamuolys skriejo vos ne į patį vartų centrą.

„Scanpix“ nuotr./Rui Patricio
„Scanpix“ nuotr./Rui Patricio

Nelaimėliai

K.De Bruyne. Vos išsigydęs traumą, antro kėlinio pradžioje buvo priverstas palikti aikštę ir neaišku, ar galės belgams padėti lemiamoje pirmenybių stadijoje. Klaustukas pakibo ir virš kitos „raudonųjų velnių“ žvaigždės Edeno Hazardo. Madrido „Real“ narys pačioje mačo pabaigoje susiėmė už galinio šlaunies raumens ir pasiprašė keitimo.

„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne
„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne

Saldžioji porelė

R.Lukaku ir Pepe. Kai antro kėlinio viduryje B.Fernandesas šiurkščiai nukirto E.Hazardą, tarp abiejų komandų žaidėjų kilo nemažas kipišas, kurio epicentre atsidūrė ir du kiečiausi abiejų ekipų žaidėjai Pepe ir R.Lukaku.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pepe ir Romelu Lukaku
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pepe ir Romelu Lukaku

Žmogus su švilpuku

Felixas Brychas. Pirmajame kėlinyje teisėjui darbo buvo nedaug, bet po pertraukos vaizdas ir intensyvumas pasikeitė. Rezultatas švieslentėje vertė portugalus skubėti, emocijų buvo kur kas daugiau ir vokiečiui teko dalinti korteles. Rungtynių pabaigoje futbolininkai jau pradėjo skinti vienas kitą ir teisininko iš Miuncheno švilpukas aidėjo ypač dažnai. Teisėjo autoritetas jautėsi, bet negalima sakyti, kad F.Brychui tai buvo lengvas ir geras mačas.

Intrigos/nuobodulio metras

60 proc. Kai susitinka tokie dideli vardai, reginio norėtųsi atraktyvesnio. Iš pradžių abi komandos žaidė labai atsargiai, o kai belgai įmušė, vieni nelabai įstengė normaliai užpult, o kiti ramiai saugojo rezultatą.

Vibracija tribūnose

5/10. Atmosferos trūko, bet iš 1999-ųjų pasaulio lengvosios atletikos čempionatui pastatyto stadiono vargu ar gali ko nors daugiau tikėtis.

Skaičius

4 – T.Hazardas yra pirmasis belgas, pasižymėjęs dviejuose Europos čempionatų mačuose iš eilės. Įdomu, jog nuo to laiko, kai atstovaudamas Belgijai pastarąjį kartą įmušė E.Hazardas, jo jaunėlis brolis jau spėjo pasižymėti keturis sykius.

Imago / Scanpix nuotr./Cristiano Ronaldo ir Thorganas Hazardas
Imago / Scanpix nuotr./Cristiano Ronaldo ir Thorganas Hazardas

Žodis – ne žvirblis

„Tokiose rungtynėse šansus reikia griebti abiem rankomis. Pamačiau, kad vartininkas nėra užsiėmęs geros pozicijos bei tikėjosi smūgio į kampą. Ir voila!“ – po mačo kalbėjo įvarčio autorius T.Hazardas.

Istorijos nesuklastosi

Portugalai čempionatą baigė vos su viena pergale. Tai jiems yra prasčiausias rezultatas per visą šių turnyrų istoriją. 1984-aisiais per pirmą savo turnyrą jie irgi laimėjo vos sykį.

Garso takelis

VIDEO: Placebo – Slave To The Wage

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas